27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Suomen golfvälinealalla haetaan nyt uusia asemia – Golf Skyn konkurssi aiheuttaa muillekin ongelmia

Golf Centerin Tapiolan myymälä.

Golfareiden kuluttamisen arvioidaan normalisoituvan vasta ensi pelikauden kynnyksellä.

Kun Golf Skyn kokoinen suuri toimija poistuu markkinoilta, ensimmäinen ajatus voi helposti olla, että kilpaileville golfvälinealan toimijoille syntyy tilaa ja uusia mahdollisuuksia. Pitkällä aikavälillä näin saattaa ollakin, mutta lyhyellä tähtäimellä Golf Skyn konkurssi aiheuttaa muillekin toimijoille hankaluuksia.

Golf Skyn konkurssimyynti on tuonut yrityksen suurista varastoista markkinoille paljon myytävää. Golfarit ovat hamstranneet roimassa alennuksessa olleita golftuotteita, erityisesti kulutustavaraa, kuten palloja, hanskoja, kenkiä ja vaatteita. Roimat ja tuotteiden vähentyessä yhä suuremmiksi käyvät alennukset ovat saaneet liikkeelle myös ne golfarit, jotka ostavat golftuotteita harvakseltaan. Konkurssimyynti on ollut paljolti muilta toimijoilta pois.

”Ainakin pääkaupunkiseudulla Golf Skyn konkurssimyynti vaikuttaa voimakkaasti joulumarkkinaan. Menee varmaan pitkälle kevääseen, ennen kuin porukka pääsee taas normaalisti kuluttamaan ja tilanne alkaa ehkä kääntyä enemmän meidän laariin”, sanoo Golf Centerin toimitusjohtaja Vesa Tikkanen.

Golf Skyn konkurssin jälkijäristyksistä saatiin viime viikolla esimakua, kun Espoon Suomenojalla sijaitseva kivijalkaliike Diswest Golf Corner Oy haettiin konkurssiin. Suoraa syy-seuraussuhdetta Golf Skyn konkurssiin ei tapauksella kuitenkaan ole, vaan taustalla ovat muun muassa jo aiemmin muuttunut markkinatilanne, tavarantoimitusongelmat sekä muutokset kuluttamisessa.

”Tuntuu aika lailla siltä, että markkinat katosivat alta. Markkinahinta golfvälineissä on ollut ihan pielessä, ja ihmisten ostokäyttäytyminen on muuttunut. Tekstiilimyynti on ollut katastrofi, samoin kengissä on ollut todella vaikeaa”, sanoo Diswest Golfin liiketoiminnan vuoden 2022 keväällä Golf Cornerille myynyt Olli Ignatius.

Golf Skyn konkurssi on vaikeuttanut Golf Cornerin tilannetta akuutisti entisestään.

Tekstiileissä vaikeuksia, mailamyynti vetää

Ostokäyttäytymisen muuttuminen on muuttanut myös golfvälinemarkkinaa voimakkaasti. Kuluttaminen on siirtynyt yhä enemmän verkkoon, ja tekstiilien myynti erityisesti kivijalkaliikkeistä on käynyt yrityksille haastavaksi. Epävarmuus taloudessa on taas saanut kuluttajat aiempaa varovaisemmiksi. Golfarit miettivät tarkemmin, kuinka paljon voivat golfharrastukseensa kuluttaa.

Kaupan kannalta hyvä asia on se, että golfia on pelattu viimeiset neljä vuotta erittäin aktiivisesti, ja kierrosmäärät ovat nousseet. Golfin kulutustavaran myynti vetää edelleen.

Myös golfmailojen myynti jatkuu kohtuullisen hyvänä. Mailojen hankkiminen fittauksen kautta yleistyy jatkuvasti, eikä fittaaminen onnistu verkon kautta. Mailoja ostaessaan golfari haluaa kokeilla, hypistellä ja tunnustella tuotetta, jota on hankkimassa.

”Golf Skyn konkurssimyynnistä on varmasti haettu mailoja perusspekseille, mutta meidän custom fit -myyntiimme tilanne ei ole vaikuttanut”, Vesa Tikkanen sanoo.

Golf Center on profiloitunut fittaukseen eli mailojen yksilölliseen mitoitukseen asiakkaalle. Erityisesti yrityksen Tapiolan toimipisteen tilat on rakennettu juuri fittauspalvelun ehdoilla.

”Olemme satsanneet paljon tiloihin ja henkilökuntaan. Olemme fittauksessa ykkösiä, ja se on se, mitä asiakas meiltä haluaa”, Tikkanen sanoo.

Myös Olli Ignatius käynnistelee vanhan Diswestin toimintaa uudelleen fittauksen pohjalta.

”Custom fitiä ja palvelua, ihan perustoimintaa”, Ignatius kertoo.

Sitä, millä nimellä toiminta jatkuu, Ignatius ei osaa vielä sanoa. Kahden vuoden takaisten yrityskauppojen jälkeen Golf Corner sai luvan ottaa Diswest-nimen oman nimensä eteen.

”Vanhalla Diswestillä olisi halua tulla, mutta täytyy miettiä, tuleeko siitä sekaannusta.”

Pk-seutua palvelee vain kaksi suurmyymälää

Pääkaupunkiseudulla golfvälinemyynnin tilanne on Golf Skyn konkurssin jälkeen sikäli erikoinen, että laajaa harrastajajoukkoa palvelee kaksi suurta myymälää, Tapiola Golfin yhteydessä oleva Golf Center TAGi sekä Vantaan Petikossa sijaitseva Golf Balance Vantaa, jonka on niin ikään Golf Centerin omistuksessa. Kaikki muut golfvälineiden kivijalkaliikkeet ovat huomattavasti pienempiä. Verkossa Golf Centerin kanssa kilpailee ruotsalainen Dormy, jolla ei ole Suomessa myyntipisteitä.

”Pidämme tutkat aktiivisina ja katsomme, mitä markkinassa nyt tapahtuu. Pyrimme tietenkin olemaan koko ajan hereillä ja valmiina palvelemaan. Aika näyttää, mitä tapahtuu ja miten asiakasvirrat tulevat jakautumaan”, Vesa Tikkanen sanoo.

Myös Olli Ignatius on juuri tällä hetkellä odottavalla kannalla.

”Ala ei näyttäydy tällä hetkellä hirveän houkuttelevalta, mutta katsotaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Fittauspuolella olen ihan innolla taas liikkeellä. Jatketaan nöyrästi eteenpäin.”

Lue seuraavaksi: Juuri nyt: GoGolf Oyj, GoGolf Finland Oy ja Golf Sky Oy hakeutuvat konkurssiin

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)

  Range says:

  Onhan verkossa monia muitakin kuin Dormy. Esimerkiksi Stadium ja GolfBalata…. Ja monia muita ulkomaan toimittajia alvien kanssa tai ilman…

  Bryson says:

  Fittaus standardi gripeillä ei kerro totuutta. Yhä useampi käyttää mid tai jumbo size grippejä tai jopa Jumbomaxin vielä paksumpia grippejä niin silloin riisipuikot ei sovi käteen eli fittaus ei ole minkään arvoinen.

  Timo.S says:

  Mielestäni ongelma on tekstiilipuolella järjetön hinnoittelu GOLF-tuotteissa.

  Samaa ja parempaa laatua saa halvemmalla, jos ostaa jopa hiihtotekstiilin, joka täydellisesti sopii golfiin ja vastaa kaikkeen golftarpeeseen.

  Tee siinä sitten ”muotikauppaa” vanhaan eliittimalliin.

  Kuinka paljon siis tekstiilit rasittavat varastoa, myyntiä ja kannattavuutta ja haittaavat oikeata golf-välinekauppaa, jossa jopa XXL hyvin pärjää?

  Ei ole helppoa olla kauppias.

  Seniorigolfari says:

  Kumma, kun kukaan jäljelle jääneistä toimijoista ei älynnyt ostaa Golf Skyn varastoa konkurssipesältä ja järjestänyt itse myyntikampanjaa haluamallaan alehinnoittelulla ja ajanlkohtana. Se olisi ollut hyvä business. Itseään saavat syyttää, jos kauppa ei vähään aikaan nyt käy kyllästetyillä markinoilla.

  Christer Silen says:

  Niin ja yksi ongelma joka kyllä vaikuttaa muihin myös on se että joku mainosti green fee tarjouksia maksettuna etukäteen, en minä ainakaan uskalla vähään aikaan ostaa mitään kun en tiedä meneekö nekin konkurssiin. Harmittaa heidän puolesta jotka olivat vaikka tilanneet mailoja,kursseja tai ostaneet lahjakortteja, nehän meni. Ja yksi asia josta ei ole paljon ollut juttua on että Vuosaaren? toimari,jos ein ihan väärin lukenut ja ymmärtänyt, tässä julkaisussa sivulauseessa kertoi että jo viikkoa aiemmin olisi tiennyt että näinkin käy,väitän että Golf Sky kyllä viimeiseen päivään asti otti rahat kuluttajalta?