23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Mistä välineet golfareille?

Covid-19 sysäsi golfin kasvuun, jota ei osattu ennakoida. Kysyntä räjähti, mutta tavaroiden saatavuusongelmat saapuivat. Seuraavaksi nousevat hinnat.

Koronavirus muutti maailmaa ennakoimattomasti. Se raamitti ihmisten elämää, liikkumatilaa ja vapaa-aikaa. Rajoitustoimien takia moni harrastus päätyi punaiselle listalle, mutta golfia saattoi pelata lähes entiseen tapaan.

Ja ihmisethän pelasivat! Sellaisetkin, jotka eivät aikaisemmin pelanneet.

Mutta golf on välineurheilua. Tarvitaan mailoja, palloja, bägejä, hanskoja, kenkiä, vaatteita ja jos jotakin muuta. Nyt kaikkea tarvittiin yhtäkkiä ennätyksellisen paljon. Edes Tiger Woods -manian kaikkein kuumimpina vuosina golfmailoja ja -välineitä ei ole myyty niin paljon kuin niitä on myyty viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Golfbuumin käydessä täydellä höyryllä puksuttivat myös tehtaat täysillä kierroksilla. Jopa niin, että esimerkiksi välinemerkki Ping venytti työviikon kuusipäiväiseksi ja marssitti tehtaansa linjastolle kirjanpitäjiä, insinöörejä ja pomoja pääkonttoristaan.

Se auttoi hetken. Sen jälkeen alkoivat loppua komponentit. Mailoihin ei enää saanut varsia, ja jos varsia saikin, grippejä ei saanut.

”Kaikki myivät puolessa vuodessa tavarat, joiden oli ajateltu riittävän vuodeksi. Tilanne oli kaikilla oikeastaan ihan samanlainen. Ne tuotteet on pystytty valmistamaan, mitkä oli suunniteltu valmistettavan, mutta tuotannon lisääminen ei ole onnistunut”, kertoo TaylorMaden Suomen edustaja Pekka Palotie.

Ennen pandemiaa mitoitetut mailat sai viikoissa. Nyt puhutaan kuukausista.

Toimistusongelmien suurin kärsijä on ollut custom fit -palvelu eli välineiden yksilöllinen räätälöinti, joka on lyönyt itsensä läpi toden teolla vasta viime vuosina. Se on yleistynyt valtavasti, ja nykyään pääosa mailoista myydään niin sanotun fittauksen eli mitoituksen kautta.

Ennen pandemiaa mitoitetut mailat sai viikoissa. Nyt puhutaan kuukausista. Jälleenmyyjät ovat vaikeassa välikädessä, sillä usein he eivät saa tietoa siitä, milloin tavaraa on saatavilla, jos milloinkaan.

Maahantuojien tilanne ei ole sen herkullisempi.

”Tätä on vaikea kertoa kuluttajalle, niin että asian edes voisi ymmärtää. Ei voi antaa selkeää vastausta siitä, milloin tuote tulee. Monesti on ihan mahdotonta sanoa, milloin se on saatavilla”, suomalaisen maahantuontiyrityksen edustaja tiivistää.

Aasia seisoo

Maailmantalous on monisyinen palapeli. Kaiken takana vaikuttavat kasvuennusteet. Niiden pohjalta suunnitellaan tuotanto. Tuotantoketju alihankkijoineen suunnitellaan tarkasti, eikä tavaraa seisoteta varastoissa tyhjän panttina. Kun covid-19 rampautti maailmantaloutta, vedettiin kasvuennusteet alas. Jotkut alat, kuten golfvälineteollisuus, kuitenkin käyttäytyivät ennakoimattomasti ja intoutuivat ennennäkemättömään kasvuun.

Siihen ei pystytty vastaamaan. Pandemian johdosta monet golfvälineiden komponentteja valmistavat tehtaat Kiinassa, Taiwanissa, Malesiassa ja Vietnamissa olivat suljettuina eri pituisten jaksojen ajan. Osa on yhä, osa meni seisokkien takia konkurssiin.

”Loppukeväästä tavara alkoi loppua etenkin mailapuolella. Golfin pariin on tullut paljon nuoria ja urheilullisia pelaajia, jotka tarvitsivat jäykempiä varsia, stiffejä ja jopa x-stiffejä. Niitä ei ollut custom-puolella tarpeeksi varastossa, eikä niitä pystytty tuottamaan riittävän nopeasti lisää”, Mika Gyldén Golf Centeristä kertoo.

”Myös aloittelijoiden setit myytiin käytännössä koko Euroopassa loppuun”, hän jatkaa.

Toimitusongelmien takana oli puute komponenteista, mutta ei siinä kaikki. Lähes kaikkien merkkien Euroopan markkinoilla myytävät mailat kootaan komponenteista Englannista.

”Alkuvuodesta tuli Brexit. Sen takia Englannista Eurooppaan tuleva tavaraliikenne meni pahasti sekaisin. Tullattavan tavaran määrä yllätti molemmat osapuolet. Kuriiriliikkeet ja logistiikkayhtiöt eivät nekään ymmärtäneet, mistä on kyse. Koko yhtälö meni sekaisin”, maahantuontiyrityksestä kerrotaan.

Takaiskuja koettiin myös Yhdysvalloissa, jossa Teksasin ennätyskylmä talvi lamaannutti golfpalloille elintärkeän polymeerin tuotannon. Se johti kyseisen materiaalin hinnan nousuun. Siihen pallovalmistajat eivät ole pystyneet vastaamaan samalla tavoin kuin joidenkin muiden teollisuudenalojen edustajat, ja siksi pallotuotantokin on seisonut. Etenkin huipputason palloista on ollut pulaa.

Parhaiten on riittänyt vaatteita. Jotkin kenkämallit ovat jo loppuneet, eikä esimerkiksi golfhanskojakaan ole riittänyt hyllyille. Vitsaus sai aikaan myös erikoisia ilmiöitä, kuten hurjan kysynnän golfkärryille.

”Kaikki, mitä saatiin, myytiin hetkessä”, Gyldén muistelee kevättä, jolloin kaikki harrastajat halusivat omat golfkärryt viruksen pelossa.

Ongelmat tuotannossa eivät yksin selitä tavaran saatavuudessa ilmenneitä ongelmia. Yhtä lailla niiden takana vaikutti rahtiliikenteen takkuilu. Sillä vaikka tavaraa saatiinkin tuotettua, ei sitä onnistuttu toimittamaan kuluttajien ulottuville. Kontit seisoivat satamissa ympäri Aasiaa.

”Aasiasta alkoi tulla viestiä, että on vaikea saada kontteja. Ja vielä vaikeampaa on löytää laiva, mihin kontin saa laitettua. Siihen päälle satamaruuhkat ja tammi-helmikuulle ajoittuva kiinalainen uusivuosi, joka on ainoa jakso, jolloin työntekijät lähtevät kotiin lomalle. Se aiheuttaa aina paljon sekaannusta”, maahantuontiyrityksen edustaja kertoo.

Ja jotta sekaannus olisi täydellinen, jumittui Suezin kanava maaliskuun lopussa viikoksi.

Vaikka nyt on varauduttu paremmin, ei tilanne vielä normalisoidu.

”Se sekoitti tavaraliikenteen aivan totaalisesti. Koko ketju on ollut aivan sekaisin”, maahantuojan edustaja kertoo.

Erityisesti covid-19 iski lentoliikenteeseen, joka on vasta palautumassa kohti normaalia. Moni merkki onkin nyt siirtämässä tavarankuljetuksen meriltä taivaalle. Meritie kun on yhä pahasti tukossa.

”Rahtikustannukset ovat nousseet valtavasti. Ne ovat vähintäänkin nelin- tai viisinkertaistuneet vuodessa. Mailojen kohdalla se ei ole isokaan ongelma, mutta suurempikokoinen konttikama, kuten bägit ja golfkärryt ovat asia erikseen. Niiden kohdalla yksikköä kohti jakaantuvat kuljetuskustannukset ovat nousseet merkittävästi”, Palotie sanoo.

Kaiken kukkuraksi Saksassa kärsittiin syksyllä pahoista tulvista, joiden vuoksi maassa olevia varastoja vaurioitui ja ehjäksi jääneetkin olivat kulkukelvottomiksi vaurioituneiden teiden takana.

Hinnat nousussa

Suomessa on jo pitkään myyty golfvälineitä Euroopan edullisimmilla hinnoilla. Tilanne voi kuitenkin olla muuttumassa. Kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti hinta nousee kysynnän kasvaessa. Kun kysyntä on kova, ei tuotteita kannata myydä alennuksella. Etenkään, kun tuotanto ei pysty vastaamaan kysyntään.

”Kuluttajat ovat ottaneet tilanteen maltillisesti vastaan. He alkavat ymmärtää, että tilanne on nyt kerta kaikkiaan poikkeuksellinen. He ovat hyväksyneet, että mailoja voi joutua odottamaan ja että tavaran saaminen sinänsä on nyt arvokasta”, Mika Gyldén sanoo.

”Sellaisen vinkin kuitenkin annan, että jos haluaa mailat varmasti ensi kaudeksi käyttöönsä, kannattaa mitoitus ja hankinta tehdä jo syksyllä tai talvella. Keväällä Eurooppa herää fittaamaan mailojaan samoihin aikoihin, eikä ole todennäköistä, että tavaraa saa edelleenkään kovin nopealla aikataululla”, hän jatkaa.

Kaikki kolme haastateltavaa ovat yhtä mieltä siitä, että tilanne ei ole vielä normalisoitunut.

”Ei tämä ihan tähän lopu. Vaikka nyt on varauduttu paremmin, ei tilanne vielä normalisoidu. Lisätilausten tekeminen ja tiettyjen tuoteryhmien täydentäminen voi olla vaikeaa. Ennakkokaupassa näkymät ovat hyvät, ja uskon, että hinnat nousevat ensi kaudelle”, Palotie arvelee.

Uusia malleja ei ensi kaudella välttämättä tule markkinoille yhtä paljon kuin normaalisti. Mallit ovat valmiina, mutta lanseeraamista siirretään, kun takuita tavaran riittävyydelle ei voida antaa.

Yhä meneillään oleva myllerrys on ollut niin totaalinen ja ennakoimaton, ettei alalla ole koskaan koettu mitään vastaavanlaista.

”Joka vuosi jokin ongelma on, mutta tällaista tilannetta en muista. Ihan poikkeuksellista tämä on ollut”, vuosikymmeniä alalla toiminut Palotie sanoo.

Vaikka maskeista Suomessakin luovutaan ja elämä alkaa palautua kohti entistä, on normaaliin vielä pitkä matka. Ehkä paluuta vanhaan ei edes ole.  Tulevaisuudessa häämöttää uusi normaali, millainen se sitten onkaan. Sopeutuminen on kesken ja kokonaisuus on niin mutkikas ja monisyinen, ettei tulevaisuuden enunstaminen ole vielä mahdollista. Se kuitenkin on varmaa, että tulevaisuudessa golfia pelataan entistä enemmän, vaikka sitten vähän virttyneemmässä pikeessä ja kolhuisemmilla mailoilla.

Artikkeli on julkaistu Golflehden numerossa 4/2021

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje