26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Mailahuoltoekspertti: "Yli puolet golfareista pelaa liian kuluneilla gripeillä"   

Uusia grippejä voisi verrata autonrenkaisiin. Kilometrit syövät pitävyyden. Kuva: Getty Images

Golfin harrastajan kannattaisi vaihtaa gripit 1−2 vuoden välein. Moni pelaaja ei kuitenkaan muista, miltä uudet gripit tuntuvat.

Gripin tärkeyttä golfmailassa ei voi korostaa liikaa, koska golfari on kädensijan kautta eniten vuorovaikutuksessa välineeseensä. Kun gripit kuluvat, menettää pelaaja helpommin tuntuman lapaan ja pian koko mailaan. Huonon pidon tarjoava grippi vaatii myös lujempaa puristusta, mikä vastaavasti hidastaa mailanpään nopeutta ja tekee svingin jäykemmäksi.

Grippien vaihto on kohtuullisen edullinen, pelin toimivuutta ja sujuvuutta edistävä toimenpide. Pelaaja uusii jo parin kolmen greenfeen hinnalla itselleen uudet gripit ja säästää vaivattomalla tavalla useita lyöntejä jokaisella kierroksella.

Monet harrastajat ovat käyttäneet niin pitkään vanhoja grippejä, että eivät edes muista miltä uudet tuntuvat. Valaistus voi tapahtua esimerkiksi mailademossa. Se miten hyvän otetuntuman pakasta vedetty grippi mahdollistaa, voi olla pelaajalle iso yllätys.

”Huonot gripit pilaavat pahimmillaan pelinautinnon. Toisaalta niihinkin voi mukautua, eikä pelaaja välttämättä osaa kaivata parempia – varsinkaan silloin, jos käytettyinä hankittuihin mailoihin ei ole koskaan vaihdettu uusia grippejä”, sanoo Nordcenterissä, Järviseudun Golfissa ja Levillä golf-shopeja pyörittävä Mika Viljamaa.

Tiheintä vaihtoväliä kaipaavat pehmeät gripit, jotka kohtalaisen aktiivisen harrastajan olisi Viljamaan mielestä hyvä vaihtaa 1–2 vuoden välein. Karheimmilla on parempi kestävyys, mutta nekin ahkera pelaaja saa kaudessa kulumaan.

Vaihdon mittarina voi pitää myös kierrosmäärää. Maailman johtavan valmistajan Golf Priden tutkimusten mukaan gripit olisi aiheellista vaihtaa 40 kierroksen jälkeen. Ammattilaispelaajat eivät päästä vaihtoväliä juurikaan kahta kuukautta pidemmäksi.

Viljamaan käsityksen mukaan yli puolet harrastajista pelaa liian kuluneilla gripeillä.

”Ja monet vieläpä täysin käyttökelvottomilla gripeillä. Tärkein syy vaihdon laistamiselle on uusien ’unohtamisen’ ohella hinta. Valistuksella on iso merkitys, ja siinä etenkin valmentajat ovat merkittävässä roolissa.”

Vili Custom Golfissa grippien hintahaitari vaihtotöineen liikkuu 10 ja 17 euron välimaastossa. Erikoisgripit, kuten puttereihin asennettavat paksut SuperStroke-mallit, ovat kalliimpia.

En juurikaan puutu pelaajan mieltymyksiin.

Kulumista kovan käytön ohella lisää käsistä huokuva lämpö, lika ja rasva. Grippejä kannattaa aika ajoin puhdistaa pehmeällä harjalla ja miedolla veteen sekoitetulla nestemäisellä saippualla. Tämä edistää pitoa, mutta tarpeeksi kulunutta grippiä ei puhdistuskaan enää pelasta.

Grippejä voisi verrata autonrenkaisiin tai tuulilasin pyyhkijöihin – molemmat ovat kulutustavaroita sanan varsinaisessa merkityksessä. Yhteistä grippien kanssa edellä mainituilla on se, että uusimisen tarpeeseen havahdutaan sateisella säällä tai silloin kun tilanne on käynyt jo kriittiseksi.

Maailman myydyintä grippiä, Golf Priden Tour Velvetiä saa nykyään myös Align-versiona. Kuva: Golf Pride

Viljamaa antaa pitkälti asiakkaan valita vapaasti mieleisensä grippityypin. Kun pelaaja saa muutaman vaihtoehdon hypisteltäväkseen, hän tyypillisimmin tekee ratkaisunsa tuntuman perusteella.

”En juurikaan puutu pelaajan mieltymyksiin. Koko on sellainen asia, missä joudun eniten valistamaan asiakasta. Liian paksu tai ohut grippi ei palvele tarkoitusta. Tietysti silloin autan mallia ja väriä myöden, jos pelaaja ei osaa tehdä itse päätöstä.”

Mikäli vaihto uusiin grippeihin kiinnostaa, mutta aika ei salli ison valikoiman tutkimiseen, voisi seuraavista gripeistä löytyä tutustumisen arvoisia malleja.

Golf Pride, Tour Velvet: Markkinoiden suosituin grippi, jota tapaa usein uusien laatumailojen ensiasennusversiona. Lukuisten tour-pelaajan käyttämä pehmeähkö Tour Velvet sopii hyvin vaihteleviin olosuhteisiin.

Golf Pride, MCC Align: Kuuluu Golf Priden uusimpiin malleihin. Gripin taustapuolella kulkee lähes koko kädensijan pituinen kohotettu nauha antaen paremman käsituntuman ja johdonmukaisemman pidon.

Golf Pride, MCC: Muun muassa Rory McIlroyn käyttämä malli. Ylemmän käden puolella on vaihteleviin sääolosuhteisiin sopivaa cord-punosta ja alempana on hyvää tuntumaa ja reagoivuutta tarjoavaa pehmeämpää kumia.

Lamkin, UTx Cord: Tätä mallia tapaa ensiasennusgrippinä ainakin TaylorMaden raudoissa ja Callawayn Mack Daddy -wedgeissä. Tahmeanoloinen kumi takaa hyvän pidon ja kevyt cord-punos pitää ylimääräisen kosteuden poissa.

SuperStroke, S-Tech: Sergio Garcian ja Jordan Spiethin mailojen varsissa nähty versio. Pehmeä ja tarttuva materiaali, joka antaa lyöjälle hyvän palautteen ja kontrollin. Ristikkomainen pinta puolestaan estää käsien liukumista.

Winn, Dri-Tac: Sopii pelaajille, jotka kaipaavat erityisen pehmeää grippiä ja kunnon iskunvaimennusta. Toimii pehmeäksi gripiksi hyvin myös sateisellä säällä.

Viljamaa ei halua korvamerkitä tiettyjä grippityyppejä vain joidenkin pelaajaryhmien käyttöön.

”Vaikka esimerkiksi Golf Priden MCC-mallia näkee paljon kiertuepelaajille, voi se yhtä hyvin olla toimiva valinta myös klubipelaajalle. Oma tuntuma ratkaisee.”

Huomioitavaa sopivien grippien etsijälle

Markkinoilla oleva grippien kirjo on laaja. Hyvä tuntuma on keskeinen indikaattori, mutta muutakin huomioitavaa löytyy. Kuva: Getty images

Koko

Koko on tärkein yksittäinen tekijä gripin valinnassa. Grippikoot voidaan luokitella neljään eri luokkaan: undrersize, standard, midsize ja oversize. Kokoa voidaan myös kustomoida lisäämällä gripin alle ylimääräisiä teippikerroksia.

Sopivaa grippiä käyttävä pelaaja voi säästää arviolta 3–4 lyöntiä jokaisella kierroksella. Liian pieni grippi tuottaa ylimääräistä liikettä käsissä, mikä tyypillisesti johtaa pullihukkeihin. Liian kookas grippi rajoittaa ranteiden taittumista, lyhentää lyönnin pituutta ja saattaa aiheuttaa slaissia tai push-slaissia.

Materiaali

Suurin osa gripeistä on valmistettu kovaa käyttöä kestävästä kumista tai synteettisistä kumimateriaaleista, eikä malleista ja värivaihtoehdoista ole pulaa. Jotkut uudet synteettiset materiaalit tarjoavat tavallista parempaa tärinävaimennusta ja pitkäkestoisempaa pitoa.

Kosteissa olosuhteissa pelaaville tai käsistään paljon hikoileville pelaajille paras vaihtoehto lienee cord-tyyppinen grippi, koska sen tehostettu pito hillitsee käsien luistamista. Termoplastisesta materiaalista tehty grippi antaa puolestaan sekä pehmeämmän otetuntuman että ”tahmeamman” oloisen pidon.

Pintakoostumus

Suurimpien valmistajien mallistoista löytyy paljon erilaisia pintakoostumuksia. Pinnan muotoilu ja kuviointi muodostavat joko pehmeän tai hieman karheamman tunteen. Grippiä valitessaan pelaajan kannattaa päätyä mukavan ja vakaan tuntuman tarjoavaan vaihtoehtoon. Ilman hanskaa pelaavan golfarin suosikki voi löytyä pehmeiden ja vähemmän kuvioitujen grippien joukosta. Jotkut taas mieltyvät karkeamman koostumuksen tuottavaan pitoon ja otevakauteen.

Jäykkyys

Jotkut versiot tuntuvat lujemmilta ja tarjoavat hyvän kiertokontrollin sopien isommalla svinginopeudella lyöville pelaajille. Kiertuepelaajat suosivat ”jämeriä” grippejä, koska ne mahdollistavat kevyen otteen ja vakauden kombinaation.

Pehmeämmän tuntuiset Comfort-gripit toimivat parhaiten hitaammin svingaavilla tai pelaajilla, joilla on vähemmän käsivoimaa. Nämä gripit tuntuvat tahmeammilta, mutta eivät tarjoa samanlaista vakautta ja kiertokontrollia kuin jämäkät versiot. Pehmeän gripin sopivuus on taattu myös niille, joilla on taipumus ylimääräiseen puristukseen turvatakseen mieleisen otteen mailastaan.

Sääolosuhteet

Usein märissä ja kosteissa sääolosuhteissa pelaavan golfarin pitäisi kiinnittää erityistä huomiota grippivalintaan. Aiemmin mainittu cord-tyyppinen versio on tällöin sopiva valinta, joskin cord-gripit saattavat olla liian aggressiiviset joidenkin pelaajan käsille. Mikäli cord ei tule kyseeseen, pelaajan kannattaisi etsiä vahvasti kuvioitua ja pintateksturoitua grippiä estääkseen mailan luisumisen käsissä. Pehmeät, muoviset tai muista polymeereistä valmistetut gripit eivät sovellu parhaiten kosteisiin olosuhteisiin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    Bogitaipar(i) says:

    ”Maailman johtavan valmistajan Golf Priden tutkimusten mukaan gripit olisi aiheellista vaihtaa 40 kierroksen jälkeen”

    Jepjep. No draiveria tulee kosketeltua 560 kertaa jos 14 avauksessa/kierros käyttää, mutta rautoja/hybridejä huomattavasti vähemmän. Lisäksi tietenkin (mahdolliset) harjoittelut. Varsin tiuha olisi kuitenkin vaihtoväli, mutta olisi tietysti vehkeet kunnossa.

    Liukkailla gripeillä ei kannata pelata. Itse pesen grippejä muutaman kierroksen välein ja pyyhin hiomapaperilla vuoden-parin välein, ja on gripit pelikunnossa. Investoin grippien vaihtelusta säästyvät rahat yksityisopetukseen pron kanssa.

    Pekka Pelimies says:

    Ei kellään tavallisella eläkeläisellä (luetaan midi/senior Tour-jyrä) ole varaa vaihtaa grippejä á 200 €/kerta kolme – neljä kertaa vuodessa. Pesu ei auta, jos käyttää aurinkorasvoja, niin kuin pitää. Kumit palaa 50-blockin kemikaaleista, kovettuu ja kyllästyy rasvoista.

    Bryson says:

    Teippi kerrokset eivät vaikuta mitään gripin paksuuteen. Kokeiltiin kerran kolmea kerrosta ja se ei muuttanut gripin paksuutta puolta milliä. Gripit on helppo vaihtaa itse ja netistä voi tilata parhaaseen hintaan. Tarviit vain tärpättiä ja oikean 2-puolisen teipin, minkä löydät myös netistä. Itsellä Golf Priden CP2 Wrapit Jumbo kokoisina. Ovat todella hyvät ja saa helposti pitävän otteen.

    MarX says:

    Miksi palaajat ei käytä ”ammattilaisten” palveluja ?

    olisko hinnoittelulla opetuksessa ja mailojen huollossa asian kanssa jotain tekemistä. Palvelua mieluusti käytetään jos hinta/hyöty edes jotenkin kohtaa, mutta golffissa ne on todella kaukana toisistaa.