18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

GD testaa: Sadeasu joustaa eikä hiosta

Golf Digest testasi yhdeksän sadeasua. Kokonaisuutena voi sanoa, että joukossa ei ollut yhtään huonoa. Olemme tehneet sadeasuille noin vuoden käyttöä vastaavat pesutestit. Neljän pesun jälkeen vaatteiden vedenpitävyys testattiin uudestaan. Julkaisemme tulokset myöhemmin.

Sateinen keli – jopa ennuste sateen ropinasta – näkyy väljyytenä kentillä. Varsin usein syynä on, että pelaaminen koetaan epämukavaksi sopivien varusteiden puuttumisen vuoksi. Golfkenttien ja koko golfalan yhteinen haaste on, kuinka suomalaiset oppisivat pelaamaan ahkerammin myös silloin, kun elohopea laskee alle 15 asteen ja taivaalta tuiskuttaa vettä. Golfkierros on aina myös luontoretki ja hyvää liikuntaa, vaikkei tasoituksen pudottaminen onnistuisikaan.

Sadeasu on perusvaruste, jollainen löytyy jokaisen kilpailuja kiertävän ammattilaisen ja menestyvän amatöörin bägistä. Varusteiden merkitys korostuu kilpailuissa, kun kierroksen siirtäminen toiseen ajankohtaan ole omissa käsissä.

”Aina kun pienikin sateen uhka on olemassa, puku pakataan bägiin. Niinkin on kuitenkin käynyt, että kesken kierroksen sitä on lähdetty hakemaan pukuhuoneesta”, kertoo Mikko Ilonen, joka on European Tourilla tottunut monenlaisiin keleihin ja nopeisiin säänvaihteluihin.

Oleellista on tietty suojata bägi ja mailojen gripit kosteudelta, sillä otteen mailasta on oltava pitävä jokaisen suorituksen aikana. Bägisuojukset, sateenvarjo ja sadehanskat lukeutuvat perusvarusteisiin tavoitteellisilla pelaajilla, jotka eivät halua antaa muille etulyöntiasemaa poikkeuksellisissakaan keleissä.

”Sadeasut ovat kehittyneet hurjaa vauhtia uusien materiaalien myötä. Sateenpitävyys on tietty ensimmäinen kriteeri, mutta jopa sen ohi on mennyt vaatteen mukavuus ja yleinen pelattavuus. Naisilla korostuvat istuvuus, ulkonäkö ja värit”, tietää Golf Centerin Pakkalan myymälän Emmi Vainionpää.

Sadeasujen vedenpitävyyttä mitataan WP-luvulla. Golf Digestin testissä kokeilimme vedenpitävyyttä muun muassa laittamalla kaikkien yhdeksän asun pinnalle ”kuoppaan” desilitran vettä, eikä mikään asu päästänyt pisaraakaan läpi kolmen tunnin aikana. MVP-luku tarkoittaa puolestaan kankaan hengittävyyttä eli kosteuden siirtymistä puvun sisältä ulos. Mitä suurempi arvo, sitä hengittävämmästä kankaasta on kyse.

”Hyvin vähän meille tulee reklamaatioita siitä, että joku asu ei olisi pitänyt vettä. Eroja asujen välille saadaan sen mukaan, kuinka ohutta tai paksua materiaali on ja kahiseeko se liikkeen aikana. Joustavat materiaalit ovat tulleet jäädäkseen sadeasuihin. Ne antavat pelaajalle tunteen siitä, että sadeasu päälläkin voi svingata lähes normaalisti”, Vainionpää jatkaa

Materiaaleissa on eroja

Gore-Tex on aikojen saatossa saanut vahvan aseman. Se on pinnoitekalvo, joka kiinnitetään ulkomateriaalin sisäpuolelle. Gore-Texiä pidetään ikään kuin vedenpitävyystakuuna, mutta harva tietää, että Gore-Tex-kalvoja on useammanlaisia. Niiden eroja ja WP- tai MVP-arvoja valmistaja ei ilmoita.

Tarjolla on myös muunlaisia kalvotyyppisiä materiaaleja, jotka voivat olla aivan yhtä vedenpitäviä. Jokaisella vaatemerkillä on oma nimityksensä käyttämälleen tekstiilimateriaalille, vaikka kangas on esimerkiksi täyttä polyesteriä tai nylonia. Kankaan tiheällä kudonnalla päästään myös hyvään lopputulokseen ja monasti joustavampaan rakenteeseen. Gore-Tex-pinnoitetut kankaat voivat nekin hieman joustaa ja yleensä stretch-kankaat joustavat hyvin vain yhteen suuntaan.

Vedenpitävyyttä voi myös parantaa erilaisilla kankaan päälle suihkutettavilla kemikaaleilla. Näiden osalta kannattaa tukeutua valmistajan antamiin ohjeisiin. Sama pätee asujen pesemiseen. Konepesussa voi käyttää vain matalia lämpötiloja, eikä huuhteluainetta saa käyttää.

Säädettävyys ja pieniä yksityiskohtia

Golf Digestin testiryhmään kuului viisi kokenutta golfaria – kolme miestä ja kaksi naista.

Kaikki yhdeksän asua olivat yhden tai useamman henkilön kokeiltavana kentällä,neljän hengen lyöntikokeessa, erillisessä vedenpitävyystestissä sekä kahdessa tiukassa ominaisuusvertailussa pöydän äärellä.

Testaaminen osoittautui opettavaiseksi. Oikean kokoisen ja ominaisuuksiltaan itselle sopivan asun löytämiseen kannattaa nähdä hieman vaivaa, sillä me ihmiset olemme hyvin erilaisia mitoiltamme. Leikkaukset ja jousto-ominaisuudet poikkesivat eniten toisistaan. Nämä vaikuttavat oleellisesti siihen, kuinka vaivatonta lyöminen eri tilanteissa on.

Gore-Tex-asujen vahvuutena on niiden ehdoton vedenpitävyys. Testissämme ne jäivät kuitenkin haastajan asemaan pelattavuutta mitattaessa. Asuista yksikään ei rajoittanut liikeratoja, mutta lämpimällä ilmalla asut koettiin kiusallisen hiostaviksi. Tilannehan tietenkin muuttuu ilman viilentyessä.

Housujen lahkeiden ja takin hihojen sekä kauluksen jajopa vyötärön kireyttä pystyy monissa vaatteissa säätämään. Sadeasuihin ovat tulleet jo myös irrotettavat hihat, sekä taskuun silmälasien tai pallon puhdistamiseen sopivatpyyhkeet.

Asun istuvuus, ulkonäkö ja värit vaikuttivat varsin paljon myös ryhmän miespuolisiin testaajiin. Musta on synkähkö perusväri, mutta useat maahantuojat ilmoittivat tuovansa ensi kauden tuotteisiinsa runsaasti lisää värivaihtoehtoja.

Lopullisen listan tekeminen parhaista sadeasuista osoittautui hankalaksi rastiksi. Innostuin testaamisesta todenteolla havaittuani, kuinka korkealaatuisia uusimmat tuotteet ovat. Hyvä sadeasu yhdistettynä oikealla tavalla rakennettuun kerrospukeutumiseen antaa hyvät eväät nautinnollisille syyskierroksille. Suosittelen lämpimästi omakohtaista kokeilua aiheen tiimoilta.

Sateessa pelaamisen viisi perussääntöä

Mikko Ilonen arvioi pelaavansa kauden mittaan noin 20 tuntia sadeasussa kilpailujen aikana.

”Tämän lisäksi myös treenaan näissä vermeissä. Harjoituskierroksellakin vedän kylmissä olosuhteissasadeasun päälle kesken kierroksen. Lähes kaikki kokeilemani ovat mukavia päällä, erot tulevat siinä vaiheessa, kun lähtee svingaamaan. Kovasti ovat menneet vuosien varrella eteenpäin, vaikka sellaista, joka ei svingaamista jonkin verran häiritsisi, en ole vielä onnistunut löytämään.”

Ilonen listaa nopeasti viisi nyrkkisääntöä sateessa pelaamiseen.

-Caddie on kaikkein tärkein, jos sellainen on käytettävissä. Hänen tehtävänään on huolehtia siitä, että mailojen gripit ja hanskat pysyvät kuivina. Jollei caddietä ole, varsinkin pyyhkeitä pitää varata kierrokselle riittävästi mukaan. Yhtä voi pitää kuivana sateenvarjon sisärakenteissa.

-Sadeasu ei saa rajoittaa lyöntiliikkeitä missään tilanteissa.

-Hanskoja pitää olla riittävä määrä. Sadehanskoja suosittelen harrastelijoille, itse en niitä käytä koska tunne on niin erilainen.

-Sateenvarjon pitää olla sopivan kokoinen ja tukeva.

-Ehdoton tärppi kaikentasoisille ovat alan liikkeissä myynnissä olevat taskussa säilytettävät lämpöpussit. Ne kestävät yleensä koko kierroksen ajan. Kun laittaa lyöntien välillä kädet taskuun, nesäilyvät kuivina ja lämpiminä.

Teksti Teemu Tyry / Kuvat Kari Hautala ja Anzel Oy

Abacus

Pitch 59 takki (299 €) ja housut (189 €)

Abacus.

Abacus.

Takin ja housujen istuvuus: Istuvat hyvin, eivät lepata mistään. Naisten takki muotoon leikattu.

Säädettävyys: Housuissa vyölenkit, joustovyötärö, lahkeissa pitkä vetoketju ja kaksinkertaiset tarranauhat alhaalla. Takissa tarrakiristys sekä rannesuojat, joskin löysät. Vetoketjut vedenpitävät ja povitasku mukana..

Miltä asu tuntuu päällä: Pientä, mutta ei häiritsevää kahinaa. Asu on mukava päällä eikä kangas ole liian paksua. Kauluksen sisäpuolella fleeceä, joka ei hierrä pelattaessa kaulaa.

Pelattavuus: Helppo ja hyvä lyödä, sillä kangas on joustavaa materiaalia. Takki on tarpeeksi pitkä, eikä se nouse lyönnin aikana.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Pitää hyvin vettä. Hihoissa sisäresori ranteessa ja siinä reikä peukalolle. ja tarranauhat. Niiden tarkoitus on estää veden valuminen hihaan.

Vetoketjujen toiminta: Vedenpitävät, mutta tiukat käyttää. Housujen sivun vetoketjut aukeavat molempiin suuntiin

Taskut: Silmälasipyyhe takin oikeassa taskussa on kiinni pitkässä joustavassa narussa. Vasemman hartian kohdalla lisäksi vedenpitävä sivutasku ja sisäpuolella on vielä povitasku.

Arvio ulkonäöstä: Perusasu, mustana hieman synkkä. Vetoketjujen sijoittelu ja väri antavat ilmettä.

Adidas

TM5007F2CPSJkt (210 €) ja TM5008F2CPSPnt (160 €), naiset WCPS (125 € ja 125 €)

Adidas.

Adidas.

Takin ja housujen istuvuus: Koot ovat todella reiluja ja housut lahkeista leveät.

Säädettävyys: Housunlahkeissa ei kiristystä, vyötärössä tarranauhat. Takin hihoissa tarranauhat ja rannesuojat.

Miltä asu tuntuu päällä: Ohut tuntuma, pientä kahinaa. Malli sopiva. Kangas tuntuu lämpimältä.

Pelattavuus: Hyvä lyödä. Takissa säätöjä (hihat, vyötärö, pystyvetoketju) ja olkapäissä joustavaa kangasta. Housuissa vähän säätöjä ja ne lepattavat jalassa.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Lämpimällä hiostava jo muutaman lyönnin jälkeen. Kylmän syksyn asu, jonne tekninen alusvaate alle.

Vetoketjujen toiminta: Takissa vedenpitävät vetoketjut, jykevän tuntuiset.

Taskut: Perustaskut (takissa 2). Housuissa etu- ja takataskut. Ei povitaskua.

Arvio ulkonäöstä: Tyylikkään näköinen, vähän kiiltävä kankaan pinta.

Cross M Pro Jacket (250 €) ja M Pro Pants Short (190 €)

Cross.

Cross.

Takin ja housujen istuvuus: Takki istuu hyvin päällä, mutta pelkän paidan päällä vatsan kohdalta hieman löysä. Housuissa kolme pituusvaihtoehtoa. Kangas on joustavaa.

Säädettävyys: Kauluksen saa kiristettyä kuminauhalla takaapäin. Takin hihat ovat melko leveät, ne voi kiristää tarranauhoin tiukemmiksi. Housuissa ei ole vyötärön kiristysmahdollisuutta.

Miltä asu tuntuu päällä: Ei kahise. Sopivan paksu, mutta ei liian jähmeä. eikä tunnu erityisen paksultakaan.

Pelattavuus: Joustava kangas on mukava pelattaessa.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Ei hiosta edes hieman lämpimällä ilmallakaan.

Vetoketjujen toiminta: Etuvetoketju on vedenpitävä. Taskujen vetoketjut tavanomaiset, joskin niiden päällä on läpät. Ne aukeavatkin herkemmin, mikä voi olla vain hyväkin asia.

Taskut: Takissa on sivutaskut molemmin puolin. Vasemmalla myös povitasku.

Arvio ulkonäöstä: Perus-siisti golfasu.

Cutter&Buck

Lord Jacket (259 €) ja Lord Pant (159 €)

Cutter

Cutter

Takin ja housujen istuvuus: Takki on sopivan kireä, mutta ei estä liikkuvuutta.

Säädettävyys: Housuissa on hyvin säätöjä, erityisesti vyötärössä. Lahkeet saa kiristettyä hyvin. Takissa on vyötärölle oma kiristysnauha ja hihoille tarrat. Myös kauluksen saa kiristettyä takaa.

Miltä asu tuntuu päällä: Ohut kangas, joka kahisee hieman, ei kuitenkaan häiritsevästi. Sisäpuolella on verkkovuori.

Pelattavuus: Joustaa vain vähän sivusuuntaan, mutta ei haittaa lyöntiä (hyvä leikkaus). Tuntuu päällä vähän jäykältä ja kahisee jonkin verran.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Hiostaa, mutta pitää hyvin vettä. Parhaimmillaan Suomen syksyssä teknisen alusasun kanssa.

Vetoketjujen toiminta: Vedenpitävät ja siksi jäykät. Lahkeissa vetoketjut polveen asti aukeavat, joten housut saa helposti jalkaan – joskin sisäpuolen verkkovuori nappaa helposti nappulakenkiin.

Taskut: Taskut ovat tukevat ja niitä on paljon: sisä- ja ulkopovitasku, molemmilla puolilla sivutaskut sekä vielä takana oikealla puolella yksi pieni tasku. Kaikissa taskuissa on vedenpitävä vetoketju. Housuissa kaksi vetoketjutaskua, sekä oikealla puolella vetoketju, jonka kautta pääsee alla olevien housujen taskulle.

Arvio ulkonäöstä: Tyylikkään näköinen, takissa keltavihreä huomioväri. Monikäyttöinen.

Galvin Green

Astor Jacket GTX (369 €) ja Alf Trousers GTX (259 €), naiset AIM (289 € ja 239 €).

Galvin Green.

Galvin Green.

Takin ja housujen istuvuus: Kivat päällä. Takissa sivulla rinnan korkeudella tarranauhat.

Säädettävyys: Housuissa polveen asti ulottuva vetoketju, joten ne saa helposti jalkaan kentälläkin. Lahkeen alaosan saa helposti säädettyä tarranauhoilla sopivaksi. Housuissa ei ole vyölenkkejä vyötärön,tiukkuus säädetään kuminauhasysteemillä. Takissa säätö vain alareunan kireydelle.

Miltä asu tuntuu päällä: Miellyttävältä, mutta kahisevaa materiaalia. Kohtuullisen ohut kangas, antaa laadukkaan vaikutelman.

Pelattavuus: Lyödessä takki nousee oikealta takapuolelta kiusallisesti ylös. Osasyy on liukkaissa housuissa ja tiukoissa kainaloleikkauksissa.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Hiostavaa ja hengittämätöntä materiaalia, mutta vedenpitävää. Parhaimmillaan syksyn keleissä teknisen alusasun kanssa.

Vetoketjujen toiminta: Housuissa sekä etuvetoketju että tarrakiinnitys. Vyötärön kohdalta kaksi nepparia, jotka kumartuessa voivat näpsähtää auki.

Taskut: Molemmilla puolilla on sisäpovitasku ja oikealla hartian kohdalla on vedenpitävällä vetoketjulla varustettu sivutasku sekä yksioikeanpuoleinen takatasku oikean pakaran kohdalla. Housujen taskut ilman mitään kiinnityssysteemiä ja takana tarratasku.

Arvio ulkonäöstä: Tyylikäs kokonaisuus, naisten pirteä oranssi erottui positiivisesti kovin mustasta sadeasujen maailmasta.

J. Lindeberg

Jaiden 3D Dermizax ( 269 €) ja Benny 3D Dermizax (199 €)

J.Lindeberg.

J.Lindeberg.

Takin ja housujen istuvuus: Housut ja takki sopivat hyvin, eivätkä housut ole liian leveät. Naisten takki liian pitkä ja kapea.

Säädettävyys: Housuissa ei ole vyölenkkejä, mutta sivujen tarranauhoilla säätövaraa. Lahkeiden kiristys kahdella nepparilla, jotka toimivat hyvin.

Miltä asu tuntuu päällä: Asu on mukavan ohut eikä pahemmin kahisekaan. Ei jousta. Kainaloissa tuuletusaukot.

Pelattavuus: Takki nousee lyönnin aikana ylös.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Materiaali on hienoa ja puku pakkautuu todella pieneen tilaan. Se on kuitenkin kiusallisen hiostavaa, joten syksyn keleihin.

Vetoketjujen toiminta: Housuissa on vetoketju polveen asti, joten ne on helppo pukea jalkaan myös kenkien kanssa. Takin etuvetoketju ei ole vedenpitävä, mutta sen päällä on suojaava kangasläppä.

Taskut: Housuissa isohkot etutaskut, joissa ei ole minkäänlaisia suljinmekanismeja. Takin molemmilla puolilla on vedenpitävä vetoketjutasku.

Arvio ulkonäöstä: Takki on mustavalkoinen ja hyvännäköinen, selkäpuolen logo tekee arvokkaan näköiseksi.

Nike

Storm-FIT takki (200 €) ja housut (140 €)

Nike.

Nike.

Takin ja housujen istuvuus: Erittäin hyvin istuva takki. Housut hieman liian löysät.

Säädettävyys: Lahkeissa pitkät vetoketjut. Housujen kiristys vyötäröltä tarranauhoilla ja sisäpuolella kiristysnauha. Lahkeita voi lyhentää neppareilla tuuman verran.

Miltä asu tuntuu päällä: Mukava päällä eikä kahise. Sormituntuma mukava.

Pelattavuus: Helppo lyödä, joustava, ei aiheuta pussia vatsan kohdalle. Ei haittaa pelaamista.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Ei hiosta ja pitää vettä.

Vetoketjujen toiminta: Jenkkivetoketju edessä (vääräkätinen). Vetoketjut eivät vaikuta vedenpitäviltä, mutta niiden suojana läppä. Lahkeissa lähes polveen asti ulottuva vetoketju, mutta lahkeen kireyttä ei kengän yläpuolelta voi säätää.

Taskut: Takissa vain kaksi vetoketjullista taskua. Housuissa perustaskut, joissa on vain läpät suojaamassa veden tuloa.

Arvio ulkonäöstä: Vähän verryttelyasun näköinen yhdistelmä, mutta hyvä punainen väri takissa. Monikäyttöinen.

Peak Performance

G Pines Jacket (275 €) ja G Pines P Pants (240 €)

Peak Performance.

Peak Performance.

Takin ja housujen istuvuus: Tarpeeksi pitkät, takki mukavan joustava. Ohut, miellyttävä materiaali.

Säädettävyys: Housuissa vetoketjut lahkeissa. Lahkeen suun kireyden voi säätää tarranauhalla. Housuissa vyölenkit. Takin alareunassa kireyssäätö kumilenkillä. Hihoissa tarrakiristykset.

Miltä asu tuntuu päällä: Ohut, joustava ja hieman kahiseva, helposti bägiin mahtuva.

Pelattavuus: Takki nousee takaoikealta ylös lyönnin aikana. Muuten asu ei häiritse lyöntiä.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Ei hiosta ja pitää hyvin vettä.

Vetoketjujen toiminta: Nopeat & näppärät, mutta eivät vedenpitävät.

Taskut: Takissa sivutaskut, joissa läpät päällä. Sisäpuolella ei mitään taskuja.

Arvio ulkonäöstä: Ihan kivan näköiset. Naisten mallin takki on kauniisti muotoon leikattu ja siinä on pirteä vaaleansininen väri

SunIce

Tornado (279 €) ja housu (180 €), naiset (219 €)

Sunice.

Sunice.

Takin ja housujen istuvuus: Takki istuu hyvin, kiristysnauhat aika korkealla. Housut purjemaiset.

Säädettävyys: Takissa hyvät säädöt ja rannesuoja ja tarranauhat. Housujen vyötärösäädöt tarranauhalla sisäpuolelta, lahkeet keskinkertaiset. Housuissa vetoketju aukeaa polveen asti ja helpottaa pukeutumista.

Miltä asu tuntuu päällä: Mukavalta, erittäin pehmeä eikä ota mistään vastaan Tuntuu ohuelta vaikka ei ole. Ei kahise. Housut lepattavat.

Pelattavuus: Takin puolesta ihan hyvä lyödä, mutta housut laahaavat maata ja haittaavat kävelemistä.

Hiostavuus ja vedenpitävyys: Ei hiosta. Housujen taskujen vedenpitävyys epäilyttää. Ensituntumalta ei uskoisi, että pitää vettä mutta pitää!

Taskut: Housuissa taskuista pääsee sisähousujen taskuun, tarrakiinnitys. Vasemmassa takintaskussa karkealta tuntuva puhdistusliina, ei ehkä silmälaseille.

Arvio ulkonäöstä: Verkkarimainen. Takin punainen sävy on hieman luotaantyöntävä. Mustat housut väriltään ok, mutta leveys ei tunnu eikä näytä hyvälle. Lahkeiden sisäpuolella kankainen ”lavanpudistuspaikka”, mutta väärällä puolella.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)