26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Cobra ottanut paikkansa Suomessa isojen brändien joukossa – pysyvästi?

Merkin myynnistä vastaava Tuukka Mäkinen on tyytyväinen Cobran välineiden menekkiin, mutta toivoisi yhtiön rautojen haukkaavan nykyistä isomman palan kakusta.

Cobra on noussut tällä vuosikymmenellä isojen golfbrändien joukkoon. Keskeisenä tekijänä tässä on ollut urheilutekstiileistään tunnettu Puma, joka otti 45 vuotta sitten perustetun välineyhtiön siipiensä suojiin vuonna 2010.

Oltuaan Titleistin ja Foot-Joyn omistaman Acushnetin hallinnassa, Cobra kärsi eräänlaisesta sivutuotteen maineesta. Taustavoimista ei ollut pulaa, mutta emoyhtiö keskitti tarmonsa kahden ensin mainitun brändin kehittämiseen.

Kahdeksan vuotta Cobra Puma Golfin aluemyyntipäällikkönä Suomessa toiminut Tuukka Mäkinen kertoo, että Puma on tuonut yhtiön golfosastolle paljon uusia innovaatioita. Hän toteaa, että siirtyminen Puman omistukseen on parasta mitä Cobralle on tapahtunut sen historian aikana.

Välinevalmistajan ensimmäiset vuodet uudella aikakaudellaan olivat Suomessa vahvaa nousun aikaa.

”Kasvatimme myyntiämme tämän vuosikymmenen alussa viisi vuotta putkeen 20–30 prosentilla. Viimeiset kolme vuotta myynti on pysytellyt tasaisesti samoissa lukemissa. Arvioni mukaan olemme kotimaassa tällä hetkellä kolmen myydyimmän mailamerkin joukossa”, Mäkinen sanoo.

Cobran mallisto on kattava ja esimerkiksi rautoja löytyy yhdellä silmäyksellä pitkälti toistakymmentä erilaista versiota. Ison mailaviidakon voisi kuvitella aiheuttavan hämmennystä kuluttajissa, mutta tätä Mäkinen ei suostu allekirjoittamaan.

Pelaajaryhmistä kaikkein parhaimman palautteen olemme saaneet naisharrastajilta.

”Pikemminkin näen sen hyvänä mahdollisuutena, että voimme tarjota jokaiselle pelaajakategorialle jotakin. Pientä tiivistystä kuitenkin on tulossa, kun King Oversize -raudat jäävät mallistosta pois. Muitakin poisjääviä malleja on, mutta ne korvataan marraskuussa ja vuoden alussa myyntiin tulevilla uutuuksilla.”

Kaksi vuotta sitten Bryson DeChambeaun menestyksen innoittamana esitellyt samanpituiset One Length -raudat herättivät alussa kiinnostusta, mutta varsinaiseksi myyntivaltiksi ne eivät ole Suomessa kohonneet. Mäkisen mielestä One Length -rautojen toimivuus paljastuu vain kokeilemalla. Suoraan hyllystä -periaatteella niitä ei kannatakaan ostaa.

Bryson DeChambeau on yksi tämän ajan kiinnostavimmista huippupelaajista. Hänen käyttämillään One Length -raudoilla on sen sijaan vielä matkaa maailmanmaineeseen. Kuva: Getty Images

”F8-sarjan raudoista jo vähintään kolmannes myydään Yhdysvalloissa One Length -pituisina, joten uskon että idea on tullut jäädäkseen.”

Huippupelaajien valinnat antavat suuntaa harrastajien päätöksille mailavalinnoissa. Cobran omien ”tallipelaajien” joukosta ei löydy DeChambeaun ohella muita samanpituisia rautoja käyttäviä ammattilaisia. Kohtalaisen ohut näkyvyys pitänee One Length -raudat myös jatkossa – ainakin Euroopan markkinoilla – marginaalituotteena.

Cobran mallistosta löytyy kosolti mielenkiintoisia tuotteita. Ovathan sen lippulaivamallit järjestään saaneet Golf Digestin Hot List -välinevuosikatsauksessa ”kultamitalin”. Mäkinen kuitenkin toivoisi rautojen osalta vähän parempaa myyntiä Suomessa.

”Puukaluston myynti tyydyttää, mutta raudoilta on lupa odottaa enemmän. Pelaajaryhmistä kaikkein parhaimman palautteen olemme saaneet naisharrastajilta. Yksi mikä naisia varmasti innostaa, on tuotteidemme varsin raikas värimaailma.”

Cobra on ollut Pohjoismaissa – hieman yllättäen – jo pidempään Ruotsin myydyin välinemerkki mailojen osalta. Mihin sen kestomenestys länsinaapurissa perustuu?

”Sanoisin, että Cobran hyvän menekin taustalla Ruotsissa on loistava myyntitiimi. Jotain merkitystä lienee ehkä silläkin, että jotkut maan menestyneimmistä pelaajista kuuluvat tai ovat jossain vaiheessa kuuluneet Cobran tour-tiimiin.”

Pohjoismaisessa vertailussa Cobran myynti yltää Mäkisen mukaan Suomessa kakkoseksi ennen Tanskaa ja Norjaa.

”Meillä on varsin kattava jälleenmyyntiverkosto. Cobran golfvälineitä ja/tai Puman golftekstiilejä löytyy kotimaasta yli 20 myyntipisteestä.”

Rickie Fowlerin raudat jo ulkona – F9-sarja saapuu seuraavaksi

Viikonvaihteessa myyntiin tulevat ja pari viikkoa sitten lanseeratut King Forged -raudat jäljittelevät asetuksiaan myöden yhtiön kuuluisimman tähtipelaajan Rickie Fowlerin nykyisiä työkaluja.

”Hän on ollut alusta alkaen mukana näiden rautojen kehitystyössä tuoden suunnitteluun omia ajatuksiaan ja ideoita. Kilpapelaajakategoriaan asettuvat mailat on kohdistettu alle viitosen tasoituksella pelaaville golfareille”, Tuukka Mäkinen sanoo.

Ulkoisesti varsin sirorakenteisissa ja hyvällä työstettävyydellä varustetuissa raudoissa on tavoiteltu pehmeää tunnetta unohtamatta anteeksiantavuutta.

CB-MB-yhdistelmässä pidempien rautojen (4–6) lavan kääntöpuolen rakenne noudattaa niin sanottua cavity back -suunnittelua tehden niistä helpompikäyttöisiä. Lyhyissä raudoissa (7-PW) lavan tausta on umpinainen (muscle back) mahdollistaen lyönnille tarkemman lopputuloksen.

Fowlerin omat raudat ovat kautta linjan muscle back -versioita.

Rickie Fowlerin specseillä tehdyt King Forged CB/MB-raudat ilmestyvät kauppojen hyllyille perjantaina. Kuva: Cobra Golf

Tiistaina ensiesittelyssä ollutta F9-mallistoa tarkastellessa pelkkä rohkeahko värien käyttö paljastaa, mistä brändistä on kysymys. Mäkinen kertoo, että draiverin aerodynamiikkaa parannellessa, oppia on haettu urheiluautovalmistaja Ferrarin suunnittelijoilta.

”Kyseessä on kautta aikain nopein Cobran suunnittelema draiveri”, Mäkinen paljastaa.

Edeltäjäänsä F8:aa enemmän pituutta tarjoaa myös F9-raudat.

”Olen kokeillut uutuusrautoja, ja lyönteihin tuli suunnilleen puolen mailan mitan verran lisää pituutta.”

Näiden rautojen rakenne on kookkaampi, minkä vuoksi potentiaalinen ostajakunta löytyy lähinnä keskivertoharrastajien joukosta. Pelaaja joutuu tyypillisesti valitsemaan raudoissa pituuden ja anteeksiantavuuden kesken, mutta F9:n kohdalla Cobra on pyrkinyt tarjoamaan molemmat ominaisuudet.

Rickie Fowlerin kerrotaan vaikuttaneen myös uuden F9-sarjan puiden värivalintoihin. Kuva: Cobra Golf

Alempana ja syvemmällä oleva painopiste maksimoi pallonnopeuden, laukaisukulman ja kantavuuden. Painoa on lisätty lavan alaosaan laajemmalle alueelle verrattuna perinteiseen rautaan. Pidempien rautojen (4 –7) kärjestä ja kannasta löytyy kaikkiaan 33 grammaa volframia.

”Vaihtelevan paksuinen lyöntipinta on kolme grammaa kevyempi kuin edellisessä mallissa. Lavan yläosassa kannan ja kärjen puolella on lisäksi taskut, jotka laajentavat sweet spotia”, Mäkinen täydentää.

Suositushinnat:

King Forged CB/MB -raudat (Rickie Fowler -asetuksilla)
5-PW 1229,00 euroa

King F9 (tammikuu 2019)   

Draiveri: 449,00 euroa
Väyläpuu: 279,00 euroa
Hybridi: 219,000 euroa
Raudat, 5-PW: 759,00 euroa (teräs) ja 859,00 euroa (grafiitti)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje