23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Pelinopeudesta pelihitauteen – ”Ongelma ei ole pelkästään aloittelijoiden"

Green card -kurssilla ei ehdi oppia kaikkia asioita pelinopeudesta.

Ensin odotat avauslyöntipaikalla, jonka jälkeen odotat väylällä ennen kuin pääset lyömään griinille. Sama kaava toistuu useaan kertaan golfkierroksen aikana ja turhaudut hitaaseen peliin. Todennäköisesti tuttu tilanne monelle pelaajalle. Pahimmillaan kyseinen ilmiö saa golfarit raivon valtaan.

Pelinopeus, tai kääntäen pelihitaus, on ikään kuin sisäänrakennettu ongelma golfissa. Syitä hitaaseen peliin on useita. Pitkät raffit, hoitamattomat metsänreunat, nopeat griinit, kentän hankala reititys ja monet muut tekijät hidastavat mahdollisesti pelaamista.

Golfkenttien terassikeskusteluissa hitaan pelaamisen syyttävä sormi osoittaa usein aloittelijoihin. Tukkivatko green card -kurssilta tulleet golfuntuvikot kentät? Tampereella Tammer Golfissa on tänä vuonna kirjattu yli 200 green card -suoritusta. Perinteikkäässä seurassa tiedostetaan hitaan pelin ilmiö.

”Korostaisin sitä, että ongelma ei ole pelkästään aloittelijoiden. Jos kenttä on esimerkiksi täynnä, niin ihmiset alkavat ajattelemaan, että nyt on hidasta. Vaikka lähdössä olisi kaikki alle 10 tasoituksilla pelaavia, niin mentaalisesti lähdetään pelaamaan verkkaisemmin”, sanoo Tammer Golfin toiminnanjohtaja Markus Junni.

”Hidasta pelaamista ei voi missään nimessä laittaa juuri uusien pelaajien kontolle. Se on ihan kaikkien juttu. Pahin on ehkä se, että neljän hengen ryhmässä on kaksi aloittelijaa ja kaksi enemmän pelannutta. Kokeneemmat syyttävät kokemattomampia bägien väärästä sijoittelusta ja vastaavasta, minkä myötä peli on hidasta. Näiltä kokeneemmilta voi sitten kysyä, että neuvoitteko ystävällisesti kanssapelureita tällaisissa sujuvaan peliin liittyvissä asioissa”, Junni heittää.

Junnilla on pelikokemusta usealta kentältä Suomesta ja ulkomailta. Toiminnanjohtajana hän pitää sujuvaa pelaamista merkittävänä tekijänä golfissa.

”Se on mielestäni iso osa sitä elämystä. Vaikka olisi kuinka hyvä kenttä tahansa, niin viiden tunnin kierros on vain liikaa. Sujuva pelaaminen on tärkeä palanen palvelua.”

Golfliiton tekemissä Pelaaja Ensin -kyselyissä hidas pelaaminen ei ole noussut näyttelemään pääosan esittäjän roolia. Kyselyitä tehdään seurojen omille jäsenille ja vieraspelaajille. Tänä vuonna jäsenkyselyihin on vastannut yli 18 000 pelaajaa ja vieraspelaajakyselyihin hieman alta 25 000 pelaajaa.

Sitä, onko odottelua pelaamisen aikana ollut, vaihtelee kentästä riippuen paljonkin. Kyselyiden perusteella asiakaskokemuksen kannalta pelinopeus ei ole kriittisimpiä asioita.

”Itse asiassa pitäisin hitaan pelaamisen nousemista merkittävästi esiin jopa positiivisena ongelmana, koska silloin moni muu asia on ollut jo kunnossa”, sanoo Golfliiton seurakonsultti Aarni Nordqvist.

”Mutta sitä en kiistä, etteikö sillä pelin sujuvuudella voitaisi parantaa asiakaskokemusta.”

Pelinopeusasiaan saadaan mahdollisesti uusia näkökulmia ensi vuonna, kun golfin uudet säännöt astuvat voimaan. Niiden yhtenä kantavana teemana on ollut pelaamisen nopeuttaminen. Esimerkiksi kadonnutta palloa saa etsiä viiden minuutin sijaan kolme minuuttia.

Aloittelijoille uusi sykäys

Green card -kurssin yhtenä olennaisena osana Golfliiton mukaan on ”kyetä pelaamaan ja etenemään sujuvasti golfkentällä”. Vuonna 2011 pelitaitotesti poistui virallisesti green cardista. Pari vuotta sitten green cardin suorittamista helpotettiin entisestään. Tällä hetkellä sujuvuus, turvallisuus ja muiden pelaajien sekä kentän kunnioittamiseen liittyvät asiat ovat keskiössä.

Muutamien tuntien mittaisilla kursseilla varsinkin ensimmäistä kertaa golfiin tutustuvat saavat paljon sisäistettävää informaatiota. Vaikka pelin sujuvuus on yksi green cardin kulmakiviä, ei se välttämättä siirry heti kentälle.

”Pelin lomassa, kun sujuvuuteen liittyviä asioita käytiin kurssilla läpi, niin keskittyminen oli täysin siinä lyönnissä. Kaikesta muusta olennaisesta jää aika paljon rekisteröitymättä. Enkä varmasti ole ainoa, jolle näin käy”, sanoo kesällä green cardin suorittanut Mauritz Nikama.

Nikama hurahti golfiin ja pelasikin parikymmentä kierrosta keskellä kesää suoritetun green card -kurssin jälkeen. Hänellä kävi siinä mielessä hyvin, että jo pidempään pelanneista kavereista löytyi seuraa kentälle.

”Seuraavat kierrokset olivat ihan kokonaan sellaisia oppimistapahtumia. Kyselin koko ajan ja kaverit neuvoivat.”

Alkeiskurssin jälkeen uudet golfarit tarvitsevat vielä ikään kuin uuden sykäyksen peliin. Nikamakin sanoo jännittäneensä pelaamista varsinkin, jos ryhmässä oli tuntemattomia pelaajia.

Tammer Golfissa asiaan on puututtu aivan käytännön tasolla. Seuran kapteenit järjestävät kerran kuussa peli-iltoja aloittelijoille.

”He menevät yksinkertaisesti pelaamaan kentälle. Neuvovat asioissa, jotka ovat täysin normaaleja enemmän pelanneille. Vaikkapa, että hyvän tarinan voi kertoa samaan aikaan kävellessä, eikä tarvitse jäädä seisomaan paikalle”, Junni sanoo pilke silmäkulmassa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    Jussi A says:

    Pelinopeus ei ole ainoa ongelma, joka on seurausta heikoista green card kursseista.
    Takavuosina oli eräs proffa, joka antoi oluesta green cardin, kun sattui olemaan sateinen päivä. Että silleen. Kyllä nykyisin aloittelijoiden kursseissa on todella paljon eroja ja taso on keskimäärin surkea! Se on seurausta useimpien seurojen jäsenyyskriteerien löystymisestä. No vähitellen jäsenyyden merkitys on jäämässä taka-alle, osittain se on myös seurausta surkeasta Suomen Golfliitosta.

    MarX says:

    ”Syitä hitaaseen peliin on useita. Pitkät raffit, hoitamattomat metsänreunat, nopeat griinit, kentän hankala reititys ja monet muut tekijät hidastavat mahdollisesti pelaamista”.

    Kyllä henkilökunta aamuisin leikkaa sen pelialueen niin että pallot löytyy etsimättä. Sensijaan pelaajat sössii lyöntinsä metsään, raffeihin jne. peliaueeseen kuulumattomaan paikkaan. Syy hitaaseen pelaamiseen on vain ja ainoastaan pelaajien joiden palloja etsitään..

    The Draw says:

    Meikäläisen silmissä näyttää hullulle kun esim 4 pelaajan koko ryhmä etsii palloa 1 ja sitten 2 ja kuitenkin pari palloa voi olla täysin pelattavissa.
    Eikö näkyvillä olevia palloja voisi tuupata eteenpäin ja sitten etsitään……

    Suvaju says:

    Aloittelijat osaavat ottaa pallon ylös, kun tilanne sitä vaatii. Pahimpia ovat mielestään mestarit, jotka 8- 14 tasoituksilla odottavat, että heidän 300 metrin driveln alta edellinen porukka on pois alta. Sitten lähtee 200 metrin vänkyrä skutsiin- sitä etsitään , koska pelataan lyöntipeliä: sama toistuu par 5 väylällä, odotellaan, ja sitten vedetään puu 3 taas vänkyrä metsään – oli nääs kerran mennyt 3 vuotta sitten lähes greenille! Että silleen!