Voiko green cardin suorittaa talvella? - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Voiko green cardin suorittaa talvella?

Golfin alkeita ei ole enää pakko opetella pelkästään kesällä, vaan green card -kursseja on tarjolla myös talvisin. Kuva: Getty Images

Golfharrastuksen aloittaminen talvella ei ole enää mitenkään outoa. Muutoksessa isossa roolissa ovat olleet simulaattorit.

Kun golfkärpänen oikein kunnolla puraisee, se ei katso aikaa, paikkaa, eikä myöskään almanakkaa. Harrastuksen aloittamiseen liittyy kuitenkin oleellisena osana green cardin suorittaminen, ja sen hoitaminen Suomen pitkän talvikauden aikana on hankalaa – vai onko sittenkään?

Lähdimme ottamaan asiasta selvää, ja nopealla soittokierroksella löytyi heti kolme toimijaa, jotka vetävät green card -kursseja myös talvella. Pego Golf Schoolin Juha-Pekka Peltomäki, Inside Golfin Teemu Sallinen ja Golf Studiosin Petri Halme olivat kaikki puheliaalla tuulella, kun heille asiasta soitimme.

Pego Golf Schoolin kurssivalikoimiin kuuluvat talvella järjestettävät green card -kurssit siinä missä muutkin kurssit. Juha-Pekka Peltomäki sanoo, että konsepti talvikursseilla on sama kuin kesälläkin pidettävällä kurssilla.

”Meillä kurssi kestää neljä tuntia kesällä ja talvella. Eli siinä ei ole mitään eroa. Opettelemme kurssin aikana kaikki peruslyönnit ja lopuksi pelaamme simulaattorissa. Eihän se ole sama asia kuin ulkona, mutta käymme siinäkin kaikki tärkeimmät asiat pelaamisesta läpi”, sanoo Peltomäki.

Minun mielestäni green cardin pystyy ihan hyvin suorittamaan talvella.

Peltomäen kokemuksen mukaan talvella kurssille tulevat asiakkaat eivät tule missään nimessä ensimmäistä kertaa kokeilemaan golfia, kun he kurssille saapuvat.

”Olen huomannut, että aika monelle talvella green cardin suorittamaan tulevalle golf on jo entuudestaan tuttu laji. He ovat saattaneet käydä jollain jokamieskentällä esimerkiksi pelaamassa tai heillä on muuten jo enemmän kokemusta golfista.”

Peltomäen oma tunne green card -kurssin vetämisestä sisätiloissa on varsin positiivinen. Mitään syitä sille, miksi kurssia ei pystyisi sisällä vetämään, ei ole.

”Minun mielestäni green cardin pystyy ihan hyvin suorittamaan talvella. Ja kuten sanoin, ainakin meille tulevat asiakkaat ovat jo käyneet ulkona kokeilemassa golfia”, kokenut PGA pro toteaa.

Simulaattorit toimivat sisäänheittäjinä

Kesäkokemusten lisäksi golfkokemusta on nykyään todella monella etenkin nuoremman polven edustajalla myös simulaattoreista, vaikka golfia ei muuten pelaisikaan, sanoo Peltomäki.

”Meilläkin käy simulaattoreita pelaamassa sellaisia henkilöitä, jotka eivät vielä pelaa oikeaa golfia, vaan ovat saaneet jossain kosketuksen simulaattorigolfiin, ja haluavat tulla pelaamaan uudelleen. Hekin kokevat, että se on hauskaa puuhaa, vaikka eivät oikeaa golfia ole vielä pelanneetkaan. Mutta tätä kautta heitä on mahdollista saada myös oikean pelin pariin. Sehän tässä on kuitenkin se pääjuttu”, Peltomäki muistuttaa.

Peltomäen kanssa saman ajatuksen simulaattorigolfista hyvänä sisäänheittäjänä oikean golfin pariin jakaa myös Petri Halme, joka pyörittää Golf Studios -simulaattoreita kymmenellä eri paikkakunnalla. Hän on nähnyt viime vuosina simulaattorigolfin suosion räjähdyksen aitiopaikalta, ja hän uskoo sen satavan myös ulkona pelattavan golfin laariin.

”On paljon uutta nuorta väkeä, joilla ei ole green cardia, mutta he käyvät viikoittain pelaamassa simulaattorigolfia. Sitä kautta tulee green card -kurssilaisia aivan varmasti. Jos kaveriporukassa yhdellä on green card, niin kaikki muutkin joutuvat hommaamaan green cardin, että he pääsevät jatkamaan porukalla pelejä myös kesällä”, Halme järkeilee.

Halme on vetänyt talvikursseja Golf Studiosin simulaattoreissa jo muutaman talven ajan. Hän ottaa kerrallaan kurssille vain kaksi henkilöä, jolloin molemmat oppilaat pääsevät lyömään tarpeeksi. Simulaattoreissa on myös lähipelialueet, joten senkin puolen opettelu hoituu mutkattomasti.

Ihmisillä on sellainen ajatus, että golf on kesälaji. Kun siitä mindsetistä pääsee eroon, asiat helpottuvat.

Oppilailta Halmeelle tullut palaute talvikursseista on ollut todella positiivista.

”He pitävät sitä mukavana tapana aloittaa golf. Ja monet heistä pelaavat talven aikana paljon simulaattorissa, joten heillä on toistoja reilusti takana, kun ulkokausi alkaa.”

Yksi talvikurssin hyvistä puolista on tasalaatuisissa harjoitusoloissa. Kevään ensimmäisillä kursseilla ulkona lämpötilat eivät aina yllä edes viiteen plusasteeseen, ja vesisadekin saattaa yllättää. Hallissa tätä ongelmaa ei ole.

Halmeen vetämillä green card -talvikursseilla kaikki muut opetukset hoidetaan sisätiloissa, mutta varsinainen pelikoeosuus järjestetään kenttien auettua oikealla kentällä.

”Talvella pääsemme käymään 90 prosenttia green card -asioista läpi, ja keväällä käymme vain tekemässä pelikokeen kentällä. Simulaattorissa ei pysty oikein kunnolla opettamaan esimerkiksi sitä, miten kentällä kävellään ja liikutaan turvallisesti.”

Se on vähintään yhtä tärkeää kuin sen lyöntitekniikan opettaminen.

Tätä asiaa haluaa korostaa myös Suomen Golfliiton seuratoimintapäällikkö Kirsi Erofejeff-Engman. Golfliiton viesti talvella kursseja järjestäville toimijoille on selkeä.

”Korostamme, että hyvin tärkeä osa green cardin suorittamista on golfetiketin ja turvallisen pelitavan opastaminen. Se on vähintään yhtä tärkeää kuin sen lyöntitekniikan opettaminen”, Erofejeff-Engman sanoo.

Golfetiketin oppiminen heti golftaipaleen alussa on tärkeää, suorittaa green cardin mihin aikaan vuodesta hyvänsä. Golfliitolla on talvella lajiin hurahtaneille apua tarjolla.

”Golfliitto on tehnyt paljon erilaisia tukimateriaaleja golfin aloittajille. Siellä esimerkiksi neuvotaan, miten korjaat alastulojäljen griiniltä tai paikkaat divotin väylältä. Niitä asioita on sisällä hieman hankala opettaa, mutta näiden materiaalien avulla sen pystyy kuitenkin käymään läpi.”

Golf ei ole enää pelkkä kesälaji

Kirkkonummella olevan Inside Golfin Teemu Sallinen on idearikas kaveri, ja hän on vienyt talvella suoritettavan green cardin astetta pidemmälle.

”Meillä on yhden hotelliketjun kanssa valmis paketti. Heidän asiakkaat voivat ottaa viikonloppuaktiviteettina green card -kurssin ja tulla meille oppiin”, Sallinen kertoo.

Viime talvena Inside Golfissa green cardin suoritti Sallisen muistin mukaan tusinan verran uusia golfareita. Simulaattorissa suoritetut harjoitukset olivat asiakkaiden mielestä todella realistisia. He olivat yllättyneitä siitä, että pallo lensi ulkona lopulta samalla tavalla kuin se oli simulaattorissakin lentänyt.

”Olemme todenneet tämän toimivaksi jutuksi. Jaamme kurssin neljälle eri päivälle, joista kolme ensimmäistä on sisällä ja neljäs on kentällä tehtävä pelikoe.”

Isoimpana haasteellisena asiana Sallinen on huomannut 30–50-metristen lyöntien opettamisen simulaattorissa. Ihmiset saavat kyllä idean chipin ja täyden lyönnin liikkeistä, mutta vajaissa lyönneissä pallon lentomatkaa ei oikein meinaa sisätiloissa hahmottaa.

”Ulkona he kuitenkin saivat siitä nopeasti kiinni, että tällainen heiluri tarkoittaa noin pitkää lyöntiä simulaattorissa”, hän sanoo.

Loppuun Sallisella on hyvä kiteytys golfin muuttumisesta ympärivuotiseksi lajiksi Suomessa.

”Ihmisillä on sellainen ajatus, että golf on kesälaji. Kun siitä mindsetistä pääsee eroon, asiat helpottuvat.”

Lue seuraavaksi: Internet on pullollaan golfopetusvideoita, ja siksi uuden sukupolven golfarit tulevat valmiina alkeistunneille

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    KL1 says:

    ”Meillä kurssi kestää neljä tuntia kesällä ja talvella. Eli siinä ei ole mitään eroa. Opettelemme kurssin aikana kaikki peruslyönnit ja lopuksi pelaamme simulaattorissa.”

    Opettelemme kaikki peruslyönnit? Pelaamme simulaattorissa? Kaikki tämä neljässä tunnissa?!?!?! Entä etiketti ja tärkeimmät säännöt??

    Simulaattorissa oppii varmaankin hyvin korjaamaan alastulo- ja lyöntijäljet, kentällä liikkumisesta puhumattakaan…

    Chipping Eagle says:

    Uskon hyvin, että simu-kurssilla voi oppia golfin alkeet ja saada hiljalleen hiottua lyötitekniikkaa paremmaksi. Mutta…. neljässä tunnissa ei taastusti opi golfpelaamisen perusteita SEKÄ golfiin oleellisesti liittyvää käyttäytymistä ja etikettiä. Lisäksi sisämatolta, tai pelkästään ulkona rangella, lyöminen on kuin opettelisi tennislyöntejä aina paikaltaan seisoen. Kenttien epätasaisuudet, raffit, bunkkeri jne.jne. jäävät käsittelemättä. Siinä on sitten kaikilla ihmettelemistä, että miksi ei ”kenttä rullaa…”