25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Säästä selkääsi!

Anna vasemman olkapään kiertyä taakseviennissä alas. Downsvingissä ponnista maasta voimaa lyöntiisi ja siirrä paino etujalalle.

Kun aloitin golfin opettamisen 16 vuotta sitten, tuntui siltä, että 80 prosentilla oppilaistani oli ongelmia alaselän kanssa. Selkäkipuja oli niin monella, että otin suurimmaksi päämääräkseni opettaa heitä svingaamaan tavalla, joka lieventää selkärankaan kohdistuvaa painetta. Ja sitä olen yrittänyt tehdä.

Enkä tarkoita vain harrastajia. PGA Tourin rangella näyttää lauantaiaamuisin samalta kuin särkylääkemainoksessa. Oikeastaan monet muut vammat – olkapäissä, kyynärpäissä ja ranteissa – johtuvat usein kompensoivista liikkeistä, joilla pelaaja yrittää suojella selkäänsä.

Työskennellessäni kiropraktikko ja golfkuntovalmentaja Graig Daviesin kanssa Orlandossa, olen löytänyt neljä avainaluetta, joissa golfari voi siirtää selkään kohdistuvaa painetta muualle vartaloon – paikkoihin, joissa sitä on helpompi käsitellä. Esittelen ne tässä.

1. Backsvingi

Tekijät, joilla voit suojella selkärankaasi taakseviennissä ovat oikean polven pitäminen koukussa sekä vasemman olkapään kiertäminen alaviistoon (kuva1). Moni golfari yrittää kääntää hartioita samalla tasolla, mutta olkapään kiertäminen alhaalta tuo kiertoliikkeen paineen keskiselkään eikä alaselkään. Selän keskikohta on luotukin kiertymään, mutta alaselkä ei. Jos oikea polvi suoristuu taakseviennissä, lanteen oikea puoli liikkuu selvästi vasenta korkeammalle, ja vasen alanikama kallistuu vasemmalle, mikä kohdistaa siihen liikaa painetta.

2. Downsvingi

Käytä maanpintaa hyväksesi ja tee voimakas mutta turvallinen svingi. Kun aloitat downsvingin, tunne kuin valmistautuisit hyppäämään maasta tekemällä alavartalollasi pieni kyykky (kuva2). Reisilihaksissasi ja takapuolessasi on paljon voimaa, ja tämä kyykkyliike käyttää niitä hyväkseen tehdessään sivuttaisen liikkeen vasemmalle puolelle. Jos et ponnistaa kyykystä, käännät ehkä lantiotasi, mutta et siirrä lanteitasi tarpeeksi eteenpäin. Silloin voit saada voimaa vain vääntämällä selkärankaasi. Kun svingaat alas, vääntö lisääntyy ja paine kasvaa – mikä tarkoittaa kipua.

Osumassa

Osumassa suurimman osan painosta tulisi olla jo siirtynyt etujalalle. Loppuasennossa seisot täysin etujalan varassa.

3. Osuma

Osumakohdassa noin 90 prosenttia vartalosi painosta tulisi olla vasemmalla jalallasi, ja olkapäittesi sekä lantiosi kääntyneenä samassa tasossa avoimeksi. Jos merkittävä osa painostasi on tässä vaiheessa vielä oikealla puolellasi, olet kiertänyt vain alaselkääsi kohti lyöntilinjaa – auts! Kuten kerroin aiemmin, selkärangan alaosan tarkoitus on tasapainottaa ylävartaloa, ei kiertää sitä. Sen sijaan, lantiosi tulisi tehdä suurin osa kiertotyöstä. Onnistut siinä siirtämällä painosi selvästi vasemmalle jalallesi samalla kun lyöt palloa.

4. Loppuasento

Älä yritäkään pysyä paikallasi kun lyöt läpi, koska se toisi valtavasti painetta alaselkääsi. Sen sijaan, työnnä lantiotasi kunnolla kohteeseen päin. Tämä edellyttää, että vartalon vasemman puoleiset ydinlihakset vastaanottavat ja vaimentavat painetta. Työnny eteenpäin ja suorista itsesi: Sinun pitäisi seistä loppuasennossa normaalilla korkeudellasi, koko vartalon pituudelta.

Selkään tulee aina kohdistumaan painetta, mutta nämä vinkit vähentävät sen määrää.

Teksti Sean Foley, Kuvat Stephen Szurlej

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje