Opi Golf, osa 5: Oikea tähtäys on harjoittelun A ja O

Tervetuloa golfarin koulunpenkille.

Teksti
Veli-Pekka Hakala
Julkaistu

Opi Golf on alunperin keväällä 2023 julkaistu Golfpisteen artikkelisarja, joka lähestyy golfissa kehittymistä ymmärtämisen näkökulmasta. Sarjan tarkoituksena ei ole opettaa sinulle svingiä, vaan auttaa sinua ymmärtämään golflyönnin lähtökohtia. Läpi koko artikkelisarjan keskiössä pysyy kuitenkin se, miten voit tiedon ja ymmärtämisen kautta kehittyä pelaajana. Tervetuloa mukaan golfin oppimisen polulle!

Golfopetuksessa sanotaan usein, että tunteet valehtelevat. Usein siis se mitä tunnet, ei kohtaa sen kanssa, mitä todellisuudessa tapahtuu. Tämä on totta etenkin, kun puhutaan tähtäämisestä.

Hyvä tähtäys on yksi golfsvingin keskeisimmistä tekijöistä, mutta samalla se on myös yksi ylenkatsotuimmista, etenkin klubipelaajien keskuudessa. Suurella osalla golfareista vartalon suuntaukset ovat pielessä, ja monella se tapahtuu täysin tiedostamatta. Huono tähtääminen on siis erittäin inhimillistä, eikä sen suhteen kannata olla liian ankara itseään kohtaan. Tähtäystä on kuitenkin helppo kehittää muun harjoittelun lomassa.

Väärä tähtäys pakottaa kompensoimaan

Käydään alkuun läpi hieman terminologiaa. Sitä mihin suuntaan maila on osumahetkellä kulkemassa, kutsutaan lyöntianalysaattoreissa termillä club path. Tätä mailan kulkusuuntaa mitataan tyypillisesti suhteessa kohdelinjaan, mutta sitä on hyvä verrata myös suhteessa alkuasennon suuntauksiin. Miksi? Koska mikäli vartalo on linjattuna voimakkaasti vinoon kohdelinjasta, joudut kompensoimaan tätä lyönnissä. Samalla kehomme joutuu ylitöihin.

Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa tavoitteena on lyödä 150-metrinen suora lyönti. Mikäli keho on linjattu oikeaoppisesti suhteessa kohteeseen, saadaan suora lyönti aikaiseksi, kun mailan kulkusuunta ja lapa ovat kehon mukaisesti osumahetkellä kohti kohdetta. Mikäli taas tähtäys osoittaa 25 metriä oikealle, tulee mailan kulkea merkittävästi ulkoa sisään suhteessa vartaloon, jotta se kulkee samansuuntaisesti kohteen kanssa. Keho saattaa onnistuneesti kompensoida väärää tähtäystä silloin tällöin, mutta lyönti ei ole yhtä toistettava kuin silloin, kun vartalon linjaukset ovat kunnossa.

Suljetun stanssin syndrooma

Oikealta lyövistä klubipelaajista puhuttaessa moni kärsii liikaa oikealle osoittavasta stanssista, eli jalkojen linjauksesta (vasemmalta puolelta pelaavilla päin vastoin). Usein tämä stanssin sulkeminen tapahtuu melko tiedostamattomasti ja saattaa johtua siitä, että alitajunta pyrkii kompensoimaan vasemmalle, eli ulkoa sisään liikkuvaa mailan kulkusuuntaa.

Hieman sulki oleva stanssi ei yksinään tiedä ongelmia, sillä hieman kohteesta oikealle tähtääminen on jopa suotavaa, jos halutaan lyödä tehokasta draw-kierrettä. Usein käy kuitenkin niin, että suljettuun stanssiin yhdistyy siitä merkittävästi vasemmalle osoittavat hartiat.

Vasemmalle suuntautunut hartialinja käytännössä kumoaa hieman oikealle osoittavan stanssin hyödyt. Tällaisella alkuasennolla (kuva yllä), jossa alavartalon ja ylävartalon linjat ovat ristissä, on vaikea tuottaa tehoa svingiin, koska läpi kiertyminen vaikeutuu. Tällainen alkuasento on yleinen etenkin slaissista kärsivien keskuudessa.

Suoraan tähtääminen poistaa yhden muuttujan harjoittelusta

Mikäli haluat oppia tuntemaan oman svingisi todelliset taipumukset, kiinnitä harjoitellessasi erityistä huomiota oikeaan tähtäykseen. Aseta rangella harjoitellessasi maahan joko suuntaustikku tai ylimääräinen maila helpottamaan jalkojen tähtäystä. Myös muiden kehon osien tulisi olla samansuuntaisesti jalkojen kanssa.

Monesti ajatellaan, ettei suuntaamisessa avustavia apuvälineitä kannattaisi käyttää harjoitellessa, koska ovathan ne pelitilanteessakin kiellettyjä. Tämä on toki totta, mutta tähtäämisen apuvälineitä käyttämällä opetat samalla kehoasi ja silmiäsi siihen, miltä suorasta stanssista lyöminen tuntuu ja sen seurauksena alat hakeutua suoraan asentoon silloinkin, kun et käytä apuvälineitä. Näin parempi tähtääminen alkaa siirtyä harjoitusolosuhteista myös kentälle.

Näin tähtäät oikein

Tähtäämisen perusperiaatteisiin kuuluu vertaus rautatiekiskoihin, jossa oikeanpuoleinen kisko kuvastaa suoraa linjaa pallolta kohteeseen ja vasen kisko kuvastaa sitä, mihin suuntaan kehon linjausten tulee osoittaa. Mikäli olemme tähtäämässä suoraan kohti kohdetta, tulee vartalo (nilkat, polvet, lantio ja hartiat) linjata kohdelinjan suuntaisesti, mutta siis hieman kohteesta vasemmalle.

Mikäli haluat harjoitella draw- tai fade-lyöntien lyömistä, kannattaa myös tähtäystä muuttaa sen mukaan. Draw-lyöntiä lyödessä pidä edelleen kiinni rautatiekiskoajatuksesta, mutta käännä tähtäystä niin, että kiskot osoittavat kohteesta oikealle. Sama pätee myös vastakkaisena fade-lyöntiin, jolloin kiskojen tulee osoittaa kohteesta vasemmalle.

Kun käytät tähtäämisessä ajatusta rautatiekiskoista, pysyy  mailan kulkusuunta suhteessa vartaloon vakiona, riippumatta siitä, minkä kierteistä lyöntiä olet lyömässä. Tällä siis poistat yhden muuttujan lyönnistä, jolloin olemme askeleen lähempänä toistettavaa svingiä.

Opi golf -artikkelisarjan aiemmin julkaistut jutut:

Osa 1: Mikä saa pallon kiertämään?
Osa 2: Miksi draw lentää pidemmälle kuin fade?
Osa 3: Tiesitkö, että duffi ja toppi johtuvat samasta lyöntivirheestä?
Osa 4: Miksi draiverilla lyödään eri tavalla kuin raudoilla?

Veli-Pekka Hakala

Veli-Pekka Hakala on freelance-tuottaja, joka rakastui golfiin 15 vuotta sitten. Plus-tasoituksella pelaava ”Vellu” on innokas pelin tutkija, joka auttaa harrastajia löytämään lisää nautintoa peliinsä. Hän uskoo hyvän pelin rakentuvan lähtökohdista, jotka eivät ole niin svingikeskeisiä kuin miten golfia usein opetetaan. Päivätyönään Vellu tuottaa suomalaisten golfareiden unelmalomia matkanjärjestäjä Golf Tailorsin palveluksessa.