Golfin harrastajan kannattaa panostaa osuman laadun kehittämiseen, koska se parantaa paitsi pituutta myös tarkkuutta.
Kumpi
Jos pelaaja osuu toistuvasti keskelle lapaa, kannattaa hänen satsata vauhdin lisäämiseen. Jos taas pelaajan mailan liikkuu jo valmiiksi lujaa, mutta pallo osuu lapaan vähän miten sattuu, kannattaa pelaajan kehittää asioita, jotka auttavat häntä osumaan keskelle lapaa – joskus jopa vauhdin kustannuksella.
Asia ei kuulosta monimutkaiselta, eikä se sitä olekaan, kunhan oivaltaa ryhtyä keräämään dataa omasta lyönnistään ja hyödyntämään sitä harjoittelussa fiksusti.
Data paljastaa, mitä asioita sinun kannattaa ryhtyä kehittämään omassa lyönnissäsi.
Opi hyödyntämään teknologiaa
Mitattavaa dataa omasta golflyönnistä on nykyään tarjolla kosolti myös harrastajapelaajille, kiitos uuden teknologian ja yrittäjien.
Sisäharjoittelupaikoissa lyöntitutkan voi varata omaan käyttöön yhdeksi tai useammaksi tunniksi joko harjoitteluun tai simulaattoripelaamiseen, joka taitaa olla näistä kahdesta selvästi suositumpaa. Tunnetuin ja yleisin käytössä oleva lyöntitutka on Trackman, jota on käytetty myös tätä juttusarjaa tehtäessä. Juttusarjassa käsiteltyä dataa mittaavat kuitenkin myös muut yleisesti käytössä olevat lyöntitutkat.
Juttusarjan opit ovat siis sovellettavissa myös muissa simulaattoreissa. Eri laitteilla mittaustavoissa on kuitenkin pieniä eroja, mikä voi vaikuttaa hieman laitteen antamiin lukemiin. Myös termit voivat hieman poiketa laitteiden välillä. Lisäksi jotkut laitteet myös tarjoavat enemmän dataa lyönnistä kuin toiset.
Numerot murskaksi -juttusarjassa avataan lyöntidatan perusasioita ja -arvoja tavallisille golfin harrastajille mahdollisimman ymmärrettävästi. Tavoitteena on kannustaa pelaajaa hyödyntämään lyöntidataa myös oman pelin kehittämiseen.
Ensimmäisessä osassa keskitytään mailan nopeuteen sekä erityisesti osuman tehokkuudesta kertovaan smash factor -arvoon.
Lisävauhdista ei ole apua, jos osuma samalla heikkenee
Mailan nopeuden Trackman mittaa kohdasta juuri ennen kuin mailan lyöntipinta läsähtää palloon. Smash factor puolestaan saadaan, kun jaetaan pallon nopeus mailan nopeudella. Jos pallo kimpoaa draiverin lavasta 150 mailia tunnissa ja mailan vauhti on 100 mailia tunnissa, smash factoriksi muodostuu 1,5.
Kaava on yksinkertainen, ja Trackman laskee sen automaattisesti jokaisesta lyönnistä heijastaen lukeman videotykistä valkokankaalle ja näyttäen sen myös tietokoneen ruudulla.
Draiverilla suurin mahdollinen smash factor on 1,52, mutta jo arvoa 1,5 voidaan pitää nappiosumana. Koska myös mailan ominaisuudet vaikuttavat arvoon, ei kaikki ole täysin pelaajan käsissä.
Mikäli pelaajan smash factorin keskiarvo asettuu lähelle 1,5:ttä, kannattaa hänen lähteä parantamaan pikemmin mailan nopeutta kuin osumaa, jolle on enää vain vähän tehtävissä.
Vauhtia hakiessa voidaan kuitenkin helposti mennä ojasta allikkoon, mikäli vauhdin kasvun myötä osuman laatu heikkenee eli smash factor -arvo pienenee. Tällöin lyönnin pituus voi jopa lyhentyä, vaikka mailan nopeus kasvaisi silmissä. Huono osuma vaikuttaa myös lyönnin tarkkuuteen, sillä lapa kääntyy kanta- tai kärkiosuman seurauksena.
Kuinka paljon osuman heikentyminen vaikuttaa sitten lyönnin pituuteen? Melko paljon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että harrastajapelaajan mailan nopeudella smash factor -arvon heikentyessä 0,05:llä lyönnistä katoaa mittaa kymmenisen metriä.
Kompensoidakseen osuman heikkenemisen esimerkiksi 1,45:stä 1,4:ään, pelaajan pitäisi kasvattaa mailan nopeutta viidellä maililla tunnissa. Asian voi ajatella myös niin, että pelaajan ponnistelut kovemman vauhdin tuottamiseksi valuvat hukkaan, jos osuma heikentyy samalla liikaa.
Vauhtia harjoitellessa kannattaa tästä syystä tarkkailla myös smash factoria muistaen kuitenkin, että lyhyellä aikavälillä smash factor voi ihan hyvin pudota vauhtia treenatessa tai tekniikkaa muuttaessa.
Myös spin loft vaikuttaa smash factoriin
Trackmanin keräämän datan mukaan miespuolinen klubipelaaja lyö draiverilla keskimäärin hieman alle 95 mailia tunnissa smash factorilla 1,42. Tämän valossa voi sanoa, että keskivertopelaajalla löytyy kehitettävää sekä mailan nopeudessa että osuman laadussa – riippuen toki hänen henkilökohtaisista ominaisuuksista.
Esimerkiksi naisille ja yli 60-vuotiaalle miehille 95 mailia tunnissa on usein erinomainen vauhti, joten heidän voisi olla fiksua pyrkiä parantamaan osuman laatua ja toki myös muita lyönnin pituuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten mailan tulokulmaa osumaan eli attack anglea, josta lisää tässä sarjassa myöhemmin.
Teoriassa jokainen 0,01:n parannus smash factor -arvoon tuo lyöntiin lisää mittaa parisen metriä, joten vaiva osuman parantamiseksi kannattaa nähdä. Smash factoriin vaikuttaa osumakohdan lisäksi myös spin loft, joka tarkoittaa attack anglen ja dynamamic loftin välistä kulmaa. Nämäkin termit avataan vielä tarkemmin myöhemmin tässä juttusarjassa.
Mitä pienempi spin loft sitä suurempi smash factor eli lavan nostokulman kasvaessa smash factor -arvo pienenee, eikä esimerkiksi rautaseiskalla enää päästä lähelle 1,5 smash factoria edes täydellisellä osumalla palloon.
Taulukko
Esimerkki smash factorin muuttumisen vaikutuksesta lyönnin pituuteen 95 mph:n nopeudella draiverilla:
Smash factor | Lentomatka | Kokonaismitta |
1,30 | 173 m | 196 m |
1,35 | 184 m | 206 m |
1,40 | 194 m | 215 m |
1,45 | 204 m | 225 m |
1,50 | 214 m | 234 m |
Lähde: Trackmanuniversity.com
Harrastajan ei siis kannata lähteä kehittämää vauhtia tinkimällä osuman laadusta, vaan pikemminkin kehittää svingiä siihen suuntaan, että smash factor paranee. Tällöin hän tappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä samalla lyönnit paitsi pidentyvät myös tarkentuvat, kun hajonta sekä sivuttais- että pitkittäissuunnassa pienenee.
Kun smash factorin keskiarvo draiverilla paranee harrastajapelaajalla esimerkiksi 1,42:stä 1,47:een, hän paitsi lyö kauemmas myös osuu aiempaa useammin väylään olettaen, ettei hän tingi samalla ainakaan liikaa mailan nopeudesta.
Smash factor paranee, kun svingi muuttuu entistä vakaammaksi ja toistettavammaksi. Lyöntitekniikan lisäksi kannattaa pyrkiä kehittämään omaa tasapainoa. Golflyönti on vauhdikas veto, jossa tasapaino voi helposti häilyä, mikä vaikuttaa isosti osuman laatuun.
Smash factorin paranemisen jälkeen, voi olla aika alkaa kehittää myös mailan nopeutta. Samalla kannattaa tarkkailla, ettei smash factor putoa liikaa vauhtiponnisteluista.
Välitön palaute nopeuttaa kehittymistä
Talvikausi on osuman ja vauhdin kehittämiseen loistavaa aikaa. Lyöntitutkien myötä talviharjoittelusta on tullut mielekästä ja tehokasta, kun jokaisesta lyönnistä saa välittömän ja tarkan numeerisen palautteen.
Kun huomaa, että tietty muutos svingissä parantaa esimerkiksi smash factoria tai mailan vauhtia, oppiminen tehostuu sekä omatoimisesti että golfopettajan kanssa harjoitellessa.
Suosittelen luomaan itselle oman tilin luomista lyöntitutkan kehittämään sovellukseen ja kirjautumaan omilla tunnuksilla sisään aina kun pelaa tai harjoittelee Trackmanin tai muun lyöntitutkan avulla.
Tällöin sovellus alkaa kerätä erikseen jokaisesta treenistä dataa, jota analysoimalla voi tehdä johtopäätöksiä omista kehityskohteista ja kehittymisestä. Tämä on oma kiehtova maailmansa, jonka tempaa nopeasti mukaansa.
Lue seuraavaksi: Golfsimulaattorikokemus muuttuu olennaisesti, kun puttaaminen viedään hyvin lähelle todellisuutta
”Harrastajan ei siis kannata lähteä kehittämää vauhtia tinkimällä osuman laadusta”
Periaatteessa näin, mutta jokainen voi kehittää vauhtia ja se myös kannattaa, koska silloin harjoiteltu maksimivauhti antaa sen mahdollisuuden, että palloa lyödessä on varaa pudottaa vauhtia maksimista, jolloin osumatarkkuus paranee. Ei kukaan, edes ammattilaiset, lyö pelissä palloa omalla maksimillaan vaan sillä nopeudella, millä tarkkuus ei vielä kärsi. Yleensä pari napsua maksimin alle, koska sellaista golfaria ei vielä olekaan, joka pystyy lyömään omalla maksimilla tarkkuuden kärsimättä.
Vauhtia kannattaa kehittää, mutta silloin ei tarvitse edes lyödä palloa vaan tehdä swingiä painovarrella.
Tuohon voi sitten yhdistää toki tuon muun jutussakin mainitun.
Piti oikein tarkistaa – 1997 kävin jossain fittauksen kaltaisessa ja k.a. draiverin 104mph mailanpään vauhdilla paras smash potatoes oli 1,60.
Taisi olla mittaustavat silloin turbovireessä. No, vauhdit on tulleet ikäkertoimella alas mutta perunat on siellä vielä.
Kiitos hyvästä jutusta. Harvoin vanha ja kärttyisä kehuu, eli ottakaa itteenne. 😉