23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfsimulaattorikokemus muuttuu olennaisesti, kun puttaaminen viedään hyvin lähelle todellisuutta

Pickala Golfissa pelaava Lionel oli harjoittelemassa Passion Golf Studion uudessa simulaattorissa.

Puttaamisen ei tarvitse olla arpapeliä golfsimulaattorissa.

Suomessa ja ennen muuta pääkaupunkiseudulla golfsimulaattoreita on ilmestynyt viimeisen parin vuoden aikana kuin sieniä sateella. Hurjasti kasvaneella alalla täytyy tehdä jotain erottuakseen muista kilpailijoista. Helsingissä kuukausi sitten ovet avannut Passion Golf Studio aikoo erottua niinkin yksinkertaisella asialla kuin puttaaminen.

Hyvin tavanomainen tapa pelata simulaattorigolfia on laittaa puttaustoiminto automaatiolle. Monesti avauksen ja lähestymislyönnin jälkeen väylä päättyy siihen. Golfin yksi suurimmista osa-alueista ei näyttele minkäänlaista roolia. Golfjärjellä ajateltuna hekumallinen kliimaksi jää saavuttamatta, kun kulmarauta lepää bägissä koko simulaattorisession ajan.

Syitä voi olla monia, miksi puttaaminen ei ole noussut simulaattorigolfissa oikeastaan minkäänlaiseen asemaan. Takavuosina teknologia on saattanut tulla vastaan ja lyöntianalysaattoreita ei ole lähdetty edes rakentamaan puttaamista ajatellen. Mielikuvat summittaisesta puttaamisesta elävät golfareiden keskuudessa edelleen vahvana.

Passion Golf Studiossa puttaaminen on nostettu ykköspaikalle koko pelikokemuksessa. Foresight Sportsin laitteisto mahdollistaa puttaamisen yllättävän todenmukaisesti. Putin onnistumisen kaksi kulmakiveä ovat kovuuden ja griinin kaltevuuden arvioiminen. Ensimmäiset putit millä tahansa viheriöllä ovat hakemista, niin myös Passion Golf Studion simulaattorissa, mutta alkutuntuman jälkeen juonesta saa kiinni varsin sujuvasti.

”Olemme huomanneet, että simulaattorissa puttaamiseen suhtaudutaan ennakkoluuloisesti. Meidän laitteilla sen pystyy kääntämään vahvuudeksi ja tuomaan puttaamisen olennaiseksi osaksi peliä, aivan kuten tavallisessa golfissakin. Voisin puhua aiheesta vaikka kuinka kultaisesti, mutta se ei silti avautuisi tarpeeksi. Jokaisen täytyy päästä kokemaan se itse”, sanoo Passion Golf Studion perustaja Pat Ahosilta.

Passion Golf Studiossa käyneet golfarit ovat ottaneet innolla puttaamisen vastaan. ”Täällä on käynyt yli tuhat pelaajaa ja tietääkseni kuusi pelaajaa ei ole käyttänyt puttausta”, Pat Ahosilta kertoo.

Käytännössä puttaaminen tapahtuu lyöntimatolta neljän metrin päässä olevaan valkokankaaseen. Screenillä näkyy mihin suuntaan griini viettää. Aivan kuten normaalisti, tähtääminen täytyy tehdä griinin muotojen mukaisesti. Putin kovuudessa pitää huomioida ylä- tai alamäki screenillä näkyvän tiedon perusteella.

”Reiän oleminen vaikkapa 20 senttimetriä pallon alapuolella ei anna kovuuden arvioimiseen vielä riittävästi työkaluja. Näitä ei tarvitse tietää ensimmäisellä kerralla. Opastamme kaikki pelaajat kädestä pitäen, että he ymmärtävät miten puttaaminen simulaattorissa toimii”, Ahosilta selventää.

Passion Golf Studion ensimmäiset simulaattorit avattiin Ahosillan kotikaupunkiin Kuopioon neljä vuotta sitten. Ennen muuta puttaamisesta saatu erinomainen palaute siivitti toisen toimipisteen avautumiseen Helsingissä.

Toistaiseksi tämän hetken avajaishuumassa Passion Golf Studiota pääsee kokeilemaan verrattain edulliseen hintaan.

”Uskomme tähän erilaiseen pelikokemukseen niin vahvasti, että tarjoamme nyt kaikille ensimmäisen kahden tunnin pelikerran veloituksetta vielä ainakin seuraavan kahden viikon ajan. Ainoat ehdot ilmaiselle kokeilulle ovat, että pelataan scramblea puttien kanssa. Scramble auttaa nimenomaan putin oppimisessa.”

Foresight Sportsin GCQuad on jo tuttu näky ammattilaiskiertueiden pelaajilla. Sen vahvuutena on datan mittaaminen pallosta. Laite ottaa noin 200 kuvaa muutaman kymmenen senttimetrin matkalta osumahetken molemmin puolin ja laskee niiden perusteella eri arvot. Siksi se soveltuu mainiosti sisätiloihin. Passion Golf Studion 1200 neliömetrin tiloissa on tällä hetkellä kahdeksan simulaattoria, joista kaikki ovat varustettu Foresight Sportsin laitteilla.

”Olemme nähneet, että tämä on lyönyt maailmalla läpi ja saman se tulee tekemään myös Suomessa”, Ahosilta uskoo.

Mitä pelikokemukseen tulee, niin todentuntuisella puttaamisella simulaattorigolf ei jätä lasia puolityhjäksi. Pelaamisesta saa enemmän irti, kun bägin käytetyimmällä mailalla saa lyödä tarkkaan dataan perustuen lähes autenttisia lyöntejä. Golfissa tuloksen tekeminen perustuu hyvin usein onnistumiseen putterin kanssa ja saman asian löytäminen simulaattorissakin on mahdollista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)