18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Power fade − synonyymi slaissille vai huippugolfarin täsmäase?

Tässä TPC Scottsdalen 17. väylän avausta helmikuun Phoenix Openissa lyövä Bubba Watson on tehnyt fade-kierteisistä lyönneistään taidetta. Kuva: Getty Images

Laukaan Peurunkagolfin pro Petri Parviainen selvittää, mistä tässä lyönnissä on oikein kysymys.

Kerroimme Masters Tournamentin kenttään liittyvässä kisaennakossa, miten Augusta Nationalin 18. väylän avaus vaatii aiempaa selkeämpää vasemmalta oikealle kaartuvaa kierrettä. Tässä kohtaa käytimme mainitusta kierteestä nimeä ”power fade”. Kyseinen termi ei kuulu golfin viralliseen sanastoon, mutta se esiintyy aika ajoin harrastajien välisissä keskusteluissa.

Annamme Laukaan Peurunkagolfissa prona toimivan Petri Parviaisen kertoa, mistä power fadessa itse asiassa on kyse.

”Fade-kierteisessä lyönnissä oikealta puolelta pelaavan golfarin pallo lähtee linjasta vasemmalle, josta se palaa takaisin tavoiteltuun kohteeseen. Power fade -termi tulee puolestaan siitä, kun pallossa on normaalia suurempi kierre oikealle kuin fadessa yleensä. Voiman kanssa sillä ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä”, Parviainen sanoo.

Hän muistuttaa, että fadea ja power fadea ei pidä sekoittaa slaissiin.

”Slaissi on pääsääntöisesti ei toivottu hallitsematon lyönti, jossa maila kulkee useamman asteen ulkoa sisään. Fade-kierteiset lyönnit ovat eri muodoissaan kontrolloituja lyöntejä, joilla on ainakin taitavan pelaajan kohdalla tavallisimmin toivottu lopputulos. Toki slaissiakin on mahdollista lyödä kontrolloidusti.”

Fadea säännöllisesti lyövien pelaajien määrä on lisääntynyt huippugolfissa. Siinä missä vastakkainen kierre eli draw oli takavuosina ehdoton pelimiehen merkki, pidetään fadea tänä päivänä käyttökelpoisempana kierteenä tasokkaan pelurin lyöntiarsenaalissa.

Vasemmalta oikealle kaartuva fade on Parviaisen mukaan yksinkertaisesti helpompi hallita kuin oikealta vasemmalle lentävä draw, josta muodostuu usein pesäpallon kaltainen kumura-lyönti. Kumura on vahvasti yläkierteinen lyönti, jossa pallo – ainakin golfissa – rullaa pudottuaan villisti vasemmalle.

”Fadessa palloa pelataan turvallisesti esteestä ja outista poispäin. Mutta on muitakin etuja: otetaan esimerkiksi lähestyminen griinille pitkällä raudalla. Kun palloa lyödään fade-kierteellä, pallo putoaa nopeammin ja jyrkemmässä kulmassa jääden toistuvammin suotuisalle alueelle.”

Miten fade-kierrettä lyödään?

”Kun on tarkoitus lyödä fadea, lapa asetetaan kohteeseen eli sinne mihin pallon halutaan putoavan. Otetaan suunta vasemmalle ja svingataan stanssin suuntaisesti. Mitä enemmän suuntaus on vasemmalla ja lapa auki, sitä suurempi fade. Olennaista on, että pelaaja ei muuta svingipolkunsa suuntaa lyönnin aikana”, Parviainen kertoo.

Hän tähdentää, että asioita voi tehdä lyöntien kierteiden osalta eri tavalla, ja että esimerkiksi huippupelaajien mieltymykset voivat vaihdella suurestikin.

”Muistaakseni Roope Kakko on joskus sanonut lyövänsä fadea pelkästään ajattelemalla fadea. Bubba Watson on puolestaan tehnyt fade-kierteestä taidetta.”

Suuruusvuosiaan 70-luvulla viettänyt Lee Trevinon antoi fade-kierteelle kasvot huippugolfissa ja Fred Couples jatkoi hänen uransa jälkeen perinnettä. Sittemmin ”fade-kuninkaan” titteli on ollut kaksinkertaisen Masters-voittajan Bubba Watsonin hallussa.

”Tietysti Watson osaa lyödä millaisia lyöntejä tahansa, mutta kyllä hän suurimmaksi osaksi pelaa palloa fadella eli vasurina oikealta vasemmalle niin pitkissä kuin lyhyissä lyönneissä. Hän jos joku lyö power fadea.”

Muita fadea suosivia tähtipelaajia ovat muun muassa Dustin Johnson, Collin Morikawa ja Rory McIlroy. Augustassa fade on erityisen käyttökelpoinen kierre usealla strategisesti tärkeällä väylällä, kuten ykkösellä, nelosella, 12:lla ja 18:lla.

Lue seuraavaksi: Augustan takaysin muutokset aiheuttavat pelaajille päänvaivaa, yksi reikä jatkaa birdie-automaattina

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje