23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Kertaus: Chipin, pitchin ja lobin perusteet

Chipissä kädet eivät nouse vaakatason yläpuolelle.

Ensinnäkin, näiden lyöntien välillä on eroja. Chipissa mailanpää pysyy alhaalla, käsien alapuolella sekä taakseviennissä että saatossa. Chippi on yksitasoinen liike ilman varsinaista ranteiden taittoa. Pitchissä taas lapa nousee taakseviennissä käsien yläpuolelle, koska ranteiden taitolla svingistä tehdään pidempi. Saatossa mailanpää pysyy kuitenkin käsien alapuolella. Lob-lyönnissä lapa nousee käsien yläpuolelle sekä taakseviennissä että saatossa – osumassa maila vapautuu suoraksi ja luo nopeutta ja nostokulmaa.

Ja koska mitäkin lyöntiä sitten käytetään? Chippi rullaa lähinnä maata pitkin, joten pallonpaikan ja reiän välillä on oltava reilusti griiniä. Lob-lyönti on loistava, kun pitää lennättää pallo esteen yli ja pysäyttää se nopeasti. Pitci sopii tilanteisiin edellisten välillä. Käännä sivua ja ota lyhyt oppitunti näistä kolmesta peruslyönnistä.

Chippi

Koska chippisvingi on niin lyhyt, aseta jo alkuasennossa kätesi ja mailasi siihen asentoon, jossa haluat niiden olevan osumassa. Käytä wedgeä tai lyhyttä rautaa ja pelaa pallo hieman keskikohtaa taaempaa. Avaa stanssisi, jotta alavartalosi on jo valmiina kiertymään kohteeseen päin. Aseta enemmän painoa oikealle jalallesi ja nojaa vartta eteenpäin siten, että vasen ranne on suorana (1). Svingaa maila taakse käsivarsillasi ja hartioillasi, tunne kuinka käsivarsien yläosat liikkuvat rintakehän mukana, kun teet pienen käännöksen taakse. Muista, ettet vie lapaa käsien yläpuolelle. (2). Älä anna oikean olkapääsi törröttää taaksesi; se tarkoittaisi sitä, että liikutat mailaa vain käsivarsillasi. Aloita alastulo alavartalolla, työntämällä oikeaa polvea kohteeseen päin. Osumassa mailan pitäisi palautua samaan asentoon kuin alkuasennossa, varsi ja vasen käsivarsi muodostavat suoran linjan. Jatka vartalonkääntöä läpi, ja tarkista, että vasen ranteesi on vielä loppuasennossakin suorana.

Pitchi

Pitchissä

Pitchissä kädet nousevat backsvingissä vaakatason yläpuolelle, mutta saatossa eivät.

Valitse joku wedgeistäsi, ota avoin stanssi ja aseta pallo stanssin keskikohtaan. Vältä yleinen virhe, eli taaksepäin kallistuminen alkuasennossa – golfarit tekevät sitä, koska he yrittävät nostaa palloa ylös. Sen sijaan suorista selkärankasi ylöspäin ja katso, että pallo on suoraan kasvojesi vasemman puolen alla (1). Anna mailanpään lähteä ensimmäisenä liikkeelle, seuraavaksi oikea käsivarsi, joka vetää mukaansa kädet, taivuttaa vasemman ranteen ja nostaa mailan ylöspäin (2). Tämä pidentää svingiä ja tuo siihen lisänopeutta, jotta pitchissä tarvitaan. Kierrä alastulossa vartalosi läpi ja pidä vasemman ranteen kulma mahdollisimman pitkään. Vartalonkierto vetää kädet ja mailan alas ja läpi, kädet ohittavat pallon ennen lapaa. Aivan kuten chipissä, mailanvarsi on osumassa eteenpäin kallellaan. Loppuasennossa maila osoittaa alas eteen ja hieman kohteesta vasemmalle.

Lob

src=

Lobissa tarvitaan vielä pidempää svingiä ja avointa lapaa, jotta pallon saa nousemaan korkealle. Käytä wedgeä, jossa on kaikkein suurin nostokulma, avaa stanssiasi reilusti ja pelaa pallo normaalia taaempaa – tämä lisää mailan loftia entisestään (1). Kun viet mailan taakse, taita ranteita reilusti ja käännä selkäsi kohteeseen (2). Yleinen virhe lob-lyönnissä on se, ettei pelaaja tee tarpeeksi pitkää taaksevientiä, tällöin hänen täytyy kiihdyttää mailaa korostetusti tulessaan osumaan, eikä osuma ole puhdas. Hyvän taakseviennin jälkeen on olennaista antaa käsien ja käsivarsien pudota kunnolla alas. Jotta onnistut siinä, pidä käsien grippipaine kevyenä, jotta tunnet mailan painon, kun lapa tulee kohti osumaa. Saatto on tämän liikkeen luonnollinen jatke: ranteet suoristuvat, maila nousee pystyasentoon ja vartalo kiertyy täysin kohteeseen päin (3).

Teksti Todd Andersson ja Peter Morrice / Kuvat Dom Furore Juttu on julkaistu 4/2011 -Golf Digestissä

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje