100 päivää – 100 metriä: Levon ja unen merkitys kehittymiselle ja pelivireelle - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Muut videot - Opetus - Opetusvideot

100 päivää – 100 metriä: Levon ja unen merkitys kehittymiselle ja pelivireelle

Lepo, uni ja palautuminen on tärkeä aihe, jonka merkitys jää monilla huomioimatta. Unen laatu ja määrä vaikuttavat palautumiseen, keskittymiseen, kehittymiseen, vastustuskykyyn ja paineensietokykykyyn suoritustilanteessa.

Artikkeli julkaistaan uudelleen. Se on julkaistu ensimmäisen kerran 8.6.2017.

Unen merkitys työ-, urheilu- ja opiskeluelämässä on äärimmäisen tärkeä eikä sitä sovi vähätellä, jos haluaa menestyä ja pysyä terveenä. Moni kuitenkin viittaa kintaalla koko asialle – ja ja hidastaa samalla omaa kehittymistään.

Hyvän unen ja levon lähtökohtana on ehdottomasti säännöllinen rytmi, ilman sitä koko hommasta tulee lähes mahdotonta. Kehon oma biologinen kello määrittää, kuinka saavutamme eri univaiheet ja kuinka elimistömme automaattisesti alkaa prosessoida unesta paluuta valvetilaan.

Parasta olisi pyrkiä noudattamaan samaa unirytmiä niin lomalla, työmatkalla, kisamatkalla kuin normaali arjessakin.

Kun rytmi on säännöllinen ja uni syvää, voi unen tarve jopa vähentyä. Yleensä ihmiset, jotka sanovat vaativansa 8–9 tuntia yöunta, lipsahtelevat rytmistä, tai elämäntavat ja nukkumisympäristö eivät anna edellytyksiä laadukkaaseen uneen ja lepoon.

Tyypillisiä hyvän unen esteitä ovat iltaherkuttelu, alkoholi, sängyn ominaisuudet ja huoneilma. Yksi pahimmista on sinisen valon lähteet eli päätelaitteet ennen nukkumaanmenoa.

Mitä uni tekee?

Uni päästää aivot lepotilaan prosessoimaan päivän askareita ja harjoitteita. Uni käynnistää hormonitoiminnan ja lataa hormonivarastot täyteen ennen seuraavaa päivää.

Unen aikana myös hermosto rakentuu rauhassa. Esimerkiksi jonkin teknisen liikkeen harjoittelmisen jälkeen keho kehittyy vielä unen aikana, koska kehosi prosessoi ja kehittää hermostoasi. Tähän perustunee myös sanonta ”ei tätä päivässä opi” – pitää nukkua välillä ja oppia samalla.

Kun rytmi on säännöllinen ja uni syvää, voi unen tarve jopa vähentyä.

Alkoholin vaikutus uneen ja sitä kautta kehoomme on yllättävän voimakas. Yksi alkoholiannos ennen nukkumaan menoa siirtää syvään uneen pääsyä tunnilla. Jos et pääse syvään uneen, hormonaalinen toimintasi kärsii ja pikkuhiljaa koko kehosi alkaa mennä takautuvaan tilaan ja rappeutumaan.

Runsas alkoholinkäyttö arkena on unelle paha vihollinen.

Milloin ihminen on virkeimmillään?

Milloin ihminen on virkeimmillään, kun nukkuminen on kunnossa? Asiaa on tutkittu paljon, ja tutkitaan edelleen, mutta vallalla olevan käsityksen mukaan ihminen on virkeimmillään seitsemän tunnin päästä heräämisestä – siis jos uni on ollut laadukasta ja säännöllistä.

Golfkierros on noin neljän tunnin mittainen suoritus. Edellytykset onnistumiselle ovat paranevat, jos kierroksen pystyy ajoittamaan heräämisen suhteen seitsemän tunnin aikajänteelle.

Ilmiötä hyödynnetään myös huippu-urheilussa. Esimerkiksi jotkut NBA-pelaajat nukkuvat tarkkaan ajoitettuja päiväunia, ja jopa melko lyhyitä yöunia, parantaakseen vireystilaansa peleissä ja harjoituksissa. Homma tietenkin vaati unirytmistä huolehtimista, ja siksi en suosittele sitä työssäkäyvälle golfarille.

Itse jännitin kisamatkoilla aina, minkälainen sänky majoituspaikassa on. Sängyllä saattoi olla valtavan suuri merkitys itse kilpailumenestykseen. Hotellin huoneilma ja sängyn ominaisuudet sekä etäisyys hotellin yökerhon jumputukseen ovat isoja asioita, vaikka en niistä tietenkään kenellekään koskaan kitissyt. Saatoin ehkä aamulla manata, jos selkä oli jumissa enkä saanut sukkia jalkaani.

Myös perusgolfarin kannattaa huomioida tämä pelimatkoillaan, jossa monesti pelataan ahkerasti. Hyvä uni vaatii matkallakin hyvän nukkumaympäristön, tai kallis matka ja pelaamisen nautinto voi kärsiä aika lailla.

Nuorille, ja vähän vanhemmillekin vielä vinkkinä, että unen merkityksen tajuaa paremmin ikääntyessään. Konkarin vinkkinä suosittelen kokeilemaan säännöllistä unirytmiä. Eron huomaa varmasti jo yhden kauden aikana.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje