Aki Kuivaniemi tuo suomalaiset kentät simulaattoriin, joka on paitsi hyvä myös suhteellisen halpa - Golfpiste.com

27.11.–3.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Aki Kuivaniemi tuo suomalaiset kentät simulaattoriin, joka on paitsi hyvä myös suhteellisen halpa

Suurnopeuskameraan perustuva lyöntimonitori on osoittautunut simulaattorikäytössä parhaaksi vaihtoehdoksi.

Golfsimulaattoreita parin vuosikymmenen ajan myynyt Aki Kuivaniemi on aidosti innoissaan. Nyt käsissä on kuulemma paketti, joka jos ei mullista, niin ainakin ravistelee simulaattoribisnestä Suomessa rajusti.

”Näitä on myyty 15 parissa kuukaudessa. Se joka on kokeillut, on poikkeuksetta tämän myös valinnut”, Kuivaniemi sanoo.

Paketti on tarkemmin sanottuna Pro Tee VX -lyöntimonitorin ja GS Pro -softan yhdistelmä. Se on mittaustuloksiltaan erittäin tarkka, simulaattorin visuaalisuuden suhteen hyvä ja hinnaltaan jopa huokea, kun sitä verrataan vaikkapa TrackManin tai Foresightin simulaattoreihin.

Ja juuri niihin, oikeammin TrackManiin, tätä on verrattava. TrackMan nimittäin on alalla käsite. Tanskalaistutka mullisti golfharjoittelun tarjoamalla käyttäjälle ennennäkemättömän tarkkaa tietoa lyönnistä. Se on myös onnistunut markkinoinnissa niin hyvin, että laitteen johtavan markkina-aseman horjuttaminen on ollut tuskallisen vaikeaa, vaikka tarjolla on jo pitkään ollut ominaisuuksiltaan vertailukelpoisia laitteita – parempiakin, kun puhutaan sisätiloissa tapahtuvasta harjoittelusta.

TrackManissa on nimittäin yksi suuri puute, se toimii moitteetta vain ulkokäytössä tai sisällä, kun pallon lentomatka on riittävän pitkä. Ja harvoin se on.

TrackManin mittausteknologia perustuu dopplertutkaan. Se mittaa kaiken golfpallon lennosta, mutta ei huomioi golfmailan lapaa. Sisätiloissa pallon lentomatka on lyhyt ja lukemat siksi epätarkempia kuin ulkona, jossa mittausmatka on pidempi.

Aki Kuivaniemi on työskennellyt simulaattoreiden parissa parin vuosikymmenen ajan.

Sen, mitä laite ei näe, se arvioi. Osa TrackManin antamista arvoista on laskennallisia. TrackMan sijoitetaan lyöjän taakse, eikä se siten näe, miten lapa osumassa käyttäytyy tai esimerkiksi sitä, millä kohdalla lapaa palloon osutaan.

Dopplertutkan vaihtoehto on suurnopeuskameraan perustuva lyöntimonitori. Ne ovat tarkempia sisäkäytössä ja teknologia on yleistynyt nopeasti. Suurnopeuskamerateknologiaan pohjaavissa laitteissa markkinajohtaja on ollut pitkään Foresight ja erityisesti sen GC Quad -malli.

GC Quadin heikkous on se, että maahan, lyöjän rintamalinjan etupuolelle sijoitettava laite ei mahdollista eri puolilta lyövien pelaajien pelaamista samanaikaisesti esimerkiksi simulaattorikäytössä. Ratkaisu on kattoon kiinnitettävä laite, jollaisia Foresightilla kyllä on valikoimissa, ja ne kantavat nimeä Hawk ja Falcon.

Myös TrackMan on tuonut markkinoille kattoon kiinnitettävän ja suurnopeuskamerateknologiaan pohjautuvan laitteen nimeltään TrckMan iO. Tässä kohtaa kannattaa pysähtyä sen verran, että siirtymällä sisä- ja simulaattorikäytössä dopplertutkateknologiasta suurnopeuskamerateknologiaan TrackMan vähintäänkin ääneen lausumattomasti tulee myöntäneeksi, että suurnopeuskamera on sisäkäytössä parempi vaihtoehto.

Kotikäyttöön TrackMan iO:n saa noin 14 000 eurolla, kaupallisessa käytössä hinta on noin 21 500 euroa. Foresightin vastaavat laitteet maksavat vain hitusen vähemmän.

Pro Tee VX -lyöntimonitori maksaa kuutisen tuhatta euroa, muttei kalpene ominaisuuksiltaan kalliimpiin kilpailijoihinsa verrattuna.

”Hinta on ihan eri luokkaa, mutta ominaisuudet käytännössä samat”, sanoo Kuivaniemi, jolla on myös Foresightin edustus Suomessa.

”Eikä tämä ole mikään halpatuotantovehje, vaan se on valmistettu Hollannissa. Siksi mahdolliset takuut, huollot ja muut hoituvat hyvin”, hän lupaa.

Suomalaiset kentät mukaan

Testisessio Golfkuntosalin simulaattorissa Helsingin Pitäjänmäellä vahvistaa väitteen. Käyttäjän kannalta kaikki toimii ihailtavan sutjakkaasti, kun koko laitteisto käynnistyy ja sulkeutuu yhdellä napin painalluksella. Lyöntimonitori kertoo tarkasti kaiken tarvittavan tiedon ja pelaamisen simulaattorissa on sujuvaa.

Jututan paria simulaattorissa treenaavaa vakikävijää ja molemmat kehuvat Pro Tee VX:ää varauksetta. Myös ammattipelaajat ovat Kuivaniemen mukaan antaneet positiivista palautetta ja käyttääpä vehjettä treeneissään myös pääkiertueelle noussut Oliver Lindell, jonka yhteistyökumppanina Kuivaniemi Golf Coat -yrityksensä kautta toimii.

Simulaattorikäytössä yksittäisen lyönnin arvoja voi säätää näkyviin valkokankaan oikeaan ylälaitaan, mutta niitä voi seurata näppärästi erilliseltä näytöltä.

Lyöntimonitori on vain puolet simulaattorin käyttökokemuksesta. Toinen puoli on softa eli simulaattoriohjelmisto. Pro Tee VX:ään voi yhdistää oikeastaan minkä tahansa softan. Ei kuitenkaan TrackManin softaa, sillä TrackMan ei niin sanotusti muiden kanssa juttele, vaan lyöntitutkaan saa vain TrackManin ohjelmiston ja ohjelmiston saa vain TrackMan-lyöntitutkaan.

Kuivaniemi käyttää pääsääntöisesti GS Pro:n softaa, joka on maailman suurin toimija. Etenkin Yhdysvalloissa ja Englannissa GS Prolla on todella vahva asema ja myös Pohjoismaissa se kasvaa vauhdilla. Suuruudessa on puolensa, järjestelmän vuosilisenssi on huomattavan edullinen verrattuna moneen muuhun toimijaan.

GS Pro:n kuva on tarkkaa ja kenttävalikoima on valtava. Mukana on jo yli 1100 kenttää ja määrä kasvaa kovaa kyytiä. Oman kentän saa mukaan halvimmillaan tonnilla. Jos haluaa tarkemman mallinnoksen, jossa grafiikka on hienostuneempaa ja yksityiskohtaisempaa, hintalappu liikkuu kahden ja puolen tuhannen euron tietämillä.

”Kanadalainen Adam Mace mallintaa kentät. Tilaan ensin Maanmittauslaitokselta noin 5×5 kilometrin alueelta laserkeilauksen maaston muodoista ja ylilentovideot. Taustatiedoksi vielä kenttä- ja väyläoppaat ja näiden pohjalta pystytään tekemään kenttä järjestelmään”, Kuivaniemi kertoo.

”Valitsin kanadalaisen toimijan, koska siellä luonto ja puusto on hyvin samantyylistä kuin Suomessa ja mallinnuksen visuaalisuus on siksi kohdillaan”, Kuivaniemi kertoo.

Testasin simulaattorissa pari ”tonnin” kenttää ja jo niissä grafiikka ja pelikokemus on riittävän hyvä. Tutun kentän tunnistaa ja pelaaminen on mukavaa. Lisäpanostus on kuitenkin kelpo investointi, sillä visuaalisuus nousee sen kautta uudelle tasolle.

Panostaa kannattaa siksikin, että kun kenttä on järjestelmässä, sitä voi pelata ympäri maailman. Melkoinen näyteikkuna siis! Jos verrataan jälleen TrackManiin, niin sen simulaattoriin klubi saa kenttänsä, jos sillä on käytössään TrackMan range ja jos on valmis maksamaan henkilöauton verran kentän mallintamisesta.

Suomalaisia kenttiä GS Pro:sta löytyy tällä hetkellä vasta kolme: Peuramaan Porkkala ja Vanha peura sekä Järviseudun Golf, mutta määrä tulee kasvamaan talven mittaan.

”Parhaillaan mallinnetaan Nordcenterin Freamia, joka valmistuu pelattavaksi ensi viikon alkuun. Sen jälkeen tulossa ovat Nodikan Benz, Linnagolf, Kartanogolf ja Pickalan Rock, joskin demoversiona ainakin alkuun. En ole viitsinyt soitella tai myydä pahemmin, kun tuotantokapasiteetti on joksikin aikaa täysillä käytössä. Katsotaan, miten jatkossa. Tämä on pidemmän aikavälin projekti”, Kuivaniemi sanoo.

Suomalaisilla kentillä on mukana myös mainos. Se ei kuitenkaan ole Golfkuntosalin tai Golf Coatin plakaatti, vaan hiljattain toimintansa aloittaneen Finncomingin mainos. Yritys myy suomalaista eksotiikkaa golfmatkojen muodossa ulkomaisille asiakkaille.

”Tarjosin tätä mahdollisuutta, koska uskon siihen yritysideaan. Se hyödyttää koko suomalaista golftoimialaa. Mainos tulee kaikille suomalaisille kentille GS Prossa, ja kun saamme softaan tarpeeksi suomalaisia kenttiä, järjestämme niillä pelattavia simulaattorikisoja. Osallistua voi mistä päin maailmaa tahansa ja voittajat pääsevät palkintomatkalle Suomeen”, Kuivaniemi suunnittelee.

Sen verran koukuttava simulaattori on, että jään vielä vartiksi ottamaan tuntumaa Peuramaan Vanhaan peuraan, kun Kuivaniemi lähtee kohti konttoria. Illalla pitäisi kuulemma vielä ajaa Pohjanmaalle asentamaan uutta simulaattoria. Kehotan varovaisuuteen, kun ulkona puskee räntää vaakatasossa.

”Se matka menee kyllä. Nyt on kiva lähteä viemään uutta teknologiaa asiakkaille”, hän huikkaa lähtiessään.

Lue seuraavaksi: TrackMan toi markkinoille uuden laitteen, joka puhuttelee etenkin kotisimulaattoria harkitsevaa harrastajaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje