Näkökulma: Kun Suomi-golf putosi puusta - Golfpiste.com

1.10.–8.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][12]
KilpailuaSuomalaista
Näkökulma

Näkökulma: Kun Suomi-golf putosi puusta

Kuva: Getty Images.

Roope Kakko kertoo, miten hän näkee meneillään olevan keskustelun valmentajavalinnoista ja luottamuspulasta pelaajien ja Golfliiton välillä.

Viime päivien aikana on maalattu melkoisen synkkää kuvaa Suomen Golfliitosta ja Suomen golfin nykytilasta tällä hetkellä. Osin epäuskoisena olen seurannut keskustelua mediassa sekä erinäisillä keskustelupalstoilla. Jotain on tällä hetkellä todella pahasti pielessä.

Ihmiset tuntuvat purkavan omaa pahaa oloaan keskustelupalstoille ja muuntelevan totuutta oman mielensä mukaan. Nykyiset huippupelaajamme heitetään surutta bussin alle – ja jos olen oikein ymmärtänyt, niin monen mielestä on oikeasti huippupelaaja vasta, jos on top 50 maailmassa miesten puolella.

Kuitenkin tilanteemme ammattigolfin puolella on parempi kuin ikinä ennen. Sami johtaa veturina joukkoja miesten puolella ja Matilda naisten puolella. Maddea en niin tunne, mutta Sami on aivan viimeisen päälle kypsä ja hieno mies, josta oikea suomiurheilufani voi olla ylpeä, koska juuri hän on golflähettiläämme maailmalla.

Keskustelu Suomen golfliitosta on käynyt erittäin kuumana ja valmentajavalinnat ovat herättäneet närää kautta linjan. En osaa ottaa kantaa valintoihin sen enempää, mutta ymmärrän sen, että resurssit ovat kohtalaisen rajalliset ja niillä resursseilla on pyritty tekemään parhaat mahdolliset valinnat. Omaan silmään vaikuttaa, että Timo Karvinen on ollut tällä kertaa se franchise-pelaaja, jolle ollaan oltu valmiita maksamaan se, mitä huippuvalmentajalle kuuluu maksaa. Muut nimet saavat varmasti huomattavasti pienempää palkkaa ja heistä toivotaan koulutuksen ja kokemuksen kautta tulevan vielä huippuvalmentajia.

Minni Minea Blomqvist-Kakko on luonnollisesti vaimoni ja nyt kun jäävääminen on tapetilla, niin jäävään itseni siitä valinnasta. Sanon kuitenkin sen, että missä muualla otamme vihalla vastaan sen, että nuoriamme tulee mentoroimaan 15 majoria pelannut ex-LPGA-pelaaja, joka on voittanut kahdesti LET:illä?

En ole aivan 100% varma, viekö tällä hetkellä valloilla oleva keskustelu Suomi-golfia eteenpäin.

Kollegani ja ystäväni Mikko Korhonen ja Kalle Samooja nostivat esille epäkohtia Suomen Golfliiton toiminnasta. On varmasti hyvä, että asioista keskustellaan. Uskon, että poikien ulostulo johtuu niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin pettymyksestä. Itsekin kuuluin aikanaan Suomen eturivin pelaajiin ja Liiton kanssa oli olemassa keskusteluja, mitä milloinkin tarvittaisiin lisää. Valitettavasti liian usein keskustelujemme jälkeen Liitto teki omat päätöksensä ja meni toiseen suuntaan.

Ymmärtääkseni tilanne on jatkunut samana näihin päiviin saakka. Pelaajana et tunne kunnioitusta liiton suunnalta ja tällainen toiminta tuntuu ylimieliseltä, koska ammattipelaajana luotsaat omaa laivaasi ja varmasti tiedät paremmin, mitä itse tarvitset kuin joku muu.

Tilanne on äärimmäisen valitettava, koska esikuvia tarvitaan. Ideaalitilanteessa Liiton ja ammattipelaajiemme välit olisivat erittäin lämpimät ja esim. Kalle voisi osallistua vaikka amatöörimaajoukkueen leirille, ja pelata ja treenata nykyisten amatöörihuippujemme kanssa. Nuoret pelaajat näkisivät, millä tasolla mennään Euroopan huipulla ja miltä näyttää tekeminen kun siihen uppoudutaan 100%, ja jokainen toisto on tärkeä ja jokaisen toiston ainoa merkitys on viedä laivaa pienen nyppäyksen eteenpäin kohti seuraavaa satamaa.

Tällaiseen tilanteeseen päästään vain kunnioituksen ja luottamuksen kautta. Kaiken pitää mennä pelaajan ehdoilla.

En ole myöskään aivan 100% varma, viekö tällä hetkellä valloilla oleva keskustelu Suomigolfia eteenpäin. Ovatko nuoret amatöörimme tällä hetkellä aivan täpinöissään päästessään Suomen Golfliiton alle edustamaan Suomea?

Ripaus nöyryyttä olisi varmasti välillä paikallaan.

Esikuvamme ovat nollanneet tulevat valmentajat ja nimenneet Golfliiton puuhastelukerhoksi. Kuitenkin jokaisen pelaajan kohdalla Suomen Golfliitto on ollut merkittävässä roolissa heidän polullaan matkalla kohti unelma-ammattiaan. Puhutaan kymmenistä tuhansista euroista, mitä kaikki huippumme ovat tukena saaneet Suomen Golfliitolta vuosien varrelta. Lukuisia leirityksiä ulkomailla ja kilpailumatkoja.

Niin Kalle, Tapio (Pulkkanen) kuin Laurikin (Ruuska) raivasivat vielä ammattilaisena tiensä DP World Tourille liiton villien korttien turvin. Varovaisen arvion mukaan yhden kortin hinta liitolle on noin 1500 euroa. Matilda varmisti paikkansa Solheim Cupiin Turun LET-kisan kautta, jonka vetovastuussa oli Suomen Golfliitto. Kaikki tietävät, mitä Solheim Cupissa tapahtui ja miten hieno sunnuntai siitä tuli Suomi-golfin historiaan.

Liitossa tehdään siis myös erittäin paljon hyvää työtä suomalaisten pelaajien eteen ja oikein hyödynnettynä Suomen Golfliitto voi olla pelaajalle erittäin hyvä kaveri ja tärkeä kumppani matkalla huipulle. Totta kai toimintaa voi parantaa ja pitääkin parantaa. Esim. varainkeruu julkiselta sektorilta on lapsen kengissä, mikäli olen oikein ymmärtänyt. Myös ripaus nöyryyttä olisi varmasti välillä paikallaan.

Pitää kuitenkin aina muistaa, että loppujen lopuksi sitä ei kuitenkaan ymmärrä vielä kovinkaan paljoa, vaikka välillä sitä luuleekin ymmärtävänsä. Samalla haluan lähettää Suomen golfvalmentajille viestiä, että lopetetaan se toisten koutsien suolaaminen. Heitetään ne omat egot nurkkaan ja antakaa itsenne 100% pelaajan palvelukseen. Ja muistetaan, että pelaajat sitä peliä pelaavat.

Tärkein muutos, mitä Suomen golfissa pitäisi tapahtua, on ilmapiirin totaalinen muutos. Lopetetaan se muiden haukkuminen ja aletaan arvostamaan toisiamme ja sitä työtä, mitä eri koutsit omien pelaajien kanssa tekevät. Siellä on pirun paljon mukavia nuoria ja lahjakkaita tyttöjä ja poikia, jotka ottavat ensiaskeleitaan kohti tulevaa golftähteyttä. Kannustetaan näitä meidän nuoria, ja jos jotenkin voimme auttaa niin autetaan.

Loppujen lopuksi jokaisen pelaajan on raivattava itse oma tiensä. Yksikään ulkopuolinen instanssi ei tee pelaajaa, mutta naapurimaita kun katsoo tällä hetkellä, niin tulee väkisin mieleen, että parhaimmillaan liitto voi olla erittäin tärkeä tuki pelaajan matkalla kohti omia unelmiaan.

Kirjoittaja on maajoukkuevalmentaja Minea Blomqvist-Kakon aviomies. Hän on pelannut uransa aikana mm. 125 kisaa European Tourilla/DP World Tourilla ja 255 kisaa Challenge Tourilla.  

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (16 kpl)

    OB says:

    Asiallinen kirjoitus pääpiirteittäin. Jospa ihmisten tuska helpottuisi jos tässä tapauksessa ei olisikaan tittelinä ”valmentaja” vaan joku muu; team leader etc ?

    oka says:

    Yleisesti ottaen varmaan negatiivistä kommenttia tämän tyyppisillä palstoilla on liikaa, mutta kyllä nyt on mielestäni aihettakin.

    Itse en kyllä ole kartalla mikä golfliiton toimintamalli on, miten se auttaa pelaajia ja mitä esim valmentaja tekee kun kaikilla on kuitenkin oma valmentaja. Tämä olisi hyvä ymmärtää kun valintoja arvostellaan. Olettaisin että silloin ei välttämättä valita swingivalmentajaa joka sekoittaa oman kanssa tehtyjä asioita. Golfliiton tiedotus näistä voisi olla paljon parempaa.

    Vaikka kärki ammattilaisten tilanne on oikein hyvä, en kyllä hehkuttaisi Suomigolfin tasoa ja tilannetta. Amatöörien taso on varmasti huonompi kun koskaan, ja näistä ne ammattilaiset tulevaisuudessa tehdään.
    Varsinkin nuorien pelaajien taso verrattuna muualle heikkenee koko ajan. Meillä on iso puute resursseissa tässä iässä, missä huippupelaajat rakennetaan
    .
    Golfliitto voisi miettiä onko resursseja esim rakentaa oma akatemia johon otetaan pari laadukasta valmentajaa tekemään oikeasti täysipainoista valmennusta niille nuorille, jotka huipulle tähtäävät.
    Ulkomailla tälläisiä on paljon ja se näkyy siinä, että amatööreissä muut maat menevät kovaa ohi.

    tarmohahto says:

    Pitkälti samaa mieltä. Tosin Kakko ei oikeasti antanut selkeitä näkemyksiö vaan pyöritteli asiaa eri suunnista Olisin kaivannut paljon kokeneelta golfarilta selkeitä kannanottoja eikä pyörittelyä.

    Sergio says:

    Okan kanssa pitkälti samoilla linjoilla. Ammattilaiskärki on varmaankin kovempi kuin koskaan, mutta sen takana ei ole juuri mitään. Amatöörimme ikäluokasta riippumatta eivät menesty yksilöinä eivätkä joukkueina edes maanosan mestiksissä ja David da Silva kertoi surullisen tilanteen WAGR -listasta suomalaisittain. Kuten monessa muussakin lajissa, niin myös golfissa juniori-ikäisenä menestyminen on helpompaa kuin aikuisena. Aikuisiällä kisa kovenee ja vaatii panostuksia, myös ja erityisesti rahallisia.
    Juniori-iässä tulee monelle lupaavan junnun perheelle vastaan taloudelliset faktat, rahaa ei riitä kisamatkoihin, kunnon valmennukseen, välineisiin ym ym. Liiton tärkein tehtävä olisi mielestäni luoda järjestelmä, jonka avulla lahjakkaat juniorit saadaan pysymään lajin parissa ja mahdollistetaan suurempi ja tasokkaampi määrä hyviä amatöörejä, joista sitten parhaat raivaavat tiensä ammattilaisuuteen.
    Liiton tehtävä ei kuitenkaan voi olla ammattilaisuran tukeminen isoilla panostuksilla, vaan pohjatyön tekeminen amatööriaikana.

    Ihminen says:

    Ei ihmiset tänne omaa pahaa oloa pura, vaan ovat aidosti huolissaan golffin tulevaisuudesta. Huippuvalmentaja Pete Coven sanoi aikanaan Stensonille, että, jos pallo lentää sinne sun tänne ja joku sanoo, että pysy positiivisena, niin se on eniten sekaisin. Positiivisyys pitää tarjota junioreille oikeilla ohjeilla ei hokemalla sanaa.

    Far And Sure says:

    Joo ilman muuta tämä fiasko on nettikeskustelijoiden syytä.

    Range says:

    Roope kirjoitti:”Kollegani ja ystäväni Mikko Korhonen ja Kalle Samooja nostivat esille epäkohtia Suomen Golfliiton toiminnasta. On varmasti hyvä, että asioista keskustellaan. Uskon, että poikien ulostulo johtuu niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin pettymyksestä.”
    No tietysti olivat/ovat pettyneet, eivät muuten noin puhuisivat.

    Koko Roopen kirjoitus kyllä vähän haiskahtaa ”maksetulta mainokselta”, anteeksi vaan.

    Svetari says:

    Olipa hyvä kirjoitus Roopelta. Jos edes muutama alan ihminen ottaisi tästä koppia niin hyvä. Kuten tällä foorumilla näkee, on suhtautuminen liian usein negatiivistä ilman rakentavia ehdotuksia – Roope esim. esittää opettajille muiden suolauksen lopettamista ja omaan tekemiseen keskittymistä, niin eiköhän joku kommentoi ettei mitää rakentavaa tullut esille. Ja koska suhtaudun asioihin yleensä positiivisina haasteina, niin tässäkin. Niin pelaajien ulostulo kuin Roopen kirjoitus on saanut valtavasti julkisuutta. Valitettavsti on niin että usein asioita aletaan korjaamaan vasta kun ”shit hits the fan”, niin tässäkin tapauksessa. Liiton väki on ajettu nurkkaan jolloin nöyryys pakon edessä tulee mukaan kuvaan. Olen aivan varma että pj:sta lähtien käydään tällä hetkellä keskusteluja jatkotoimenpiteistä. Pelaaajien kanssa keskustelusta on jo sovittu ja lisää on varmasti tulossa.
    Mitä mahdollisuuksia sinä näet tässä tilanteessa?!

    Far And Sure says:

    Minä näen mahdollisuutena tanskan mallisen huippulupausten golfakatemian. Kopioidaan malli suoraan sieltä. Yrityksiltä rahoitusta hyvin brändättyyn ja ammattimaiseen tekemiseen golfissa on tarjolla.

    Ja jos & kun tämä ei liiton nykyiseltä henkilöstöltä onnistu, pitää organisaatio myllätä uusiksi.

    indiavenster says:

    Samaa mieltä, Tanskassakin erinomaisia tuloksia tuottanut akatemiamalli kannattaisi kyllä ”kopioida ylpeydellä”. Jos resurssit ei ihan riitä, niin pienempi akatemia alkuun. Malli ei ehkä toimi kaikille pelaajatyypeille, mutta nämähän voivat jatkaa nykyisellä omavalmentajamallilla. Liiton tuki kuitenkin akatemialle.

      oka says:

      Onhan meillä Suomessakin laadukkaita akatemioita, Silvan, Piltzin ja taitaa Roopella ja Minnilläkin olla tämän tyyppinen. En tiedä miksei mitään yhteistyötä näiden kanssa haluta tehdä, sieltä löytyisi varmasti malli yhteistyön kautta, jossa ne kehittyvät näiden kansainvälisten akatemioiden tasolle.

      Poistiivisuuden kautta, mutta kyllä pitää kritiikkiäkin antaa kun on sen aika.

        Riksoni says:

        Laadusta voi olla montaa mieltä. Ainakin output on ollut varsin vähäistä. Läheltä seuranneena toiminta kaukana systemaattisesta kilpagolfiin kehittävästä tekemisestä. Season Golf Akatemialla toki oli eniten yritystä, mutta rahahanat menivät kiinni, kun menestystä ei tullut odotetusti. Tarvittaisiin 12-18 v. nuorille kansallinen järjestelmä/akatemia, missä olisi tarvittavat resurssit systemaattiseen pelaajakehitykseen.

        totanoin says:

        Ko, akatemiat ovat olleet samassa pöydässä liiton kanssa (lue Juvonen, joka käytännössä päättää liiton kilpa-asiat) ja apua on tarjottu. Sekä valmennus- että fasiliteettiapua, mutta ei ole liitolle kelvannut. Ovat olleet sen verran kuumia keskusteluja, jossa on menty hyvinkin henkilökohtaisuuksiin. Liiton osaaminen on haukuttu avoimesti pystyyn. Niin suoraan, että henkilöiden välit ovat tulehtuneet. Tästä syystä Silvaakin valmentajahakuprosessissa nöyryytettiin. Pyydettiin jopa hakemaan valmentajapestiin, vaikka oikeaa aikomusta ei ollut. Tällaista kaksinaamaista peliä liiton touhu on ollut vuosikausia.

    David Da Silva says:

    We are one of the few remaining European countries that physically still DOES NOT HAVE a National Body driven Team Finland Academy! At a recent EGA/R&A Congress focused on competitive challenges facing European golf, 18 countries were asked to present their current and future 3 Major challenges. Dominating almost ALL of their 3 presentational issues, were the following 3 KEY issues – 1. Federations difficulty in attracting & hiring the best technically skilled coaches amid growing competition from the private elite academies and golf clubs; 2. Increase the number of National Technical Centres and decentralize via smaller units into the countries different provinces/regions and 3. Standardizing WAGR system and events creating a European Amateur Elite series of 10 to 12 tournaments where the BEST compete regularly.

    If I recall, Finland presented its 3 major challenges – The Weather, Junior Golf Club Culture and Winter Training locations, embarrassing, so far off the mark it’s not even funny!

    We have not seriously addressed any of these issues. The previous 5 year “Top 50 in the World” program had a Team Finland Academy project, we still do I believe….. but as projected, it failed miserably, needlessly burning through financial resources that could have been easily been enough to invest in a proper development National Centre years ago.

    We cannot have a National Golf Academy without a home base; we cannot have a National Golf Academy without competent, qualified and experienced coaches operating it; we cannot have a National Golf Academy without professional leadership and vision! We have the junior and youth players – 16.500 of them – we just don’t have a Federation that can understand, acknowledge, modernize and turn this around!

    In my opinion it’s key that Tour players raise issues, challenge the system to evolve and be vocal about this….. they have a VOICE and influence, because most coaches, elite amateurs, U18 players and especially the junior segment who are the BASE of The Pyramid have NO voice…. No one gives a hoot about what they need! Didn’t see 40K appear and be applied to them; no hurriedly planned meetings with their segments; in my experience, investment in the 3 base segments has gone down every single year since I’ve coached players in those. It’s a sas state of affairs, whatever anyone now says!!

    attaboy says:

    Hienoa, että Suomigolfin tärkeimmät ihmiset eli pelaajat ja valmentajat saavat suunvuoron tälläkin foorumilla.

    Erityiskiitos David Da Silvalle analyyttisistä ja rakentavista kommenteista, joita on helppo arvostaa.

    Jatkossa kiinnostaisi kovasti lukea lisää 2000-luvulla menestyneiltä ammattipelaajiltamme

    1. liiton heille tuottamasta lisäarvosta (a) ennen ammattilaisuutta ja (b) ammattilaisuuden aikana

    sekä erityisesti

    2. mitä he omien kokemuksiensa perusteella liiton toiminnassa (a) jatkaisivat, (b) lopettaisivat ja (c) kehittäisivät

    sekä tietysti

    3. mitä he itse olisivat valmiita panostamaan tulevien huippupelaajien menestyspolun suoristamiseksi.

    totanoin says:

    David Silva harvoja Suomessa toimivia valmentajia, joka on laittanut all-in kilpapelaajien kehittämiseen. Tehnyt pyyteettömästi 24/7 töitä suomalaisten nuorten tason nostamiseen. Ja saanut myös aikaan tuloksia. Nostanut useita pelaajia suomalaisen amatöörigolfin huipulle sekä Euroopan ja USA:n ammattilaiskiertueille. Osaamiseen ja tuloksiin nähden onhan se hyvin erikoista, että tällainen osaaminen ei kelpaa liitolle.