Mauritius on myös mainio golfkohde - Golfpiste.com

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Mauritius on myös mainio golfkohde

Mauritiuksella panostetaan golfturismiin. Kuva kauniilta, vaikealta Touessrokin kentältä

Maailmalla on lukuisasti maita jotka ilmastonsa puolesta sopivat golfin pelaamiseen. Useat näistä, kuten Mauritius, käyttävät markkinoinnin apuvälineenä isojen kisojen järjestämistä. Euroopan Senior Tour hakee edelleen profiiliaan eikä kisoja ole jonoksi asti. Niinpä talvinen piipahdus Mauritiukselle oli useimmille matkaanlähtheelle mieluisa. Varsinkin kun majoitus oli talon puolesta ja lähes kaikki 80:sta pelaajasta pääsivät jatkoon sekä rahoille. Entisistä ET:n tähdistä vain Sam Torrance sekä Ian Woosnam kiertävät Touria aktiivisemmmin. Monet starat ovat jättäneet kilpailemisen viisikymppisen täytettyään kokonaan, jotkut kuten Bernhard Langer hakevat menestystä USA:sta. Sam Torrance oli voideltu Mauritiuksen kautta aikojen ensimmäisen Senior Tourin kisan tähdeksi Belle Mare Plagen Legends Courselle. 56-vuotias skotti voitti edellisvuonna koukkupolvien rahalistan, entisellä Ryder Cup-kapteenilla on sama tavoite myös vuodelle 2010. -Mauritius on ainoa paikka maailmassa, jossa olen viettänyt vapaaehtoisesti lomani useammin kuin kahdesti. Ihmiset, heidän aitoutensa ja palvelualttiutensa ovat yhdessä ilmaston ja kauniiden maisemien kanssa ehdoton vetonaula, Torrance kiteytti rakkautensa saareen. Voittoa ei tällä kerralla tullut, mutta Torrance vakuutti tulevansa takaisin myös kauden 2010 kisaan.

Sam Torrance ja David Frost viihtyivät paremmin kuin hyvin Belle Mare Plagen Resortissa.

Sam Torrance ja David Frost viihtyivät paremmin kuin hyvin Belle Mare Plagen Resortissa.

Käsitys hyvästä palvelusta, kiireettömyyden tunteesta ja upeasta ilmastosta on helppo havaita jo lyhyenkin vierailun aikana. Senior Tourin kilpailu pidettiin Belle Mare Plagen Legends kentällä, osanottajien joukossa oli myös kaksi ruotsalaista, Peter Dahlberg sekä suomalaisille 80-luvun alkupuolelta hyvinkin tuttu Per-Arne Brostedt.

Golf hengittää Resortien kautta

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Mauritius oli Iso-Britannian ja Intian jälkeen kolmas maa maailmassa jossa golfia pelattiin. Vuonna 1844 perustettu Gymmghana Golf Club on edelleen olemassa, mutta nimettöminä pysyvien kilpailijoidensa edustajien mukaan varsin vaatimattomassa kunnossa. Käytännössä se toimii harvalukuisten paikallisten golfarien tyyssijana. 18 reikäisiä kenttiä on jo kahdeksan, yhdeksänreikäisiä viisi. Lisää on suunnitteilla. Mauritiukselle tulevista turisteista normaalia pienempi osa golfaa, tästä johtuen kentillä on varsinkin iltapäivisin erittäin hyvin tilaa. Tyypillisin turistin tapa pelata saarella golfia on keskittää pelinsä valitsemansa Resortin kentälle. Tällöin pelit joko sisältyvät majoituspakettiin, tai ovat ainakin kohtuuhintaisia. Vieraillessa muiden Resorttien kentillä listahinnat greenfeelle ovat suomalaisittain ajatellen varsin korkeita.

Belle Mare Plagen kenttä isännöi Senior Tourin kisaa.

Belle Mare Plagen kenttä isännöi Senior Tourin kisaa.

Belle Mare Plage on palkittu parhaana resorttina matkanjärjestäjien järjestön, IAGTON valinnoissa USA:n ulkopuolisista kohteista. Perusteluja on varmasti pitkä lista alkaen majoituksen tasosta, ravintoloista, palveluiden moninaisuudesta sujuviin pelijärjestelyihin. Pelivuoroa ei tarvitse odottaa, pelaaminen kahdella kentällä sisältyy hintaan. Viiden tähden kohteen kaksi kenttää, Legends ja Links ovat myös Constance hotelliketjun toisen , kuusi tähteä omaavan Prince Mauricen asukkaiden käytössä. Hienokuntoisille kentille voi lay-outin ja pelattavuuden osalta antaa molemmille neljä tähteä, haasteena ovat olleet kentän raivaaminen lähes viidakkoon josta seurauksena on osittainen tilanahtaus joka paistaa läpi nimenomaan Senior Touria isännöineellä Legends Coursella. Leimallista kaikille Mauritiuksen kentille on niiden hyvä kunto. Työvoima on halpaa, veden kanssa ei ole ongelmaa, ilmasto tarjoaa kentänhoitoon parhaat mahdolliset edellytykset.

Anahita on saaren ykköskenttä

Mauritiuksen tuoreimppin kenttiin kuuluu Ernie Elsin suunnittelema Anahita joka otettiin käyttöön marraskuussa 2008. Kentällä on ”isot puitteet”, tilaa väylillä ja viheriöillä, harjoitusalueet ja klubitalo palveluineen saavat haukkomaan henkeään. Els on pistänyt parastaan ja tehnyt oikein toimivan kentän-nimenomaan turisteille. Pelikokemus on miellyttävä kaikentasoisille, vaikka leveissä väylissä on joissain kohdin jopa liioittelun makua, pallo pysyy hyvin pelissä.

Anahitan neljäs reikä on yksi saaren kuvatuimmista.

Anahitan neljäs reikä on yksi saaren kuvatuimmista.

– Aiomme järjestää täällä jonkin ajan kuluttua isojakin kisoja, kentän pitää ensin kuitenkin vielä hieman asettua, kertoi ranskalaisjohtaja Marc Amelot. Anahita on jo priimakunnossa ja hyvin suurella todennäköisyydellä tulevina vuosina maan kuvatuin sekä arvostetuin kenttä. Anahitan ylivertaisella rangella tapasin myös kahdella kierroksella golfoppaanani toimineen 19-vuotiaan Gingerin. Hän ehdotti peliä johon ilomielin suostuin. Ginger on pelannut golfia vasta 1,5 vuotta. Hänen vanhempansa pitävät lähistöllä hotellia, Ginger oli aloittanut lajin samalla kurssilla äitinsä kanssa. -Mauritiuksen saarella golf on paikallisten keskuudessa vielä hyvin pientä. Ymmärtääkseni alle 20-vuotiaita naispelaajia on lisäkseni vain kaksi. Oma tavoitteeni on nousta pelaavaksi ammattilaiseksi. Nyt kun koulu loppui, aion panostaa itseni kehittämiseen todenteolla, Ginger kertoi. Nuori neito on kehittynyt erittäin nopeasti ja monipuolisen urheilutaustan johdosta omaa kaikki mahdollisuudet varsin pitkälle. Ilmastonvaihdos johonkin suurempaan golfmaahan on kuitenkin Gingerin ainoa mahdollisuus mikäli hän aikoo elantonsa viheriöiltä tehdä. Anahitan kierroksella maaottelu Suomi -Mauritius päättyi emäntien voittoon Gingerin tehtyä 18:lla, par-viitosella kylmänrauhallisesti puttaamalla kahdesta metristä eaglen…

Ginger on Mauritiuksen lupaavin naispelaaja.

Ginger on Mauritiuksen lupaavin naispelaaja.

Anahitassa on tarjolla hyvää valmennusta golfiin, mutta myös muuta liikuntaa, kuntosalilla päivystää kaksi ohjaajaa jotka toimivat myös personal trainereina. Marc Amelot oli houkutellut Gingerin kanssa pelaamaan myöhemmin saman viikon aikana myös kaksinkertaisen Ranskan mestarin Jean-Francois Remesyn. Ranskalaisia saaren lähes miljoonasta turistista on noin kolmasoa.

Laadulla on hintansa

Turkoosi meri ja upeat hiekkarannat ovat oleellinen osa Mauritiuksen kilpailuvalteista.

Turkoosi meri ja upeat hiekkarannat ovat oleellinen osa Mauritiuksen kilpailuvalteista.

Mauritiusta pidetään luksuskohteena ja sellaisena se tulee pitkälti säilymäänkin vaikka odotukset turismin volyymin kasvulle ovat melkoiset. Muutamassa vuodessa maahan tulevien turistien määrän lasketaan kaksinkertaistuvan nykyisestä vajaasta miljoonasta. Taantumankin johdosta paikallinen hintataso on jonkinverran laskenut, kehitys tullee jatkumaan. Halpismatkaa hakeville Mauritius on väärä määränpää. Positiivinen yllätys oli kaikissa vierailemissani kohteissa se, että turistien ikäjakauma oli varsin leveä. Nuoria pariskuntia häämatkalla, perheitä, keski-ikäisiä ja luonnollisesti myös eläkeläisiä näkyi sopivassa suhteessa. Resortit ovat todella tasokkaita, siistejä ja niiden asiakaskuntaa voisi luonnehtia samanoloiseksi, humalahakuista bilettäjää on liikkeellä kovin vähän jos ollenkaan. Matkabudjettia voi rakentaa monin tavoin, yleisin on lento & majoitusyhdistelmä , vajaan kahden viikon matka talviaikaan puolihoidolla sisältäen pelit ( Belle Mare Plage Resort) asettuu hieman päälle kolmen tuhannen euron hintaan. Huokeampia kohteita maailmalla on kymmenittäin, mutta Mauritiuksella on kilpailuvaltteinaan takuuvarma ilmasto, hyvä palvelu, turvallisuus ja yhä enenevässä määrin myös golf.

Le Touessrokin klubitalon terassilta avautuu lumoavan kaunis maisema.

Le Touessrokin klubitalon terassilta avautuu lumoavan kaunis maisema.

Kenttiä on tulossa lisää, nykyisilläkin on hyvin tilaa ja varsinkin silloin, kun pelaaminen sisältyy majoituspakettiin, alkuun kovalta tuntuva hinta tuntuu jo loppuviikosta kohtuulliselta. Tekisinkö toisen matkan Mauritiukselle? Aivan varmasti voin kuvitella näin tapahtuvan jopa seuraavan talvikauden aikana. Joulukuussa yksin tehty työmatka synnytti monia ajatuksia esimerkiksi Golf Digestin lukijamatkan organiseeraamisesta saarelle loppuvuodesta 2010. Suomalaisilla matkanjärjestäjillä on Mauritiuksen matkoja ohjelmistossaan sekä räätälöitynä toiveiden mukaan.

Mauritiuksen itärannikon golfkentät

1. Anahita – Erittäin tasokas Resort-kenttä jossa kaikki osaset kohdallaan, silmä lepää. Leveät väylät, draiveria saa käyttää. Tilaa lähestymisissä, viheriöt haastavia. Sopii kaikentasoisille. Autokenttä jonka pystyy myös kävelemään läpi. Harjoitusalueet ennen kierrokselle lähtöä kertovat jo siitä, että kyseessä on maailmanluokan kohde. www.fourseasons.com 2.Belle Mare Links – Selkeämpi ja hivenen tilavampi Resortin kahdesta kentästä. Puistokenttä jossa myös sokkolyöntejä. Haastetta löytyy kaikentasoisille, ei kuitenkaan liian vaikea. Upeat näköalat klubilta. www.constancehotels.com 3. Belle Mare Legends – Kenttä on rakennettu varsin vaikeakulkuiseen, mutta tasaiseen maastoon joka näkyy varsinkin kierroksen loppuvaiheilla. Tarkan pelaajan unelmakenttä, viidakko ja vesiesteet vaanivat väylän reunamilla. Vähemmänkin pelannut kiertää läpi, mutta palloja on hyvä varata mukaan. www.constancehotels.com 4. One&Only Golf – Lyhyt yhdeksänreikäinen, mutta varsin idyllinen kenttä jonka on suunnitellut Gary Player. Vaivaton ja nopea kiertää. Palkitsee hyvistä lyönneistä vähemmänkin pelanneen. Pidemmälle ehtineelle tarjoaa aivan unohtumattoman kokemuksen lyhyissäkin lähestymislyönneissä. Sitkeä kikuju ruoho reagoi pallon spinniin todella terhakasti. Tunnelma pienellä klubilla on käsinkosketeltavan lämmin, vieras tuntee itsensä tervetulleeksi. www.oneandonlylesaintgeran.com 5. Le Touessrok – Seikkailuretki idylliseen saareen. Maisemat ja kenttä ovat jumalaisen kauniita, Bernhard Langerilla on vain ollut liian vähän tilaa käytössään. Vaikeita avauksia, sokkolyöntejä yksi toisensa jälkeen, käsittämättömän pienet viheriöt. Lyönnin on oltava todella vahvassa tikissä jotta ”Pirunsaarelta” selviää ilman sielunvammoja. Kokemus joka varmasti jää mieleen. Resort itsessään upea ja palkittu useasti Mauritiuksen parhaana. www.letouessrok.com Lisätietoa Mauritiuksen turismista sekä maan muista länsiosan kentistä: www.tourism-mauritius.mu Lue myös Golf Digestin tammikuun numerosta (ilm. 26.1.2010)matkakertomus Mauritiukselta sekä Golfpiste TV:n kooste Mauritiuksen itäosan kentistä. TV-kooste ilmestyy 29.1.2010. Teemu Tyry

#video#Katso Golfpiste.tv videoesittely Mauritiukselta!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje