18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Katalonia kutsuu – kolmen golfalueen kohde

Espanjan vauras itsehallintoalue ­panostaa voimakkaasti monipuolisten ­golfmahdollisuuksiensa markkinointiin.

(Juttu on julkaistu 29.5. ilmestyneessä Golflehden numerossa 3/2019)

Espanjaan matkusti viime vuonna lähes 83 miljoonaa turistia. Pieni yllätys voi monelle olla, että alueista suosituin – ennen Mallorcan hallitsemia Baleaareja, Kanariansaaria ja aurinkorannikostaan tuttua Andalusiaa – on Katalonia, manner-Espanjan koilliskulmassa sijaitseva vauras itsehallintoalue.

Espanjan-turisteista lähes neljäsosaa (23,1 %) kutsui juuri Katalonia. Vain joka kuudes matkusti Mallorcalle tai sen lähisaarille, yhtä moni Kanarian­saarille.

Katalonian suosiota selittää osin suurkaupunki Barcelonan kova imu. Vain alle puolet Katalonian turismista suuntautuu kuitenkin Barcelonaan.

Matkailijoita vetävät puoleensa myös kulinaristisista nautinnoistaan maailmankuulu Girona, historiallinen Tarragonan satamakaupunki sekä Ranskan vastaisen pohjoisrajan vuoristoalueet.

Pyöräilystä on tullut suosittu harrastus Costa Bravan ­upeilla reiteillä.

Matkailun kokonaiskuva muuttuu huomattavasti, jos puhutaan pelkästään Espanjaan suuntautuvasta golfmatkailusta. Silloin Espanjan ylivoimainen vetonaula on Costa Del Solin golfrannikko eteläisessä Andalusiassa.

Golfpisteen matkailututkimuksessa lähes puolet golfmatkan Espanjaan tehneistä valitsi kohteekseen Costa Del Solin. Katalonian alueelle matkansa suuntasi vain alle yhdeksän prosenttia golfareista. Se on melko vähän ottaen huomioon, mitä Katalonialla on golfareille tarjota.

Jokaisen golfkohteen etu on kuitenkin se, että alueelta löytyy myös yksi matkailijat alueelle houkutteleva vetonaula.

Kataloniaa on kuitenkin kätevämpää käsitellä kokonaisen maakunnan sijaan alueittain. Matkailumarkkinoinnissa puhutaan neljästä alueesta: pohjoisen Costa Bravasta, etelän Costa Dauradasta, Barcelonan alueesta, josta siitäkin käytetään markkinointinimeä Costa Barcelona sekä sisämaassa sijaitsevasta Lleidasta.

Viimeksi mainittu on tunnettu erityisesti maataloudestaan ja viinialueistaan. Golfkenttiä Lleidasta löytyy vain pari, eikä siitä ainakaan vielä toistaiseksi ole laajamittaisemman golfmatkailun kohteeksi. Kolmelle muulle alueelle voikin sitten ottaa matkan luonteesta riippumatta mailat mukaan.

Vallromanes on upea kenttäkohde puolen tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta pohjoiseen.

Costa Barcelona

Golfmatkailussa Barcelonan kaupungin vetovoima selvästi hiipuu, mutta selityskin on ilmeinen: kenttätarjonta suurkaupungin ympärillä on vähäistä.

Varsinaisia matkailijan tarpeisiin soveltuvia kenttiä on vain viisi, ja kullakin niillä on vahva oma jäsenkuntansa. Esimerkiksi Barcelonan kentistä tunnetuimpiin kuuluvassa Vallromanesissa green fee -asiakkaat pelaavat vain noin 20 prosenttia kaikista kierroksista, kun osuus esimerkiksi Costa Bravan Peraladassa on täydet sata prosenttia.

Kentillä on kuitenkin tilaa, ja myös golfmatkailijat kiinnostavat kenttiä. Alueen viisi kenttää, Vallromanes, Barcelona Golf Club, El Prat, Llavaneres ja Golf Montanya ovat perustaneet kenttiensä markkinointiin yhteisen yhdistyksen.

Kaupungin pohjoispuolella toisistaan melko hajallaan sijaitsevat kentät soveltuvat hyvin Barcelonassa aikaansa viettävän omatoimilomailijan päiväretkiin. Jos haluaa yhdistää golf- ja kaupunkiloman, Barcelona on hyvä tukikohde. Runsaimman golfloman alueen kentistä tarjoaa 45-reikäinen El Prat, joka on vastikään tehnyt sopimuksen läheisen Campus La Mola -hotellin kanssa.

Costa Dauradalla sijaitsevan Lumine Hillsin vaikuttava päätösreikä.

Costa Daurada

Costa Daurada, ”kultarannikko”, on Katalonian säävarmin alue. Juuri Barcelonan alapuolelta kulkeva vaihtuva säävyöhyke petaa Costa Dauradalle usein sortsikelit päivänä, jolloin parin tunnin ajomatkan päässä pohjoisempana voi sataa kaatamalla vettä. Siinä missä osa pohjoisen Costa Bravan kentistä laittaa kenttänsä ja osa hotellinsakin joulu–tammikuuksi kiinni, Costa Daurada on ympärivuotinen golfkohde.

Costa Dauradaksi käsitetään rannikkoalue ­Barcelonasta etelään. Alueen tukikohta on Tarragonan historiallinen satamakaupunki, joka on myös samannimisen maakunnan keskuspaikka.

Costa Dauradalla golf muuttuu Barcelonaa resort-henkisemmäksi. Turistikenttien joukkoon voidaan Costa Dauradalla laskea puolisen tusinaa kenttää.

Kentistä tunnetuimpia ovat European Tourin karsintaturnauksia useasti isännöinyt 45-reikäinen Lumine sekä Robert Trent Jones Juniorin vuoristomaisemaan piirtämä Bonmont, johon on juuri valmistunut Westin-ketjun viiden tähden resort-hotelli. Golfreissun kenttäkokoonpanoon voi suunnitella kierroksia myös puistomaisen Aiqüesverdsin, pituudestaan tunnetun La Graieran sekä alueen vanhimman klubin, Costa Dauradan, kentillä.

Golf de Palsin väyliä reunustaa yli 20 000 pinjamäntyä.

Costa Brava

Barcelonasta pohjoiseen sijaitseva, Gironan ja ­Figueresin kaupunkien ympärille levittäytyvä Costa Brava on Katalonian alueista tarjonnaltaan runsain ja tasokkain. Kenttiä on kaikkiaan yhdeksän, joista ainakin PGA Catalunya, Peralada, Golf de Pals, Emporda ja Torremirona voidaan laskea korkealuokkaisten resort-kenttien joukkoon.

Costa Bravalla on vaivatonta valita viettääkö golf­lomansa yhteen resorttiin keskittyen vai eri kentillä kiertäen. Vaikka päättäisi pelata matkalla useampia kenttiä, majoittuminen yhteen Costa Bravan resorteista voi silti olla järkevä vaihtoehto.

Golfmatkailua Costa Bravalle tukee alueen varakas turistitoimisto, joka on nimennyt vuoden 2019 ”kulttuuriturismin vuodeksi”. Gironan provinssin runsaan kulttuuritarjonnan erityisenä kohderyhmänä ovat tänä vuonna perheet.

Hotel Peralada Wine Spa & Golf, eli viiniä, spa-palveluita ja golfia.

Gironan kaupunki on erityisen tunnettu gastronomiansa tasosta. Kaupungissa on peräti 16 Michelin-tähden saanutta ravintolaa.

Uutena suosikkilajina Costa Bravan alueella on pyöräily, jonka suosio kasvaa hurjaa vauhtia myös matkailijoiden keskuudessa. Erinomaisia reittejä löytyy kilometrikaupalla sekä maasto- että maantiepyöräilyyn.

Costa Bravalta tekee helposti päiväretkiä myös pohjoisen vuoristoalueille. Ajomatkaa esimerkiksi Peraladasta Andorraan kertyy vain puolisentoista tuntia, ja osa Pyreneiden laskettelukeskuksista on vielä selvästi lähempänä. Golfkenttiä Pyreneiden maisemista löytyy pari kappaletta.

13. reikä on PGA Catalunyan Stadium-kentän upea ”signature-väylä”.

PGA Catalunya

Katalonian matkailun parissa toimivat tahot tekevät laajaa yhteistyötä markkinoidessaan itsehallintoalueensa mahdollisuuksia golfmatkailijoille ja matkanjärjestäjille. Pientä mustasukkaisuuttakin kenttien välillä toisinaan silti tunnetaan.

Jokaisen golfkohteen etu on kuitenkin se, että alueelta löytyy myös yksi matkailijat alueelle houkutteleva vetonaula. Kataloniassa ja Costa Bravalla se on PGA Catalunya, useasti Espanjan parhaaksi valittu kenttä ja täyden palvelun golfresort.

PGA Catalunya on yhden miehen, irlantilaisen miljardöörin Denis O’Brienin, vaikuttava hanke, jossa liikemies ei ole rahojaan säästellyt. Sykähdyttävä kilpa-areena Stadium ja harrastajalle helpommin lähestyttävä Tour ovat yksi Euroopan kovimmista kenttäkaksikoista.

PGA Catalunyan tasokkaiden majoituspalveluiden johtotähtenä on viiden tähden Camiral-hotelli, joka sai seurakseen osin itsepalveluperiaatteella toimivan Lavidan.

Katalonia tunnetaan laajasta ja erinomaisesta viinituotannostaan, mutta PGA Catalunya haluaa lyödä myös viineihin oman leimansa. PGA Catalunya -viinin ensimmäiset omat rypäleet poimitaan ensi syksynä. Costa Bravan kentistä myös Peraladalla on tarjota omaa nimikkoviiniään.

Sekä tarjolla oleva golf että resortin yleinen palvelutaso vastaavat vaativammankin golfmatkailijan tarpeisiin, mutta se on alkanut näkyä myös hinnassa. Joidenkin mielestä PGA Catalunyan hintataso on karkaamassa tavallisen golfturistin ulottumattomiin. PGA Catalunyan näkökulmasta kyse taas on selvästä profiloitumisesta maksukykyisimpien golfmatkailijoiden kohteeksi.

Markku Nord vastaa Katalonian golfturismin markkinoinnista Suomessa.

Katalonian kasvot

Markku ­”Luigi” Nord on yksi Suomen golfmatkailualan pioneereista ja alan toimijoiden keskuudessa arvostettu ammattilainen sekä kotimaassa että ulkomailla. Kataloniaan golfmatkoja vuodesta 1994 asti järjestäneeseen ”Luigiin” luottavat myös matkailuviranomaiset, sillä Nord vastaa tällä hetkellä Katalonian golf-turismin markkinoinnista Suomessa.

Costa Brava Gironan turistitoimiston markkinointijohtaja Jaume Marin tarjosi vastikään golfmatkailualan IGTM-messuilla Nordille vastuualueeksi koko Pohjoismaita.

”Olin jostain juuri lukenut Richard Bransonin lausahduksen, että jos sinulle tarjotaan jotain todella hyvää, josta kiinnostut, niin älä missaa mahdollisuutta. Suostu oitis ja mieti vasta sen jälkeen, miten asia hoidetaan”, Nord nauraa.

Kirjallisen sopimuksen hän on kuitenkin tehnyt toistaiseksi vasta Suomesta.

Nordin suunnitelmissa on kehittää Kataloniaan matkaaville caddiemaster-palvelu, jonka kautta voisi varata kätevästi lähtöaikoja Katalonian kentille.

”Kätevintä olisi lähteä liikkeelle Costa Bravalta, jonka jälkeen palvelun voisi skaalata Barcelonan alueelle, jossa se palvelisi omatoimista golfmatkailijaa kaikkein parhaiten”, Nord pohtii.

Suomalaisista golfmatkanjärjestäjistä matkoja Kataloniaan tekevät ainakin AK-Matkat, Golden Sun Golf, Golfpassi, Golfresepti Travel, Golf Tailors, Helin Matkat ja OnGolf.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje