26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongarin matkablogi: Istanbul-golfia

Klassis Golfin väylissä on luonnetta muun muassa korkeuserojen myötä.

Kemerissä tulee puusto reippaasti peliin mukaan.

Kemerissä tulee puusto reippaasti peliin mukaan.

2000 luvun alussa Turkki aloitti voimakkaan panostuksen golfmatkailuun ja sen seurauksena Belek on noussut vahvaksi golflomakohteeksi suomalaistenkin keskuudessa. Iso määrä kenttiä, hyvät hotellivalikoimat, mukava ilmasto, järjelliset lentoajat sekä aikaerottomuus – tehokas yhdistelmä!

Vaikka Istanbulin golfkentät eivät erityisesti nouse esille maan golfista puhuttaessa, ei syy ole kentissä.

Istanbul – Turkin kaupallisen elämän ja turismin keskus

Maailman ainoa kahdessa maanosassa sijaitseva kaupunki sai nykyisen nimensä jo vuonna 1453, kun turkkilaiset valloittivat sen. Länsimaissa Konstantinopolista puhuminen lopetettiin kuitenkin vasta 1930, kun presidentti Kemal Ataturk päätti siirtyä käyttämään turkkilaista nimeä myös kansainvälisissä yhteyksissä. Kaupungin lähes 14 miljoonaisesta väestöstä noin 35 % asuu Aasian puolella ja loput Euroopan puolella.

Raitiovaunut kuuluvat kiinteästi Istanbulin kaupunkikuvaan.

Raitiovaunut kuuluvat kiinteästi Istanbulin kaupunkikuvaan.

Kaupunki tarjoaa hengästyttävän määrän upeita kohteita: Topkapin palatsi, Hagia Sofia, Sininen Moskeija, Suleimanin moskeija, basaarialueet…

Me olimme päättäneet toukokuisella matkallamme keskittyä golfiin, mutta majoituimme kuitenkin keskusta-alueelle, muutaman minuutin kävelymatkan päähän Taksim-aukiosta. Näin pääsimme helposti iltaisin nauttimaan kaupungin tunnelmasta ja upeista ravintoloista.

Klassis Golf

Ensimmäinen kohteemme oli noin tunnin ajomatkan päässä keskustasta sijaitseva Klassis Golf. Kaupunkiruuhkista selvittyämme matka eteni sujuvasti lähes tyhjää moottoritietä pitkin. Loppumatka klubille taitetaan sympaattisten pikkukylien lävitse ja jo kaukaa siintää golfkentän naapurissa sijaitseva, jokseenkin elähtäneeltä näyttävä kongressikeskus.

Golfklubin puitteet olivat kovin vaatimattomat, mutta saimme ystävällisen vastaanoton maksellessamme vajaan 50 euron kokoista pelimaksua. Ruuhkaa ei ollut havaittavissa. Odotuksemme Tony Jacklinin suunnittelemaa, 1994 avattua kenttää kohtaan eivät ensikokemusten jälkeen olleet päässeet nousemaan kovin korkealle, joten vaihtelevissa tunnelmissa siirryimme ykköstiille.

Päästyämme liikkeelle fiilikset parantuivat väylä väylältä, kenttä oli kerrassaan upea yhdistelmä korkeuseroja, rehevää metsämaastoa ja ammattimaisesti suunniteltuja väyliä. Rehellisyyden nimessä paikoitellen oli havaittavissa niukalla hoidolla olevia alueita, mutta golfarin arvostamat perusasiat oli kunnossa. Paikkaamattomat putoamisjäljet griineillä viestivät sekä pelaajien huolettomasta asenteesta että tietystä välinpitämättömyydestä kentän hoidossa.

Kaikille bägissa oleville mailoille löytyi käyttöä, sillä tilaa oli paikoitellen hyvinkin runsaasti – välillä taas oli hyvä syy käyttää huolellista harkintaa erityisesti avauspaikalla. Klassis Golfin tarjontaan kuuluu myös 9-reikäinen par 3 -harjoittelukenttä ja 35-paikkainen driving range.

Hyvissä tunnelmissa hyppäsimme pikkubussin kyytiin ja suuntasimme kohti majapaikkaamme. Tällä kertaa emme malttaneet ajella kylien lävitse pysähtymättä vaan istahdimme hetkeksi paikallisten seuraksi nauttimaan virvoitusjuomista.

Kemer Golf and Country Club

Istanbulin alueen ykköskenttä, 1995 valmistunut Kemer sijaitsee noin puolen tunnin päässä keskustasta. Nimensä mukaisesti tarjontaan kuuluu golfin lisäksi runsaasti muitakin aktiviteetteja aina ratsastuksesta tennikseen. Moderni, iso klubitalo kertoo omaa kieltään siitä, että täällä ei rahaa ole rakennusvaiheessa säästetty.

Huoliteltu ympäristö, parkkipaikka täynnä arvokkaita autoja, klubi täynnä pelaajia – melkoinen vastakohta edellisen päivän pelin aloitukselle. Varauksissamme oli jotain häikkää, mutta ystävällisesti meidät sijoitettiin sopivaan väliin ja pääsimme pikku hiljaa tutustumaan kenttään noin 100 euron korvausta vastaan. Oli viikonloppu ja se tarkoitti parikymppiä kalliimpaa maksua kuin arkipäivinä.

Kemerin kenttä on huoliteltu kokonaisuus.

Kemerin kenttä on huoliteltu kokonaisuus.

Kentällä oli kolme avauslyöntialuetta, meille riitti hyvin ”keltaiset mitat” eli 5712 metriä. Valkoisilta lähtiessä mittaa olisi kertynyt 500 metriä enemmän, punaisilta oli tarjolla 4951-metrinen kenttä. Runsas puusto tarkoitti tarkkaa peliä, sillä erityisesti yli 400-metrisillä par-nelosilla mielellään naputteli kakkoslyöntiään kentän lyhyeksi leikatulla alueella.

Myös Kemerin kentällä pääsi nauttimaan korkeuseroista eli tältä osin Istanbulin kentät poikkeavat edukseen Belekin pääosin hyvinkin tasaisista kentistä. Kilpikonnat tuntuvat olevan Turkin golfin erityispiirre, Kemerissä tosin oli liikenteessä keskimääräistä rohkeammat lajin edustajat.

Kemerin kilpikonnat pitävät nopeista griineistä

Kemerin kilpikonnat pitävät nopeista griineistä

Kunnoltaan Kemer oli loistava. Kenttä on tosin suhteellisen haastava, mutta niin lyöntipaikat, väylät kuin griinitkin olivat loistavassa vireessä. Erilaiset kukkaistutukset, pensaat ja suihkulähteet viimeistelevät kokonaisuuden – kaikesta aistii, että nyt ollaan miljoonakaupungin ykkösklubilla. Pelaajista pidetään hyvää huolta myös taukokioskilla, eikä valikoima jätä toivomisen varaa.

Yhteenveto

Pelaamiemme kenttien lisäksi Istanbulista löytyy yksi 9-reikäinen kenttä, Istanbul Golf Club. Sen alkujuuret juontavat aina 1800 luvulle asti, joten se on Manner-Euroopan neljänneksi vanhin golfklubi. Kenttä sijaitsee sotilasalueella, joten vieraspelaajilla pitää olla passi mukanaan, jos mielii paikan päälle.

Meidän tiimimme oli varsin tyytyväisiä Istanbulin pitkään viikonloppuun. Kaupungissa on mukava, itämainen syke ja siellä tuntee taatusti olevansa ulkomailla. Toukokuussa oli täysin kesäinen sää, mutta ei vielä liian kuuma. Golfkenttien taso riitti mainiosti ja Kemerin kalliihkoa pelimaksua lukuun ottamatta Istanbulin golfista jäi kokonaisuutena mukava maku.

Liikkuminen golfkentille vaatii Istanbulissa hiukan kärsivällisyyttä ja tuo myös vähän kustannuksia. Mutta vastapainona erityisesti Klassisin kohdalla pääsee tutustumaan myös maaseutuun. Maalaispojalle siirtyminen välillä pois kaupungin melskeestä toimi hyvänä rentouttajana ja rakensi mielikuvan monipuolisesta golfmatkasta.

Hyvät yhteydet

Lensimme paikan päälle hiukan eripuolilta maailmaa, ja osa meistä jatkoi matkaansa kohti Bakua tavoitteenaan Azerbaidzanin uuden kentän bongaus. Istanbul on monen lentoyhtiön kohdevalikoimassa mukana, joten sieltä pääsee mitä erikoisempiin maihin suorilla lennoilla.

Istanbulissa saa taatusti tuoreita leivonnaisia.

Istanbulissa saa taatusti tuoreita leivonnaisia.

Majapaikan virkaa kunniakkaasti hoitanut 8istanbulsuites oli täysin remontoitu hotelli pari minuuttia pääkadulta, joten se oli lähellä mutta sopivan kaukana melskeestä. Ravintoloista opimme jälleen kerran sen tosiseikan, että paras palvelu ja aterian hinta-/laatusuhde löytyy pienen matkan päästä kaikesta hulinasta. Onneksemme sellainen paikka hotellimme välittömästä läheisyydestä. Yhden hutiratkaisun jälkeen palasimme uskollisesti iltaisin tuttuun paikkaan.

Ajankohdallisesti Istanbulia uskaltaa suositella golfarille joulu-maaliskuun ja heinä-elokuun ulkopuolisena aikana. Talvikuukausina voi sataa lunta reippaastikin ja heinä-elokuussa saattaa olla joskus tukalan kuuma.

Kuvat ja teksti Esa Mäkinen

Linkkejä:

www.klassisgolf.com.tr

www.kemercountry.com

www.8istanbulsuites.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje