11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongarin matkablogi: Ähtärin Golf

Väylä numero 11 laskettelee doglegina vesiesteen edustalle.

Usean vuosikymmenen ajan Ähtäri on tuonut kotimaan matkaajille ensimmäisenä mieleen eläinpuiston ja ehkä myös Mini-Suomen. Hotelli Mesikämmenen vahvat tanssi-illat tulivat aikanaan tutuksi monelle lähialueella asustavalle. Varttitunnin ajomatkan päässä sijaitsevaa, vahvaa kasvua vuodesta toiseen tehnyttä Tuurin kyläkauppaa ei tarvinne sen kummemmin esitellä.

Golfarin mielenkiinto Ähtäriä kohtaan kasvoi vuosi sitten huomattavasti, kun vuonna 2001 avattu kenttä tuplasi reiät laajentuen 18-reikäiseksi vuonna 2014. Lisäksi alueelta löytyy vuonna 2011 valmistunut 9-reikäinen par 3 -kenttä, jolle pääsevät kaikki lajista kiinnostuneet.

Talkoilla kenttä pystyyn

Kävin aikanaan heinäkuussa 2001 bongaamassa Ähtärin ysin tuoreeltaan ja suurin muistijälki oli jäänyt upeista järvimaisemista. Kenttä sinällään ei jättänyt erityisen suuria muistoja, mutta vahvan yrityksen ja paikallisen innostuksen pystyi jo silloin aistimaan kenttäalueella.

Ähtärin pääsy Suomen golfkartalle on pitkälti Jalo Teerikankaan ansiota, sillä hän vastasi kentän suunnittelusta ja myös toteutuksesta yhdessä paikallisten golfaktiivien kanssa – talkoohenki on elänyt Ähtärissä vahvana.

Lähes päivälleen 14 vuotta myöhemmin tuli jälleen tilaisuus vierailla Ähtärin Moksunniemessä golfbägin kanssa. Ähtärin Golfin erinomaisista Facebook- ja nettisivuista päätellen vahva yritys ja innostus oli edelleen läsnä – oli hienoa päästä katsomaan, mitä kentälle kuuluu tänään.

Arto Halttunen, Marjo Silvonen ja Antti Kallio

Arto Halttunen, Marjo Silvonen ja Antti Kallio ”eduskuntatalon” edustalla.

Peliryhmääni oli tulossa ÄG:n aktiivivaikuttajia: golfyhtiön hallituksen jäsen Arto Halttunen, kenttäyhtiön taloushallinnosta vastaava tilitoimistoyrittäjä Marjo Silvonen sekä kesä-ähtäriläinen Antti Kallio. Näin saisin samalla mahdollisuuden keskustella kentän eri kehitysvaiheista. Noin 900 jäsenestä iso osa on lomalaisia ja lisäksi monen jäsenen kotipaikan kohdalla lukee Alavus, Keuruu tai Saarijärvi.

Kierros käyntiin kodikkaasti

Golfarin kenttäkokemus alkaa klubitalolta ja kodikkaammin se tuskin voi startata kuin Ähtärissä. Avausväylän vieressä sijaitsevan punamultaisen puutalon ravintolan terassilla voi nauttia upeasta järvimaisemasta ja palvelu on mukavan lupsakkaa – turha kireys puuttuu.

Ensimmäiset kolme väylää nautitaan järvimaisemasta.

Ensimmäiset kolme väylää nautitaan järvimaisemasta.

Ruokailuun ja saunomiseen liittyvät puitteet löytyvät kilometrin päästä. Kylpylään golffari pääsee viiden euron panostuksella, ruokailuun on tarjolla useampia vaihtoehtoja esimerkiksi lähellä sijaitsevassa Hotelli Mesikämmenessä. Klubilta löytyy toki suihkut ja pientä purtavaa – palvelukokonaisuus on toiminnan pyörittämisen kannalta kustannustehokkaan tuntuinen ja tarkoitukseen sopiva paketti.

Ensimmäiset yhdeksän reikää ovat yhtä lukuun ottamatta ennallaan. Myös Ähtärissä vuodet ovat tehneet hyvää ja alkuaikojen muutamat ”kökköiset” väylät ovat nyt huomattavasti pelattavamman oloisia, maltti on tosin edelleen valttia erityisesti par-vitosilla. Pienehköt griinit ovat pysyneet pieninä, mutta nehän on kaikille samat.

Sateisen kesän jälkiä oli ihme kyllä havaittavissa vain kahdella väylällä. Griinit olivat selvästi iloissaan kosteudesta ja ottivat saapuvan pallon vastaan selvästi aiempia muistikuvia hellävaraisemmin.

Mini-Suomesta golfkentäksi

Jos etuysillä on edelleenkin aistittavissa talkookentän piirteitä, ne fiilikset karisevat jo kymppitiillä. Rakennustyöhön on sijoitettu euroja huomattavasti alkupäätä enemmän ja se näkyy – asetelmat muuttuvat sen verran, että voisi kuvitella olevansa jossain ihan muulla kentällä. Liikkeelle lähdetään pitkällä par-vitosella, jossa tilan tuntua on joka suuntaan. Yhden ohjeen voisi silti antaa saman tien: varo raffeja!

Uusi osa on rakennettu entisen Mini-Suomen alueelle, ja monella väylällä siitä muistuttaa edelleen pystyssä olevat rakennelmat aina eduskuntataloa myöten. Alussa ollut tilan tunne alkaa väistyä väylällä 13, jonka jälkeen bägista kannattaa valikoida tarkat aseet jo avauslyöntiin. Tarvitaan aimo annos tuuria, jotta pelialueelta karannut pallo viedään ilman rankkareita griinille.

Ähtärin idylliä.

Ähtärin idylliä.

Kokonaisuutena uusi ysi on hieno paketti vaihtelevia väyliä. Vettäkin on vain siedettävästi – Jalo Teerikangas on onnistunut suunnittelutyössään mainiosti. Maa-alue korkeuseroineen on käytetty tehokkaasti hyväksi ja lähes kaikki siirtymät ovat mukavan lyhyitä. Niin väylät kuin myös griinit ovat hyvässä kunnossa jo toisella pelikaudella, mikä yllätti tietysti positiivisesti. Takaysin griinit ovat selkeästi suurempia kuin kentän alkupäässä ja myös luonnetta on lisätty tasojen ja kaltevuuksien avulla.

Yksi vierailijaa ihmetyttävä asia Ähtäristä sentään löytyy: Par 3 -kenttä on täysin erillinen viritelmä eikä se ole kytköksissä golfklubiin. Ehkä asia ei pelaajia sinällään haittaa, mutta yleensä paikallisesta yhteistyöstä hyötyvät kaikki osapuolet, kun päästään hyödyntämään koko pakettia niin markkinoinnissa kuin myös muussa arjen työssä.

Monipuolinen matkakohde

Uusien väyliensä ansiosta Ähtärin Golf nousee käymisen arvoiseksi kohteeksi ja kokonaisuus houkuttelee viipymään pidempäänkin. Esimerkiksi lähellä sijaitsevat eläinpuisto, Flowpark, uimarannat sekä legendaarinen Tuurin kauppakeskus ovat bongaamisen arvoisia paikkoja.

Majoittumiseen alueelta löytyy leirintäalue, mökkikyliä upeine mökkeineen ja tietysti perinteinen Hotelli Mesikämmen kylpylöineen – kaikki noin kilometrin päässä golfkentältä, eläinpuiston välittömässä läheisyydessä.

Ähtäri Golfin kodikas klubitalo.

Ähtäri Golfin kodikas klubitalo.

Mesikämmen tarjoaa golfpaketin 10.8. jälkeen 76 eurolla per henkilö ja hinta sisältää majoituksen, aamiaisen, greenfeen sekä kylpylän käytön. Kesä-heinäkuussa hinta on pari kymppiä kalliimpi.

Teksti ja kuvat Esa Mäkinen

Yhteystietoja:

www.ahtaringolf.fi

www.hotellimesikammen.fi

www.valkeisenloma.com

www.naavavillas.fi

www.ahtarizoo.fi

www.topcamping.fi/ahtari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

  Jukka says:

  Kiitos Esa positiivisista ajatuksista meidän ”viikkotyökohteestamme”.

  Jaakko says:

  Tässä taas näkee Suomalaisen ajatus maailman täytyy olla 18 reikänen jotta voi kutsua Golfkentäksi. 9 reikäistä taas karsastetaan, vaikka olisi kuinka hyvässä kunnossa kenttä.

  Esa Mäkinen says:

  Minulla on ollut ilo bongata vuosikymmenten saatossa kaikki kotimaiset ysit ja moni niistä on jättänyt hyvin positiivisen fiiliksen kävijälle. Ei ole mitään syytä karsastaa ysejä sinällään. Kun tiedostaa kaikki kentän rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvät realiteetit, on jo yhdeksän reikäisen kentän aikaansaaminen huikea, hatun noston arvoinen suoritus. Ähtärin kohdalla on pakko todeta, että kentän uudet väylät sekä ”kypsyneet” vanhat väylät yhdessä muodostavat kentästä huomattavasti aiempaa houkuttelevamman vierailukohteen. Siitä onnittelut Ähtärin golfaktiiveille!