11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Gdansk on oiva golfkohde

Postolowon viimeiset väylät mittaavat vaativalla, mutta reilulla tavalla pelaajan päivän vireen. Kuva 17. viheriön takaa.

Mikäli kuulut niihin pelaajiin, jotka mielellään vierailevat uusilla kentillä ja yhdistävät matkaansa myös kaupunkiloman, on Gdanskin, Sopotin ja Gdynian muodostama kolmoiskaupunki tutustumisen arvoinen kohde. Alueella on kolme toisiaan täydentävää kenttää, jotka ovat palveluiltaan tasokkaita, hyvin suunniteltuja ja hoidettuja.

Puolalaiset ovat aktivoituneet golfkenttiensä markkinoinnissa Saksaan, Ruotsiin ja Suomeen. Maassa on 12 kenttää, joista kolme kolmoiskaupungin alueella.

”On täällä lisäksi yksityinen entisen kommunistivakoojan kenttäkin, mutta sinne on lähes ylivoimaista päästä kiertämään”, kertoo Postolowo Golf Clubin johtaja ja suuromistaja William Siwek.

Muille alueen kentille vieraspelaajat ovat enemmän kuin tervetulleita.

Postolowo valmistui ensimmäisenä jo 1990-luvun lopulla. Kenttä markkinoi itseään takatiiltä pelattuna Euroopan toiseksi pisimpänä (7094 metriä). Golf Digest on rankannut sen Euroopan mantereen kentistä sijaluvulle 84. Muitakin avuja on. Kenttä on harrastelijalle vaikea, mutta ei missään nimessä pelaamaton. Tasoituskortteja metsästävälle Postolowo on väärä kohde. Osaamisensa tasoa mittaaville kenttä on erinomainen. Yksi iso lampi tulee peliin reiíllä 4 ja 16, se erottelee jyvät akanoista, mutta antaa fiksusti pelaavalle mahdollisuuden selvitä haasteista voittajana.

Klubitalon palvelut ja henki ovat kuin vanhemmastakin golfkulttuurista, homma pelaa varsin rutinoidun oloisesti. Postolowossa on myös tasokas harjoitusalue ja kuuden reiän harjoituskenttä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde myös niille pelaajille, joiden tasoitus on yli 18. Klubitiin (6332) vaihtoehtona on pelaaminen naisten takatiiltä (5967 metriä).

Sand

Sand Valleya hiotaan suomalaisten voimin

Gdanskin kenttiä kiertäessä auto on välttämätön apuväline. Sand Valley Golf & Country Clubille on kaupungista matkaa noin 80 kilometriä. Kenttä avattiin viime elokuussa ja se oli jo syyskuussa mainiossa kunnossa. Uusi kausi käynnistyi jo maaliskuussa.

LVI-alan projektiensa johdosta Puolaan siirtynyt Kai Hulkkonen on kentän taustavoima. Hän palkkasi arkkitehdiksi Lassi-Pekka Tilanderin. Rakennusvaiheessa on kenttätöissä ja viimeistelyissä ollut apuna Suomessakin valmentanut Tony Ristola, joka on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut rakentamassa useampaakin kenttää. Sand Valleyssa riittää haasteita, sillä paikallinen urakoitsija ajautui konkurssiin.

Sand Valley on rakennettu hiekkapohjaiselle maaperälle, jolla on myös metsää ja korkeuseroja. Viheriöiden ympäristöt ovat nostettuja ja lähipelin osaajille kenttä on melkoinen paratiisi. Avara alue on tuulelle altis. Samoin kuin Postolowossa, myös Sand Valleyssa pelaaja joutuu käyttämään hyvään tulokseen lähes kaikkia bäginsä mailoja.

Alueelle rakennetaan myös 120 loma-asuntoa, joista ensimmäiset ovat jo valmistuneet ja myyty. Yhden niistä omistaa Hulkkosten ystäväpiiriin kuuluva formulakuski Heikki Kovalainen.

Osakkaita Sand Valleyssa on toistaiseksi vain seitsemän. Tästä johtuen kentällä on hyvin tilaa ja vieraat otetaan avosylin vastaan. Sand Valley on omalaatuinen, erilainen ja mieleen jäävä. Se kilpailee tasapäisesti Postolowon kanssa alueen parhaan kentän tittelistä

Sierra Golf – kaunis kuin kukkatarha

Alueen kolmas kenttä Sierra Golf ajaa edellä mainittujen ohi siisteydellään. Kenttä, klubitalo, istutukset ja palvelut ovat viimeisen päälle kunnossa. Kärryt ja golfautot on varustettu GPS-laitteilla. Kenttä on varsin tavanomainen, lopussa mäkisyys saattaa tuoda huonokuntoiselle haasteita.

Myös Sierra Golfissa talous rakentuu pitkälti vieraspelaajien tuomiin euroihin. Omia jäseniä on reilut 200 ja kentällä on lähes aina erittäin hyvin tilaa. Sopii parhaiten vähemmmän pelanneille.

Gdanskin alueen kenttien plussat ja miinukset:

+ Kolme hyvää erilaista kenttää. + Kaikilla hyvin tilaa, erittäin vieraanvainen vastaanotto. + Kentät hyväkuntoisia jo varhain keväällä ja pitkään syksyllä. + Gdansk, Sopot ja Gdynia muodostavat kokonaisuuden, jossa on varsinkin kesällä paljon nähtävää. + Kenttien hintataso kohtuullinen. + Huokea lentoyhteys Turusta.

– Matkustaminen vaatii suunnittelua. Laivamatka kestää lähes vuorokauden. – Kentät hajallaan, siirtyminen paikasta toiseen vaatii aikaa ja suunnistajan taitoja.

Postolowo Golf Club – Euroopan toiseksi pisin backiiltä (7094 metriä). – Isännöinyt kaksi kertaa amatöörien EM-kisoja (juniorit & MidAmateur). http://www.golf.com.pl/

Sand Valley Golf & Country Club – Puolan uusin kenttä, avattu elokuu 2009. – Lassi-Pekka Tilanderin suunnittelema. – 120 loma-asuntoa valmisteilla. – Mainiot harjoitusalueet ja par3-kenttä. http://www.sandvalley.pl/

Sierra Golf Club – Varustelu ja viimeistely kohdillaan. – Siisti peruskenttä, joka sopii vähemmänkin pelanneille. – Mahdollisuus pelata myös autolla, myös kärryissä GPS-laitteet. http://www.sierragolf.pl/

Teksti Teemu Tyry / Kuvat Postolowo Golf Club ja Lassi-Pekka Tilander

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje