Dubain varjosta ponnistava Abu Dhabi tarjoaa kolme maailmanluokan golfareenaa - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Dubain varjosta ponnistava Abu Dhabi tarjoaa kolme maailmanluokan golfareenaa

Abu Dhabi Golf Clubin klubitalo on varsin majesteettinen ilmestys.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupungissa golfturistia hemmotellaan hienojen kenttien lisäksi upeilla kulttuurielämyksillä.

Reilun kuuden tunnin lentomatkan päässä Helsingistä sijaitseva Dubai on monelle tuttu keskitalven golfkohde, jossa on tarjolla useita upeita golfkenttiä ja paljon muutakin nähtävää sisälaskettelukeskuksesta lähtien. Jos Dubain hektisyys ja turistimassat kuitenkin arveluttavat, niin Dubaista 140 kilometriä lounaaseen sijaitseva Abu Dhabi tarjoaa hieman rauhallisemman, mutta varmasti yhtä mieleenpainuvan lomakohteen golfista kiinnostuneelle matkailijalle.

Abu Dhabissa on kolme maailmanluokan golfkenttää, jotka ovat sopivasti erilaisia keskenään. Yas Links, Abu Dhabi Golf Club ja Saadiyat Beach Golf Club kuuluvat kaikki myös Troon International -ketjuun, joten kenttien hallinnointi ja managerointi hoidetaan Troonille tyypilliseen tapaan jämptisti ja asiakkaiden toiveita kuunnellen.

Monissa arvioissa Abu Dhabin parhaaksi kentäksi kehuttu Yas Links on yhdysvaltalaisen Kyle Phillipsin käsialaa. Hänen suunnittelupöydällään on syntynyt myös Skotlannissa sijaitsevan Kingsbarnsin kentän piirustukset.

Yas Linksin takaysillä liikutaan komeissa maisemissa. Kuvassa kentän 17. väylä, veden yli lyötävä par 3.

Yas Links on nimensä mukaisesti links-kenttä, ja osa väylistä myötäilee Persianlahden rantaviivaa. Kentän muodot on saatu aikaiseksi suurilla maansiirtotöillä, mutta vuonna 2010 avattu kenttä on asettunut ympäristöönsä nätisti, eikä kierroksen aikana tule eteen reikiä, joilla ei viihtyisi.

Yas Linksillä on viime aikoina ollut hieman huolia kentän kastelujärjestelmän kanssa, kun osa maan alla kulkevista kasteluputkista on hajonnut. Nyt putkia on kaivettu ylös ja korjattu, eikä korjaustyöt vaikuttaneet peliin kuin yhdellä väylällä, kun kävimme tutustumassa kenttään tammikuun alussa.

Korjausten kanssa on hieman kiire, sillä Yas Linksillä pelataan naisten Euroopan Tourin kilpailu maaliskuun ensimmäisellä viikolla, joten toivoa sopii, että korjaustyöt saadaan siihen mennessä valmiiksi.

Tälle vuodelle Yas Linksille siirtynyt naisten Euroopan Tourin kilpailu järjestettiin aiemmin Saadiyat Beach Golf Clubilla. Saadiyatin kentällä suurin huomio kiinnittyy runsaaseen hiekan määrään, sillä kentän suunnitellut Gary Player ei ole bunkkereissa säästellyt. Onnistunut kierros Saadiyat Beach Golf Clubilla vaatii hyvää pelisuunnitelmaa, sillä muuten bunkkerit tulevat liiankin tutuiksi, ja hyvän kierrostuloksen saa unohtaa.

Saadiyat Beach Golf Clubilla väylät kiemurtelevat bunkkereiden välissä.

Autokentäksi suunnitellulla Saadiyatilla reikien väliset siirtymät ovat välillä todella pitkiä, ja esimerkiksi kuudennen reiän jälkeen golfautolla körötellään Saadiyat Beach Clubin uimarannan vierustaa useamman sadan metrin pätkä. Toinen erikoisuus kentällä löytyy eläinmaailmasta, sillä kentällä asustelee paljon antilooppeja, joihin törmää lähes joka väylällä.

Abu Dhabin kolmas huippukenttä, Abu Dhabi Golf Club, on kuuluisa etenkin uniikista klubitalostaan. Haukan mallisen klubitalon edustalla olevat viheriöt ovat tuttuja myös monille tv-katsojille, sillä Abu Dhabi Golf Club on isännöinyt vuosikaudet Abu Dhabi HSBC Championship -nimeä kantavaa miesten Euroopan Tourin kilpailua. Tänä vuonna kilpailu pelataan 16.–19. tammikuuta.

Abu Dhabi Golf Clubin kenttä on Yas Linksiin ja Saadiyat Beach Golf Clubiin verrattuna enemmän perinteisen championship-kentän oloinen kokonaisuus, jossa väyliä reunustavat reilut raffialueet. Tammikuun alkupuolella kentällä valmistauduttiin jo kovaa vauhtia ET-kilpailuun, ja raffien kasvattaminen oli jo hyvässä vauhdissa. Kilpailun jälkeen raffit ajetaan totta kai matalammiksi, ja silloin kenttä on varsin leppoisa pelattava, kunhan vain valitsee itselleen sopivan tiipaikan, ettei tule ahnehtineeksi liian pitkää kenttää pelattavakseen.

Kolmen luksuskentän pelaaminen on upea kokemus, ja viikon loman aikana osalle kentistä ehtii useampaankin kertaan. Ainoa miinuspuoli Abu Dhabin kentissä löytyy greenfee-hinnoista, jotka liikkuvat tammikuussa 910 ja 1040 dirhamin välillä (221–253 euroa), riippuen kentästä ja päivästä.

Suomalaisten golfmatkatoimistojen Abu Dhabiin suuntautuvien matkojen hinnat liikkuvat noin 2000–3000 euron välillä, riippuen matkan pituudesta ja muusta sisällöstä.

Kulttuuria ja huvituksia

Abu Dhabi tarjoaa golfin ohella paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Vauhdinnälkäisille on tarjolla Ferrari World, jossa pääsee kokemaan maailman nopeimman vuoristoradan vauhdin. Ferrari Worldin vieressä sijaitsevalla Yas Marina Circuitilla ajetaan Abu Dhabin Formula 1 -kilpailu, ja rata-alueelle tehdään esittelykierroksia, jossa pääsee tutustumaan rataan ja vierailemaan muun muassa tallien tiloissa ja jopa palkintokorokkeella.

Kulttuuri-ihmisille Abu Dhabin ehdoton vetonaula on Louvren taidemuseo, joka avasi ovensa vuoden 2018 marraskuussa. Abu Dhabin kaupunki maksoi Ranskan valtiolle 520 miljoonaa dollaria Louvre-nimen käyttöoikeudesta, ja lähes 750 miljoonaa dollaria kului taideteosten lainaukseen, erikoisnäyttelyihin ja hallintoneuvoihin. Siihen kun lisätään vielä museon rakennuskustannukset, niin päästään noin 1,5 miljardin loppulaskuun.

Muita mielenkiintoisia kohteita Abu Dhabin kaupungissa ovat esimerkiksi sheikki Zayedin moskeija, Qasr Al Wattanin hallintopalatsi sekä Emirates Palace, joissa kaikissa turistilla kopsahtaa leuka lattiaan, sen verran upeita arkkitehtuurisia luomuksia kaikki ovat.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje