25.6.–2.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][24]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Aurinkorannikolla asiakas on nyt kuningas

Aurinkorannikon kuuluisin kenttä Valderrama on edelleen harvojen herkku. © Getty Images

Aurinkorannikon suomalaisgolfarit voi jakaa karkeasti kahteen eri ryhmään. Muuttolinnuiksi kutsutut pelurit viettävät talviaikaan etelässä pidempiä aikoja. Yleisin muuttolinnun rytmi on sellainen, että syys-lokakuun vaihteessa lennähdetään etelään ja kevään korvilla huhtikuussa palataan takaisin Suomeen. Muuttolintuja Aurinkorannikolla asuu eri arvioiden mukaan 20.000 -30.000. Heistä ehkä noin 20% pelaa golfia, toiset aktiivisemmin, toiset laiskemmin. Toinen palloa lyövä ryhmä ovat golfturistit. Heidän invaasionsa sijoittuu erilaisten lomien yhteyteen. Pääsiäisen aikohin golfturistitiheys on sankimmillaan. Turistit ovat useimmiten miesporukoita, jotka yrittävät ottaa lomastaan kaiken irti. He pelaavat usein parikin kierrosta päivässä. Kun pelien päälle lisätään vielä reipas iltaelämä, voi monella turistilla olla melko hiljainen ensimmäinen työpäivä loman jälkeen.

Hintaralli

Muutama vuosi sitten Aurinkorannikon kentille täytyi varata peliajat kuukausia etukäteen ja pahimpina lomasesonkeina jopa vuosi ennakkoon. Edelleen suosituimpien kenttien osalta varauksia ei kannata jättää aivan viime tinkaan, mutta järkevällä ennakoimisella tilaa löytyy. Pahimpina vuosina pelaamisesta joutui maksamaan kohtuuttomia hintoja. Pelimaksuissa ei löytynyt mitään joustoa. Hinta oli aina sama, vaikka olisit sitoutunut pelaamaan samalla kentällä kuukauden putkeen. Kausihinnoittelu meni niin, että juhannuksesta elokuun puoliväliin sai pelata edullisemmin, kallis high season kesti lähes kymmenen kuukautta. Asiakas ei ollut kuningas, kruunua pitelivät kenttien johtajiksi palkatut vastavalmistuneet ekonomit. Nopeasti ajat muuttuvat ja nöyryys löytyy pakon edessä. Nyt golfkentillä saa hymyilevää palvelua ja hintahaitari venyy varsinkin alapäässä. Lähes jokaiselta kentältä löytyy mitä mielikuvituksellisimpia tarjouksia. ”Esimerkiksi suomalaisten suosikkikenttä Mijas Golf antoi tälle talvikaudelle 11 eri hintaa. Jokainen kuukausi on hinnoiteltu erikseen ja erilaisia aamu- sekä iltatarjouksia on vaikka kuinka paljon. Myös pitkät green feet ovat lisääntyneet, eli pelaaja voi ostaa vaikkapa viikon vapaan pelioikeuden. Jos sitoutuu koko loman ajaksi yhteen kenttään, pelimaksut jäävät todella alhaisiksi”, kertoo Seppo Lukkari, suomalaisille golfpalveluja tuottavasta PAR1 yrityksestä. Greenfeen keskihinta on tällä hetkellä jossain 45 ja 65 euron välillä. Tarjouksia hyväksi käyttämällä pelaamaan pääsee vielä paljon edullisemminkin. Hulluina vuosina tuollaisilla hinnoilla pelaaminen oli mahdollista ainoastaan kaukana kaupungeista sijaitsevilla vuoristoradoilla, joissa nautinto täytyi löytää maisemista, ei leppoisasta golfin peluusta.

La

La Reserva on yksi suomalaisten suosikkikentistä.

Britit vähentyneet

Aurinkorannikon suurin ulkomaalaisryhmä on perinteisesti ollut brittein saarten kansalaiset. He ovat ylläpitäneet monia turisteille suunnattuja palveluja. Erityisesti golfkentät ovat olleet pitkälti brittien pelaamisen varassa. Muutama vuosi sitten iskeneen laman seurauksen Englannin punta lähti sukeltamaan syviin vesiin. Yhtäkkiä aiemmien lähes ilmaiselta tuntuneessa Espanjassa asiat alkoivat maksaa myös briteille. Vuonna 2008 brittien määrä Aurinkorannikolla väheni dramaattisesti ja vielä hurjempi oli pudotus heidän käyttämässään rahassa. Golfkentät kärsivät ensimmäisinä ja pahiten engelsmannien kadosta. Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna asiasta on koitunut lähinnä positiivisia seurauksia. ”Kenttien aktiivisuus meitä suomalaisia kohtaan on lisääntynyt. Ennen meitä pidettiin rannikon köyhälistönä, joille ei kannattanut markkinoida juuri mitään. Nyt saan jatkuvasti yhteydenottoja erilaisten tapahtumien järjestämisestä tai mittavista ryhmäalennuksista”, Lukkari sanoo.

Yön kuningatar

La Dama de Noche on kukka, joka avaa terälehtensä vain yöllä. Avautuessaan se levittää ympärilleen huumaavaa tuoksua. Eipä uskoisi, että tuollaista kukkaa pääsee ihailemaan golfkierroksella. Aurinkorannikolla golfia ei pelata pelkästään auringonpaisteessa. La Dama de Noche – Yön kuningatar on kukan lisäksi golfkenttä. Se on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Auringon laskiessa kentän laidoille sytytetään massiiviset valonheittimet, joiden avulla väylät ja greenit erottuvat selvästi pimeimmässäkin yössä. Pelaaminen valaistuilla väylillä on yllättävän helppoa. Valot on suunniteltu niin, että pallon päälle osuu hyvin harvoin varjoa. Tavallaan näkymä on jopa selkeämpi, kuin päivänvalossa pelatessa. Yön outo tunnelma ja ympäröivä pimeys herkistävät aistit ja keskittyminen suorituksiin on helppoa. Raffit väylien ympärillä on leikattu lyhyiksi, jotta pallot löytyisivät, vaikka puhdasta väyläosumaa ei tuliskaan. Silti lyöminen valaistujen alueiden ulkopuolelta on melko haastavaa. Etäisyyden arvioiminen palloon on tottumattomalle hankalaa. Duffeja tai päällelyöntejä sattuu tiuhaan. Yön peleissä kannattaa olla tarkkana mailavalintojen kanssa. Väylää pitkin eteneminen lyhyemmilläkin lyönneillä näkyy varmasti pienempänä lukuna lopputuloksissa. La Dama de Noche kannattaa käydä kokeilemassa yöaikaan. Hyvässä seurassa se on eksoottinen ja uudenlainen kokemus. Aika harva yöllä pelaamisesta kuitenkaan niin kovin innostuu, että ryhtyisi sitä harrastamaan säännöllisesti.

Top 5 Kokemisen arvoiset 1. La Reserva 2. San Roque old 3. Valderrama 4. Santana 5. Finca Cortesin Top 5 pikkubudjetilla 1. Lauro 2. Alhaurin 3. Mijas (early bird) 4. Parador (twighlight) 5. Antequera

Teksti Antti Pekkarinen, juttu on julkaistu 7/2010 Golf Digest -lehdessä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)