14.–17.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][1]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Välimäki ei arastele haastavaa Winged Footia: "Se palkitsee kyllä, kun lyöt hyviä lyöntejä"

Getty Images

Sami Välimäki kertoo Euroopan kiertueen Player Blogissa kaudestaan ja odotuksistaan uran ensimmäiseen major-turnaukseen liittyen.

”Kaikki on paljon suurempaa, ja tunnelma on erilainen kuin Euroopassa”, Sami Välimäki kertoo European Tourin Player of the Week blogissaan ensitunnelmistaan U.S. Openin alla. Kisa on Välimäelle paitsi uran ensimmäinen major-kilpailu myös ensimmäinen kisa Amerikan mantereella.

”En ole varma, mitä odotin, mutta luulen että suurin tekijä olisi ollut yleisö, sillä en ole pelannut ihmisten edessä pitkään aikaan. Nyt olo on paljon mukavampi”, Välimäki jatkaa.

Yhdysvaltoihin Välimäki saapui valmentajansa Timo Karvisen ja caddiensa Väinö Viitaharjun kanssa lauantaina. Major on ensimmäinen kaikille, ja Välimäki on iloinen siitä, että kolmikko voi kokea sen yhdessä.

”Majoriin selviytyminen on ollut pitkään tavoitteeni, mutta en odottanut sen tapahtuvan näin nopeasti”, hän sanoo.

Kauden alla Välimäki suunnitteli osallistuvansa U.S. Openin karsintaan, mutta COVID-19 -pandemia muutti suunnitelmia. Lopulta paikka U.S. Openiin heltisi UK Swingin kautta. Välimäki oli viiden kisan jälkeen minikiertueella 10 parhaan joukossa sijoituttuaan Celtic Classicin kuudenneksi ja Wales Openissa toiseksi.

”Kun UK Swing käynnistyi, se (paikka majorissa) ei edes käynyt mielessä, mutta pelasin kaksi todella hyvää viikkoa ensin Walesissa ja sitten Celtic Classicissa, ja paikka ensimmäiseen majoriin oli iso bonus”, hän kertoo.

Välimäki on ehtinyt kiertää kentän pariin kertaan. Ensimmäinen huomio on raffi, joka on todella pitkää. Tuloksen kannalta väyläosumat tulevat olemaan äärimmäisen arvokkaita. Viheriöt ovat nopeita ja muodokkaita, joten lähestymislyönneissä on käytettävä harkintaa ja oltava sopivalla tavalla varovainen.

”Mielestäni kenttä on reilu, se on vaikea, mutta palkitsee hyvällä tuloksella, kun lyöt hyviä lyöntejä.”

Valderraman turnaus toissa viikolla toimi Välimäelle erinomaisena kenraaliharjoituksena Winged Footia silmällä pitäen. Espanjalaisklassikko kuitenkin pääsi yllättämään nuoren suomalaisen alkuun, vaikka hän lopulta kipusikin kilpailussa upeasti kymmenenneksi.

”Ensimmäinen päivä Valderramassa oli todella kova. En ollut henkisesti valmis siihen, mutta sen koettuani olen valmiimpi majoriin. Kokemus sai ymmärtämään, että yksi virhe ei merkitse koko kisan mokaamista. Voin edelleen jatkaa hymyilemistä ja birdien metsästystä.”

Pelillisesti Välimäki on tyytyväinen tämänhetkiseen suoritustasoonsa. Kentällä hän pyrkii nauttimaan kokemuksesta ja pelaamaan vahvasti. Neljä kierrosta eli cutin tekeminen on minimitavoite.

Välimäki kertoo saaneensa paljon tukea suomalaisilta golfin ystäviltä. Ajoitus huipulle nousemisessa on hänen mukaansa ollut hyvä, sillä korona-aikaan laji on näkynyt hyvin mediassa ja sitä on seurattu tavallista enemmän. Suomalainen identiteetti merkitseekin Välimäelle paljon. European Tourin 60 sec videohaastattelussa, joka on nähtävissä alla, Välimäki sanoo valitsevansa Suomen, jos hän voisi asua missä tahansa.

Karaokessa suosikkikappale on perisuomalaisesti ja pirkanmaalaiselle sopivasti: “Ukkometso.”

Välimäki kiittää erityisesti Mikko Iloselta saamaansa tukea ja neuvoja. Konkari on jakanut neuvoja kiertuetulokkaalle ja korostanut aina, että on tärkeää pysyä omana itsenään, ja jatka niiden asioiden tekemistä, jotka kokee oikeiksi itselleen.

Tulevaisuuden tavoitteitaan lahjakkuus ei ujostele sanoa ääneen.

”Haluan olla paras. Nyt pyrin nousemaan mahdollisimman nopeasti maailmanlistan 50 parhaan joukkoon, jotta pääsen mukaan majoreihin ja isoihin kisoihin. Amatöörinä nautin suuresti joukkuekilpailuiden pelaamisesta, ja Ryder Cup on tavoitteeni. Haluan sinne mukaan. Pelaaminen Euroopan joukkueessa ensimmäisenä suomalaisena olisi mahtavaa.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje