Sähköisesti päätöskierroksen aloittaneen Noora Komulaisen kiri tyssäsi päivän edetessä.
Linn Grant teki sunnuntaina Ruotsin Tylösandissa huippugolfin historiaa otettuaan ensimmäisenä naisena voiton DP World Tourin kilpailussa. Hän oli suurilukuisen kotiyleisönsä edessä järisyttävän ylivoimainen, sillä Skotlannin Marc Warren ja toinen ruotsalainen, Henrik Stenson jäivät myös Ladies European Tourin ohjelmaan kuuluneessa Scandinavian Mixed -turnauksessa peräti yhdeksän lyönnin päähän.
Päivän kovimman tuloksen, 64, pelannut Grant ei antanut sunnuntaina lähimmille uhkaajilleen pieniäkään mahdollisuuksia. Kahden lyönnin johtoasemasta startannut helsingborgilaistaustainen pelaaja painoi heti kierroksen alussa kaasu pohjassa tehtaillen kuuden ensimmäisen reiän aikana viisi birdieä. Pelin helpolta näyttämään saanut Grant teki takaysin alkupuolella kolme birdieä lisää, eikä voittajasta ollut enää epäselvyyksiä.
”Ihan mahtavaa. Tämä kaikki kotimaisemissa ja kotiyleisön edessä, perhe katsomassa ja poikaystävä caddiena. Aivan mieletöntä, olen niin ylpeä itsestäni”, vajaan 320 000 euron palkintosekin ansainnut Grant sanoi.
Hän toivoi haastattelussa, että naisten golf saisi lisää huomiota ja että yhä useammat sponsorit kiinnostuisivat Ladies European Tourista.
”Toivottavasti tämä saavutus auttaa osaltaan pönkittämään naisten golfia.”
Grantin otteita ilmensi pitkin turnausta varmuus. Jatkokierrokset ilman bogeja pelannut Arizona State -yliopiston golfjoukkueen entinen pelaaja oli myös poikkeuksellisen tehokas, sillä hänelle kirjattiin kaikkiaan 26 birdieä ja yksi eagle.
Kun kovan lopputuloksen, 264 (-24), pelanneelta Grantilta kysyttiin, halusiko hän nimenomaan voittaa miehet tällä viikolla, hän vastasi: ”Takuulla, sehän oli kaikkein tärkein asia. Koko viikon oli sellainen tunne kuin tytöt vastaan pojat”.
Voitto oli viime elokuussa ammattilaiseksi ryhtyneelle Grantille, 22, jo kauden kolmas Ladies European Tourilla. Ensimmäinen ammattilaisvoitto tuli syksyllä 2021 LET Access Series -kiertueella. Hän tukevoitti kakkostilaansa LET:n kokonaiskilpailussa, jossa ruotsalaisilla on kolmoisjohto. Kärjessä on tällä viikolla karsiutunut Maja Stark, jolla on niin ikään kolme voittoa.
Komulaisen terä tylsyi
Noora Komulaisen (-4) tyylikäs alku ei kantanut loppuun saakka päätöskierroksella, johon hän käytti 72 lyöntiä. Komulainen kuitenkin nousi tuloslistalla kymmenen pykälää, jaetulle 37 sijalle.
Täällä oli tosi kiva pelata, hieno tapahtuma.
Hän aloitti sunnuntain kierroksen sarjalla: birdie-birdie-eagle-par-birdie ollen päiväänsä viiden reiän jälkeen jo viisi alle. Komulainen nosti asemiaan tuntuvasti kiivettyään tuossa vaiheessa kilpailun neljän parhaan LET-pelaajan joukkoon.
Tämän jälkeen virheet astuivat kuvaan, ja hän teki Halmstad Golfklubbin kentän rei’illä 7–16 viisi bogia. Kilpailun parhaan henkilökohtaisen etuysin (33) vastapainoksi Komulainen pelasi neljännellä kierroksella heikoimman (39) takaysinsä.
”Alku oli hyvä. Tänään olin pari kertaa raffissa, josta en päässyt lyömään kunnolla ja niistä tuli bogit. Tuuli oli huomattavasti kovempi, joten kenttä ei pelannut niin helppona.”
Päivän kohokohta oli kentän nelosella (par 4) tullut eagle, kun hän jatkoi noin 80-metrisen lyöntinsä semiraffista reikään.
”Harmittaa tämän päivän tulos. Mutta antaa tämä uskoa siitä, että hyvä peli on siellä jossakin tuloillaan. Täällä oli tosi kiva pelata, hieno tapahtuma”, Komulainen sanoi.
Kilpailun muut suomalaiset karsiutuivat jatkokierroksilta.
Grant oli kilpailun ainoa top 10:een mahtunut nainen. Reilut 11 000 euroa palkintorahaa kuitannut Komulainen jakoi LET:n kiintiön kautta turnauksessa mukana olleiden keskuudessa mukavasti kymmenettä sijaa, ja tämän sijoituksen mukaisesti myös määräytyvät hänen ansaitsemansa maailmanlistan pisteet.
Vaikka Grant pyöritteli Tylösandissa kilpakumppaneitaan mielin määrin, ei yhdeksän lyönnin voittomarginaali ole Euroopan pääkiertueilla lähelläkään ennätystä: tästä jäätiin vielä 5−6 lyönnin päähän.
Lue seuraavaksi: Komulaisella vahva kierroksen lopetus – Linn Grant näyttää miehille mallia Ruotsissa
Miltäs tiiltä naiset pelasivat?
No. Ei tuossa kyllä nyt ollut ihan hirveästi mitään sensaatiota. Emäntä vetää kentän toista kilometriä lyhyempänä. Jos puhutaan miesten kilpailusta. Kaikki avaavat valkoisilla. Oli sitten minkä ikäinen, kokoinen tai sukupuolinen.
Miesten kilpailuissa pelataan takatiiltä, oli niiden väri mikä tahansa, mutta tämähän ei ollut miesten kisa vaan yhteiskilpailu jossa parhaiten pelannut voitti. Ei siis pitkälyöntisin vaan parhaan tuloksen tehnyt.
Lyhyempää kenttää pelasi, mutta oli lähipelissäkin ylivoimainen ykkönen miehet mukaan lukien. Linn Grant osoitti muutenkin jäätävän hyvää tekemistä joka osa-alueella kuten loppunumerotkin osoittavat. Seuraava nainen oli vasta sijalla T15.
Ei voi voittoa yhtään vähätellä. Oli niin terävää tekemistä joka osa-alueella.
Ylivoimaisuuten tuskin oli kuitenkaan syynä lyhyempi kenttä. On myös selvä, että mitä enemmän pelataan tämäntyyppisiä turnauksia, sitä paremmin tiedetään kuinka pitkää tai lyhyttä kenttää miesten ja naisten tulisi pelata. Pidän itse tällaisia yhteiskilpailuja hyvänä mahdollisuutena kehittää ja parantaa naisten ammatilaisgolfin palkkiokehitystä, ja sitä kautta laajemmin koko lajia.
Kenttä oli naisille noin 900 m lyhyempi kuin miehille
Jos 14 parhaan joukossa on yksi nainen, joka voittaa ylivoimaisesti, ei kyse tässä tapauksessa ollut pelkästään lyhyemmästä kentästä. Jos 14 parhaan joukossa olisi ollut vain yksi mies millä sijalla tahansa, silloin ehkä kentän pituus olisi ratkaissut.
Ylivoimaisesti suurin merkitys kentän vaikeutta määritettäessä on kentän pituudella. 900 metriä lyhyemmällä kentällä slope on 5-6 lyöntiä pienempi. Tässä tapauksessa Linn Grantin olisi pitänyt pelata 20-24 lyöntiä parempi yhteistulos, jotta olisi samalla viivalla miesten kanssa.
Niin, 5-6 lyöntiä pienempi slope MIEHILLÄ.
Ei tarvitse olla pitkälyöntinen (mies) vaan tulos tehdään griiniä lähestyttäessä ja griinillä, eli nainen pesi miehet mennen tullen.
Oisko noissa kisoissa mitään slopea käytössä. .
Yleisesti ajatellen naisten teet pitäisi olla niin että miehet ja naiset lyö keskimäärin samalla mailalla. Esim Par3 avaus r7:lla molemmat, eri paikasta vaan, Muuten on vähän eri peli. Eräällä kentällä on 2 kpl Par3:ia joissa miehet lyö rauta 7:lla 130m ja naiset P:llä 40 metriä. Silti pelitasoitus samalla tasoituksella on sama. ei minua suuresti haittaa mutta ei ole ihan vertailukelpoista.
Toki tulos tehdään lähipelissä.
En tiedä millaisten tuuppareiden kanssa sinä pelaat, mutta 130m ei ole noille hyville miehille kyllä rauta 7 nähnytkään ja haluaisin nähdä kentän jossa naisilla on takatiiltä 40m pitkä par 3😂😂😂😂😂😂😂😂😂 joku raja näihin kommentteihin, kun ei mitään kilpagolffareiden kentistä ja lyöntipituuksista ymmärrä 😂😂😂
Nyt ei tainnut Kolopalloilija ymmärtää pätkääkään 😂😂😂 Puhuin tavallisista klubi tms kisoista. Naisista ja miehistä samoissa kisoissa. Olkoon, ei jaksa.
Mitä sä Möllikkä nyt oikein selität?
Kommentoit uutiseen, jossa käsitellään kisaa jossa naiset ja miehet olivat samassa sarjassa, anekdootilla, jossa naiset ja miehet kisaavat samassa sarjassa. Tämän kuitenkin olisi pitänyt ymmärtää käsittelevän Peran ja Irmelin viikkokisaa?
Selkeä juttu 😂😂😂
Aika venkula.. sanoin yleisesti ottaen eli pätee mihn vaan kisaan. Kun tuossa kommentoitiin että naisten rata oli 900m lyhyempi. Voi ollakkin jos keskimäärin avataan samalla mailalla.