U.S. Openin avauspäivänä sattui ja tapahtui – Thomas johtaa, holaria juhlittiin kahdesti - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

U.S. Openin avauspäivänä sattui ja tapahtui – Thomas johtaa, holaria juhlittiin kahdesti

Justin Thomas pelasi vakuuttavasti tiiltä griinille – ja aina reikään asti. Kuva Getty Images

Pelätty Winged Foot piti hampaansa piilossa U.S. Openin avauskierroksella.

Avauspäivän saldo: kaksikymmentäyksi kuutosella alkavaa kierrosta. Winged Footin par 70 -kentällä se tarkoittaa parin alittavien kierrostulosten määrää.

Kun U.S. Open edellisen kerran pelattiin vaikean kentän maineessa olevassa Winged Footissa vuonna 2006, par alitettiin koko kilpailun aikana vain kaksitoista kertaa. Geoff Ogilvyn voittamassa kilpailussa kukaan ei pelannut alle 68 lyönnin tulosta. Eilen seitsemän pelaajaa kirjasi paremman kierrostuloksen kuin 68.

Mikäli vuonna 2017 remontoidun Winged Footin hampaat ovat edelleen terävät, kenttä ei niitä vuoden 2020 kilpailun avauskierroksella juurikaan vilautellut. Se oli torstain suuri tarina.

Samaan hengenvetoon on tosin samalla mainittava, että 78 % kierroksensa loppuun ehtineistä pelasi parin ylittäneen kierroksen. Päivän kierroskeskiarvo oli 72,49, mikä on tasan kaksi ja puoli lyöntiä parempi kuin vuoden 2006 kilpailussa (74,99).

U.S. Openin kärjessä komeilee maailmanlistan kolmonen Justin Thomas. Kuusi birdieä ja yhden bogin sisältänyt 65 (-5) lyönnin avauskierros oli kokonaisvaltaisen pelinhallinnan taidonnäyte.

”Se oli tiiltä griinille yksi parhaista kierroksista, jonka olen pitkään aikaan pelannut”, Thomas totesi.

Lyönnin päässä Thomasista on kolme miestä, Thomas Pieters, Matthew Wolff sekä Patrick Reed, jonka kierros oli yksi päivän erikoisimmista.

Reed oli viidennen reiän tuplaboginsa jälkeen jo tuloksessa +2, mutta kuittasi päivän virheensä näytöstyyliin tekemällä kahdelle seuraavalle reiälle birdien ja hole in onen.


Reed osui päivän aikana tiiltä vain viisi kertaa väylälle, mutta oli lähestymislyöntien strokes gained -tilaston ykkönen hurjalla lukemallaan +5,09. Reedin tulos 66 on kautta aikojen paras korkeintaan viidellä väyläosumalla syntynyt tilastoitu kierrostulos U.S. Openeissa.

Päivän nimiin kuului myös Rory McIlroy, jolla onnistumiset ovat olleet koronarajoitusten aikakaudella harvassa. Tuloksella 67 (-3) McIlroy jakaa viidettä sijaa yhdessä Englannin Lee Westwoodin kanssa. Urallaan neljä majoria voittaneen pohjoisirlantilaisen edellinen ykköstila major-turnauksissa on yli kuuden vuoden takaa, kauden 2014 PGA Championshipistä. U.S. Openin hän vei nimiinsä vuonna 2011.

PGA Tourin FedEx Cupin finaaleja dominoinut Dustin Johnson on avauskierroksensa jälkeen jo kahdeksan lyönnin takamatkalla tuloksellaan 73 (+3). Maailmanlistan kärkimiehen on perjantaina parannettava otteitaan selviytyäkseen edes viikonlopun kierroksille. Tällä hetkellä kilpailun cut-rajan ennustetaan asettuvan +3:een. Viikonlopun kierroksille etenee perjantain jälkeen 60 parasta ja tasatuloksessa olevat.

Ryhtiliikkeen tarvitsee myös Tiger Woods, joka jakaa Johnsonin rinnalla 71. sijaa. Woodsin kenttäpeli ontui tiiltä griinille, mutta hyvä puttipäivä piti hänet vielä mukana kuvioissa.

Phil Mickelson sen sijaan draivasi itsensä jo suurella todennäköisyydellä ulos jatkokierroksilta. Ainoastaan kahdesti tiiltä väylään osunut viisinkertainen major-voittaja jakaa 79 (+9) lyönnin tuloksellaan 142. sijaa takanaan vain tuntematon amatööri Lukas Michel.

Lähes yhtä kova urakka on perjantaina edessään majoreissa debytoineella Sami Välimäellä (78, +8), jonka pelin vahvin osa-alue, puttaaminen, ontui avauskierroksella pahasti. Strokes gained putting -tilastossa Välimäen taakse jäi vain yksi mies – Phil Mickelson.

Kilpailun avauspäivä oli tapahtumiltaan kauttaaltaan värikäs ja erikoinen. Reedin hole in onen lisäksi torstaina nähtiin myös toinen ässä, tekijänä Korn Ferry Tourin pistelistaa johtava Will Zalatoris. Molemmat hole in onet tehtiin reiällä seitsemän.

Kilpailun amatööripelaajat olivat torstaina vahvasti esillä, ja kolme heistä mahtuu tuloslistalla 25 parhaan joukkoon. Davis Thompson ja John Pak jakavat 69 (-1) lyönnin kierroksillaan 14. sijaa. Kun Winged Footin U.S. Openeissa edellisen kerran nähtiin amatöörin tekemä kuutosella alkava kierrostulos, elettiin vuotta 1929. Tuloskortti kuului muuan Bobby Jonesille, seitsemän nykyisen ja kolmentoista silloisen majorin voittajalle.

Torstain kierroksen, tai ainakin hetken siitä, muistaa lopun ikänsä myös Eduard Rousaud. 20-vuotias espanjalaisamatööri aloitti uransa ensimmäisen U.S. Openin unohtumattomalla tavalla, lyömällä ensimmäisellä reiällään, Winged Footin ykkösellä, eaglen sisään 119 metrin etäisyydeltä.

Lue seuraavaksi: Griineillä pahoissa vaikeuksissa ollut Sami Välimäki: ”Toivotaan huomiselle ihmetekoja”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje