Tour Championshipissä jahdataan PGA Tourin mestaruutta, ennätyksiä ja jättimäisiä palkintosummia - Golfpiste.com

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Tour Championshipissä jahdataan PGA Tourin mestaruutta, ennätyksiä ja jättimäisiä palkintosummia

Scottie Scheffler lähtee Tour Championshipiin ykköspaikalta. Kuva: Getty Images

Mestarisuosikkeihin kuulunut Will Zalatoris ei pysty selkävamman vuoksi osallistumaan finaaliin, ja väliin jää myös ensi kuun Presidents Cup.

PGA Tourin 47 turnauksen kausi on edennyt viimeiselle portaalle, kun jäljellä on enää kaiken ratkaiseva Tour Championship. East Lake Golf Clubilla Atlantassa käytävässä finaaliturnauksessa on mukana FedEx Cupin kokonaiskilpailussa 30 eniten pisteitä kerännyttä pelaajaa.

Kärkipaikalta torstaina alkavaan Atlantan kisaan lähtee maailmanlistan ykkönen Scottie Scheffler, joka karsiutui pudotuspelisarjan aloittaneessa FedEx St. Jude Championshipissä ja oli BMW Championshipissä kolmas.

Scheffler oli alkuvuodesta voittotilinsä auki saatuaan pitelemätön pelaaja PGA Tourilla. Hän otti huhtikuun Mastersissa jo vuoden neljännen voittonsa, mutta sen jälkeen ykköstiloja ei texasilaiselle ole tullut. Kauden edetessä tilastoidut kolme top 3 -sijoitusta ovat kuitenkin pitäneet Schefflerin tiukasti maailmanlistan kärjessä.

Tekeekö Cantlay tälläkin viikolla PGA Tourin historiaa?

Patrick Cantlay teki viime viikolla Delawaressa PGA Tourin historiaa, sillä kukaan toinen pelaaja ei ole aiemmin voittanut BMW Championshipiä kahdesti peräkkäin. PGA Tourin mestaruutta puolustavalla Cantlaylla on mahdollisuus kirjoittaa myös Tour Championshipissä kiertueen historiaa, mikäli hän kruunaa kautensa voitolla: hallitseva mestari kun ei ole koskaan puolustanut onnistuneesti vuodesta 2007 pelatun FedEx Cupin titteliä. Vain kaksi pelaajaa, Tiger Woods ja Rory McIlroy, ovat voittaneet kokonaiskilpailun kahdesti.

FedEx Cupin finaalin pistekäytäntö muuttui vuonna 2019. Kahden pudotuspelikilpailun jälkeen pistetilaston kärjessä oleva pelaaja lähtee Tour Championshipiin tilanteesta -10. Toisena oleva pelaaja on kaksi lyöntiä kärjestä ja pistetilaston nelonen on tilanteessa -6. Kun jaetulla viidennellä sijalla olevat viisi pelaajaa lähtevät kisaan ”vain” kuuden lyönnin päässä Scottie Scheffleristä, voi periaatteessa kuka tahansa top 10:ssä tai kauempaakin, nousta kovalla suorituksella voittoon.

FedEx Cupin voitosta taistelevien pelaajien tieltä yksi kanto on pois kaskesta, kun Will Zalatoris ei osallistu finaaliturnaukseen. Zalatoris joutui jättämään BMW Championshipin kesken selkävaivojen vuoksi kolmannen kierroksen alussa, mutta oli tuolloin vielä toiveikas Atlantan kisan suhteen.

Rory McIlroy tavoittelee Atlantassa kolmatta FedEx Cupin mestaruuttaan. Kuva: Getty Images

Tiistaina Zalatoriksen leiristä ilmoitettiin, että hän kärsii välilevyn pullistumasta, ja väliin jää myös ensi kuussa pelattava Presidents Cup. Maailmanlistan yhdeksikkö ei ollut niiden kuuden pelaajan joukossa, jotka valikoituivat karsinnan kautta automaattisesti USA:n Presidents Cup -joukkueeseen, mutta olisi varmuudella ollut yksi kapteeni Davis Love III:n villi kortti -valinnoista.

McIlroysta tulisi Atlantan turnauksen voittaessaan ensimmäinen kolmeen FedEx Cupin mestaruuteen yltänyt pelaaja.

Loukkaantumisen ajoittuminen tällaiseen hetkeen on Zalatoriksen kannalta harmillista. Hän olisi lähtenyt Tour Championshipiin kolmannelta sijalta, ja luonnollisesti ollut yksi suurimmista mestarikandidaateista. Uran haasteotteludebyyttikin saa nyt odottaa, mutta Zalatoriksen näkökulmasta iso asia oli, että hän tuli 1,5 viikkoa voittaneeksi ensimmäisen kilpailunsa PGA Tourilla. Se antaa raikkaat lähtökohdat seuraavaan kauteen, kun pitkään rummutetun avausvoiton puuttuminen ei enää vaivaa mieltä.

Eurooppalaisittain katseet kääntyvät jaetulta viitossijalta Tour Championshipiin lähtevään Rory McIlroyyn, joka on ennen avauskierrosta kuusi lyöntiä Scheffleristä. McIlroysta tulisi Atlantan turnauksen voittaessaan ensimmäinen kolmeen FedEx Cupin mestaruuteen yltänyt pelaaja. Jaetulla 10. sijalla olevalla Jon Rahmilla matkaa kärkeen on yksi lyönti enemmän.

Vanhan mantereen pelaajista finaalissa mukana ovat myös Sepp Straka (-4), Matt Fitzpatrick (-3) ja Viktor Hovland (-2).

Palkintopotti noussut hurjasti

East Lakella ison huomion saa tällä viikolla se, mistä huippugolfissa on puhuttu pitkin kesää: raha.

Jaossa on nyt peräti 75 miljoonaa dollaria, josta voittaja kuittaa sievoiset 18 miljoonaa. Tämä on 24 prosenttia koko potista. Vuosi sitten mestari tienasi 15 miljoonaa taalaa, kokonaispotin oltua  tuolloin 60 miljoonaa.

Tour Championshipissä kymmenen parasta tienaa seitsennumeroisen summan, ja vielä viimeiseksi jääneellekin on tiedossa puoli miljoonaa. Atlantan finaalikilpailussa jaossa olevat palkintosummat ovat bonusrahoja, eikä erillistä palkintopottia ole lainkaan. Tästä syystä tällä viikolla voitettuja summia ei lasketa pelaajien virallisiin kausitienesteihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

 • OikeaJuuso says:

  Todellakin ”vain” 6-7 lyöntiä perässä vaikka olisi listalla 10. Vanha systeemi oli mielestäni oikeudenmukaisempi ja huomioi kattavammin koko kauden suoritukset. Nyt käytännössä riittää kunhan pääsee ns. keskivertoon 120 joukkoon kauden listalla ja sen jälkeen saa playoffeista esim. voiton ja top 10 sijan ja puff – olet listan kärjessä. Tai muutama ihan ok sija play off kisoissa ja olet 30. ja mukana finaalissa – Sitten finaalissa unelmasuorituksella voi listan 30. olla käytännössäkin voittaja. Olisiko siinä kauden paras golfari sitten…en sanoisi niin. Uusi systeemi on omanlaistansa viihteen ehdoilla tanssahtelua golftuloksien varjolla.

 • Bunkkeripete says:

  OikeaJuuso: ”Uusi systeemi on omanlaistansa viihteen ehdoilla tanssahtelua golftuloksien varjolla.”
  Niin on. Melkein kuin LIVin systeemi.

 • tere says:

  Ideana on kohottaa jännitystä, samalla seuraajien määrää, loppua kohti. Siinä PGA on mielestäni onnistunut 10 – 0 Euroopan ykköstouria vastaan.
  Mistäs ne rahat tulisivat jos ei ”viihteestä”, ja kyllä kärjessä ja 30 joukossa on käsittääkseni hyvä joukko maailman kärkigolfareita. Mikäli kaipaa ei-viihteellistettyä ( silti viihteellistä!) golfia, kannattaa seurata paikan päällä vaikkapa kotiklubin mestiksien kärkiryhmää: ei ole tungosta eikä mainoskatkoja.