21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Toni Hakulalla upea päätös yliopistogolfille

Toni Hakula siirtynee kesäkuun aikana ammattilaiseksi. Kuva Linna Golfin harjoitusalueelta.

Yhteensä 180 pelaajaa 36:sta Division 1 yliopistosta osallistui Praierie Country Clubilla pidettyihin NCAA:n mestaruuskisoihin.

Kolmen kierroksen lyöntipeliosuuden jälkeen kahdeksan parasta yliopistoa pelaa joukkueiden paremmuudesta.

Henkilökohtaisen sarjan mestariksi kruunautui lyöntipeleissä Stanfordin Cameron Wilson 204,-12). Teksasin riveissä joukkuemestaruuteen 2012 pelannut Toni Hakula (72-68-67,207) kiri hurjasti kilpailun edetessä. Sijoitus oli yhdeksäs, ero Cameroniin oli vain neljä lyöntiä.

”Tämä oli minulle selvästi paras NCAA finaalien tulos, tuntuu hyvältä vaikka karsiuduimmekin niukasti joukkueea lopppupeleistä. Pian on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen, niistä suunnitelmista kuuluu varmasti kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla”, Toni Hakula kertoi tuoreeltaan menestyksensä jälkeen.

Teksas jäi joukkuekisassa sijaluvulle 13. ja ulos pudotuspeleistä. Hakulan opinnot yliopistossa ovat päätöksessään, mahdollisesti koko amatööriura.

Amatöörien maailmanlistalla Hakula oli ennen kisaa 60. Vuodenvaihteessa sijoitus oli 41. Yksittäisistä saavutuksista omaan luokkaansa nousevat NCAA:n joukkuemestaruus 2012, sekä Amateur Championshipin toinen tila kesäkuulta 2013.

Hakulalla on myös yksittäisten amatöörikisojen voittoja. Suomesa Hakalan toivottiin vahvistavan EM-kisajoukkuetta heinäkuussa Linna Golfissa.

”EM-kisoihin en ole tulossa. Challenge Tourin Vacon Open Kytäjällä on kilpailujeni listalla. Muu ohjelma muodostuu seuraavien viikkojen aikana. Ainakin tämän vuoden ajaksi jään asumaan Austiniin. Pyrin karsintojen kautta eteenpäin USA:ssa, oletettavasti pelaan myös European Tourin karsinnat. Matkustelua se vaatii, mutta siihen tässä on jo nyt totuttu”.

Villejä kortteja PGA Tourille?

Toni Hakula oli siis kauden 2013 Amateur Championshipissa vain yhden finaalivoiton päässä osallistumisoikeudesta kolmeen majoriin, Open Championshipiin, Mastersiin, sekä US Openiin. Pelaaminen jo tämän kauden aikana kutsujen kautta PGA Tourilla ja web.com kiertueella on mahdollista. Näistä suunnitelmista Hakula ei tässä vaiheessa voi kertoa.

Texas Universityn voittoisa joukkue NCAA:n finaaleissa 2012. Kuvassa mukana myös <a href=Jordan Spieth.Kuva Getty Images" src="/wp-content/uploads/2014/05/12060612115996.jpg">

Texas Universityn voittoisa joukkue NCAA:n finaaleissa 2012. Kuvassa mukana myös Jordan Spieth.Kuva Getty Images

Texas Universityssa tähtenä loistanut Hakulan joukkuekaveri Jordan Spieth siirtyi ammattilaiseksi loppuvuodesta 2012 ja villien korttien avittamana sai muutamassa kuukaudessa valtavan menestysputken aluilleen. Spieth on maailmanlistan kymmenes, ansainnnut PGA Tourilla yli seitsemän miljoonaa dollaria sekä pelannut jo yhden Presidents Cupin. Ryder Cupissa 20-vuotias Spieth saattaa olla USA:n tiimin luottosoturi.

Syyskuussa 23 vuotta täyttävä Toni Hakula on suomalaisista yliopistogolfareista kaikkien aikojen menestyksekkäin. Hänen valmentajansa arvioivat Hakulan olevan jopa kaikkien aikojen palkituin koko yliopistossa. Iso sulka hattu on myös Ben Hogan Award-palkinnon saajien ehdokaslistalle nimeäminen. Opintonsa Hakula on hoitanut kiitettävästi ja noussut tällä listalla yliopiston historian palkituimmaksi golfaajaksi.

EM-kilpailuissa amatöörimaajoukkue joutuu siis hakemaan menestystä ilman Hakulaa. Challenge Tourin Kytäjän kisalle Hakulan osallistuminen voi olla hyvinkin merkityksellinen asia. Reilu kaksi kuukautta ennen kisan käynnistymistä muiden kisaan osallistuvien suomalaispelaajien menestykset ovat olleet vielä harvassa.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje