11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Suomalaisen amatöörigolfin mahalasku

Miro Veijalainen koki jälleen karsiutumisen arvoturnauksessa. Arkistokuva: VeVe Media

Irlannin EM-kisoihin suurin toivein lähtenyt Suomen kolmikko Albert Eckhardt, Tapio Pulkkanen ja Miro Veijalainen joutuu palaamaan kotimaahan laihoin tuliaisin. Joukosta yksikään ei yltänyt turnauksen finaalikierrokselle, jolle kelpuutettiin 54 reiän jälkeen kisan 60 parasta.

Tapio Pulkkasen (+3) viritys antoi perjantaina signaaleja ryhdin löytymisestä, mutta kahdeksannen reiän jälkeen tilanteessa neljä alle ollut kotkalainen kadotti otteensa: kolme bogia kuudella seuraavalla reiällä koituivat sen verran kalliiksi, että Pulkkasen kiri hiipui lyönnin päähän cut-rajasta.

Muiden suomalaisten esitys jäi tuntuvasti lohduttomammaksi: Miro Veijalainen (+9) ja Albert Eckhardt (+12) eivät varmasti halua muistella tämänvuotista EM-turnausta pitkään.

Pulkkasen ja Veijalaisen kohdalla epäonnistumista ei voi laittaa kokemattomuuden piikkiin: jälkimmäinen osallistui jo viidensiin EM-kisoihinsa, Pulkkanenkin neljänsiin. Päävalmentaja Staffan Johansson uskoi ennen kisoja pelaajiensa venyvän Irlannissa Top 10 -sijoitukseen, jopa mitaleille saakka.

Kisan kärjessä jatkaa edelleen ruotsalainen, tosin tällä kertaa ohjat otti haltuunsa Pontus Widegren (-12). Hän on parantanut Kildaressa peliään päivä päivältä. Tulos 65 ei ollut silti perjantain kovin, sillä neljänneksi kiivennyt Walesin James Frazer (-9) pisti kolme lyöntiä paremmaksi.

Kaikki kierroksensa 68 lyönnillä nakuttanut Portugalin Goncalo Pinto on lyönnin päässä Widegrenistä. Juan Francisco Sarasti (-10) löytyy kolmannelta tilalta.

Toimintamallit suurennuslasin alle

Turnaukseen starttasi 18 pohjoismaalaista, joista 11 selviytyi viimeiselle kierrokselle. Cut-raja oli liikaa seitsemälle skandinaaville (myös Suomi), joiden joukkoon mahtuivat valitettavasti kaikki suomalaiset.

Irlannin EM-kilpailut antavat kasvot suomalaisen amatöörigolfin sukelluksesta tämän vuoden arvoturnauksissa: tyttöjen ja poikien EM-joukkueet jäivät omissa kisoissaan kakkoskategoriaan, naiset kokivat oman Waterloonsa heinäkuun jälkipuolella Sloveniassa.

Golfliitto tekee jatkuvasti suuria satsauksia maajoukkueiden kanssa, mutta vuoden 2012 kaltainen takapakki jättää ilmaan isoja kysymysmerkkejä. Kun maan ykkösamatöörit jäävät kolmella kierroksella yli 20 lyöntiä kärjestä, ei tapahtunutta voi selitellä tilastotappiolla. Jonkunlainen tuuletus valmennusosastolla olisi tässä vaiheessa täysin perusteltua. Myös käytössä olevat linjaukset on asetettava suurennuslasin alle, että kelkka saadaan kääntymään oikeaan suuntaan.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

  PTM says:

  On syytä katsoa ylemmäs organisaatiossa, missä keskeiset päätökset tehdään. Liittohalitus kantaa yhdistyksessä vastuun.

  Vellu says:

  Staffan Johansson latelee mielellään kovia tavoitteita mutta pysyttelee muuten pusikoissa. Suomalainen päävalmentaja suomalaisille että pelaajat ylipäätään ymmärtävät mistä puhutaan.

  mai says:

  Niin kauan kuin suomalaisilta odotetaan epärealistista menestystä, kuten CT:n ’kotikisoista’ tuuditetaan varmaan myös pelaajat uskomaan omaan osaamiseensa ja pettymyksen ja median lyttäämisen jälkeen tarvitaan ammattinsa osaavat valmentajat selvittämään tietä eteenpäin. Selittelyt ja ’teen parhaani ja katson mihin se riittää’ asenne eivät pitkälle vie. Heli Rantasen haastattelussa keihäänheiton nykytasosta puhuessa hän sanoi, että menestyvä urheilja ei mene kentälle suorittamaan vaan voittamaan.

  vesieste says:

  Tää liiton haihattelupoppoo ei elä tätä päivää. Pitäisi tuupata nämä parhaat pelurit ajoissa pois täätlä olosuhteisiin jossa pääsee vetään jatkuvasti kovia kansainvälisiä kisoja. Ja siellä parhaiden valmentajien tykö jotka hioo turhat särmät pois. Kovuutta ja voitonhimoa tarvitaan ettei aina puntti tutise kun tangossa liehuu muidenkin maiden lippuja.

  Bull says:

  Aika nopeasti on unohtunut hieno menestys joukkue EM -kisoissa parina viime vuonna. Johanssonilla on enemmän tietoa golfista pikkusormessaan, kuin suomalaisilla valmentajilla yhteensä. Hyvä aika sentään, Suomen ongelma golfissa on se, että täällä kukaan ei tiedä eikä ymmärrä golfista hevon h…vettiä. Sen takia ei pitkäjänteistä menestystä ole tullut, eikä kukaan ole osannut lyödä palloa. Johansson on eka golfvalmentaja Suomessa, joka tajuaa valmentamisesta ja golfista jotain.

  Vellu says:

  Varmasti tajuaa Johansson golfista kaikenlaista. Mutta ei tuollaisen räpellyksen jälkeen pitäisi vetää kuin yhdenlaisia johtopäätöksiä. Syksy ja talvi on tärkeetä aikaa näille Suomen parhaille pelaajille kun valmistaudutaan ensi vuoden kisoihin. Siinä ehtii saada lisää vahinkoa aikaan jos ei mitään tehdä. Liiton toimistoon kunnon läpiveto ja suomalaiset valmentajat tilalle.

  horge says:

  taitaa olla joku sukulaismies työttömänä.