Luetuimmat 2021: MIKÄ KILPAILU! – Ilmiömäinen Matilda Castren voittoon LPGA Tourilla! - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Luetuimmat 2021: MIKÄ KILPAILU! – Ilmiömäinen Matilda Castren voittoon LPGA Tourilla!

Matilda Castren saa pelata seuraavat kaksi ja puoli vuotta LPGA Touria voittajakategorian kattavalla pelioikeudella. Kuva Getty Images

Loppuvuodesta toimituskin hiljentyy joulun viettoon. Tuttuun tapaan julkaisemme uudestaan vuoden luetuimpia artikkeleita.

Matilda Castren on tehnyt yhden Suomi-golfin kaikkien aikojen uroteoista. Castren voitti varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa LPGA Tourin Mediheal Championshipin kahden lyönnin erolla ennen Taiwanin Min Leetä.

Castren on ensimmäinen suomalainen, joka on yltänyt voittoon LPGA Tourilla tai ylipäätään golfin Yhdysvaltain pääkiertueilla. Mediheal Championship oli 26-vuotiaalle Matilda Castrenille vasta uran viidestoista osakilpailu naisten huippugolfin ykköskiertueella.

Castrenin voittoa voi pitää jättiyllätyksenä, mutta merkkejä huippusuorituksesta kaiken osuessa kohdalleen on ollut jo ilmassa. Huhtikuussa hän oli Lotte Championshipissä jaetulla 12. sijalla, ja edellisessä kilpailussaan, U.S. Women’s Openissa hän ylsi jälleen 30 joukkoon, kuten hän teki myös uransa ensimmäisessä major-turnauksessa, viime lokakuussa pelatussa Women’s PGA Championshipissä.

”Tiesin, että jonain päivänä aikani koittaa, mutten arvannut, että se tulisi näin pian”, liikuttunut Castren sanoi välittömästi voiton ratkettua.

Matilda Castren sai heti voiton ratkettua ylleen samppanjasuihkun. Kuva Getty Images

Kaksi lyöntiä Min Leen takaa päätöspäivään lähtenyt Castren sai kierrokselleen ilmiömäisen alun. Hän löi sekä ensimmäisen että toisen reiän lähestymislyöntinsä aivan lipun tuntumaan, ja kolmannella reiällä hole in one jäi vain senttien päähän. Kierroksen ensimmäisellä par-viitosella, viidennellä reiällä, Castren oli puolestaan lähellä tehdä albatrossin! Syntynyt eagle vei Castrenin viiden reiän jälkeen kierroksella jo tulokseen viisi alle, yhteistulokseen -12 ja kahden lyönnin johtoasemaan.

Sen koommin Castren ei asemastaan enää luopunut. Hän teki vielä yhden birdien ulosmenon päätösreiälle ja johti kilpailua sisääntulon alkaessa kolmella lyönnillä.

Sisääntulon alussa Castren teki peräkkäin kolme tärkeää par-pelastusta Min Leen iskiessä ja yrittäessä kuroa eroa umpeen. Viidennentoista reiän birdie nosti Leen jo lyönnin päähän, mutta taiwanilainen sortui 17:nnellä reiällä kolmeen puttiin ja ero ennen päätösreikää venyi kahteen lyöntiin.

Lee iski vielä kerran. Hän löi Lake Merced Golf Clubin päättävällä par-viitosella toisen lyöntinsä foregriinille ja antoi itselleen vielä mahdollisuuden eagleen. Layupin lyöneen Castrenin vastaus oli kuitenkin tyrmäävä. Castren nosti wedgensä griinille ja ujutti pallonsa alakierteellä vain runsaan puolen metrin päähän reiästä. Leen eagle-yritys oli erinomainen, mutta jäi muutaman sentin lyhyeksi reiästä.

Castren upotti birdie-puttinsa ja pelasi siten päätöskierroksensa viiden birdien ja yhden eaglen voimalla, ilman ensimmäistäkään bogia, hurjaan tulokseen 65 (-7). Yhteistulos -14 on major-tason areenaksi kuvaillulla Lake Mercedin kentällä vakuuttavan kova.

Katso alta LPGA Tourin kooste kierroksen ja Matilda Castrenin huippuhetkistä.

Kisan kolmatta sijaa jakaneet major-voittajat, Australian Hannah Green ja Korean So Yeon Ryu jäivät yhteistuloksella -8 jo kuuden lyönnin päähän Castrenista. Kiertueen kirkkaimpiin tähtiin kuuluvien Danille Kangin (-7, T5) ja Lydia Kon (-6, T9) kirit jäivät niin ikään auttamatta kesken.

Castren kertoi kierroksen alla olevansa hermostunut, mutta kentällä siitä ei näkynyt jälkeäkään. Ensimmäisten kuuden reiän aikana Castrenin rautapeli oli häikäisevän tasokasta, ja olemus keskittynyt mutta rauhallinen. Svingin rytmi säilyi erinomaisen sulavana, ja Castren piti mallikkaasti myös lyöntirutiineistaan kiinni.

Takaysin alkaessa koitti haastavampi jakso, mutta Castren pelasti erinomaisella lähipelillään tärkeän parin toisensa jälkeen. Todellisissa vaikeuksissa Castren ei kuitenkaan koskaan ollut. Siitä kertovat myös hänen kierroksensa tilastot. Castren osui kahta reikää lukuun ottamatta kaikkiin väyliin ja missasi ainoastaan kaksi griiniä, joista toisen hieman epäonnekkaasti lyhyen lähestymisen valahdettua bunkkeriin. Min Leen laittaessa Castrenin lujille suomalainen malttoi kärsivällisesti mielensä, pelasi omaa peliään ja onnistui lopulta aina vastaamaan.

Voitto nostaa Castrenin LPGA Tourin rahalistalla jo upeasti sijalle 25. Hän kuittaa voitostaan myös uransa ylivoimaisesti suurimmat palkintorahat, 225 000 dollaria.

Voiton merkittävin seuraus on kuitenkin LPGA Tourin välittömästi voimaan astuva ja kauden 2023 loppuun asti ulottuva voittajakategorian pelioikeus. Se takaa Castrenille pääsyn kiertueen kaikkiin suurimpiin kilpailuihin major-turnauksia lukuun ottamatta.

Voitto nostaa Castrenin vahvaksi ehdokkaaksi myös Euroopan Solheim Cup -joukkueeseen. Tie joukkueeseen voi aueta vielä kauden aikana joko suoraan maailmanlistan kautta tai kapteenin villillä kortilla. Myös Sanna Nuutinen on kiinni Solheim Cup -paikassa LET:n listalta, josta joukkueeseen pääsee kolme pelaajaa. Nuutinen on tällä hetkellä listalla kolmantena.

Euroopan ja Yhdysvaltain joukkueiden välinen huippukohtaaminen on vuorossa syyskuun alussa Inverness Clubilla Yhdysvaltain Ohiossa. Euroopan Solheim Cup -joukkueessa ei ole koskaan aiemmin ollut mukana suomalaispelaajaa.

artikkeli julkaistu 14.6. 2021

Lue seuraavaksi: Castren kiipesi jo kakkoseksi – pelaa päätöskierroksella LPGA-kisan kärkiryhmässä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (10 kpl)