Xander Schauffele venyi finaalikierroksen parhaan tuloksen myötä The Openin ykköseksi.
Xander Schauffele (-9) syttyi erinomaiseen pelisuoritukseen Skotlannin Ayrshiressä käydyn The Openin päätöspäivänä. Hän pelasi kauden viimeisen major-turnauksen neljännellä kierroksella tuloksen 65, ja nousi jaetulta toiselta sijalta mestariksi. Eroa toisen sijan jakaneisiin Justin Roseen ja Bily Horscheliin kertyi kaksi lyöntiä.
Tarkkoja lähestymisiä lyönyt Schauffele oli sunnuntaina Royal Troon Golf Clubin kentällä kuin itse varmuus. Birdiejä syntyi kuusi, eikä hänelle kirjattu yhtään paria heikompaa reikätulosta. Kuudennen ja seitsemännen reiän birdiet viimeistään osoittivat, että hän tulee olemaan tiukasti voittokamppailussa mukana.
Vaikka Schauffelen esitys oli mestarillinen, ei hänen otteistaan huokunut varsinaista sankarillisuutta. Schauffelen peli on tyypillisesti hieman väritöntä ja vähäeleistä. Hän ei sortunut virheisiin, muttei tehnyt isoja urotekoja tai pelastuksiakaan. Finaalikierroksen kliinisen horjumaton suoritus on usein majoreiden kaltaisissa kisoissa muille myrkkyä, ja näin kävi tälläkin kerralla.
Toisen sijan jakaneet Justin Rose ja 54 reiän jälkeen johdossa ollut Billy Horschel saivat sunnuntaina oman tilaisuutensa. Kun reikiä oli vielä paljon jäljellä ja ero kärkeen maltillinen, ei kummankaan peli noussut sellaiselle tasolle, jolla Schauffelea olisi tosissaan hätyytelty. Loppu oli molemmilta hieno, ja kaksikko oli voiton karkaamisesta huolimatta silminnähden tyytyväinen panokseensa. Rose ja Horschel pystyivät päätöskierroksella mestarin tavoin kisan parhaimpaansa. Kakkossija on jälkimmäisen kovin saavutus major-turnauksessa.
Voittopuheessaan Schauffele kiitteli muun muassa lähipiiriään, kisa-areenan hienoksi trimmannutta kentänhoitoväkeä sekä yleisöä. Menestyksensä huumassa ”Champion Golfer of The Year” mainitsi, että Skotlannista on tullut hänelle kuin toinen koti.
Reilut kolme miljoonaa dollaria palkintorahaa ansainnut Schauffele oli pitkään yksi niistä pelaajista, jotka jonottivat ensimmäisten joukossa voittotilinsä avautumista majoreissa. Hän ehti ottaa vuosien 2017–2024 välillä 12 top 10 -sijoitusta, kunnes vihdoin saavutti voiton toukokuun PGA Championshipissä.
Kun major-turnausten voittoresepti on löytynyt, uskaltaa hänelle povata isoa menestystä jatkossakin.
Innokkaimmat ehtivät povata keväällä Mastersin voittaneen ja viisi muuta ykköstilaa tänä vuonna tilastoineen Scottie Schefflerin vievän jopa kauden kaikki neljä major-titteliä. Hän joutui lopulta tyytymään yhteen, ja majoreiden kuninkaaksi nousi Schauffele kahdella voitollaan.
PGA Tourilla on edessä elokuussa pelattavat FedEx Cupin finaalit, joissa panoksena on myös Vuoden pelaaja -titteli. Tämän kunnian menemistä Schefflerille on pidetty jo kauan salettina, mutta Schauffelella voi olla tässäkin kilvassa vielä sanansa sanottavana.
Xander Schauffele gained over 5 strokes on the field on Sunday.
This is where he made the difference. @nttdata | #ShotView | #NTTDATAWallpic.twitter.com/YbMvR9RvDD
— The Open (@TheOpen) July 21, 2024
Maailmanlistan kakkoseksi nousevalla Schauffelella, 30, on nyt koossa yhdeksän pääkiertuevoittoa. Ja kun major-turnausten voittoresepti on löytynyt, uskaltaa hänelle povata isoa menestystä jatkossakin. Las Vegasissa asuvan Schauffelen konemainen pelityyli sopii loistavasti vaativimpiin turnauksiin.
Jenkit putsasivat pöydän jokaisessa majorissa
Vuoden kaikki neljä major-titteliä menivät Yhdysvaltoihin. Näin on käynyt edellisen kerran vuonna 1982. Vaikka Royal Troon on periskotlantilainen links-kenttä, ovat jenkit laittaneet kisa-areenalla sikäläisiin olosuhteisiin parhaiten tottuneet Britteinsaarten pelaajat ja myös muut tämän tästä järjestykseen. Kahdeksasta viimeisestä Troonissa käydystä major-kilpailusta vain yhdessä on voittaja tullut muualta kuin Atlantin toiselta puolelta.
Skotlannin Calum Scott (+8) sijoittui The Openissa jaetulle 43. tilalle, ja hän saavutti kilpailun parhaan amatöörin palkinnon eli hopeamitalin. Kilpailun yllättäjä, Englannin Daniel Brown (par) oli kolme päivää kärkikahinoissa. Scottie Schefflerin (T7) kanssa pelannut Brown ei ollut sunnuntaina tiukassa paikassa parhaimmillaan, mutta onnistui säilyttämään paikkansa niukasti top 10:ssä. Sillä hän varmisti pääsyn myös ensi vuoden The Openiin.
Sami Välimäki karsiutui Troonissa viime viikon Scottish Openin tapaan yhdellä lyönnillä. Samoin kävi hänen edellisessä major-turnauksessaan PGA Championshipissä. Kirvelevät kokemukset kasvattavat kokemuspankkia, ja hän tulee seuraaviin isoihin turnauksiin entistä vahvempana. Ruotsin Alex Norén (+1) jakoi parhaana pohjoismaalaisena 13. sijan.
En katsonut viimeistä kierrosta, mutta jotenkin jää vaisu kuva mestarista kirjoutuksen perusteella, mutta olihan tuo kuitenkin kahden lyönnin turvin päivän paras tulos.
Tilastojen perusteella voitto ratkesi lähetymisiin, joissa Xander oli päivän paras +5 stroges gained ja 88.9% greeniosumilla. Koko kisan osalta tuo oli möys vahvuus +10.3 strokes gained ja 69,4% greeniosumat: Nuo molemmat ovat kisan toiseksi parhaat lukemat.
Kyllä minäkin ihmettelen toimittajan kommentteja ja analyysiä. Mielestäni ”Suffeli” pelasi erittäin tasapainoisen turnauksen erittäin vaihtelevissa olosuhteissa. Huomioonottaen kaikki tekijät todennäköisesti paras pelistrategia oli bunkkereiden ja virheiden välttäminen. Muuta pelaajat jotka pelasivat ”värikkäästi” olivat statisteja loppupeleissä – otetaan esimerkiksi vaikka ”Shane Lowry omine sääntöseikkailuineen”. Puuttuu vielä että Xander S. voittaa taas olympiakultaa Pariisissa. Kaiken lisäksi kaveri vaikuttaa varsin ”tasapainoiselle tyypille jolla on hyvät sosiaaliset taidot ja pöytätavat”.
Vakuuttavaa ja tappavan tehokasta tekemistä Schauffelelta jälleen kerran. Heikkouksia on vaikea löytää. Ketsuppipullo on viimeistään nyt auki. Hermoilusta ei ollut minkäänlaisia merkkejä.
Ottamatta Schauffelelta mitään pois, minulle kisan tähti oli Rose, joka pelasi kaksi ensimmäistä kierrosta kovemmissa oloissa kuin valtaosa muista tuloslistan kärkipään pelaajista. Tällä kertaa torstain ap- ja perjantain ip-startti oli selvästi heikko ”breikki”. Tuon yhdistelmän ”kuumien ryhmien” pelaajista valtaosa ei päässyt edes jatkokierroksille.
On se erikoista, että toimittaja yrittää kääntää varman ja vakuuttavan pelin jotenkin negatiiviseksi.