[14][27]

[14][27]
DP World Tour - Kilpagolf

Samoojalle ensimmäinen top 10 -sijoitus lähes vuoteen – Pulkkanen hyytyi takaysillä

Kalle Samooja oli korkeasta sijoituksestaan huolimatta pettynyt panokseensa Rooman kisassa. Kuva: Getty Images

Adrian Meronk otti Italian Openin voitollaan vahvan kiinnityksen Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen.

Kalle Samooja (-5) nousi parhaaksi suomalaiseksi Roomassa käydyssä DP World Tourin perinteisessä kilpailussa. Päätöspäivään 71 lyöntiä käyttänyt Samooja paransi asemiaan sunnuntaina kolme pykälää ja venyi jaetulle yhdeksännelle sijalle.

Samooja oli kierrostaan kaksi yli, kunnes hän tehtaili Marco Simone Golf Clubin vaativan kentän takaysillä neljä birdieä. Turkulainen tähyili tässä vaiheessa jo top 5:een, mutta urakan päättäneet kaksi bogia heikensivät hieman sijoitusta.

Kyseessä oli Samoojan ensimmäinen top 10 -sijoitus sitten viime kesäkuun voittoisan Hampurin turnauksen. Siitä huolimatta hän ei ollut tyytyväinen tämän viikon panokseensa Italian Openissa.

”Täytyy sanoa, että olen harvinaisen pettynyt lopputulokseen, vaikka top 10 -sijoitus tulikin. Paljon enemmän oli mielestäni annettavaa. Tänään jotenkin putteri meni pikkasen kylmäksi, enkä saanut samalla lailla saumoja käytettyä ja pelastuksia tehtyä”, reilut 52 000 euroa palkintorahaa tienannut Samooja kertoi.

Samoojan mielestä kenttä pelasi yllättävän vaikeana sunnuntaina. Se ei estänyt häntä pelaamasta vahvaa peliä tiiltä griinille.

”Viimeisellä reiällä lähdin vielä iskemään hybridiä lipulle, joka valitettavasti jäi rantaveteen. Pienellä marginaalilla kääntyi vielä bogiksi kierähtäneen putin jälkeen.”

Tällaisella pelillä kisaillaan kohta taas voitoista.

Korkeat sijoitukset ehtivät kiertää Samoojaa lähes vuoden päivät. Hampurin voitto ei avannut kuuluisaa ketsuppipulloa, vaan kävi päinvastoin. Edelliset 22 kilpailua ehtivät sujua vailla top 20 -sijoituksia, ja näistä 12 oli karsiutumisia. Nyt hän uskoo, että alkaa olla parempi ääni kellossa.

”Kovin tehtiin hommia tällä viikolla, ja tämä on isossa kuvassa hyvä askel eteenpäin. Tällaisella pelillä kisaillaan kohta taas voitoista”, Samooja totesi päättäväisenä.

Tapio Pulkkanen (-4) vietti kilpailun top-viitosessa torstaista aina sunnuntain takaysin puolivälin paikkeille saakka. Hän jakoi lauantaina kisan kärkipaikkaa, ja oli neljännelläkin kierroksella pitkään realistisen iskuetäisyyden päässä.

Reiällä 14 hän hyppäsi bogijunaan, josta ei päässyt enää pois. Kun virheet alkoivat seurata toistaan, kärsi itseluottamus ison kolauksen. Viiteen bogiin päättynyt 75 lyönnin kierros pudotti Pulkkasen armotta top 10:stä jaetulle 16. sijalle.

”Hyvä alku ja huono loppu. Vähän huonoja lyöntejä ja lähipelillä en saanut mitään pelastettua”, kovimman sijoituksensa yli puoleen vuoteen ottanut Pulkkanen sanoi.

Parhaat lukemat suomalaisista sunnuntaina taululle iski pitkältä pelitauolta palannut Sami Välimäki (-3). Kisan kovin henkilökohtainen kierros, 68,  nosti hänet jaetulle 21. sijalle.

”Ihan hyvää peliä tänään. Mukavaa, että sai pari puttia reikään. Pelituntuma oli hyvä koko viikon, kenttä vain ei ole itselle mieleinen”, Välimäki kertoi.

Suomalaisten kokonaispanos Roomassa oli mainio, sillä hetkeen ei ole kolmea sinivalkoista ollut DP World Tourin kilpailussa 25 parhaan joukossa. Enemmän olisi kuitenkin ollut otettavissa. Hieman terävämpi lopetus olisi nostanut sekä Samoojan että Pulkkasen kärkiviisikon tuntumaan.

Vuodesta 1925 pelatun Italian Openin voitti Adrian Meronk (-13). Puolalainen jätti toiseksi sijoittuneen Ranskan Romain Langasquen yhden lyönnin päähän.

Voitto oli myöhemmin toukokuussa 30 vuotta täyttävälle Meronkille kolmas DP World Tourilla. Kaksi ensimmäistä tulivat viime vuonna. Meronk on ollut hetken yksi kiertueen kuumimmista pelaajista, vaikka ennen Rooman kisaa käydyt viimeisimmät turnaukset eivät sujuneetkaan parhaalla tavalla.

Tuore saavutus nostaa yli puolen miljoonan euron palkintosekin kuitanneen Meronkin entistä tiukemmin kiinni paikasta Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen. Haasteottelu pelataan syyskuussa samaisella Marco Simone Golf Clubin kentällä. Meronkin pelitapaan kenttä ainakin sopii kuin nakutettu.

Italialaiset kuutamolla

Italialaisten panos Rooman turnauksessa oli kotiyleisön pettymykseksi kehno. Guido Migliozzi (+5) jakoi parhaana 57. sijan. Aron Zemmer (T64) ja Renato Paratore (T71) olivat muut jatkokierroksille edenneet saapasmaan pelaajat.

Isossa kuvassa ei näytä paljon paremmalta. Konkariosastolle kuuluvat Molinarin veljekset Francesco ja Edoardo ovat Race to Dubai -rankingissa ainoat sadan parhaan joukossa keikkuvat italialaiset – ensin mainittu korkeimmalla, sijalla 58.

Maan ykköspelaajana välillä käväissyt Guido Migliozzi sentään voitti kaudella 2022 Ranskan avoimet, mutta tänä vuonna ei ole vielä kunnolla irronnut. Häneen kuitenkin kohdistuu suurimmat odotukset. Lupaavasta Renato Paratoresta kohuttiin vuosia, mutta pudotus on ollut jyrkkä. Roomalainen ei onnistunut säilyttämään korttiaan DPWT:llä viime kauden päätteeksi.

Lue seuraavaksi: Kierteet tottelivat Roomassa kärkisijoilla taistelevaa Tapio Pulkkasta