28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista

28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Ryder Cupin ykköstiin katsomossa ollut suomalaisfani: ”Golfhullulle se oli mahtava kokemus”

Aamuaurinko tervehti innokkaita kannustajia Ryder Cupin ykköstiin katsomossa lauantaina. Kuva: Getty Images

Pääsy himoittuun katsomoon vaatii joko satojen eurojen panostusta lippuluukulla tai reipasta juoksuaskelta porttien auettua.

Golfissa on tiettyjä juttuja, joita ihmiset haluavat päästä kokemaan. On pelaamista St Andrewsin Old Coursella tai Pebble Beachissa, poseeraamista samassa kuvassa Rory McIlroyn kanssa tai vierailua Augusta Nationalissa. Ja sitten on Ryder Cupin ykköstiin katsomossa avauslyöntien seuraamista.

Marco Simone -kentän ykköstiin ympärille rakennettuun katsomoon mahtuu 4700 ihmistä, ja lauantaina yksi noista katsojista oli helsinkiläinen Markus Luoma. Suomen amatöörimaajoukkueissa usean vuoden ajan esiintynyt Luoma oli kokemuksesta häkeltynyt.

”Eihän mitään vastaavaa ole golfissa. Golfhullulle se oli mahtava kokemus. Fiilis oli ainutlaatuinen”, Luoma pukee sanoiksi lauantaiaamun tunnelmiaan.

Luoman lauantai käynnistyi herätyskellon pirinällä Rooman keskustassa kello 4.10. Kilpailupaikan porteilla raamikas nuorimies oli heti kuuden jälkeen tuhansien muiden kanssa.

Siitä eteenpäin se oli yhtä isoa juhlaa.

Luomalla ei ollut erikseen ostettua First Tee Experience -lippua pääkatsomoon, vaan hän luotti nopeisiin jalkoihinsa, sillä osa paikoista on jätetty tavallisten katsojien paikoiksi. Siinä paikkojenjaossa nopeat syövät hitaat.

Tähän juttuun piti alun perin haastatella Pickala Golfissa opettavaa Tommi Laittoa, jolla liput katsomoon oli, mutta Laitolle kävi köpelösti, ja hän nukkui pommiin juuri sinä päivänä, kun sitä vähiten olisi halunnut.

Mutta takaisin Luoman ykköstiikokemukseen. Ensimmäiset tiiajat toisena kilpailupäivänä olivat kello 7.35, mutta katsomossa oli kuhinaa jo paljon ennen sitä.

”Yleisön hypettäminen alkoi jo seitsemän aikaan. Kaikista muista urheilulajeista tutut kannustushuudot oli käännetty golfmuotoon, ja niitä siellä huudettiin”, Luoma kertoo.

”Tunnelma lähti ihan kattoon viisi minuuttia ennen ensimmäistä lyöntiä, kun pelaajat ja kapteenit saapuivat tiille. Siitä eteenpäin se oli yhtä isoa juhlaa.”

Tällaiset olivat näkymät ykköstiin suuntaan perjantaina. Rory McIlroyn draivista ei nähnyt mitään, mutta tunnelmassa oltiin kuitenkin mukana. Kuva: Juha Hakulinen

Golfkatsojat ovat pääsääntöisesti golfin harrastajia, joille lajin etiketti on tuttua. Sama pätee myös Ryder Cupin ykköstiillä. Pelaajille ei huudella kesken lyönnin, vaan tunnelma on harras ja odottava, kun pelaaja valmistautuu lyöntiinsä.

”Yhdysvaltalaispelaajien lyönneille ei buuattu, mutta toisaalta ei oltu pahoillaan, jos sieltä lähti vähän huonompi lyönti. Todella vähän on muutenkaan ollut sellaista huonoa urheiluhenkeä yleisössä”, toteaa Luoma.

Ykköstiillä kaikille pelaajille osoitetaan suosiota, mutta suurimman huomion keräävät totta kai ja itseoikeutetusti Euroopan joukkueen pelaajat, kun Euroopassa pelataan. Mutta Luoma laittoi merkille, että Euroopan joukkueestakin tietyille pelaajille huudettiin muutaman desibelin kovemmalla äänellä.

”Rory, Fleetwood, Rahm ja Hovland saivat rahtusen isommat huudot.”

Kilpagolfia elävälle ja hengittävälle Luomalle lauantai jätti pysyvän muiston.

”Vastaavaa ei tule golfissa missään muualla vastaan. Ei vaikka voittaisi majorin. Ryder Cupin ykköstiin tunnelma on ainutlaatuinen”, Luoma tiivistää omat ja 4699 muun katsojan ajatukset.

Lue seuraavaksi: Suomen vahva nousu MM-kisoissa jatkuu – Markus Luomalla huippupäivä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje