27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Ruuska taisteli tiukasti Erkko Trophyn voitosta

Lauri Ruuska puttasi eaglea 18. väylän viheriöllä, mutta hiuksenhienosti ohi. Tulos birdie.

Tarina Golfin Lauri Ruuska lähti Talissa Erkko Trophyn viimeiselle kierrokselle nälkäisenä. Perjantaina hän teki harmittavasti tuplabogeyn viimeiselle väylälle ja Itävallan Lukas Lipoldin etumatka oli viisi lyöntiä.

Ruuska laittoi kaiken peliin: seitsemän birkkua, yksi eagle ja yksi bogi. Tuloksena oli kenttäennätystä sivuava 63 lyönnin kierros ja klubille tullessaan Ruuska odotteli, mitä takana tapahtuu. Kun Lipold oli pelannut 15 reikää, miesten välinen ero oli ainoastaan yksi lyönti. Ruuska lähti lämmittelemään rangelle mahdollista uusintaa varten.

Itävaltalainen Lipold hävisi Ruuskalle Erkko Trophyssä vuosi sitten niukasti, mutta nyt hän pelasi tasaisen varmasti. Kun Ruuska oli pelannut viimeiset seitsemän reikää kuusi alle, Lipoldin saldo oli kolme alle. Vielä 17:nnellä väylällä oli hyytymisen merkkejä ilmassa, kun itävaltalainen löi lähestymisensä pitkäksi ja pallo spinnasi vain 10 sentin päähän pitkästä heinästä.

”En tiennyt muiden tuloksista mitään ennen toiseksi viimeistä väylää. Silloin kuulin, että Lauri oli pelannut huippukierroksen kahdeksan alle. Ehkä oli parempikin, etten tiennyt siitä mitään”, kertoi Lipold upotettuaan birdien viimeiselle väylälle. Eroa jäi kolme lyöntiä ja kolmella viimeisellä väylällä itävaltalainen puttasi vain kolme kertaa.

Erkko Trophyn naisten voittana Thaimaan Kanyalak Preedasutthijitin ja miesten voittaja Lukas Lipold palkintoineen.

Erkko Trophyn naisten voittana Thaimaan Kanyalak Preedasutthijitin ja miesten voittaja Lukas Lipold palkintoineen.

Ruuskan kolme kierrosta Talissa sujuivat nousujohteisesti: 74, 68, 63. ”Late” myönsi suoraan, että hän ei ollut ehtinyt valmistautua Erkko Trophyyn kunnolla. Viime viikonloppuna oli Gant Open Turussa eikä peli oikein silloin kulkenut viimeistä kierrosta lukuun ottamatta. Alkuviikosta oli taas ohjelmaa niin paljon, että valmistautuminen kärsi.

”Olen kuitenkin tyytyväinen kilpailun tulokseen. Olisi tietysti ollut hienoa voittaa viimeinen Suomessa pelattava amatöörikisa, mutta kakkostilakin on hieno”, totesi poikkeuksellisesti shortseissa pelannut Ruuska, joka siirtyy lokakuun puolivälin jälkeen ammattilaiseksi.

”Halusin pelata viimeisen mahdollisen kisan lyhyillä lahkeilla”, Ruuska naurahti, joka on voittanut amatööriurallaan lähes kaiken, mitä vain voi voittaa.

Ruuskan syksyn ohjelma on pääpiirteissään selvillä. Hän pelaa lokakuun puolivälissä Teksasissa viimeisen amatöörikilpailunsa Spirit Internationalissa yhdessä Kristian Kulokorven kanssa. Kisan jälkeen hän siirtyy ammattilaiseksi ja European Tourin karsinnat on merkitty kalenteriin.

”Tässä on syksyn aikana kaikenlaista paperityötä, joka liittyy ammattilaisuuteen. Pitää perustaa firma ja hoitaa yhteistyökuviot kuntoon. Minulla on hyvä taustaryhmä auttamassa näissä asioissa”, kertoi Ruuska tulevaisuuden suunnitelmistaan.

ET:n ensimmäiseen karsintavaiheeseen hän osallistuu Saksassa. Se määrittelee pitkälti tulevat kilpailut.

”Luottavaisin mielin lähden karsimaan. Peli on kunnossa eivätkä uudet kuviot jännitä.”

Erkko Trophyn voittanut Lukas Lipold ei aio vielä tänä vuonna siirtyä ammattilaiseksi. Hän haluaa parantaa sijoitustaan maailmanlistalla ja uusi vaihe on edessä vuoden kuluttua.

Vanhatalo siirtyy college-golfiin

Perjantaina vahvan nousun tehnyt Pickala Golfin Otto Vanhatalo lähti viimeiselle kierrokselle kolme lyöntiä Lipoldia jäljessä, mutta lauantai ei onnistunut yhtä hyvin.

Otto Vanhatalo siirtyy kotikaupungissaan San Diegossa maanantaina collegeen.

Otto Vanhatalo siirtyy kotikaupungissaan San Diegossa maanantaina collegeen.

”Peli oli huonoa, ei tullut birkkuja oikein mistään. Raskas kierros”, totesi Vanhatalo, joka sijoittui lopulta yhdeksänneksi.

Hän lähtee nykyiseen kotikaupunkiinsa San Diegoon jo sunnuntaina ja college alkaa maanantaina. Se on uusi askel sekä elämässä että golfissa. Takana on kolme vuotta high schoolissa.

”Siellä sekä pelaaminen että valmennus ovat korkealla tasolla ja kentät ovat hienoja. Meidän koulumme oli Kalifornian toiseksi paras.”

Varsin pienelle huomiolle Suomessa on jäänyt, että Vanhatalo oli mukana U.S. Openin karsinnoissa ja selvitti ensimmäisen vaiheen. Toisessa tie nousi pystyyn. Jos se olisi onnistunut, Vanhatalo olisi nähty itse kisassa.

Nyt Vanhatalo panostaa liiketalouden opintoihin ja pelaamiseen. Ammattilaisuudesta hän ei vielä tässä vaiheessa halua puhua, se ratkeaa myöhemmin.

Euroopan mestari jäi kolmanneksi

Lipoldin ja Ruuskan takana kolmannen sijan Erkko Trophyssä otti italialainen Euroopan mestari Stefano Mazzoli. Useampikin pelaaja taisteli tuosta kolmospaikasta, mutta Mazzoli pelasi takaysin vahvasti viisi alle ja pudotti muut kyydistä.

Tasaisesti pelannut (70,70,69) Tawast Golfin Antti Ahava oli neljäs.

Teksti ja kuvat Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje