[13][26]

[13][26]
Challenge Tour - Kilpagolf

Russell valtasi kärkipaikan Ranskassa

Turkissa 14:nneksi sijoittuneella Raymond Russellilla on rakenteilla menestyksellisempi turnaus Bretagnessa. © Getty Images

Raymond Russell (-8) oli perjantaina vakuuttavalla pelipäällä nousten mainion 65 lyönnin kierroksensa myötä Ranskassa pelattavan Challenge Tourin turnauksen johtoon.

Blue Greenin kentän takayhdeksiköltä liikkeelle lähtenyt Russell värkkäsi heti kierroksensa alkuun kaksi peräkkäistä birdietä. Muutaman parin jälkeen uusi par-suma odotti rei’illä 15-18, joista kolmella hän teki birdiet. Vaikka kierroksen jälkimmäinen puolisko oli hiljaisempi, nousi skotti kisan puolivälissä lyönnin marginaalilla kärkeen.

Russell voitti debyyttikaudellaan vuonna 1996 uransa ensimmäisen ja ainoan voittonsa Euroopan Tourilla. Jatkossa on ollut hankalampaa, sillä Cannes Openin voiton jälkeen parhaimmat saavutukset ovat vuoden 1998 British Openin neljä sija sekä kaksi sijoitusta ET:n turnauksissa kymmenen parhaan joukkoon kaudella 2004.

Hedelmä- ja vihanneskauppiaan töillä ammattilaisuutensa alkumetrejä rahoittanut Russell pelasi vuonna 1993 Scottish Amateur Championshipin finaalissa, jossa hän kärsi kuitenkin tappion Dean Robertsonille. Samana vuonna Russell edusti myös Iso-Britannian ja Irlannin yhdistelmäjoukkuetta Walker Cup’issa.

Allianz Openissa toisen sijan jakavat Sam Walker, Jose Garcia Fernandez, Marcus Higley sekä Jesus-Maria Arruti.

Sen sijaan Bretagnessa pelattavan kisan ainoa suomalaisosallistuja Antti Ahokas jäi turnauksen jatkokierrosten ulkopuolelle. Ahokas teki toisella kierroksella mm. viisi bogia ja kaksi tuplabogia, joiden rasittama tulos 76 jätti hänet viiden lyönnin päähän kisan cut-rajasta.

Manuel Quiros johtaa Ranskassa – Antti Ahokkaan ensimmäinen kierros pariin

Manuel

Manuel Quiros on sijoittunut urallaan vain kerran kymmenen parhaan joukkoon Challenge Tourin kisassa. &copy Getty Images

Ranskan Bretagnessa mennään espanjalaiskomennossa, kun kisaa johtaa Manuel Quiros. Challenge Tourilla vuodesta 2004 pelannut Quiros pelasi kierroksensa seitsemän alle parin. Antti Ahokas pelasi värikkään kierroksensa pariin.

Yhä ensimmäistä voittoaan European Tourilta tai Challenge Tourilta metsästävä Manuel Quiros johtaa Allianz Openissa Ranskassa. Espanjalainen kiersi Challenge Tourin kisan ensimmäisen kierroksen torstaina seitsemän alle parin. Kierroksellaan kaksi bogia, eaglen ja seitsemän birdietä tehnyt Quiros johtaa kisaa yhdellä lyönnillä.

Manuel Quiros on pelannut Challenge Tourilla vuodesta 2005. Vuonna 2006 Quiros oli kahden putin päässä ET-kortista Q-Schoolin viimeisen kierroksen viimeisellä reiällä, kun peli keskeytettiin kovan sateen vuoksi. Quiros selvitti 20 metrisen puttinsa kahdella putilla, teki parin ja sai kortin. Vuosi 2007 European Tourilla ei kuitenkaan tuottanut tarpeeksi pelimerkkejä, parhaaksi sijoitukseksi jäi 20:s tila. Quiros palasi Challenge Tourille, eikä ole sen jälkeen selvittänyt tietään European Tourille. Tarina ei kerro, onko Manuel Quiros sukua European Tourilla pelaavalle sukunimikaimalleen Alvaro Quirokselle.

Ainoana suomalaisena Ranskassa starttasi Antti Ahokas. Suomalainen pelasi ensimmäisen kierroksensa pariin. Kuusi birdietä, neljä bogia ja tuplabogin tehnyt Ahokas on ensimmäisen kierroksen jälkeen oikealla puolella cut-rajaa. Perjantaina kierros alle parin varmistaisi pelit viikonloppuna.

Lee S. James toivoo koirankeliä Bretagneen

Mm.

Mm. Turussa ja Talmassa pelatuissa kisoissa menneinä vuosina pärjännyt Lee S. James hakee nostetta nihkeälle alkukaudelleen Bretagnen turnauksesta. &copy Getty Images

Englannin Lee S. James oli 90-luvun puolivälissä yksi Euroopan lahjakkaimpia nuoria pelaajia. Hän voitti mm. vuonna 1994 British Amateur Championshipin ja oli samana vuonna Turussa pelatuissa henkilökohtaisissa EM-kisoissa toinen. Seuraavana vuonna James pelasi Iso-Britannian ja Irlannin voitokkaassa yhdistelmäjoukkueessa Yhdysvaltoja vastaan, jota seurasi välittömästi ammattilaiseksi ryhtyminen.

Tuohon aikaan ei varmasti ollut montaakaan alan asiantuntijaa, joka ei olisi veikannut Jamesille hienoa tulevaisuutta pääkiertueilla. Seuraavalla kaudella James ottikin heti ensimmäisen voittonsa Challenge Tourilla, kunnes tuli pidempi hiljainen jakso. Vuonna 2002 James alkoi vihdoinkin lunastaa todellisia lupauksiaan voittamalla CT:lla kolme kisaa, joista yksi oli Talmassa pelattu Suomen osakilpailu. James kulki voittojensa siivittämänä saman vuoden syksynä Challenge Tourin ansiolistan voittoon ja kuittasi paikan Euroopan Tourille.

Tämän jälkeen tuli kuitenkin ongelmia. Hän menetti paikkansa pääkiertueella jo seuraavana vuonna, jota seurasi kaksi vaisuhkoa kautta Challenge Tourilla. Kausi 2006 oli haastajakiertueella kuitenkin sen verran hyvä, että James pelasi jälleen vuonna 2007 Euroopan ykköskiertueella. Syksyllä hän löysi itsensä kiertueen karsinnoista, josta onnistuikin uusimaan korttinsa ET:lle seuraavaksi kaudeksi.

Viimeisin kausi Euroopan Tourilla ei myöskään tuottanut odotettua tulosta ja näin James pelaa nyt toista vuotta peräkkäin Challenge Tourilla.

Kausi 2009 oli Jamesille alkuunsa suotuisa. Hän voitti Allianz Openin uusinnassa Saksan Florian Fritschin ja näytti vahvasti menevän niiden 20 joukkoon, jotka saavat suoran pelioikeuden Euroopan Tourille seuraavaksi kaudeksi. James ei kuitenkaan aivan onnistunut tavoitteessaan, sillä hän oli viime syksynä CT:n ansiolistalla lopulta 29:s.

Tällä viikolla James puolustaa Bretagnessa pelattavan turnauksen voittoa, joka olisi hänen urallaan jo kuudes Challenge Tourilla.

”Pidän Blue Greenin kentästä. Viime vuonna satoi ja oli kova tuuli, mutta mitä kovemmat olosuhteet sen parempi minulle. Jos on kuitenkin tyyntä, niin peli menee puttikilpailuksi. Valitettavasti puttaaminen on vain heikoimpia osa-alueitani”, James spekuloi kisan alla.

”Pelasin viime vuoden kisassa todella hyvin. Missasin muistaakseni vain yhden griinin, joka on niissä olosuhteissa kova juttu. Toivottavasti tällä viikolla tulee samanlainen keli.”

Antti

Antti Ahokkaalta odotetaan ryhtiliikettä Ranskan CT-turnauksessa.

Tällä kaudella James ei ole saanut peliään vielä käyntiin, sillä hän on selvittänyt cutin neljässä kisassa ainoastaan kerran. Turkinkaan turnaus ei häntä imarrellut, sijoitus hänelle vaatimaton 49:s.

Torstaina käynnistyvän kisan suurimmat menestyssuosikit ovatkin tällä kaudella mm. yhden kilpailun voittaneet Robert Dinwiddie ja Charlie Ford. Myös rintamasta Callum Maccaulay, Jan-Are Larsen, Julio Zapata, Oscar Floren ja Wil Besseling löytyy paljon potentiaalia.

Kisassa on mukana myös Antti Ahokas, joka yrittää ehostaa Ranskassa suomalaisten alkukaudella kolhiintunutta kilpeä. Uuden valmentajansa Hugh Marrin opein viime viikot harjoitellut Ahokas starttaa torstain avauskierrokselleen klo 15:10 Suomen aikaa yhdessä pari vuotta sitten Skotlannissa kovastikin kohinaa aiheuttaneen Llyod Saltmanin sekä Cesar Monasterion kanssa. Muita suomalaisia ei ole Allianz Openissa mukana.

Turnauksen aikaisemmat voittajat ovat Jamesin lisäksi Euroopan Ryder Cup -joukkueessakin pelanneet Peter Baker (2007) ja Joakim Haeggman (2008). Heistä molemmat pelaavat tällä hetkellä Euroopan Tourilla.