11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Ruotsalaisnuorukainen päätti hienon tulokaskautensa upeaan debyyttivoittoon PGA Tourilla

Ludvig Åberg tuuletti 18. viheriöllä voittoa ja kilpailun viimeistä birdieään. Kuva: Getty Images

Huippuvireinen Ludvig Åberg tehtaili ennätyksiä kauden viimeisessä kilpailussa.

Ludvig Åberg (-29) tarvitsi vain 11 PGA Tourin kilpailua ottaessaan ensimmäisen voittonsa kiertueella kauden päättäneessä koitoksessa. Hän jätti St. Simonsin saarella Georgian osavaltiossa viikonvaihteessa käydyssä RSM Classic -turnauksessa toiseksi sijoittuneen Mackenzie Hughesin neljän lyönnin päähän.

Åberg ehti pelata PGA Tourilla 85 reikää putkeen ilman bogeja, kunnes teki yhden sunnuntain kierroksen 12. reiällä. Se jäi hänen osaltaan kilpailun ainoaksi. Ruotsalainen pelasi kolme jälkimmäistä kierrosta Seaside Coursella tuloksin 64–61–61, joka on PGA Tourin uusi 54 reiän ennätys. Hän jakoi myös kiertueen 72 reiän ennätystä ja rikkoi entisen turnausennätyksen peräti seitsemällä lyönnillä.

”En ole koskaan pelannut kahta peräkkäistä 61 lyönnin kierrosta ja tuskin tulen enää koskaan pelaamaankaan”, Åberg sanoi vaatimattomana.

Hänen erinomaisuudestaan RSM Classicissa kertoo keskeinen statistiikka: Åberg oli kisan ykkönen strokes gained: off the tee- ja tee to green -tilastoissa sekä neljäs putting-tilastossa.

Vuosi 2023 on ollut Åbergille yhtä juhlaa sekä college- että ammattilaiskilpailuissa. Hänen yliopistogolfuransa huipentui alkukesästä, kun Texas Tech -joukkueen pelaaja nimitettiin vuoden parhaaksi college-pelaajaksi. Åberg oli PGA Tour University -sarjan ykkönen, jolla hän ansaitsi kortin PGA Tourille. Hän oli myös maailman amatöörilistan kärjessä siirtyessään kesäkuussa ammattilaiseksi.

Åberg laittoi nopeasti tuulemaan isoilla kiertueilla. Neljäs startti toi neljännen sijan John Deere Classicissa ja hän otti yhdeksännessä ammattilaiskisassaan voiton DP World Tourin ohjelmaan kuuluneessa European Mastersissa. Euroopan Ryder Cup -joukkueen kapteeni Luke Donald laittoi nuorukaisen esitykset merkille, ja valitsi hänet Italiassa syksyllä pelattuun voittoisaan haasteotteluun. Siellä Åberg muodosti osuvan tutkaparin Viktor Hovlandin kanssa.

Sunnuntaina Åbergille seuraa kahden viimeisen kierroksen kärkiryhmässä tehnyt Mackenzie Hughes ihasteli pelikaverinsa avausten ruutia.

”Viidennellä reiällä (372 metriä) etsin parasta reittiä vasemmalle väistääkseni väyläbunkkerin. Hän painoi pallonsa viheriölle, ja teki kahden putin birdien. Ei pelkästään se, miten pitkälle Ludvig lyö, mutta myös niin suoraan. Hänellä on koko paketti hallussaan”, kanadalainen kertoi.

Seitsenkertainen DP World Tour -voittaja Peter Hanson pitää Åbergia jo yhtenä lajin parhaista draivaajista.

”Tuolla ominaisuudella hän tulee selättämään monia golfkenttiä”, Hanson sanoi.

Upea näytös Sea Island Golf Clubin kahden kentän kilpailussa tuotti Åbergille reilut 1,5 miljoonaa dollaria palkintorahaa. Hän tulee nousemaan maailmanlistan seuraavassa päivityksessä heittämällä top 50:een, ja pelaa varmuudella tulevan kauden ensimmäisessä major-kilpailussa, Masters Tournamentissa.

Viikonloppu oli nuorten pohjoismaalaisten pelaajien juhlaa pääkiertueilla, sillä 22-vuotias tanskalainen, Nicolai Højgaard otti voiton samanaikaisesti Dubaissa käydyssä DP World Tourin finaaliturnauksessa. Myös Højgaard pelasi syksyn haasteottelussa, joten Euroopan joukkueelle näyttäisi varttuvan Ryder Cupissa uusi menestyksekäs runko pitkäksi ajaksi tästä eteenpäin.

Viisi kuukautta ammattilaisena pelannut Åberg tullaan todennäköisesti valitsemaan myöhemmin marraskuussa vuoden tulokkaaksi PGA Tourilla. Tässä kilvassa hänelle kovimman vastuksen on tarjonnut toisen polven huippupelaaja Eric Cole, joka jakoi RSM Classicissa kolmannen sijan.

Lue seuraavaksi: Sami Välimäki teki sen! – nousee ensimmäisenä suomalaisena PGA Tourille

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)