11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
DP World Tour - Kilpagolf

Sami Välimäki teki sen! – nousee ensimmäisenä suomalaisena PGA Tourille

Sami Välimäki pelaa ensi vuonna PGA Tourilla. Kuva: Getty Images

Välimäen ei tarvinnut pistää Dubain kisan päätöspäivänä parastaan sinetöidäkseen korttinsa Yhdysvaltain kiertueelle.

Sami Välimäki (-4) teki Dubaissa käydyssä DP World Tour Championshipissä suomalaista golfhistoriaa. Hän pelasi turnauksen neljännellä kierroksella tuloksen 74, ja päätyi jaetulle 38. tilalle. Se riitti kokonaispistemäärään, jolla Välimäki on yksi PGA Tourin kortin saajista.

DP World Tourilla oli tänä vuonna ensimmäisen kerran luvassa pistetilaston kymmenelle parhaalle – joilla ei korttia ennestään ole – pelioikeus Yhdysvaltain kiertueelle. Välimäki ylsi korttijahdissa lopulta hienosti kuutossijalle.

”Nyt näyttää hyvältä. Erikoiset pari viikkoa ollut, mutta viimein se on varmaa”, Välimäki sanoi huojentuneena.

PGA Tour on ollut vuosien varrella suomalaispelaajille saavuttamaton saareke. Parhaat eurooppalaisgolfarit saavat tyypillisesti jalkansa lajin ykköskiertueen oven väliin major-menestyksellään ja pärjäämällä sponsorin kutsuilla pelaamissaan turnauksissa. Kun pisteitä on koossa sen verran, että ne riittäisivät FedEx Cupin kokonaiskisassa top 125 -sijoitukseen, pelaaja lunastaa kiertueen jäsenyyden ja kortin PGA Tourille seuraavaksi kaudeksi.

Myös hyvä menestys USA:n kakkoskiertueella avaa portit PGA Tourille, mutta suomalaisia ei ole pelannut Korn Ferry Tourilla. Sama koskee PGA Tourin karsintoja, jotka palasivat tällä kaudella ohjelmaan vuosien tauon jälkeen.

PGA Tour -debyytti todennäköisesti tammikuussa

Välimäki ansaitsee kattavan kortin jenkkitourille, mutta kiertueen eturivin eli niin sanottuihin Signature-kilpailuihin ei DP World Tourilta saadulla kategorialla ole pääsyä. Riittävä menestys perusturnauksissa avaa kuitenkin reitin myös kiertueen ison rahapotin koitoksiin.

Race to Dubai -listalla Välimäki otti 12. sijan, joka on erinomainen saavutus.

Tässä vaiheessa ei ole tiedossa, milloin Välimäki debytoi USA:ssa kiertueen jäsenenä. Ensimmäiset mahdolliset kisat näyttäisivät olevan ennen tammikuun puoliväliä käytävä Sony Open in Hawaii sekä kuun jälkipuolella pelattavat Kalifornian turnaukset, The American Express ja Farmers Insurance Open.

Suomalaisista PGA Tourin peruskilpailuissa (muu kuin major- tai WGC-turnaus) ovat Amerikan mantereella pelanneet vain Mikko Ilonen ja Antti Ahokas.

Ilonen osallistui amatöörinä Arnold Palmer Invitationaliin ja ammattilaisena Memorial Tournamentiin sekä Shell Houston Openiin. Iloselle tuli kutsuja muihinkin PGA Tourin kisoihin, mutta aikatauluongelmat estivät hänen pelaamisensa näissä. Hän myös harkitsi eräänä vuonna osallistumista PGA Tourin karsintoihin, mutta päätti lopulta keskittyä silloiseen European Touriin.

Ahokkaan yhden kilpailun PGA Tour -visiitti osui vuoden 2009 Puerto Rico Openiin. Myös Roope Kakko on yrittänyt muutamia kertoja saada maanantaikarsintojen kautta paikan PGA Tourin kilpailuhin, mutta tuloksetta.

Race to Dubai -listalla Välimäki otti 12. sijan, joka on erinomainen saavutus. Pohjan onnistuneelle kaudelle hän loi marraskuun ja helmikuun kahdella kakkostilallaan ja kauden kruunasi Qatarissa lokakuun lopussa tullut uran toinen DPWT-voitto. Näiden ohella Välimäki ylsi tänä vuonna kolmeen muuhun top 10 -sijoitukseen.

Välimäen paras Race to Dubai -sijoitus on tulokaskaudelta 2020, jolloin hän oli kokonaiskilpailun 11:s. Samalta vuodelta on peräisin hänen paras kierros- ja sijoituskeskiarvonsa ja tuolloin hän tuli ottaneeksi myös eniten top 10 -sijoituksia (seitsemän) yhdellä kaudella.

Uusi tienestiennätys

Kulunut kausi on meriittien valossa hyvin lähellä vuotta 2020, jolloin hänet palkittiin DPWT:llä parhaan tulokkaan tittelillä. Tällä kaudella Välimäki tulee tekemään kirkkaasti uuden palkintorahaennätyksensä, ja hän jäi viimeisessä turnauksessa vain 758 euron päähän kolmen miljoonan euron uratienestirajan rikkomisesta.

Välimäen, 25, nousu lajin hehkeimmälle kiertueelle tapahtui nopeasti. Hän ryhtyi varusmiespalveluksen suoritettuaan ammattilaiseksi vuonna 2019, ja aloitti uransa Pro Golf Tourilla. Välimäki oli avauskaudellaan kiertueen hahmoja nousten välittömästi Challenge Tourille. Hän ei ehtinyt pelata kakkoskiertueella, sillä kortti DP World Tourille heltisi karsinnoista ensimmäisellä yrittämällä.

Välimäki oli lähellä saada mainion tulokaskauden ansiosta Vuoden urheilija -palkinnon, ja alle viisi vuotta kestänyt ammattilaisura on tehnyt hänestä ensimmäisen suomalaisen miespelaajan, jolla on molempien pääkiertueiden kortti taskussa.

PGA Tourin kortin saivat Välimäen lisäksi Puolan Adrian Meronk, Uuden-Seelannin Ryan Fox, Ranskan Victor Perez, Ruotsin Alexander Björk, Skotlannin Robert MacIntyre, Ranskan Matthieu Pavon, Espanjan Jorge Campillo sekä Japanin Ryo Hisatsune.

Lopussa hyvin kirinyt Pavon ohitti viikonvaihteessa Rasmus Højgaardin ”korttilistan” top 10:ssä. Højgaardin ja viimeisen kortin ottaneen Hisatsunen väliseksi piste-eroksi jäi vain 26,8 pistettä.

Kauden kokonaiskilpailu ratkesi jo ennen finaaliturnausta Rory McIlroyn (-10) eduksi. Pohjoisirlantilainen ei pysynyt tällä viikolla kärjen tahdissa, ja joutui tyytymään jaettuun 22. sijaan, 11 lyöntiä voittajalle hävinneenä.

Nicolai Højgaardille uran komein voitto

DP World Tour Championshipin voiton vei sunnuntain kovimman tuloksen, 64, pelannut Tanskan Nicolai Højgaard (-21), joka jätti toisen sijan jakaneet englantilaiset Tommy Fleetwoodin ja Matt Wallacen sekä Norjan Viktor Hovlandin kahden lyönnin päähän.

Højgaard, 22, esitti voiton kannalta ratkaisevan venytyksen Earth Coursen takaysin väylillä 13–17, joilla hän tehtaili viisi peräkkäistä birdieä.

Ykköstila oli Højgaardille kolmas DP World Tourilla ja ensimmäinen kiertueen Rolex Series -kilpailuissa. Race to Dubai -rankingissa hän sijoittui toiseksi, finaalissa viidennen tilan jakanut Espanjan Jon Rahm (-17) oli kokonaiskisan kolmonen. Rasmus Højgaardin kaksoisveli kuittasi Jumeirahin golfkeskuksessa pelatussa turnauksessa hulppeat 2,76 miljoonaa euroa palkintorahaa. Välimäelle kilpailu tuotti lähes 48 000 euron ansiot.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

  Routagolf says:

  Hienoa! Toivottavasti Sami pärjää Amerikassa, saa hyvin tienestejä ja kehittyy entisestään pelaajana. Mielenkiintoinen kausi tulossa, vaikka ei PGA-kisoja taida viitsiä televisiosta katsoa. Alkavat niin myöhään ja puolet lähetysajasta näytetään humisevia puita tai kukkaistutuksia.

   satutäti says:

   Nuo kukkapuskat kuuluvat LPGA-tourille. Ainakin eurosportplayerillä PGA-lähetyksissä näytetään mainoskatkoilla pelisuorituksia. Esim. meneillään olevan RSM Classic kisan viimeisen päivän lähetys tulee tänään klo 20-23, eli ihan siedettävään aikaan.

    KL1 says:

    Ainakin Discovery+ näyttää mainoksia mainoskatkoilla tuossa RSM Classicissa, nyt kun katselen sitä jälkikäteen.

    Oma kokemukseni PGA Tourin lähetyksistä viime vuosilta on aivan sama kuin Routagolfin. Kovin vähän varsinaista pallonlyömistä. Noin 90% puttaamista, tulostaulukon näyttämistä ja maisemia. Ei jaksa kiinnostaa.

    Slowhand998 says:

    Ei tule mainoksia, jos ei katso Eurosport 1 tai 2 kanavaa, vaan valitsee golf lähetyksen. Featured groups ja featured holes lähetyksissä on pitkähköjä taukoja, mutta lähes kaikki lyönnit näytetään. Päälähetyksissä näytetään amerikan mainostaukojen aikana muiden kuin kärkipelasjien lyöntejä. En ole varma pitääkö tämä paikkansa meneillään olevan jatkosarjan lähetyksissä, mutta kun vuodenvaihteen jälkeen päästään varsinaiseen asiaan, niin sitten ainakin. Minustakin DPWT lähetykset ovat paremmin tehtyjä, mutta Pga Tour muuten mielenkiintoisempi ja Featured Group lähetyksiä katson, jos omia suosikkeja on ko. ryhmissä.

    satutäti says:

    Playerin golflähetyksissä ei tule mainoksia, joten suosittelen kaikille kärvistelijöille sitä. Hintakin kohtuullinen 50€/vuosi.

  ruukku says:

  Välimäki sai lopulta PGA tour paikan 176 pisteen turvin. Lähin tuota pistettä oleva tulos kaudelta oli jaettu 6 sija, josta hän sai 154 pistettä ja hän olisi saanut paikan, vaikka ei olisi pystynyt osallistumaan kahteen viimeiseen turnaukseen.
  Finaalissa neljän kärki oli lopulta pelaajia, jotka eivät vaikuttaneet PGA paikasta taisteluun ja se vähensi pelaajien vaihtuvuutta.
  Pavon joka nousi viivan alapuolelta mukaan teki neljälle viimeiselle reiälle birdien. t11 sijoittunut Hojgaard, joka jäi ensimmäisenä ulos taas löi viimeisellä par 5 kakkos lyönnin veteen ja teki siitä huolimatta parin. Myös t5 sijoittunut Lawrence jäi paikasta lyönnin päähän. Viimeisten paikkojen saajat olisi voineet muuttua myös riipuen siitä, että kuinka monta pelaajaa sijoja oli jakamassa.

  PG says:

  Marko Kuivasaari: ”Sami Välimäki (-4) teki Dubaissa meneillään olevassa DP World Tour Championshipissä suomalaista golfhistoriaa.”

  Tämä on tosiasia. Sami saavutti päämääränsä tai ainakin välitavoitteensa. Tosin aina ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Kenelläpä aina menisi?

  Sami tietää miten hänen pitää pelata. Moni muukin luuleee tietävän: yksittäisen kisan perusteella tulee muuttaa sitä tai tätä; pitää pelata toisin. Kokonaisuus unohtunut?

  Abhibarn says:

  Ei taida Sami Välimäelle käydä selllainen arpaonni, että ”lähtöaika-arvonnassa” ohjautuisi samaan lähtöön Ludvig Åbergin kanssa PGA:n kisassa !

  Bryson says:

  PGA Tourilla kyyti on kovaa ja menestyminen on erittäin vaikeaa. Jatkuvasti tulee uusia voittajia eli ei ole enää kestomenestyjiä entiseen malliin. Hank Haney joku aika sitten väitti että nyt on PGA Tourilla helpointa voittaa. Kuin väärässä hän olikaan. Mut kisojen seuraaminen on äärimmäisen tylsää.