5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Presidents Cup

Reed vaihteeksi otsikoissa – hyllytetyn caddien sanaharkka hiertää USA:n joukkueen henkeä

USA:n joukkue ei olisi tarvinnut enää ainuttakaan Patrick Reediin yhdistettävää negatiivista uutista. Kuva: Getty Images

Altavastaajaksi yllättäen joutunut Yhdysvaltain joukkue sai lauantaina huolia, jotka liittyvät jälleen Patrick Reediin. Tämä nostaa kotijoukkueen osakkeita matkalla Presidents Cupin kaksinpeleihin.

Yhdysvaltain Presidents Cup -joukkue on ajautunut Melbournessa tilanteeseen, missä sen ei monien ennakkoarvioiden mukaan pitänyt olla. Suosikkina haasteotteluun lähtenyt ryhmä lähtee päätöspäivään kahden pisteen tappioasemasta, joka on – yllättävää kyllä – sen pienin takaa-ajomarginaali minkään tällä viikolla pelatun session jälkeen.

Presidents Cup tai Ryder Cup tai mikä tahansa merkittävä haasteottelu on tapahtuma, missä osallistuva joukkue pyrkii kaikin keinoin väistelemään kaikenlaisia häiriötekijöitä. Sellainen on joka tapauksessa ilmaantunut yhdysvaltalaisten leiriin. Ikään kuin viikko ei olisi jo urheilullisesti ollut USA:lle tarpeeksi hankala, sen on käsiteltävä joukkueen sisällä tuoreinta Patrick Reediin liittyvää tapausta.

Tällä kertaa syntipukkina oli Reedin caddie Kessler Karain, joka ajautui lauantaina Reedin ja Webb Simpsonin lukemin 5/3 häviämän nelipallo-ottelun jälkeen sanasotaan erään katsojan kanssa.

Tapahtuneen johdosta, PGA Tour teki päätökseen, ettei Karain kanna Reedin bägiä sunnuntaina C.T. Pania vastaan pelattavassa singeliottelussa. Reed kertoi kunnioittavansa kiertueen ratkaisua, ja keskittyvänsä muun joukkueen kanssa voittamaan Presidents Cupin.

Epävirallisten tietojen mukaan Karainin korvaisi Reedin caddiena tämän svingivalmentaja Kevin Kirk. Syyksi tapahtuneelle Karain mainitsi tunnekuohun, minkä yleisön Reediin kohdistettu nälviminen aiheutti. Reed on ollut pitkin viikkoa australialaiskatsojien hampaissa saatuaan viime viikonlopun Bahaman turnauksessa kahden lyönnin rangaistuksen parannettuaan pallonsa asemaa hiekassa. Pelaaja kiisti vilpin, mutta videotaltiointi osoitti asian olleen toisin.

Reed caddieineen vaikuttaisikin kaivaneen paitsi itselleen, myös USA:n muulle joukkueelle sellaisen kuopan, josta on työlästä nousta ylös.

Kansainvälisen joukkueen Marc Leishman ja etenkin Cameron Smith ottivat viikko sitten voimakkaasti kantaa Reedin sääntörikkeeseen jälkimmäisen todettua, että ”huijarit eivät ansaitse sympatiaa”.

Yleisön joukosta Reedille on muun muassa huudeltu: ”Patrick, siellä on myös kamera.”, tämän lyötyä pallonsa hiekkaesteeseen. Eräs katsoja puolestaan kyseli hiekkaesteessä käyneeltä Reediltä: ”Patrick, millaista hiekka oli?”

Bahaman sääntöselkkaus ja Royal Melbourne Golf Clubille saapunut yleisö näyttäisivät todellakin päässeen Reedin pään sisälle, sillä hän hävisi lauantaina jo kolmannen ottelunsa, eikä kuulunut niiden kahdeksan yhdysvaltalaisen joukkoon, jotka pelasivat iltapäivän foursome-sessiossa.

Oli odotettavissa, että Reed tulee saamaan tällä viikolla ”erikoiskohtelun”, mutta ongelma on siinä, että huippupelaaja tai hänen tiiminsä jäsenet eivät saa missään yhteydessä provosoitua, kun pelataan huipputurnaust. Reed caddieineen vaikuttaisikin kaivaneen paitsi itselleen, myös USA:n muulle joukkueelle sellaisen kuopan, josta on työlästä nousta ylös.

Reed teki itsestään silmätikun vuoden 2018 Ryder Cupissa rikottuaan joukkueen yksityishuoneen kirjoittamatonta sääntöä arvostelemalla kapteeni Jim Furykia ja joukkuekaveri Jordan Spiethiä tämän kieltäydyttyä pelaamasta hänen kanssaan tutkaparina.

Oli tämän parin hajoittaminen oikea tai väärä ratkaisu, Reed näytti – varsin tuloksellisesta haasteotteluhistoriastaan huolimatta – jallittaneen itsensä Presidents Cupin ulkopuolelle. Kapteeni Woods kuitenkin antoi hänelle villin kortin Melbourneen, ja kyynisimmät alkoivat pelätä jotain, mikä nyt näyttäisi toteutuneen.

Patrick Reedin aiempi käytöshistoria on tuoreimman tapauksen kanssa sellainen yhdistelmä, mikä on raunioittamassa yhdysvaltalaisten keskittymistä ja työrauhaa. Tämä luonnollisesti sopii kansainväliselle joukkueelle, joka lähtee sunnuntain kaksinpeleihin kahden pisteen johdossa.

Kahden pisteen ero on toki otettavissa nopeastikin kiinni, mutta USA tarvitsee singeleissä kuitenkin 7,5 pistettä kotijoukkueen kuutta (kannun voittamiseksi) vastaan. Se on vieraiden leirissä vallitseva hämmentävä tilanne huomioiden vaativa savotta. Kun tähän vielä lisätään kansainvälisten leiristä huokuva vahva yhteishenki ja kotiyleisön tartuttama hurmos, jenkeillä riittää pohtimista kahdeksannen peräkkäisen voiton ottamiseksi.

Tiger Woods teki oikean ratkaisun jäämällä lauantain molemmista sessioista sivuun. Mikäli kapteeni olisi tällaisena päivänä ollut vielä kentällä, yhdysvaltalaisten rivit saattaisivat olla vielä pahemmin sekaisin. Woodsin henkilökohtainen ottelutilasto on silti Melbournessa puhdas, ja sellaiseksi se voi jäädäkin. Se on kuitenkin pelaavalle kapteenille laiha lohtu, jos sunnuntaina tulee noutaja.

Mikäli USA lähtee Australiasta tappio niskassaan kotimatkalle, lienee selvää, että Reedin joukkueeseensa halunnut Woods on yksi suurimmista osoitteluiden kohteista.

Sunnuntain kaksinpelit:

Abraham Ancer (INT) vs. Tiger Woods (U.S.)
Hideki Matsuyama (INT) vs. Tony Finau (U.S.)
C.T. Pan (INT) vs. Patrick Reed (U.S.)
Haotong Li (INT) vs. Dustin Johnson (U.S.)
Adam Hadwin (INT) vs. Bryson DeChambeau (U.S.)
Sungjae Im (INT) vs. Gary Woodland (U.S.)
Joaquin Niemann (INT) vs. Patrick Cantlay (U.S.)
Adam Scott (INT) vs. Xander Schauffele (U.S.)
Byeong Hun An (INT) vs. Webb Simpson (U.S.)
Cameron Smith (INT) vs. Justin Thomas (U.S.)
Louis Oosthuizen (INT) vs. Matt Kuchar (U.S.)
Marc Leishman (INT) vs. Rickie Fowler (U.S.)

C More televisioi 13. Presidents Cupin tapahtumat suorina lähetyksinä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje