27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Rahm muutti mielensä – jättimäisen sopimussumman kuittaava tähti siirtyy LIV Golfiin

Jon Rahmin siirtymisestä LIV Golfiin ehti liikkua huhuja pitkin loppuvuotta. Kuva: Getty Images

Voittajatyyppinä kunnostautunut Rahm jättää lähtiessään ison tyhjiön pääkiertueille.

LIV Golf ilmoitti värvänneensä useamman vuoden lajin kirkkaimpien tähtien joukkoon kuuluneen Jon Rahmin omalle pelaajalistalleen. Sopimussummasta ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta eri lähteissä hänen on arvioitu kuittaavan kontrahdista 300 miljoonan dollarin allekirjoituspalkkion.

Koko viisivuotisen sopimuksen uskotaan tuottavan espanjaiselle noin 600 miljoonaa taalaa.

”Tunnen ylpeyttä voidessani liittyä LIV Golfiin, ja olla osa jotain uutta, joka kasvattaa lajia. Tämä on loistava tilaisuus itselleni ja perheelleni. Odotan innolla tulevaisuutta”, Rahm sanoi LIV Golfin tiedotteessa.

Rahm, 29, tulee saamaan kaudeksi 2024 oman joukkueen toimien siten nelikkonsa kapteenina. LIV-kiertueella pelataan ensi kaudella 12 turnausta, ja jokaisessa koitoksessa on erikseen joukkue- ja yksilökilpailu.

LIV Golfin käynnistettyä toimintansa kesäkuussa 2022, PGA Tourille uskollisuutta vannonut Rahm ei kertonut arvostavansa sauditaustaista kiertuetta ja sen 54-reikäisiä yhteislähtöturnauksia.

”Muuttuisiko elämäni, jos saisin 400 miljoonaa dollaria? Ei millään tavalla. Totta puhuen, voisin saman tien jäädä eläkkeelle kokoamillani ansiolla, elää onnellista elämää ja lopettaa golfin. En ole koskaan pelannut golfia rahan vuoksi. Pelaan rakkaudesta lajiin ja haluan pelata maailman parhaita vastaan. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja perinteistä, ja PGA Tourilla niitä riittää”, hän kertoi vuoden 2022 U.S. Openin yhteydessä.

Rahm kertoi heinäkuussa toisen espanjalaispelaajan, Gonzalo Fernandez Castananon isännöimässä podcastissa, että LIV Golfin toimitusjohtaja Greg Norman lähestyi häntä ensimmäisen kerran vuoden 2022 alussa ja toisen kerran Meksikossa ennen sauditaustaisen kiertueen avauskilpailua.

”Hän (Norman) alkoi lähettää minulle numeroita, numeroita ja numeroita. Pyysin Normania puhumaan managerilleni. Se oli ainoa kerta, kun olen puhunut hänelle aiheesta. Sanoin managerilleni, etten ole kiinnostunut tästä.”

Kelkka kääntyi syksyllä

Mieli kuitenkin muuttui. Rahm puhui syksyä kohti mennessä myönteisempään sävyyn LIV Golfista ja sen pelaajista. Hän muun muassa kertoi, että Sergio Garcian ansaitsisi paikan Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen.

Rahmin siirtymisestä LIV Golfiin alkoi liikkua huhuja, kun hän ilmoitti loppusyksystä vetäytyvänsä Tiger Woodsin ja Rory McIlroyn perustamasta TGL-stadionliigasta. Rahm kieltäytyi tämän jälkeen myös vapautuneesta pelaajajäsenen paikasta PGA Tourin johtokunnassa.

Rahm siirtyi kesäkuussa 2016 ammattilaiseksi, ja pitkään hänen ei tarvinnut odottaa menestystä. Voittoja PGA Tourilla on kertynyt 11, joista kaksi on major-titteleitä. Uransa hehkeimmän voiton hän otti viime kevään Masters Tournamentissa.

DP World Tourilla Rahm on saavuttanut kahdeksan ykköstilaa. Kaudella 2019 hän voitti myös kiertueen Race to Dubai -kokonaiskilpailun.

Barrikasta Baskimaalta kotoisin oleva Rahm on pelannut kolmesti Ryder Cupissa. Hän oli syys-lokakuun vaihteessa Roomassa käydyssä voittoisassa haasteottelussa yksi Euroopan joukkueen avainpelaajista.

Rahm nousi ensimmäisen kerran maailmanlistan ykköseksi heinäkuussa 2020, ja on kavunnut rankingin kärkeen kaikkiaan kuudesti; viimeksi huhtikuussa pelatun Mastersin jälkeen pitäen tuolloin ykköspaikkaa kuusi viikkoa hallussaan. Rahmin ohella espanjalaisista maailmanlistan kärjessä on ollut vain Seve Ballesteros.

Hän on kilpaillut amatöörivuosinaan myös Suomessa. Rahm kuului Espanjan kultaa voittaneeseen ryhmään vuonna 2014 Linna Golfissa pelatuissa EM-joukkuekilpailuissa.

Major-paikat turvattu

Masters-voittonsa ansiosta Rahm pääsee automaattisesti mukaan jokaiseen neljään major-turnaukseen viiden vuoden ajan. Mastersiin Rahmilla on elinikäinen osallistumisoikeus ja hänellä on vuoden 2021 mestarina paikka vielä kahdeksaan seuraavaan U.S. Openiin.

Ennen Rahmia entisistä maailmanlistan ykkösistä LIV Golfiin ovat siirtyneet Lee Westwood, Martin Kaymer, Dustin Johnson ja Brooks Koepka.

Viikonvaihteessa pelattavissa LIV Golfin karsinnoissa on jaossa ensi kaudeksi kolme paikkaa kiertueelle. Tämän lisäksi LIV Golfilla on kauden 2024 joukkueissa vielä muutaman pelaajan vajaus.

Lue seuraavaksi: Vastustamaton Rahm pukeutui vihreään takkiin, ja teki Augustassa eurooppalaista golfhistoriaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (35 kpl)

  retkiluistin says:

  Mielenkiintoista nähdä miten tästä lähtien kirjoitetaan ja kommentoidaan LIV’ä ja tietysti Euroopan ykköspelaajan
  tekemisiä.

  alesis says:

  Hankala moittia, jos saa puoli miljardsia kouraan. Saattaisin itsekin tarttua tarjoukseen. Mutta harmi oikealle kilpagolfille tietysti.
  Onko joku oikeasti sitä mieltä, että LIV auttaa golfin suosion kasvattamisessa / lajin laajentamisessa, kuten mm Rahm nyt väittää?

  Chip Greenside says:

  Entinen ykköspelaaja, siirtyi naapurin päämiehen ja hänen ystäviensä joukkoihin!

  Näprääjä says:

  Hieno homma että pääsi.
  Yhdistyminen niin että LIVistä PGAn pääsarja?

  Chipping Eagle says:

  Kaikilla on näemmä hintansa…. eihän siitä ole kuin vajaa vuosi, kun Rahm totesi, ettei raha häntä motivoi tai kiinnosta. Eikä LIV’in kisojen muoto ollut hänen mielestään ’oikeaa kilpagolfia’. Ja että hän haluaa pelata parhaita vastaan, ja ne löytyvät PGA-tourilta. Talk is cheap, cash is king!??!

  Finnwin says:

  Olikos se niin, että suomalaisilla kateus voittaa sukupuolivietinkin. Espanjalaisilla se taitaa olla ahneus!

  Slowhand998 says:

  Terve menoa, en jää kaipaamaan. Hyviä pelaajia riittää Pga Tourilla pilvin pimein ja uusia tähtiä syntyy.

  PokiTuuppari says:

  Yksi inhokki vähemmän PGA Tourilla, joten adiós devorador de palabras!

  Abhibarn says:

  Missähän oikeusistuimessa käsitellään mahdollisia sopimusrikkomuksia, jos luvattuja kymmeniä, satoja miljoonia ei ilmestykkään pankkitilille vai onko sittenkin niin, että ölykaivo on pohjaton ja rahaa riittää vastikkeettomaan jakamiseen ? ?

  OikeaJuuso says:

  Myöntäkää itsellenne, te LIV-golfin kritisojat että olette vaan hitaasti lämpiäviä ”laggardeja”. Kohta ei enää puhuta koko asiasta – PGA teki sovinnon ja kohta ennustan että Roryt ja muutkin siirtyvät. LIV on lajin tulevaisuus, jossa saman viihdearvon saa 3päivän peleillä ja max 5h kisalähetyksillä. Kaikki voittaa.

  Ja mitä rahaan tulee, ruokahalu kasvaa syödessä, se on niin nähty. 300M rahaa tilillä ei riitä mihinkään kun privaattijetti kuluineen pitää hankkia. JA se komeampi talo komeammalta paikalta ja useista paikoista. Sitten viimeisessä vaiheessa ollaan sarjassa jossa kilvoitellaan maailmanherrojen kanssa vaikutusvallasta, eli mikään summa ei lopulta ole tarpeeksi. Ihminen ei voi tyytyä jo saatuun kun pitää olla tavoitteita jotta veri kiertää päässä.

  Bunkkeripete says:

  Oho. Golfpiste uutisoi Tapio Pulkkasen menestyksestä LIVin karsinnoissa. Onko linja muuttunut? Aiemmin kerrottiin, että LIVin kilpailuista julkaistaan vain tulokset, mutta niitä ei kommentoida, koska ”ne eivät kiinnosta lukijoita”.

  Quid Pro Quo says:

  Dodii, Pulkkanen menossa heittämällä toiselle LIV-karsintakierrokselle.

  Jos hyvin käy, ja kun PIF-PGAT-neuvottelut ajetaan kohta (tai sopivaksi katsotun jatkoajan jälkeen) karille, ja saudit pääsevät käyttämään miljardinsa tyhjenevän jenkkitourin sijasta LPGAT-LET:in ostamiseen, suottaapi olla hyvinnii, että ylivoimainen enemmistö meidän pääkiertuepelaajistamme, niin miehistä kuin naisistakin, pelaavatkin LIV:llä.

  Perttu3 says:

  Pohjimmiltaan tässä kysymys siitä haluaako olla jonkun diktatuurin muovisen kauniissa näyteikkunassa pelinappula.

  Rahmin kohdalla olisi kiinnostavaa tietää oliko voimakas LIV dissaus vain hintakeskustelua? Se varmaan nyt onnistui oli se sitten harkittua tai aitoa.

  Chip Greenside says:

  Surkea tapaus koko Rahm. Miehen sanaan ei voi luottaa ja hän on valmis tekemään mitä tahansa rahan takia, jota hänellä on jo muutenkin tarpeeksi. Ehkä tuolla maksajaporukalla onkin tarkoitus osoittaa, että länsimaisella ihmisellä ei ole mitään periaatteita eikä moraalia, vaan hän on täysin ostettavissa.

  Näprääjä says:

  PGA:lla oli toisiaan monopoli asema ja käytti sitä diktaattorimaisesti. Nyt valta vaihtunut kabinetissä niin sen mukaiset toimet. Rahm pääsi LIV:lle. Kaikki ei pääse. Liekö äänekkäimmät vastustajat siinä tilanteessa?🙄

  Ihminen says:

  Tässä on todella selkeä ja yksinkertainen jako. On oikeita Golfihmisiä ja sitten on Liv ihmisiä.

  MP-33 says:

  On jännittävää miten saastaista saudiraha on joidenkin mielestä LIV-Tourilla mutta se ei ole sitä kuitenkaan DP World Tourilla. Ei sen puoleen, en ole juurikaan katsellut Liviä – paitsi tänään ja luultavasti myös huomenna.

  Ja toki tuollaiset 300 millin (tai 600) sopimusrahat on aivan älyttömiä ukoille, joilla sitä on jo ennestään enemmän kuin tarpeeksi.

  klubituuppari says:

  ”Growing the game” mainittu. VMP

  Routagolf says:

  Onhan tämä vähän sama kuin KHL. Likaista rahaa.

   Quid Pro Quo says:

   Tai kuin jalkapallon Mestarien liiga, josta LIV on saanut inspiraationsa.

   Muuten, pelkästään viime kesän siirtoikkunassa jalkapalloseurat käyttivät pelaajasiirtoihin Englannin Valioliigassa 2,81 miljardia euroa, Ranskan pääsarjassa 900 miljoonaa euroa, Italian pääsarjassa 854 miljoonaa euroa, Bundesliigassa 747 miljoonaa euroa ja Espanjan pääsarjassakin 439 miljoonaa euroa.

   Ei huano.

  Sport Goofy says:

  Roope Kakolla oli mielestäni järkevä pointti podcastissa siitä, että golfissa on ollut vuosikymmeniä ”likaista” öljyrahaa, myös saudien. Mielestäni tuon rahan ottaminen on aivan yhtä oikein tai väärin oli sitten kyseessä Rahm, LET-kiertue tai vaikka Pulkkanen – turha moralisoida yhtä ja hyväksyä toinen.

  Jos tämän sekasotkun lopputuloksena saataisiin globaali kiertue tyyliin ATP-tennis sen sijaan että 95 % arvoturnauksista pelataan yhdessä maassa hankalalla aikavyöhykkeellä, niin ehkä se olisi sen arvoista. Ja oikeasti kasvattaisi peliäainakin jenkkien ulkopuolella. Mutta nykyinen LIV ei ole hyvää viihdettä. Niin formaatti kuin televisiointikin ovat hirveitä.

   Perttu3 says:

   Nyt on puurot ja vellit pahasti sekaisin? Ei kait kyse ole likaisesta öljyrahasta kysymys vaan siitä, että diktatuurit pesevät lähinnä ihmisoikeuksien loukkaamisesta ryvettynyttä imagoaan palkkaamalla kiiltokuvamaisia urheilusankareita tavalla tai toisella. Ilmiö ei koske tietenkään vain golfia vaan on laajasti läsnä. Itse en näe suurta ongelmaa jos Exxon, Shell tai Neste sponsoroivat jotakin edistääkseen puhtaasti liiketoiminnallisia tavoitteita.

   Tennis on mielenkiintoinen esimerkki, ATP malli taitaa nimenomaan suojata lajia ilmiöiltä joita nähdään nyt golfissa, jalkapallossa jne. Laji on globaali ja hajautunut eli ’kaappaaminen’ ei ole mahdollista?

    Sport Goofy says:

    Eipä taida DPWT:n takana olla noita luettelemiasi öljyfirmoja, sen sijaan pääsponsorina on ollut jo vuosikymmeniä monenlaisista ihmisoikeusrikkomuksista tunnettu Dubain emiraatti. Ja ennen LIViä saudit järjestivät vuosia myös oman openinsa DPWT:n sateenvarjon alla. Ja rekrytoivat sinne massiivisilla starttirahoilla juuri nämä roryt ja tigerit jotka ovat nyt kaikkein tuohtuneimpia LIV-loikkareista. Koko ammattilaisgolfhan on ollut tämän sportswashingin edelläkävijä jo vuosikymmeniä.

    Quid Pro Quo says:

    Nyt eivät menneet sekaisin pelkästään puurot ja vellit, vaan myös munat ja mämmit.

    Mutta kieltämättä kiitettävän kiltisti kyllä tälläkin foorumilla on jo opittu toistamaan uppoavan lännen viimeiseen oljenkohteen -ylimieliseen omahyväisyyteen- takertuneen moraaliparemmiston erityisesti pääkirjoituksissaan kailottamaa urheilupesunarratiivia. Jospa sen aivottoman hokemisen sijasta vaivautuisimme nostamaan katseemme edes hetkiseksi ylös omasta kolonialismin painolastin turvottamasta kalpeasta navastamme, saattaisimme päästä eroon perspektiiviharhastamme, näkisimme mistä muualla maailmassa on kysymys ja uskaltaisimme ehkä jopa hellittää hetkeksi karttakepistämme, kuten eräs Saulikin taisi meitä juuri viime keväisen Afrikan vierailunsa alla kehottaa.

    Toisin kuin me -tai ainakin ne parhaat meistä- pohjattomassa itsekeskeisyydessämme ja omahyväisyydessämme luulemme, eivät saudit palkkaa Ronaldoja ja Rahmeja muuttaakseen meidän mielikuviamme heistä. Tavoitteet ja yleisö ovat aivan muualla. Ja ne on kerrottu esim. tämän PIF-PGAT-projektin yhteydessä aivan avoimesti julki.

    Ensinnäkin: Ronaldot hankitaan urbaanille nuorelle joutilaalle kotiyleisölle, jota on enemmistö väestöstä. Yhteiskuntasopimuksen tarjoamat sirkushuvit pitävät kansan huomattavan rauhallisena ja tyytyväisenä – vaikkapa vain Gazan vastaavaan verrattuna. Lisäksi meidän länsimaalaisten kannattaa närkästyksissämmekin muistaa, että Hammurabin lain Talio-periaatteeseen pohjautuva oikeuskäytäntö ei näytä kansaa kummallakaan alueella juurikaan hetkauttavan.

    Toiseksi: PGAT-investointi on oikeasti liiketoiminnallinen investointi. Sen lyhyen tähtäimen tavoitteena on hankkia hallituspaikan avulla suorat kontaktit USA:n bisneseliittiin, joka avaa keskipitkällä tähtäyksellä mahdollisuudet tuottaviin lisäinvestointeihin. Pitkällä tähtäyksellä myös hankkeen kuriositeetti eli LIV kannattaa myös liiketaloudellisesti, jos ja kun siitä tulee golfmaailman mestarien liiga. Tuottoa etsivän ja vaativan, sijoitettavana olevan pääoman valtavaan kokonaismäärään verrattuna em. hankkeet ovat kooltaan pilkuntakaisia, mutta niidenkin tavoite on sama: monipuolistaa maan taloutta ja vähentää öljyriippuvuutta.

    Jaahas, mutta karsinnan kakkoskierros onkin näköjään jo alkanut, vieläpä meidän poikain birdie-ilottelulla.

    Jos se sylettää tai ei vaan muuten kiinnosta, täällä voi viisastua lisää:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Vision_2030

  Pavosen Heska says:

  Missäs tätä LIViä voi katsoa?

  Katsoohan monet futistakin eikä kukaan itke. Melkoista höpinää nää likainen raha jutut.. eipä tule mieleen mistä raha on tullut. Meiltä, tankatessa autoa.

  Manchester City (Arabiemiraattien Sheikh Mansour), Paris Saint-Germain (Qatarin Nasser Al-Khelaifi) ja Sheffield United (Saudi Arabian Abdullah bin Mosaad bin Abdulaziz al-Saud).

  El ninó says:

  Eipä päässyt Pulkkanen vuolemaan saudikultaa. Voivoi, semmosta se on elämä…kovaa.

  alesis says:

  Kyllä LIVille varmasti katsojiakin löytyy, kunhan tarpeeksi maksaa. Heikko esitys oli ainakin silloin, kun sitä Vsportilta näkyi. Ei vaan yhtään lähde. Höntsää, jota on hauska joskus pelata, mutta jota kukaan ei jaksa katsoa. Jos tuo on golfin tulevaisuus, niin moro.

  OikeaJuuso says:

  Pankaas näyttäen sitten jostain LIV golfia – Kalle Samooja on sisällä LIV-Tourilla!

  Näprääjä says:

  LIV Golf+ Appi vaan laitteeseen ja avot näkee upeeta golfia.