23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Presidents Cup

Onko Presidents Cupissa luvassa ennätysmurskajaiset, kun LIV Golf tylsytti kansainvälisen joukkueen syömähampaat?

Tony Finau ja Max Homa suunnittelivat Quail Hollow Clubin kentän 15. reiällä lyöntiä tiistain harjoituskierroksella. Kuva: Getty Images

Kapteeni Trevor Immelman pitää selvää altavastaajan asemaa joukkueensa vahvuutena.

Huippugolfin suurin huomio kohdistuu tällä viikolla Pohjois-Carolinan Charlottessa pelattavaan Presidents Cupiin. Järjestyksessään 14. USA:n ja kansainvälisen joukkueen haasteottelu piti alun perin pelata jo viime syksynä, mutta turnaus jouduttiin siirtämään pandemian takia vuodella eteenpäin.

Lähtökohdat tämänvuotiseen Presidents Cupiin ovat totutun kaltaiset. Yhdysvallat on ennakkoon iso suosikki ja vierasjoukkueen yllätysmahdollisuuksia pidetään entistäkin pienempinä. Tämä johtuu kesällä toimintansa aloittaneen LIV Golfin aggressiivisesta pelaajarekrytoinnista, jossa Team International on ottanut raskaammin siipeensä.

Kansainvälisen joukkueen varmoista nimistä maisemaa saudikiertueelle vaihtoivat Cameron Smith, Joaquin Niemann, Abraham Ancer ja Louis Oosthuizen. On sanomattakin selvää, että näillä ”ykkösviisikon” pelaajilla olisi ollut Quail Hollow Clubilla merkittävä ruutu hoidettavanaan Trevor Immelmanin tusinassa. Lisäksi oletettavaa on, että Marc Leishmanin, Carlos Ortizin ja Branden Gracen kaltaiset pelaajat olisivat tehneet kapteenin villi kortti -valinnat helpommiksi.

Kovia menetyksiä on Yhdysvalloillakin. Dustin Johnson, Brooks Koepka, Bryson DeChambeau ja Patrick Reed olisivat todennäköisesti muodostaneet neljäsosan USA:n joukkueesta, mutta jenkkien materiaali on niin laaja, ettei se varsinaisesti kaipaa yhtäkään edellä mainittua soturia.

Merkillepantavaa on, että kaikki kapteeni Davis Love III:n joukkueen pelaajat mahtuvat maailmanlistalla 25 parhaan joukkoon, ja onpa sen riveistä poissa vielä loukkaantumisen vuoksi sivussa oleva, kahdeksanneksi rankattu Will Zalatoris. Kansainvälisen joukkueen pelaajista vain kolme mahtuu OWGR-listan top 25:een, eikä esimerkiksi Taylor Pendrithin nimeä löydy listalta sadan ensimmäisen joukosta.

Nelipäiväisen Presidents Cupin pelimuodot ovat samanlaiset kuin kolmipäiväisessä Ryder Cupissa. Kolmena ensimmäisenä päivänä pelataan foursome- ja fourball-otteluita ja sunnuntaina on vuorossa 12 singeliä.

Torstaina on ohjelmassa viisi foursome-ottelua ja perjantaina viisi fourball-ottelua. Lauantaina pelataan sekä neljä foursome- että neljä fourball-kamppailua. Pisteitä on jaossa kaikkiaan 30, joten ensimmäisenä vähintään 15,5 pistettä saavuttanut joukkue voittaa turnauksen.

Vaikka haasteotteluita ei ratkaista pelaajien maailmanlistasijoitusten perusteella, pidetään vierasjoukkueen voittomahdollisuuksia ennakkoarvioissa minimaalisina.

Vuorovuosin Ryder Cupin kanssa järjestettävän Presidents Cupin mielekkyyttä on kyseenalaistettu yhdysvaltalaisten ylivoiman takia – aiheestakin. Vuodesta 1994 pelatuista otteluista vain yksi on päättynyt Team Internationalin voittoon ja kerran on pelattu tasan. Ajoittain ilmoille kantautuu ehdotus, jossa Presidents Cupista luovuttaisiin ja Ryder Cupissa USA kohtaisi Euroopan sijaan muun maailman joukkueen.

Tätä tuskin hetkeen tullaan näkemään, sillä haasteottelut ovat Ryder Cupia pyörittäville R&A:lle ja PGA of Americalle sekä Presidents Cupia organisovalle PGA Tourille rahasampoja.

Adam Scott pelaa tällä viikolla jo kymmenennen Presidents Cupinsa. Kuva: Getty Images

Vaikka haasteotteluita ei ratkaista pelaajien maailmanlistasijoitusten perusteella, pidetään vierasjoukkueen voittomahdollisuuksia ennakkoarvioissa minimaalisina. Täystyrmäystäkin on väläytelty. Sellainen on koettu viimeksi Liberty National Golf Clubilla New Jerseyssä vuonna 2017, jolloin USA vei voiton numeroin 19–11.

Team Internationalin kapteeni Trevor Immelman näkee altavastaajan aseman joukkueensa vahvuutena, ja uskoo kaikkien paineiden olevan jenkkien harteilla. Vuosien varrella on nähty tasaisiakin kamppailuita. Vuonna 2019 Melbournessa käydyssä Presidents Cupissa Yhdysvallat oli parempi kahden pisteen marginaalilla ja seitsemän vuotta sitten Etelä-Koreassa eroa kertyi vierasjoukkueen hyväksi vain yksi piste.

Molemmilla joukkueilla on paljon ensikertalaisia, USA:lla kuusi ja Team Internationalilla peräti yhdeksän. Yhdysvaltalaisista useamman kuin yhden Presidents Cupin ovat pelanneet Jordan Spieth ja Justin Thomas, vierasjoukkueesta eniten haasteotteluita ovat tilastoineet Adam Scott ja Hideki Matsuyama.

Kilpailun vanhin pelaaja Scott, 42, on todellinen Presidents Cup -konkari yhdeksällä osallistumisellaan. Näissä hän on ollut hankkimassa joukkueelleen yhteensä 19:ää pistettä. Scott oli mukana jo Etelä-Afrikassa tasapeliin vuonna 2003 päättyneessä ottelussa, kaikki muut hänen pelaamansa turnaukset ovat päättyneet kansainvälisen joukkueen tappioon.

Nimi Presidents Cup juontaa juurensa haasteotteluiden kunniapuheenjohtajaan, joka kulloinkin on sen valtion poliittinen päämies, jossa turnaus pelataan. Tänä vuonna tätä kunniaa kantaa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Discovery+ lähettää Presidents Cupista suoria lähetyksiä torstaista sunnuntaihin.

Presidents Cup 2022, joukkueet

USAPresidents CupitVoitotPisteetVoitot PGA TourVoitot DPWTOWGR
Sam Burns512.
Patrick Cantlay11 (2019)3,084.
Tony Finau11 (2019)1,5414.
Max Homa516.
Billy Horschel7115.
Kevin Kisner11 (2017)3,0425.
Collin Morikawa49.
Xander Schauffele11 (2019)3,075.
Scottie Scheffler41.
Jordan Spieth33 (2013, 2015, 2017)8,51313.
Justin Thomas22 (2017, 2019)7,0157.
Cameron Young18.
Team International
Christiaan Bezuidenhout RSA367.
Cameron Davis AUS166.
Sungjae Im KOR1– (2019)3,5219.
Corey Conners CAN126.
Joohyung Kim KOR122.
Si Woo Kim KOR1– (2017)1,0376.
K.H.Lee KOR243.
Hideki Matsuyama JPN4– (2013, 2015, 2017, 2019)8,0817.
Sebastian Munoz COL163.
Taylor Pendrith CAN109.
Mito Pereira CHI49.
Adam Scott AUS9½ (2003−2019)19,014830.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje