Nelly Korda voittoon olympiatrillerissä – Castren ja Nuutinen alittivat Suomen olympiaennätyksen - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

Nelly Korda voittoon olympiatrillerissä – Castren ja Nuutinen alittivat Suomen olympiaennätyksen

Nelly Korda on vain 23-vuotiaana jo sekä major-voittaja että olympiakultamitalisti. Kuva Getty Images

Naisten turnauksessa tehtiin monellakin tavalla sekä kansainvälistä että kotimaista olympiahistoriaa.

Naisten huippugolfia hallitsee tällä hetkellä Yhdysvaltain Nelly Korda. Women’s PGA Championshipin kesäkuussa voittanut maailmanlistan ykkönen on nyt myös olympiavoittaja. Yhteistuloksella -17 hän jätti himmeämmistä mitaleista uusineet Mone Inamin ja Lydia Kon yhden lyönnin päähän lauantaina päättyneessä Tokion olympiaturnauksessa.

Korda siirtyi kilpailun johtoon kilpailun toisena pelipäivänä torstaina 62 lyönnin huippukierroksellaan, eikä sen jälkeen enää asemastaan luopunut. Helpolla ei olympiavoitto kuitenkaan irronnut.

Kordan kiirastuli alkoi seitsemännellä reiällä, par-kolmosella, jossa hänen avauslyöntinsä päätyi griinistä vasemmalle. Lyhyt nosto griinille jäi lyhyeksi ja valui rinteestä takaisin Kordan jaloille. Samoin kävi seuraavalla yrityksellä, ja vasta kolmas chippi nosti pallon griinille. Kordan korttiin kirjattiin reiältä lopulta tuplabogey, ja neljä perättäistä birdieä rei’ille 2–5 tehnyt Lydia Ko oli noussut rinnalle.

Uusinnassa Lydia Kon kukistanut Mone Inami on nyt kotimaansa uusi golfsankari.

Korda kuittasi kuitenkin virheensä välittömästi tehden birdiet kahdelle seuraavalle reiälle. Jälleen yksin kisaa johtanut Korda piti niukasta johtoasemastaan kiinni, kunnes Japanin Mone Inami teki oman iskunsa sisääntulossa. Viisi birdieä rei’ille 12–17 nostivat Inamin jo Kordan rinnalle, mutta päätösreiän lyhyeksi etubunkkeriin jäänyt lähestymislyönti ja bunkkerin kautta syntynyt bogey pudottivat hänet tulokseen -16.

Korda teki päätösreiälle varman parin, ja sai lopulta huokaista helpotuksesta. Palkintojenjaossa syvästi liikuttuneesta Kordasta tuli Rion kisojen kultamitalistin, Inbee Parkin, jälkeen historian toinen naisten golfin olympiavoittaja. Major-voittajina Park ja Korda ovat luonnollisesti myös ainoat pelaajat, joilla on nyt vyöllään sekä major- että olympiavoitto.

Tokion turnauksen voitto vahvistaa entisestään vasta 23-vuotiaan Kordan asemaa naisten tämänhetkisenä ykköspelaajana.

Mone Inami teki lopulta sen, mitä Japanissa odotettiin ensisijaisesti Nasa Hataokalta ja erityisesti miesten turnauksessa Hideki Matsuyamalta. Lauantaina komean 65 (-6) lyönnin kierroksen pelannut ja ensimmäisen uusintareiän parillaan Lydia Kon kukistanut Inami otti kotiyleisönsä edessä olympiamitalin, väriltään hopeisen, ja on nyt kotimaansa uusin golfsankari.

Hopeaa: Mone Inami, Japani (vas.), kultaa: Nelly Korda, Yhdysvallat, pronssia: Lydia Ko, Uusi-Seelanti. Kuva Getty Images

Inami on suurelle yleisölle Japanin ykköspelaajaa, LPGA Tourilla pelaavaa Nasa Hataokaa, tuntemattomampi nimi, sillä hän pelaa enimmäkseen kotimaassaan, tasokkaalla Japanin LPGA Tourilla. Siellä jälki on ollut kovaa: Inami on voittanut tällä kaudella jo kuusi JLPGA:n turnausta. Olympiahopea on kuitenkin uran ehdoton tähänastinen huippusaavutus.

Lydia Kosta tuli historian ensimmäinen kahteen olympiamitaliin yltänyt golfari. Rion kisojen hopeamitalisti janosi Tokiosta kultaa, mutta sai lopulta tyytyä pronssimitaliin.

”Kaikkiaan tämä on ollut uskomaton kokemus.”

Kilpailun suomalaiskaksikolta, Matilda Castrenilta ja Sanna Nuutiselta, odotettiin kotikatsomoissa pieniä ihmeitä ja kovia mitalikirejä, mutta niitä ei päätöskierroksella lopulta nähty. Molemmat pelasivat lauantaina tuloksen 70 (-1). Mitaliuusintaan yltääkseen Castrenin olisi pitänyt pelata lauantaina tulos 62 (-9), Nuutisen vielä lyöntiä kovempi 61 (-10), mikä olisi ollut koko turnauksen paras kierros.

Castren jakoi kilpailussa lopulta 18. sijaa yhteistuloksella -8. Nuutinen oli lyöntiä heikommalla tuloksella sijalla 20. Molemmat alittivat aiemman golfin suomalaisen olympiaennätyksen. Rion kisoissa Mikko Ilonen oli parhaana suomalaisena 21:s.

”Huipputulos ei tule aina silloin kun haluaa. Lyönnistä jäi eniten hampaankoloon – se ei ollut tarpeeksi hyvää, jotta olisin voinut taistella mitaleista”, Castren kertoi.

”Nämä olivat ekat olympialaiseni, ja näistä on hyvä jatkaa seuraaviin. Olen tosi ylpeä saadessani edustaa Suomea täällä. Kaikkiaan tämä on ollut uskomaton kokemus.”

Matilda Castrenille jäi menestysnälkää Pariisin vuoden 2024 kisoihin. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Myös Sanna Nuutiselle olympiaturnaus ja koko kokemus olympialaisista oli valtava. Nuutinen on silmin nähden nauttinut suuresti olympiatunnelmasta, mikä siivitti myös tasaisen erinomaiseen suoritukseen kentällä.

”Päällimmäiset tunnelmat ovat hyvät. Tämä antaa ehdottomasti lisää itseluottamusta. Pari puttia sisään, niin oltaisiin vielä korkeammalla”, Nuutinen sanoi.

”Kiitos kaikista viesteistä. Olen ylpeä siitä, mitä ollaan Matildan kanssa tehty täällä. Toivottavasti olemme inspiroineet uusia junioreita lajin pariin.”

Castren pitää Tokion jälkeen viikon tauon ja palaa kentille seuraavalla viikolla British Openissa, naisten kauden viimeisessä major-turnauksessa. Myös Nuutinen on mukana Openissa, mutta pelaa myös ensi viikolla LET:n osakilpailun Skotlannissa.

Heti Openin jälkeen ilmoitetaan Euroopan joukkue syyskuun alussa pelattavaan Solheim Cupiin. Castren valitaan mitä todennäköisimmin ensimmäisenä suomalaisena edustamaan Eurooppaa. Myös Nuutisella on edelleen mahdollisuus tulla valituksi joukkueeseen.

Tänään illalla Suomen golfjoukkue suuntaa vielä olympiakylään tuliaisostoksille ja nauttimaan viimeisen kerran Tokion olympiatunnelmasta. Seuraava olympiaelämys on tarjolla Pariisissa – jo kolmen vuoden kuluttua.

Naisten olympiaturnauksen päätöspäivää maustoi dramaattinen ukkoskeskeytys. Summerit soivat, kun kärkiryhmä oli jo 17. reiällä, mutta tauko kesti lopulta vain 49 minuuttia. Ennustetut rankkasateet, joiden pelättiin jopa lyhentävän kilpailun 54 reiän mittaiseksi, jäivät golfin ja olympiaturnauksen onneksi tulematta.

Lue seuraavaksi: Castrenilla ja Nuutisella yhä mitalisauma Tokiossa – Kordan komennossa päätöspäivään

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)