Naisten vuoro – raudanluja pelaajajoukko jahtaa olympiaturnauksen mitaleita - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

Naisten vuoro – raudanluja pelaajajoukko jahtaa olympiaturnauksen mitaleita

Maailmanlistan ykkönen Nelly Korda otti maanantaina tuntumaa kisakenttään. Kuva: Getty Images

Tokiossa ovat koolla muun muassa kauden kaikki major-voittajat ja Rion kisojen mitalikolmikko, joista kuka tahansa voi uusia viiden vuoden takaisen temppunsa.

Viime viikolla pelattu miesten olympiakilpailu oli juuri niin kiehtova ja mielenkiintoinen golfturnaus kuin etukäteen saattoi odottaa. Myös yllätyksiä nähtiin, eikä seitsemän pelaajan uusinta pronssimitalista jättänyt ketään kylmäksi.

Tällä viikolla Kasumigaseki Country Clubilla vuorossa ovat naiset, jotka taistelevat 60 pelaajan nelipäiväisessä kilpailussa himoituista olympiamitaleista. Suomea naisten turnauksessa edustavat hienoa kautta pelaavat Matilda Castren ja Sanna Nuutinen.

Kilpailun nimilista on äärimmäisen kova. Mukana ovat maailman 14 parhaiten rankattua pelaajaa, ja kaikkiaan 16 naista Rolex Rankings -listan top 20:sta. Olympialaisten maakiintiö on miesten tavoin kaksi pelaajaa, mutta maksimissaan neljä, jos nämä mahtuvat karsintaperiodin päättyessä maailmanlistalla 15:n joukkoon.

Täydet neljää pelaajaa keskiviikkona alkavaan kilpailuun ovat saaneet Etelä-Korea ja Yhdysvallat.

Yksikään Rion miesten olympiaturnauksessa mitalin voittaneista pelaajista (Justin Rose, Henrik Stenson ja Matt Kuchar) ei päässyt edustamaan maataan Tokioon. Naisten kilpailun viiden vuoden takainen mitalikolmikko – Inbee Park, Lydia Ko ja Shanshan Feng – on sen sijaan tälläkin kertaa mukana.

Tokiossa nähdään myös kaikki kauden tähänastiset major-voittajat, Patty Tavatanakit, Yuka Saso, Minjee Lee sekä Nelly Korda, joka on myös maailmanlistan ykkönen. Mitalisuosikkien joukkoon voi edellä mainittujen ohella nimetä pitkän listan pelaajia, joihin kuuluu oikeutetusti ainoana eurooppalaisena turnauksen tänä vuonna LPGA-kiertueella voittanut Matilda Castren.

Kisa-areena on viime viikolta tuttu East Course, jota naiset pelaavat reilut 700 metriä lyhyempänä kuin miehet.

Riossa sekä miesten että naisten kilpailun voittajan lopputulos alitti parin 16 lyönnillä. Xander Schauffelelle irtosi Tokiosta kultamitali tuloksella 266 (-18), ja on hyvinkin mahdollista, että Kasumigaseki Country Clubilla myös naisten kärki pelaa selkeällä ja ”harmittoman” oloisella kentällä 72 reiän tuloksensa -15:n ja -20:n välimaastoon.

Ei siinä ole mitään normaalia, että ympärillä on vain huippu-urheilijoita ja kaikki kantavat ylpeinä oman maan värejä.

Inbee Park jätti vuoden 2016 olympiaturnauksessa Lydia Kon viiden lyönnin päähän. Maailmanlistan kolmonen ei ole ollut viimeisissä kilpailuissaan aivan parhaimmillaan, mutta on aina yksi voittajakandidaateista mihin tahansa turnaukseen lähtiessään. Hänellä on koossa tältä kaudelta yhden voiton ohella kuusi muuta top 10 -sijoitusta.

Rion pronssimitalisti, Shanshan Feng on väläytellyt lopettavansa kilpauransa tähän kauteen, ja hän epäilemättä haluaisi saavuttaa ennen vetäytymistään jotain suurta. Parkin ohella Feng ja Ko ovat potentiaalisia vaihtoehtoja kiipeämään podiumille myös Tokiossa.

Puolivälin tuntumaan asettuva sijoitus olisi Sanna Nuutiselta kova suoritus. Kuva: Getty Images

Matilda Castrenin aisapari, toinen olympialaisten ensikertalainen Sanna Nuutinen, on ollut tämän vuoden kilpailuissa vahva ja ensimmäinen LET-voittokin on roikkunut ilmassa. Nuutinen ehti ottaa vuoden 2020 viimeiset kilpailut huomioiden kiertueella kahdeksan peräkkäistä top 10 -sijoitusta, joista kolme oli top-kolmosia.

Hollannin turnauksen kakkossijan jälkeen on ollut haastavampaa, mutta kovassa kilpailuputkessa ollut helsinkiläinen on saanut olympialaisten alla paremmin levättyä ja ladattua akkujaan.

Nuutinen on pelannut yhtä tasokkaassa joukossa kahdesti aiemmin kokien sekä vuoden 2020 Women’s Openissa että heinäkuun Evian Championshipissä karsiutumisen. Tokiossa ei cutia sen sijaan ole. Puolivälin sijoitusta voisi pitää Nuutiselta tällä viikolla isona onnistumisena.

Nuutinen on ollut vaikuttunut tähänastisesta kokemuksestaan.

”Ei sitä olympiakylää pysty oikein sanoin kuvailemaan. Ei siinä ole mitään normaalia, että ympärillä on vain huippu-urheilijoita ja kaikki kantavat ylpeinä oman maan värejä. Utopistinen olo edelleen. Oikeastaan kiva, että päästään nyt rauhoittumaan omiin oloihimme ja keskittymään kisaan”, hän totesi Golfliiton tiedotteessa.

Nuutinen kehui kisakenttää loistavaksi. Hän pelasi maanantaina täydet 18 reikää ja otti kunnon treenit päälle.

”Edessä on ihan perustekemistä ja rutiinia nyt loppuviikolla, aivan kuten missä tahansa kisassa. Putissa pituuskontrollia ja lyhyitä säkityksiä. Illaksi hotellikuplaan ja aamulla takaisin kentälle”, Nuutinen kertasi tuttuja kisarutiinejaan.

Naisten 18 reiän olympiaennätys, 62, on Maria Verchenovan nimissä ja pelattu Rion turnauksen päätöskierroksella. Miesten ennätys rikottiin yllätyshopeaa ottaneen ja tuloksen 61 sunnuntaina pelanneen Rory Sabbatinin toimesta.

Suomalaisten lähtöajat Tokion olympiaturnauksen ensimmäisellä kierroksella (Suomen aikaa):

1.52 Leona Maguire IRL-Bianca Pagdanganan PHI-Matilda Castren
2.52 Sanna Nuutinen-Maria Torres PUR-Tiffany Chan HKG

Lue seuraavaksi: 7 syytä, miksi Matilda Castren taistelee Tokiossa olympiamitalista

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje