7 syytä, miksi Matilda Castren taistelee Tokiossa olympiamitalista - Golfpiste.com

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista

24.1.–31.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Olympialaiset

7 syytä, miksi Matilda Castren taistelee Tokiossa olympiamitalista

Matilda Castren on valmis. Olympiaturnaus alkakoon. Kuva Getty Images

Matilda Castrenin lähtökohdat keskiviikkona alkavaan naisten olympiaturnaukseen eivät voisi olla juuri paremmat.

Vielä vuosi sitten Matilda Castren majaili naisten maailmanlistalla tuhannennen sijan tuntumassa edellään kymmenkunta suomalaispelaajaa. Kun Tokion olympiaturnaukseen on aika kaksi päivää, huippukauden pelannut Castren on maamme ykköspelaaja, johon kohdistuu myös suuria olympiaodotuksia.

Tässä seitsemän syytä, miksi Matilda Castren voi taistella Tokiossa jopa olympiamitalista.

”Kuntohuippu”

Monissa muissa lajeissa juuri olympialaiset on se hetki, johon urheilijat yrittävät ajoittaa uransa kuntohuipun. Golfissa sama ei keskimäärin päde, mutta jos pätisi, Matilda Castren olisi ajoittanut kuntonsa lähestulkoon täydellisesti.

Viimeisestä seitsemästä kilpailustaan Castren on voittanut kaksi – kahdella eri kiertueella – ja ollut kerran kakkonen. Huippusijoitusten lisäksi hän on ottanut kaksi top 30 -sijoitusta majoreissa (Evian Championshipissä 19:s ja U.S. Openissa 30:s) ja ollut kerran viidestoista LPGA Tourin Marathon Classicissa.

Maailmanlistalla hän on noussut viimeisen seitsemän kilpailun aikana sijalta 177 sijalle 52 Rolex Rankingsin parhaaksi pohjoismaalaiseksi. Peräti 76 % Castrenin maailmanlistan kokonaispisteistä on tullut viimeisestä seitsemästä kilpailusta. Vertailun vuoksi: maailmanlistan top 10:stä enemmän pisteitä viimeisen seitsemän kilpailunsa aikana ovat keränneet vain kolme viimeisintä major-voittajaa: Minjee Lee, Nelly Korda ja Yuka Saso.

Tiivistettynä: Matilda Castren pelaa tällä hetkellä uransa parasta golfia lajin korkeimmalla kansainvälisellä huipputasolla.

Itseluottamus

”Tiesin, että jonain päivänä aikani koittaa, mutten arvannut, että se tulisi näin pian”, Matilda Castren totesi vielä kesäkuussa voitettuaan ensimmäisen LPGA Tourin osakilpailunsa, Mediheal Championshipin.

Nyt, kahden voiton, kakkostilan ja takuuvarmojen major-esitysten jälkeen, hän jo arvaa, että voi voittaa minkä tahansa kilpailun. Terve itseluottamus, jolla sijoitukset urheilun tärkeimmillä hetkillä usein ratkaistaan, on Castrenilla nyt huipussaan.

Taustatiimi

Tavallisella kiertueviikolla Castren on kisapaikalla kaksin caddiensä John Rawlingsin kanssa, ja valmentajaansa Petteri Nykkyyn hän on korkeintaan puhelin- tai videoyhteydessä.

Tokiossa tilanne on kokonaan toinen. Nykky on kilpailuissa mukana Suomen naisten golfjoukkueen valmentajana, ja pelaajien käytössä on myös oma fysiovalmentaja sekä koko muu olympiajoukkueen taustatiimi. Kun Nykky on päässyt valmennettavansa mukaan kilpailuun, Castren on pelannut lähes poikkeuksetta hyvin. Samoin vire on ollut kohdallaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen Kaliforniassa asuva Castren ja Suomessa tukikohtaansa pitävä Nykky ovat päässeet yhdessä harjoittelemaan.

Viime aikoina ahkerasti kilpailleella Castrenilla on lisäksi allaan väliviikko, jonka aikana hän on ehtinyt ladata akkujaan ja valmistautua rauhassa kilpailuun, vaikka valmistavat päivät Tokiossa eivät normaalia arkea kovin paljon muistutakaan.

Kenttä

Kuten sunnuntaina päättynyt miesten turnaus jo osoitti, olympia-areena Kasumigaseki Country Clubin East-kenttä edellyttää tarkkaa pitkää peliä. Se on niin sanotusti pallonlyöjän kenttä, ja juuri loistavana pallonlyöjänä Castren tunnetaan.

Kun Castren kesäkuussa nousi elämänsä kierroksellaan Mediheal Championshipin voittoon, hänen rautapelinsä oli ilmiömäistä. Edes kova kilpailurupeama ei ole jättänyt jälkiä rytmin sulavuudeltaan vertaansa hakevaan svingiin, joka on kestänyt kovien paineiden alla ja jännitystiloissa.

Jos Castren onnistuu pitämään avauksensa poissa Kasumigasekin upottavista raffeista ja etenkin väyliä reunustavien ja lyöntilinjoja usein peittävien puiden siimeksestä, häneltä voidaan odottaa jälleen Tokiossa melkoisia lyöntinäytöksiä.

Gant Ladies Openin oppi

Kun Suomessa saatiin tietää Matilda Castrenin osallistuvan Aura Golfissa pelattuun LET:n kotikisaan, Gant Ladies Openiin, kaikki katseet kotimaassa kohdistuivat häneen, vaikka mukana oli koko kotimainen parhaimmistomme ja myös iso joukko muita Euroopan kiertueen huippupelaajia. Kun panoksena oli vielä mahdollisen voiton tuoma LET-jäsenyys ja sen mahdollistama Solheim Cup -paikka, Castren pelasi Ruissalossa hurjat paineet niskassaan. Se miten Castren paineet lopulta kesti, on pala suomalaista golf- ja urheiluhistoriaa. Hän voitti kilpailun vakuuttavaan tyyliin.

Nyt kyseessä ovat olympialaiset ja sekä golfkansa että koko urheilua seuraava suomalaisyleisö janoaa menestystä. Castren tietää sen, mutta hän on vasta kaksi kilpailua sitten osoittanut pystyvänsä lunastamaan kovimmatkin odotukset – ja sekin on elävästi Castrenin muistissa.

Kilpailijan kyvyt

Matilda Castren on tunnettu jo juniorivuosistaan lähtien kivenkovana kilpailijana. Se on jopa yllättävä ja vähintään mielenkiintoinen piirre urheilijalla, jonka koko olemus on kenkien nastoista lakin lippaan saakka sympaattinen ja lämminhenkinen. Kaikenlainen uho ja itseriittoisuus loistavat poissaolollaan. Kentälle päästyään Castren on antanut vain pelinsä puhua.

Jo viime vuonna hän lunasti paikkansa naisten johtavalla ammattilaiskiertueella, käytti Mediheal Championshipissä ensimmäisen todellisen tilaisuutensa voittaa LPGA Tourilla, lunasti armottomista karsinnoista paikan U.S. Openiin, pystyi Gant Openissa urotekoon ja on käytännössä lunastanut paikan Euroopan Solheim Cup -joukkueessa – saavutus, joka on ollut Castrenille golfuran suurimpia unelmia.

Viimeisen vuoden aikana Castren on tuntunut onnistuvan lähes kaikessa, mihin on ryhtynyt. Hän on pelannut joko hyvin tai vielä paremmin. Karkean epäonnistumisen tai henkisten paineiden alle sortumisen taakkaa hänellä ei Tokiossa nimeksikään ole – mikä on golfin kaltaisessa lajissa jopa jossain määrin uskomatonta.

Olympiahuuma

Ellet vielä seuraa golfjoukkueemme naiskaksikkoa, Matilda Castrenia ja Sanna Nuutista, sosiaalisessa mediassa ja erityisesti Instagramissa, suosittelemme ottamaan heidät välittömästi seurantaan. Kilpailuun valmistautumisensa ohella olympiaurheilijamme tekevät Tokiosta käsin erinomaista some-sisältöä ja välittävät elävästi ennakkotunnelmia.

Heihin on tarttunut olympialaisten henki, suoranainen olympiahuuma, josta he ehtivät Tokioon varhain saapuneina onnekseen myös nauttia. Castren loistaa iloa ja hyvää oloa. Suurella sydämellä urheileva ja niin ikään uransa parasta kautta pelaava Nuutinen kuvailee kokemusta ”epätodellisen” hienoksi. Kotikatsomoihin välittyy golfurheilijoistamme innostava kuva. Se ennustaa suomalaisittain olympiaturnausta, jota kannattaa seurata heti keskiviikon avauskierroksesta alkaen.

Lue seuraavaksi: Matilda Castrenille uran kovin major-sijoitus Evian Championshipissä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje