[12][9]
Kilpagolf - Major

Matilda Castrenille uran kovin major-sijoitus Evian Championshipissä

Matilda Castren saattaa nousta maailmanlistan seuraavassa päivityksessä ensimmäisen kerran viidenkymmenen joukkoon. Kuva: Getty Images

Hienon kilpailun pelannut Castren oli turnauksen kolmanneksi paras eurooppalainen.

Matilda Castren pelasi Ranskassa Evian Resort Golf Clubilla päättyneen Evian Championshipin viimeisellä kierroksella tuloksen 72. Hän päätyi kokonaistulokseen 277 (-7) ja saavutti 19. tilallaan mainiosti uransa kovimman sijoituksen major-kilpailuissa.

Castren ei ollut sunnuntaina aivan samanlaisessa vedossa kuin aiempina päivinä. Hän teki päivän mittaan kolme birdieä ja neljä bogia. Parista poikenneista tuloksista viisi tuli seitsemän viimeisen reiän aikana.

Etenkin 16. reiän birdie oli top 20 -sijoituksen kannalta arvokas. Sitä seurasi bogey, kunnes hän iski aiempien kierrosten tapaan birdien Champions Coursen 18. reiällä.

Evian Championshipissä debytoinut Castren kohensi uransa parasta major-sijoitustaan neljällä pykälällä oltuaan viime lokakuussa pelatussa Women’s PGA Championshipissä 23:s. Kausi on ollut häneltä kaikin puolin loistava: kesäkuussa tuli ensimmäinen ykköstila LPGA Tourilla ja viime viikolla hän avasi voittotilinsä Ladies European Tourilla Aura Golfissa käydyssä turnauksessa.

Kyseiset voitot ovat nostaneet Castrenin kolkuttelemaan paikkaa maailmanlistalla top 50:een. Turun kilpailun ykköstila avasi hänelle myös LET:n jäsenyyden ja siten mahdollisuuden päästä Euroopan joukkueeseen syksyn Solheim Cupissa.

Castren taistelee maailmanlistasijoituksensa avulla suorasta joukkuepaikasta, mutta mikäli tämä ”kortti” ei tuota tulosta, on hän vahvoilla saada Team Europen kapteenilta Catriona Matthew’lta yhden jaossa olevista kuudesta villistä kortista.

Plakkarissa on tältä kaudelta myös kakkostila Volunteers of America Classic -kilpailusta sekä kaksi muuta top 15 -sijoitusta LPGA-kiertueelta.

Kauden ensimmäisen Euroopassa pelattavan turnauksen paremmuus ratkaistiin uusinnassa 72 reiän tulokseen -18 päätyneiden Australian Minjee Leen ja Etelä-Korean Jeongeun Lee6:n kesken. Lee laittoi ensimmäisellä playoff-reiällä kaikki paineet jälkimmäisen harteille iskettyään pallonsa kentän 18:lla (par 5) alle kolmen metrin päähän lipusta.

Minjee Lee teki melkoisen tempun noustuaan sunnuntaina seitsemän lyönnin takaa uusintaan ja voittoon. Kuva: Getty Images

Lee6:n kakkoslyönti oli aavistuksen ohut ja pallo jäi viheriön edustalla olleeseen lampeen. Hän joutui tyytymään bogiin ja Lee otti kahden putin birdiellään vaivattoman voiton. Tappio oli Lee6:lle karvas. Toista major-voittoaan jahdannut pelaaja johti kilpailua kuudella lyönnillä kolmen kierroksen jälkeen, mutta menetti etumatkansa sortumalla etuysillä viiteen bogiin. Hän kuitenkin taisteli itsensä uusintaan tekemällä kolme birdieä kierroksen loppuun.

Englannin Georgia Hall ja Irlannin Leona Maguire (-13) olivat jaetulla kuudennella sijallaan kilpailun parhaat eurooppalaiset. Maguire oli sunnuntaina hurjassa vedossa käytettyään kierrokseensa 61 lyöntiä.

Sillä hän jakoi Lee6:n perjantaina pelaamaa kilpailun parasta tulosta sekä samalla major-historian − miesten ja naisten kilpailut huomioiden − kovinta yksittäistä kierrostulosta. Ennätys oli tarjolla yksin Maguirelle, mutta 18. reiän kohtuullisella etäisyydellä ollut eagle-putti jäi yrityksenä hieman vaimeaksi.

Vajaat 50 000 dollaria palkintorahaa kuitannut Castren jakoi puolestaan sunnuntain pelikaverinsa, Tanskan Emily Kristine Pedersenin kanssa turnauksen kolmanneksi parhaan eurooppalaisen ja parhaan pohjoismaalaisen sijoitusta.

Castrenin kanssa Tokion olympialaisiin matkustava, niin ikään Evian Championshipissä debytoinut Sanna Nuutinen ei saanut peliään kulkemaan tällä viikolla. Hänet erotti toisen kierroksen jälkeen jatkopaikasta kymmenen lyöntiä.