Miten paljon unelmareissu Mastersia katsomaan maksaa? - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Miten paljon unelmareissu Mastersia katsomaan maksaa?

Jono golfkauppaan vuoden 2022 Mastersin harjoituspäivänä. Kuva: Gregory Shamus/Getty Images

Masters-unelman toteutumisen tiellä on ennen kaikkea lippujen vaikea saatavuus ja kova hinta.

Mastersin seuraaminen paikan päällä on monen golffanin elinikäinen haave. Helppoa tai halpaa sen toteuttaminen ei ole. Lippuja on niin vaikea saada, että vain Super Bowlin lippujen saamista pidetään hankalampana.

Lippuja voi hakea Mastersin virallisen arvonnan kautta. Vaikka jokaiselle kilpailupäivälle otetaan 40 000 katsojaa, on halukkaita moninkertainen määrä, ja vain ani harvaa lykästää.

Lippuja tulee arvontaan joka päivälle noin 22 000. Hakijoita sen sijaan on noin kaksi miljoonaa. Voittaja saa ostaa maksimissaan kaksi lippua ja käytännössä lähes jokainen myös näin toimii. Niinpä onnekkaita on joka päivä noin 11 000. Parin miljoonan joukosta lipun saa siis noin puolen prosentin todennäköisyydellä. Jos onni hakijaa suosii, liikkuu lipun hinta 90–140 euron välillä riippuen siitä, mistä päivästä on kyse.

Toinen vaihtoehto on ostaa liput muutaman harvan matkanjärjestäjän kautta. Lippu, sisältäen eväs- ja matkamuistopaketin, kustantaa tyypillisesti vähintään noin 2000–3000 dollaria päivä. Kallein päivä on muuten tyypillisesti torstai ja edullisin sunnuntai.

Kuva: Getty Images

Tiistain ja keskiviikon harjoituskierroksia pääsee seuraamaan noin 1500 dollarilla. Neljän päivän lippupassejakin on myynnissä, niiden hinta vaihtelee 10 000–30 000 dollarin välillä.

Kannattaa toivoa sadetta

Lippuja voi ostaa tietenkin myös mustasta pörssistä, jossa arvonnan kautta lippunsa saaneet ihmiset myyvät niitä eteenpäin. Mastersin sivuilla lippujen eteenpäin myyminen kielletään tiukkasanaisesti, mutta käytännössä sitä tapahtuu suhteellisen paljon. Riski on kuitenkin tuntuva, sillä pahimmassa tapauksessa lippu on väärennetty.

Lippuja voi ostaa myös paikan päältä katsojilta, jotka poistuvat kisapaikalta ennen päivän loppumista. He voivat myydä päivälippunsa eteenpäin. Tyypillisesti lippuja alkaa saada noin 15:00–16:00 aikaan iltapäivällä, jolloin niistä saa pulittaa 300–500 dollaria. Mitä heikompi on sää, sitä suuremmaksi muodostuu mahdollisuus sille, että lipun saa hankittua tätä kautta.

Sellainen erikoisuus lippujen niin sanottuun trokaamiseen (eng. scalping) liittyy, että kauppaa ei saa Georgian osavaltion lakien mukaan käydä 2700 jalkaa eli noin 820 metriä lähempänä Augustan kentän aluetta. Lippuja siis pitää kytätä lähes kilometrin päässä kentältä. Lähempänä tehdyistä kaupoista kirjoitetaan joka vuosi useita sakkoja, jotka tyypillisesti nousevat lähemmäs tuhatta taalaa.

Majoittuminen

Majoittuminen Augustassa on sekin arvokasta lystiä. Hotellit kannattaa varata ajoissa ja silloinkin kustannus yötä kohti pyörii helposti tonnin kieppeillä. Airbnb onkin hyvä vaihtoehto. Päätä kohti sillä tavalla voi myös hieman ”säästää”, mutta vuorokausivuokra on tyypillisesti 500–1000 euron välillä. Hinta on jo sama vuodelle 2024.

Majoituksen hinta tippuu tuntuvasti, jos yöpyy Georgian osavaltion pääkaupungissa Atlantassa. Sieltä koko kisareissun majoituksen voi onnistua varaamaan samalla hinnalla, millä Augustasta yhden yön. Silloin on kuitenkin valmistauduttava istumaan autossa päivittäin neljä, viisikin tuntia, sillä Atlantasta Augustaan on noin 240 kilometrin ajomatka. Ilmaisia parkkipaikkoja Augustassa on hyvin saatavilla. Pelkästään kisayleisölle tarkoitettu parkkipaikka vetää 8500 autoa.

Ruoka on kisapaikalla puoli-ilmaista. Kuva: Getty Images

Matkapuhelimet muuten on syytä jättää autoon. Niiden ottaminen kenttäalueelle ei ole sallittua.

Paikan päälle pääsee Suomesta yhden vaihdon lennolla. Meno-paluulentojen hinta liikkuu 800–900 eurossa. Lennon kokonaismitta on 12–14 tuntia, joten mistään pikapyrähdyksestä ei ole kyse.

Jos kisareissulle hintaa herkästi kertyykin, hellitään katsojia porttien sisäpuolella halvoilla hinnoilla. Ruoka on kisapaikalla jopa häkellyttävän halpaa. Erilaisia voileipiä, wrapeja ja muita pikkupurtavia saa parin, kolmen dollarin hintaan, kahvi kustantaa puolitoista taalaa. Ja kyllähän Augustasta oluttakin saa. Siinä missä 18 dollarin hintaisista oluttuopeista nousi häly edellisessä PGA Championshipissä, saa samalla rahalla Augustassa neljä mukillista.

Mitä lysti siis kokonaisuudessaan tulisi maksamaan? Jos kuuluu niiden harvojen ja valittujen joukkoon, jotka saavat lippunsa arvonnasta, voi koko reissun onnistua heittämään lentoineen, majoituksineen, autovuokrineen kaikkineen parilla tuhannella eurolla. Tämä edellyttää majoittumista Atlantassa tai tyytymistä halvimman luokan Airbnb-majoitukseen Augustassa.

Jos lippuja joutuu, haluaa ja raaskii metsästää trokareilta tai jälleenmyyjiltä, budjetti helposti tuplaantuu. Jos haluaa nauttia vähän mukavammasta majoituksesta kisakaupungissa, nousee hinta entisestään. Käytännössä 4000–5000 euron kokonaisbudjetti on hyvä lähtökohta, jos tyytyy seuraamaan kisaa yhtenä tai kahtena päivänä. Once in a lifetime -reissulta sen moni toki mielellään maksaa.

Jos tähtäimessä on koko kisan seuraaminen ja majoittuminen Augustassa vähän paremman luokan hotellissa, taaloja saa latoa tiskiin ison pinon.

Lue seuraavaksi: Onko Masters majoreista suurin ja kaunein? Vastaa kyselyyn!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje