18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Mestari otti ilon irti

Koko yön valvonut Darren Clarke hauskuutti valokuvaajia maanantaina. © Getty Images

Moni pohjoisirlantilainen heräsi maanantai-aamuna joko silmät iloisina loistaen tai valvomisesta ja juhlimisesta punoittaen. Syy on luonnollinen: Darren Clarkesta tuli sunnuntaina ”Ulsterin” kolmas pelaaja reilun vuoden sisällä, jonka käteen on isketty major-turnauksen voittopokaali.

”En tiedä”, Clarke sanoi, kun häneltä tivattiin, miksi pieni kansa on pystynyt tuottamaan lyhyen ajan sisällä moisen menestysaallon. ”Meitä on siunattu kahdella fantastisella pelaajalla: Rorylla (McIlroy) ja G-Macilla (Greame McDowell). Minä vanha mies laahustan sitten heidän perässään.”

”Olemme olleet onnekkaita. Meillä on upeita golfkenttiä ja meillä on mahtavat puitteet. Mutta kolme major-voittajaa niin pieneltä seudulta on jotain uskomatonta”, tuore British Openin sankari jatkoi.

Kolmikosta Clarken voitto oli vähiten odotettu. Hänen uransa kun kävi eri syistä johtuen jo lähes pohjalla. Clarke menetti rintasyöpää sairastaneen vaimonsa vuonna 2006 suistuen pelinsä kanssa vähitellen jyrkkään alamäkeen.

Harppaus maailmanlistalla

Clarke oli ennen British Openia maailmanlistalla 111:ntenä, kunnes voitto singautti hänet OWGR:n viimeisessä päivityksessä sijalle 30.

Trion jäsenet ovat liittyneet toisiinsa läheisesti jo ennen ison vonkaleen pyydystämistä: Clarke toimi McIlroyn eräänlaisena oppi-isänä tämän siirtyessä ammattilaiseksi. McIlroy ja McDowell ovat tunnetusti läheiset ystävykset. Myös Clarken ja McDowellin tiedetään viettävän paljon aikaa keskenään.

Näiden kolmen pelaajan toisilleen jakama tuki on varauksetonta. Kun McIlroy voitti Washingtonissa US Openin, päätti Clarke oitis vetäytyä Münchenin turnauksesta päästäkseen juhlimaan nuorukaisen voittoa kotikonnuilleen.

Clarken voiton jälkeen McDowell twittasi: ”Mikä tarina. Erittäin tunteellista, kyyneliä on tiedossa. Ja varmasti paljon maljoja.”

”Nyt on varastoitava energiaa ja mentävä aikaisin nukkumaan ennen kuin mestari saapuu kotiin. Luulen, että meillä on tiedossa pienet juhlat”, McDowell jatkoi.

Pohjois-Irlannin

Pohjois-Irlannin ”kansallisaarteet” viihtyvät hyvin keskenään. &copy Getty Images

Mestari ei malttanut mennä nukkumaan

Useimmat major-voittajat toteavat varmasti herätessään, ettei se ollutkaan vain unta. Näin ei käynyt maanantai-aamuna Clarken kohdalla, sillä hän ei malttanut mennä nukkumaan koko yönä.

”Tuijotin Claret Jugia (palkintopokaali) pitkin yötä, ja yritin ymmärtää että se on minun. Luultavasti en tule menemään nukkumaan ennen huomista, nyt on pakko nauttia kun on tilaisuus”, elokuussa 43 vuotta täyttävä Clarke totesi samein silmin.

”Nautiskelin muutaman oluttuopillisen ja vähän enemmän punaviiniä. Se lysti loppui vasta puolisen tuntia sitten. Oli todella mukava ilta ja yö.”

Clarke kertoi saaneensa 294 onnitteluaiheista tekstiviestiä, mutta niiden purkaminen sai vielä odottaa: ”Tekstiviesteissä kirjoitus on niin pientä, etten pysty juuri nyt lukemaan niitä. Tutkin niitä tarkemmin huomenna.”

Ennen kuin juhlat yltyivät sunnuntaina, sai isä-Darren soiton vielä kahdelta pojaltaan, Tyronelta ja Conorilta. 12- ja 10-vuotiaat pojat olivat seuranneet turnausta Portrushissa, jonne perhe on hiljattain muuttanut.

”Tyrone oli erittäin tyytyväinen ja ylpeä. Hän sanoi kertovansa kaikille, että hänen isänsä on British Openin voittaja. Conor halusi tietää, minne hän voisi tuhlata kaikki palkintorahat. Erilaisia olivat puheenaiheet, mutta molemmat pojat hyvin onnellisia”, sanoi mestari, joka jaksoi poiketa maanantaina vielä Sandwichissä poseeraamassa valokuvaajille ennen kotiin lähtöä.

Chandlerille kiitosta

Clarke muistutti sunnuntaina voittopuheessaan, ettei olisi yksin voinut saavuttaa tätä uransa toistaiseksi kirkkainta kruunua:

”Huonot hetket esiintyvät golfissa useammin kuin hyvät hetket. Olen ollut aina melko kova itseäni kohtaan epäonnistuttuani – virheitä on ollut vain vaikea hyväksyä. On ollut myös aikoja, jolloin olen ollut peliini totaalisen kyllästynyt. Mutta ystäväni, perheeni ja Chubby (manageri Chandler) vaativat minua väsymättä harjoittelemaan. Siksi olen nyt tässä.”

Lähde: Euroopan kiertueen kotisivut

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje