11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

McIlroy Bostonin kisan sankari

Deutsche Bank Championshipin voitto oli McIlroylle uran viides Yhdysvalloissa © Getty Images

Maailmanlistan ykkönen nosti PGA Tourin kauden voittojensa määrän kolmeen pelattuaan TPC Boston-kentällä maanantaina tuloksen 67. Pelikaveri Louis Oosthuizen lähti kierrokselle kolmen lyönnin johtoasemassa, jonka hän menetti jo viidennellä tehtyään tuplabogeyn.

Rory McIlroy otti ohjat käsiinsä kierroksen kuluessa, parhaimmillaan johtoa oli kolme lyöntiä. Viimeisellä Oosthuizenilla oli vielä mahdollisuus päästä uusintaan, mutta birdieputti livahti niukasti ohi.

Pohjois-Irlantilainen pelasi ulosmenon loistavasti, sisääntulossa oli myös vaikeita hetkiä.

”Päätösreiíllä pelini oli hieman vuoristorataa, mutta alkupuolisko antoi ohjat käteeni. Tuntuu todella hyvältä saavuttaa kauden kolmas voitto, toivon pystyväni nostamaan ykköstilojen määrän Fedex Cupin kuluessa vielä neljään, jopa viiteen”, McIlroy kertoi mediatilaisuudessa.

Kesällä 2007 alkaneen ammattilaisuransa aikana McIlroy on voittanut viisi kertaa PGA Tourilla ja kahdesti ET:n kisan ( Hong Kong, Dubai). Euroopan maaperällä hän ei ole vielä ykköstilaa saavuttanut. Tulevaisuudessa McIlroyn kisojen määrä Euroopassa jäänee entistä pienemmäksi, suurimmat kisat Openia lukuunottamatta kun pelataan USA:ssa, osin myös Aasiassa.

Fedex Cupin pistelistalla McIlroy nousi ykköseksi, ennen kahta viimeistä kisaa kärkiviisikossa ovat Nick Watney, Tiger Woods, Brandt Sneadeker sekä Louis Oosthuizen. Torstaina käynnistyvään kolmanteen kisaan pääsevien määrä on 70 pelaajaa.

Fedex Cupin finaaliin pääsee 30 pelaajaa, pisteitä muokataan ennen tapahtumaa siten, että kaikilla pelaajilla on mahdollisuutensa 10 miljoonan taalan bonuspotin kuittaamiseen.

Oletettavaa onkin, että McIlroy tarvitsee ykköstilan säilyttääkseen joko voiton, vähintäänkin top-3 sijoituksen Atlantassa pelattavassa kisassa.

Tiger Woods lähti kierrokselleen kuuden lyönnnin takaa, eikä hän noussut varsinaisesti kärkiparin uhkaajaksi missään vaiheessa. Yksi rajapyykki ylittyi maanantaina, Tigerin ansiot PGA Tourilla koko uran aikana nousivat yli 100 miljoonan dollarin.

Eurooppalaisten menestys Fedex Cupissa on McIlroyn varassa. Bostonissa Lee Westwood jäi voittajalle 12 lyöntiä ollen 13:s, Luke Donaldin sijaluku oli 26:s ja Ian Poulterin 47:s. Graeme McDowell jäi maanmiehelleen neljällä kierroksella 27 lyöntiä.

Parhaat mahdollisuudet ovat pistelistalla 11:na olevalla Carl Petterssonilla sekä Sergio Garcialla (15:s).

3.pv

title_64989

Louis Oosthuizen ei häkeltynyt sunnuntaina siitä, että kaikki etukäteishuomio kohdistui hänen pelkaveriinsa Rory McIlroyhin sekä Tiger Woodsiin. Startti kolmannelle kierrokselle oli tyrmäävä. Avausreiän parin jälkeen hän teki yhdeksällä seuraavalla seitsemän birdietä. Putit upposivat pitkiltä matkoilta, mahdollisuus 60 lyönnnin rajan rikkomiseen oli hetken aikaa varsin vahva. Vaikka Oosthuizen osui päivän mittaan oikealla lyöntimäärällä kaikkiin muihin paitsi kentän 17:een viheriöön, ei birdejä tullut enää kuin yksi, päätösreiällä. Tulos 63 jättää McIlroyn kolmen lyönnin päähän, Tiger Woods lähtee maanantain finaalikierrokselle kuuden lyönnin takaa-ajoasemasta.

”Sain unelmastartin kierrokselle. Putti toisensa jälkeen upposi, tunne oli mahtava jo niihin valmistautuessa”, Oosthuizen myhäili. Hän on pelannut Mossel Bayn kentällä kotimaassan tuloksen 57, joka on myös ommeltu hänen paitansa vasempaan hihaan.

Oosthuizen on pelannut varsin mainion kauden PGA Tourilla, Mastersissa hän oli uusinnan jälkeen kakkonen, plakkarista löytyvät myös sijoitukset kaksi, kolme, neljä ja viisi. Mikäli hän voittaa maanantaina, tulee samalla johtopaikka Fedex Cupin pistelistalla. Melkoinen harppaus eteenpäin, sillä kaudella 2011 Oosthuizen floppasi pahasti tulokaskaudellaan Yhdysvalloissa ollen 148:s.

Rory McIlroylla on paalupaikka Oosthuizenin tavoittamiseen, kolmen lyönnin ero kääntyy helposti molempiin suuntiin.Oosthuizenill on myös taitoa olla häkeltymättä johtopaikoissa. St.Andrewsin British Openissa 2010 hän kypsytti kaikki muut päätöspäivänä virheettömällä pelillään karaten seitsemän lyönnin voittoon.

Pohjois-Irlantilainen on Euroopan ainoa toivo kisassa, Lee Westwoodin sijoitus on 22:s, eroa kärkeen 14 lyöntiä.

Dustin Johnsonia (-13) on vaikea syrjäyttää USA:n Ryder Cup-joukkueesta mikäli vielä neljäskin kierros TPC Boston-kentällä sujuu aiempien malliin. Kirittäjäksi tulee Tiger Woods (-13).

USA:n joukkueen kapteenilla Davis Love III:lla on runsaudenpulaa villien korttien saajiksi. Tarjolla on kokemusta ja viimeisten viikkojen aikana menestyneitä pelaajia. Hunter Mahan, Jim Furyk ja Steve Stricker saivat varsin vahvan suusanallisen lupauksen paikalleen jo varsinaisen karsinnan loputtua. Viimeisestä paikasta kisaavat Johnson, edellisen kisan voittanut NIck Watney sekä Brandt Snedeker. Vaisuja otteita esittänyt Rickie Fowler lienee jo ulkona Loven valinnoista.

Teemu Tyry

2.pv

title_64903

Kun kenttä on pitkä, väylä leveitä ja viheriöt suuria, paranevat Rory McIlroyn mahdollisuudet oleellisesti. TPC Bostonin kentässä on paljon samoja elementtejä kuin PGA Championshipin areenalla Kiawah Islandilla sekä viimevuotisella US Open-kentällä Congressionalilla. Molemmilla McIlroy venytti voittomarginaalinsa kahdeksaan lyöntiin.

Maanantaina päättyvässä Deutsche Bank Championshipissa McIlroy johtaa vain lyönnillä. Kisa on täysin avoin, mutta mahdollisuudet yhden miehen showlle ovat olemassa.

”Olen pelannut erittäin varmasti.Kenttä sopii silmääni, tämä suosii pitkälyöntistä. Olen ottanut joillain väylillä varman päälle, lyönyt avauksissa spoonia, jopa rautoja. Puttipelini on paria luokkaa parempaa kuin Bethpage Blackilla”, McIlroy luetteli lauantaina syitä kärkipaikkaansa.

title_55135Pelikaveriksi sunnuntaina asettuu Louis Oosthuizen, kakkosparissa on Tiger Woods yhdessä Ryan Mooren kanssa. Todellinen herkkupala maanantain päätöskierrokselle olisi McIlroyn ja Woodsin kohtaaminen samassa ryhmässä.

Takaa-ajajia on tuntumassa kuitenkin erittäin paljon. Isoilla panoksilla pelaavat kahdella viimeisellä kierroksella Dustin Johnson, Brandt Sneadeker ja Rickie Fowler. Suurella todennäköisyydellä vaini heistä saa tiistaina villin kortin Ryder Cupiin. Vahvimmilla on USA:n pelaajista World Rankingilla yhdeksäntenä oleva Dustin Johnson, joka oli edellisviikon kisassa kolmas, Sneadeker hänen edellään toisena.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)