Millaista on selostaa Masters? Tuleeko työstä palautetta? Entä miten urakkaan valmistaudutaan?
Kun Antti Vaalas kutsuttiin ensimmäistä kertaa selostamaan golflähetystä, ajatus herätti innon sijaan lähinnä kauhistusta. Vaalas sanoo olevansa kova jännittämään ja siksi selostaminen tuntui ajatuksena pelottavalta. Juuri siksi hän päätti siihen suostua.
Homma lähti kuitenkin rullaamaan mukavasti. Ensikosketuksesta selostustyöhön on kulunut jo pari vuosikymmentä ja nyt Vaalas on päässyt selostamaan useita Mastersejakin. Uusin urakka alkaa tänään keskiviikkona Mastersin par 3 -kisan merkeissä.
Mastersien selostaminen on mielekästä puuhaa, eikä intoa tarvitse kaivaa kaukaa. Enää urakka ei pahemmin edes jännitä. Vaalas on seurannut kisaa, ja muutakin kilpagolfia, tiiviisti vuodesta 1979 lähtien, joten hän on kävelevä tietopankki. Alkuvuosina hän teki tukevat muistiinpanot selostuksia varten, mutta vuosien myötä hän on huomannut riittävän tietomäärän kulkevan mukana korvien välissä ja siksi muistiinpanojen tekeminen on jäänyt vähemmälle.
”Alkuvuosina otin kaikenlaisia muistiinpanoja mukaan, mutta huomaisin etten usein vilkaissutkaan niitä. Hirveä määrä tietoa pelaajista, jotka eivät sitten edes vilahtaneet kuvissa. Nykyään en enää kamalasti tee muistiinpanoja”, Vaalas kertoo.
”Valmistautuminen tähän kisaan on enemmän sitä, että seuraan koko ajan kilpagolfia.”
Toisaalta kyse on siitäkin, että kun selostaja ei tukeudu muistiinpanoihin, hän on paremmin läsnä kisan tapahtumissa ja seuraa pakostakin sitä, mitä kulloinkin tapahtuu.
Vaalas kuuntelee kisan aikana itse englanninkielistä selostusta, jonka arvokkainta antia ovat kentällä kisaa seuraavien toimittajien huomiot. Niitä ei pääse aistimaan selostuskopista käsin. Selostajille on tarjolla lisäksi jonkin verran muuta taustamateriaalia.
Selostuspäivät ovat pitkiä. Lähetys alkaa iltakymmeneltä ja kestää yleensä noin kahteen yöllä. Valvominen ei kuitenkaan ole yökyöpeliksi tunnustautuvalle Vaalakselle ongelma ja Mastersin kohdalla lähetys etenee yleensä niin, ettei selostajalle tule tylsiä ja puuduttavia jaksoja, jolloin on keksittävä tikusta asiaa. Muiden majoreiden kohdalla pitkäpiimäisiä jaksoja tulee väistämättä, koska osallistujia on enemmän ja lähdöt ovat kahdelta tiiltä.
Itse selostustila oli vuosien ajan enemmän kuin koruton, pieni koppi maan alla Helsingin Pasilassa. Erikoisena sattumuksena Vaalas sai kuitenkin noin tunti podcastin nauhoituksen jälkeen tietää, että jatkossa käytössä on mukavampi ja modernimpi studio. Studiota koskevaa osuutta voi siis pitää nostalgisina jäähyväisinä vanhalle kunnon selostusbunkkerille.
Vaalas piipahti Golfpisteen podcastin vieraana ja jakso on kuunneltavissa tuttuun tapaan niin Spotifyn kuin SoundCloudinkin kautta. Kannattaa kuunnella, sillä tältä mieheltä ei golftietous ihan heti kesken lopu!