Vanhan koulukunnan kenttä on auttamattoman lyhyt PGA Tourin pitkälyöntisimmille pelaajille.
Kun pitkän keskeytyksen jälkeen kesäkuussa jatkunut PGA Tourin kausi on edennyt kolmen kilpailun verran, ei ole epäilystäkään, kuka on ollut kiertueen puhutuin pelaaja. Bryson DeChambeau vakuutti palaavansa kentille entistä isompana ja pitkälyöntisempänä, eikä hän tuottanut pettymystä: lihasmassaa on kertynyt tuntuvasti lisää ja avaukset ovat olleet toisinaan käsittämättömän pitkiä.
Hieman varjoon näyttäisi sen sijaan jääneen tosiseikka, että DeChambeau on ollut päättyneen kesäkuun ja kenties koko vuoden luotettavin suorittaja sijoituttuaan yhdeksästä pelaamastaan kilpailusta seitsemässä top 8:aan. Siinä samassa DeChambeau kiipesi maailmanlistan top 10:een ensimmäisen kerran sitten marraskuun, jolloin hän jäi ensimmäiselle ”voimailutauolleen”.
DeChambeau on kiistatta saanut melkoista etua pitkistä draiveistaan, joita hän esittelee seuraavan kerran torstaina alkavassa Rocket Mortgage Classic -turnauksessa. Kisakenttänä on Donald Rossin suunnittelema perinteinen Detroit Golf Club, jonka pisimmätkin väylät ovat vaarassa jäädä energiaa uhkuvan tähden jalkoihin.
Detrotissa on niukasti rangaistusalueita, mutta sitäkin enemmän väyliä vartioivia puurivejä ja karheikkoa. Kentän väyläbunkkereista ei sen sijaan ole odotettavissa hänelle päänvaivaa.
”Monet hiekkaesteet ovat suunnilleen 290 jaardin (265 metriä) kohdalla, ja toivottavasti pystyn jättämään ne pelin ulkopuolelle. Joten olen pahoillani Mr. Ross, mutta tiedäthän, tämä on sellaista kun on”, hän totesi kisan alla pitämässään lehdistötilaisuudessa.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuusi kertaa peräkkäin top 10:een sijoittunut DeChambeau nähdään vuonna 2019 kiertueen ohjelmaan ilmestyneessä Detroitin turnauksessa. Viime vuonna voittajan lopputulos painui 25 lyöntiä alle parin, joka enteilee sitä, että kentällä nähdään myös tällä viikolla hyökkäävällä tavalla birdiejä jahtaava DeChambeau.
”Pidän country club -tyylisistä kentistä. Vartuin pelaajaksi Belmont Country Clubilla, joka on samantyyppinen kuin Detroit Golf Club.”
DeChambeau on voittanut PGA Tourilla viisi kilpailua, joista peräti neljä vuonna 2018. Edellisestä Yhdysvaltain kiertueen voitosta onkin vierähtänyt reilut 1,5 vuotta, joten tiillä nähdään torstaina tavallista nälkäisempi pelaaja.
Vaikka runsaasti proteiinipirtelöitä ja pihvejä ahmiva pelaaja on joissain turnauksissa kajauttanut avauksiaan täysin omille luvuilleen, on hän vasta toisena PGA Tourin draivipituustilastossa.
Kärjessä oleva Cameron Champ antoi viime viikolla positiivisen koronavirusnäytteen, ja joutui jättämään Connecticutin kisan väliin. Karanteenissa olevalla Champilla ei ollut pääsyä myöskään Detroitiin − siitäkin huolimatta, että hän ehti antaa ensimmäisen testin jälkeen kolme negatiivista virusnäytettä.
Jos on DeChambeau keikkunut säännöllisesti tuloslistojen yläpäässä, samaa ei voida sanoa maailmanlistan eurooppalaisesta kärkikaksikosta Sekä Rory McIlroy että Jon Rahm pelasivat kesäkuun kaikki kolme turnausta, ja parhaaksi saavutukseksi jäi McIlroyn viime viikon 11:s sija. Kaikki muut sijoitukset painuivat 30:n huonommalle puolelle.
Parivaljakko on jäänyt kotiin nuolemaan haavojaan, sillä kumpikaan ei ole mukana viikonvaihteen kilpailussa. Vanhan mantereen pelaajista suurimmaksi menestyssuosikiksi nousee viikosta toiseen sijoituksiaan parantanut Viktor Hovland. 22-vuotias norjalaislupaus jakoi viime viikolla niukasti top 10:n ulkopuolelle nousten lyhyellä ammattilaisurallaan ensimmäisen kerran maailmanlistan top 50:een.