11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Lorena Ochoan hohdokas ura päättyy Meksikossa viikon kuluttua

Lorena Ochoa on hallinnut naisten huippugolfia 2000-luvulla yhdessä Annika Sörenstamin kanssa. © Getty Images

Naisten golfin maailmanlistan ykkönen Lorena Ochoa vahvisti perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa lopettavansa uransa ammattilaispelaajana. 28-vuotias Ochoa nähdään viimeisen kerran kilpakentällä turnausammattilaisena ensi viikolla Meksikossa pelattavassa Tres Marias Championshipissä, joka kuuluu LPGA Tourin kalenteriin.

Ochoan uran saavutukset ovat mairittelevia. Hän pelaa kahdeksatta kauttaan Yhdysvaltain naisten kiertueella, jonka aikana voittoja on kertynyt hulppeat 27. Tämän lisäksi hänellä on plakkarissaan kaksi major-turnaus voittoa. Kilpailupalkkioita Ochoalle on langennut vuonna 2002 käynnistyneellä ammattilaisurallaan lähes 15 miljoonaa dollaria.

”Tämä on hyvin erityinen päivä, ja täynnä onnen tunnetta. Päätös lopettamisesta ei ollut helppo, jään kaipaamaan monia asioita. Mutta tämä on samalla hieno hetki lopettaa”, Ochoa sanoi tiedotustilaisuudessaan.

”Jätän LPGA Tourin maailman ykköspelaajana, joten voin olla vain tyytyväinen ja ylpeä itsestäni. Haluaisin kiittää lukuisia ihmisiä, jotka ovat tukeneet minua urallani. Eniten kuitenkin kilpakumppaneitani kiertueella, jotka toivottivat minut tervetulleeksi LPGA Tourille ensimmäisenä päivänä. Kun aloitin golfin pelaamisen 23 vuotta sitten, uneksin olevani jonain päivänä maailman paras pelaaja, joka voittaa paljon turnauksia. Siten tämä tuntuu parhaalta hetkeltä lopettaa. Haluan jakaa kaikki upeat muistoni perheeni kanssa ikuisesti.”

LPGA Tourin komissaari Mike Whan ylisti omassa puheenvuorossaan meksikolaista tähtipelaajaa.

”Lorena ei ole ollut vain pelkkä turnausten voittaja. Hän on edustanut LPGA Touria mitä mahtavimmalla tavalla niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Hän on toiminut maailmanlaajuisesti esimerkillisenä urheileijana ja roolimallina sekä auttanut nostamaan golfin asemaa kaikkialla.”

Lorena

Lorena Ocholla on aina riittänyt aikaa nimikirjoitusten jakamiseen. Hän onkin maailmalla kymmenien tuhansien tyttöpelaajien suurin esikuva. &copy Getty Images

Lorena Ochoan määrätietoinen työ matkalla huippupelaajaksi alkoi jo lapsena Guadalajara Country Clubilla, jossa meksikolainen ex-ammattilaispelaaja ja nykyinen valmentaja Rafael Alarcon hioi hänestä timantin. Menestyksekkäiden juniorivuosien jälkeen Ochoa lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan, jossa hän voitti 12 yliopistoturnausta. Tämän seurauksena hän sai Nancy Lopez -palkinnon, joka myönnetään vuosittain maailman parhaalle amatööripelaajalle.

Ochoa siirtyi ammattilaiseksi kevällä 2002, sijoittuen oitis Kraft Nabisco Championshipissä (major-turnaus) kahdeksanneksi. Hän voitti Futures Tourilla samana vuonna kolme turnausta, ja saavutti heti ykköspaikan kakkoskiertueen ansiolistalla. Tämän johdosta Ochoalle heltisi paikka seuraavaksi vuodeksi LPGA Tourille.

Hän voitti ensimmäisenä vuotenaan Yhdysvaltain naisten kiertueella vuoden tulokkaan palkinnon, jota edelsi kahdeksan sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon. Kahdeksanvuotisen uransa aikana Ochoa missasi ainoastaan neljä cutia 172 turnauksessa ja sijoittui 108 kertaa kymmenen parhaan joukkoon. Hän oli 63 kertaa kolmen parhaan joukossa ja voitti 27 kilpailua. Ochoa valittiin neljä kertaa peräkkäin kiertueen parhaaksi pelaajaksi vuodesta 2006 lähtien. Yhtä monta kertaa hän voitti myös Vare Trophyn, joka on kauden päätteeksi parhaan kierroskeskiarvon saavuttaneelle pelaajalle myönnettävä palkinto.

Ochoa suisti tasan kolme vuotta sitten Annika Sörenstamin maailman ykköspelaajan paikalta. Tätä paikkaa hän on pitänyt hallussaan 157 peräkkäistä viikkoa tähän hetkeen saakka. Ochoa on lopettaessaan maailman kolmanneksi eniten kilpailupalkkioita ansainnut naispelaaja, hieman alle 15 miljoonan ansioraja voi vielä rikkoontua ensi viikon Meksikon turnauksessa.

Lorena

Lorena Ochoa lähettää pallon turnausammattilaisena matkaan viimeisen kerran ensi viikolla Meksikossa. &copy Getty Images

Ochoa saavutti vuonna 2008 pelillisesti kaikki kriteerit tullakseen valituksi World Golf Halls of Fameen, mutta valinta edellyttäisi kymmenen vuoden uraa kiertueella. WGHF:llä on tällä hetkellä 22 pelaajajäsentä ja yksi kunniajäsen.

Lorena Ochoan menestys on johtanut golfin suosion räjähdysmäiseen kasvuun Meksikossa, jossa hän on eittämättä yksi maansa tunnetuimmista urheilijoista. Hän on hyödyntänyt ja kanavoinut menestystään perustamalla nimeään kantavan säätiön, joka toimii La Barrancassa, kotikaupunkinsa Guadalajaran ulkopuolella. Säätiön pääasiallisena tehtävänä on toimia lasten ja nuorten opintojen taustainstanssina. Lisäksi hän hallinnoi nimeään kantavan golfakatemian toimintaa, joka on levittäytynyt ympäri Meksikoa. Golfakatemia haluaa tuoda lajin sellaisten ihmisten luokse, joille ei golfia kenties koskaan muuten tultaisi esittelemään. Hän on viemässä toimintaansa myös Yhdysvaltain puolelle, jossa ainakin Kaliforniassa uusi golfakatemia on jo käynnistymäisillään.

Säätiön ja muun golftoiminnan ohella Ochoa haluaa keskittyä jatkossa perheeseensä. Hän avioitui viime joulukuussa lentoyhtiö Aeromexicon toimitusjohtaja Andres Conesan kanssa, jolla on aikaisemmasta avioliitostaan kolme lasta.

Kommentti:

Vaikka Lorena Ochoan lyhyeksi jäänyt ura on upea, ei sitä voi kuitenkaan saavutuksien valossa pitää yhtä loistokkaana kuin vajaat 1,5 vuotta sitten lopettaneen Annika Sörenstamin uraa. Ruotsalainen kun sentään ehti voittaa pelivuosiensa aikana 72 ammattilaisturnausta ja 10 major-turnausta. Häntä voidaankin huoletta pitää kaikkien aikojen parhaana naispelaajana.

Ochoan edelle menevät saavutuksissaan vielä mm. Mickey Wright, Kathy Whitworth, Nancy Lopez ja monet muut. Mutta harvalla pelaajalla on esittää vajaan kahdeksan vuoden peliuralta sellaista saavutusten määrää, kuten meksikolaisella.

Ochoa on Sörenstamin ohella kiistattomasti 2000-luvun suurin tähtipelaaja. Menestyksen arvoa nostaa vielä se, että hän on kotoisin maasta, jossa golfin asema hänen noustessaan maailman huipulle oli perin köyhä.

Tähtipelaajien vetäytyminen kilpakentiltä on aina ikävä asia, sillä esikuvia ei ole koskaan liikaa. Mutta perheen perustaminen tuo usein naispelaajille esiin vääjäämättömiä valintoja, joista äitinä ja maailmaa kiertävänä huippupelaajana oleminen ei ole kaikkein helpoin yhdistelmä.

Mutta eivät golfkentät jää yhtä jos toistakaan tähteä kaipaamaan. Laji työstää koko ajan uusia menestyjiä, ja tämän tosiasian Ochoakin taisi viime aikoina huomata. Hänen menestyskäyränsä alkoi kääntyä hienoiseen laskuun jo viime vuonna.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje